Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v terénu, v rámci projektu Oživení starých odrůd. Díky tomu mohli spustit uživatelsky unikátní webovou databázi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I47v91a75n71a 26D49v88o70r63a21k14o33v82a 6795227510743

Máme na chalupě vynikají "matčino" jablko a kožuchy, což je jablko tvrdosti betonu, ale na jaře už chutné a vynikající třeba na štrůdl. A což teprve starý strom švestek -doranče. Tak se jim říká, jiný název neznám.:-(:-(

0/0
21.8.2016 13:02

M76i86c16h50a39e28l96a 76L31h59o19t44s40k57á 2889516748367

Mame doma modré hrozny, jde snad o podnoz, spici ocka ktera vyrasila po deseti letech.(Na stejnych mistech u zdi, kde drive rostla reva bila ale zasla) Hrozny dozravaji na konci cervence, jsou sladke, chutnaji po boruvkach, netrpi na peronosporu.Kdyby mel nekdo tip na odrudu, budu rada;)

0/0
20.8.2016 21:35

P53e43t87r 57V28í55t 1113927194836

název Babče je asi místní tvar slívy která se jmenuje Pavče žluté nebo červené

0/0
20.8.2016 20:28

M95a35r71t67i57n 32F50r48a63n95t62i57š74e48k 7275390613295

Mám plnou zahradu starých odrud jablek, třešní, višní, slivoní. Rozdíl v chuti oproti těm supermarketovym není jen odrůdou, ale hlavně tim, kdy se sklízí. Já trhám ovoce zralé, je vynikající, ale nevydrží, ani trvanlivé odrudy jablek na jaře nejsou nic moc. V obchodě musí, tak se trhá nedozrálé, bez chuti,

+1/0
20.8.2016 16:45

P80a55v43e41l 15J85e96ř41á95b28e67k 7601492454187

Řekl bych, že ovoce pro současný obchod vydrží tak dlouho technologií skladování a ne trháním v nedozrálém stavu.

Pokud si pamatuji staříky, tak ti věděli, které jablko kdy utrhnout. Mnoho odrůd trhali právě částečně nedozrálé, aby potom ve sklepích déle vydrželo.

Při běžném skladování, většina i zimních odrůd na jaře nejsou žádný zázrak. Jen výjimečně nám v dobrém sklepě vydržela jablka do dubna v přijatelném stavu. proto dnes mnoho lidí si na zahrady sází jabloně, které vydrží v dobrém stavu do Vánoc a potom jdou do marketů.

+7/0
20.8.2016 20:51

D22a80v94i86d 50P85e18š17e50k 3863771738950

Minimalne u jablek nemate pravdu (pokud jde o jablka z Italie), sklizi se zrale (nekdy az na hrane k prezralosti :-). Potom se ale uchovavaji v dusikate atmosfere a mohou tam lezet velmi dlouho. To ze nemaji vyraznou chut je dano zpusobem pestovani, kdy se do keru tlaci obrovske mnozstvi dusikatich hnojiv, strikaji se herbidibem a pesticidem, neustale se zavlazuji vodou. Vlastne se da rict, ze to co je na pulte vypada jako jablko, je to z jablone, ale je to chemicka koule.

Taky uz pestujeme starsi odrudy a z obchodu bereme jen minimalne a to spise na buchty apod. pokud chce snist clovek ovoce syrove, je lepsi "bio" (vypestovane bez prasku), casto nevypada pekne, je mensi, ale chut je lepsi.

+3/−1
20.8.2016 21:50

A68n48t39o88n93í80n 21L62e49j64s30e85k 1703269357315

Ono to jablko je stříkané ne jednou, ale třeba dvacetkrát. Bio taky nemusí být vždycky výhra, místo moderní chemie se to stříká třeba roztokem mědi (síran měďnatý), který je povolený. Měď je docela jedovatá a když se hromadí v půdě, tak to není zrovna ideální, protože na rozdíl od jedovatých sloučenin je měď prvek a nerozloží se nikdy.

+1/0
21.8.2016 3:24

M79i13l56a26n 48H61l67a32d52k20ý 8432728480

Té "chemické" koule bych se určitě nebál u tuzemských druhů. Chemie je tak drahá, že se sice stříká až 15x za sezónu, ale tak malé dávky, že v konečném součtu to je s bídou 10% toho, co se stříkalo za socialismu.

Podle mne tu chuť ovlivňuje jednak odrůda ovoce a taky to, že se pořád zalévá. Takže chuť ovoce je vlastně vnitřně "naředěná" a není koncentrovaná, jako když si to vypěstuji sám.

+1/0
21.8.2016 14:28
Foto

M92i53r36o21s11l71a56v 87M78a66c67e34k 5551725250732

prakticky všechno u nás roste a ještě více

0/0
20.8.2016 15:23

B10o79ř68i81v84o69j 83K30u56b56í16č80e17k 2459820479481

Třeba domácí švestky se nedají chuti a sladkostí porovnat s tim co je v supermarketech.

Ještě by někdo mohl tyto odrůdy rozmnožovat a prodávat.

+2/0
20.8.2016 15:07

P23a55v20e93l 73J68e54ř78á42b10e46k 7881912924887

Sazenice domácích švestek koupíte. jen je problém se šarkou. Takže řada lidí kupuje odrůdy k této nemoci odolných i přesto, že švestka domácí je prostě švestka domácí.

0/0
20.8.2016 20:56

I51v57a52n 40M73i90n63á33ř 7692164647541

To je důvod, proč není možné si například pochutnat na žádné "ponechané" odrůdě jablek ze supermarketů !

0/0
20.8.2016 15:01

R65a75d80e42k 82Č29e84r41v26e15n79k35a 5214241134512

z dětských let vzpomínám na větší žlutočervené jablka ve kterých při zralosti hrkala v jadřinci jadérka

0/0
20.8.2016 13:20

H69e46l40e63n63a 27B38r58o92d52e72c57k59á 1325491862194

To bude Řehtáč. U nás rostl kdysi jeden strom u silnice, možná tam ještě je... Pro nás jako malé to byla hrozná zábava, ale chuťově myslím nevynikalo. Ale nevím, je to dost dávno a brali jsme "padanku" pod stromem - možná by pomohlo nechat to uležet ve sklepě...

0/0
20.8.2016 19:41
Foto

V24o87j12t61ě67c62h 69P17a60v72l46í76k 5264291594878

R^

+5/0
20.8.2016 8:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.