Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v terénu, v rámci projektu Oživení starých odrůd. Díky tomu mohli spustit uživatelsky unikátní webovou databázi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I50v83a52n83a 28D91v64o57r40a22k65o16v22a 6535537100283

Máme na chalupě vynikají "matčino" jablko a kožuchy, což je jablko tvrdosti betonu, ale na jaře už chutné a vynikající třeba na štrůdl. A což teprve starý strom švestek -doranče. Tak se jim říká, jiný název neznám.:-(:-(

0/0
21.8.2016 13:02

M34i16c33h68a71e95l57a 89L14h93o46t11s40k29á 2799716598687

Mame doma modré hrozny, jde snad o podnoz, spici ocka ktera vyrasila po deseti letech.(Na stejnych mistech u zdi, kde drive rostla reva bila ale zasla) Hrozny dozravaji na konci cervence, jsou sladke, chutnaji po boruvkach, netrpi na peronosporu.Kdyby mel nekdo tip na odrudu, budu rada;)

0/0
20.8.2016 21:35

P88e44t18r 67V91í94t 1413547374726

název Babče je asi místní tvar slívy která se jmenuje Pavče žluté nebo červené

0/0
20.8.2016 20:28

M71a62r87t22i73n 24F30r88a29n78t77i87š94e93k 7245970283555

Mám plnou zahradu starých odrud jablek, třešní, višní, slivoní. Rozdíl v chuti oproti těm supermarketovym není jen odrůdou, ale hlavně tim, kdy se sklízí. Já trhám ovoce zralé, je vynikající, ale nevydrží, ani trvanlivé odrudy jablek na jaře nejsou nic moc. V obchodě musí, tak se trhá nedozrálé, bez chuti,

+1/0
20.8.2016 16:45

P98a91v85e43l 62J84e63ř64á20b65e24k 7371372274677

Řekl bych, že ovoce pro současný obchod vydrží tak dlouho technologií skladování a ne trháním v nedozrálém stavu.

Pokud si pamatuji staříky, tak ti věděli, které jablko kdy utrhnout. Mnoho odrůd trhali právě částečně nedozrálé, aby potom ve sklepích déle vydrželo.

Při běžném skladování, většina i zimních odrůd na jaře nejsou žádný zázrak. Jen výjimečně nám v dobrém sklepě vydržela jablka do dubna v přijatelném stavu. proto dnes mnoho lidí si na zahrady sází jabloně, které vydrží v dobrém stavu do Vánoc a potom jdou do marketů.

+7/0
20.8.2016 20:51

D83a27v50i15d 33P36e26š98e89k 3523791898110

Minimalne u jablek nemate pravdu (pokud jde o jablka z Italie), sklizi se zrale (nekdy az na hrane k prezralosti :-). Potom se ale uchovavaji v dusikate atmosfere a mohou tam lezet velmi dlouho. To ze nemaji vyraznou chut je dano zpusobem pestovani, kdy se do keru tlaci obrovske mnozstvi dusikatich hnojiv, strikaji se herbidibem a pesticidem, neustale se zavlazuji vodou. Vlastne se da rict, ze to co je na pulte vypada jako jablko, je to z jablone, ale je to chemicka koule.

Taky uz pestujeme starsi odrudy a z obchodu bereme jen minimalne a to spise na buchty apod. pokud chce snist clovek ovoce syrove, je lepsi "bio" (vypestovane bez prasku), casto nevypada pekne, je mensi, ale chut je lepsi.

+3/−1
20.8.2016 21:50

A49n24t53o92n76í84n 55L44e86j38s10e13k 1583199137635

Ono to jablko je stříkané ne jednou, ale třeba dvacetkrát. Bio taky nemusí být vždycky výhra, místo moderní chemie se to stříká třeba roztokem mědi (síran měďnatý), který je povolený. Měď je docela jedovatá a když se hromadí v půdě, tak to není zrovna ideální, protože na rozdíl od jedovatých sloučenin je měď prvek a nerozloží se nikdy.

+1/0
21.8.2016 3:24

M74i90l51a60n 29H20l75a72d92k93ý 8282818920

Té "chemické" koule bych se určitě nebál u tuzemských druhů. Chemie je tak drahá, že se sice stříká až 15x za sezónu, ale tak malé dávky, že v konečném součtu to je s bídou 10% toho, co se stříkalo za socialismu.

Podle mne tu chuť ovlivňuje jednak odrůda ovoce a taky to, že se pořád zalévá. Takže chuť ovoce je vlastně vnitřně "naředěná" a není koncentrovaná, jako když si to vypěstuji sám.

+1/0
21.8.2016 14:28
Foto

M94i89r81o94s62l25a95v 21M30a60c51e71k 5331965880492

prakticky všechno u nás roste a ještě více

0/0
20.8.2016 15:23

B11o74ř27i22v45o24j 61K38u38b81í38č47e80k 2989810669721

Třeba domácí švestky se nedají chuti a sladkostí porovnat s tim co je v supermarketech.

Ještě by někdo mohl tyto odrůdy rozmnožovat a prodávat.

+2/0
20.8.2016 15:07

P51a90v47e28l 18J94e92ř17á51b53e39k 7981882954227

Sazenice domácích švestek koupíte. jen je problém se šarkou. Takže řada lidí kupuje odrůdy k této nemoci odolných i přesto, že švestka domácí je prostě švestka domácí.

0/0
20.8.2016 20:56

I85v32a90n 29M11i69n57á79ř 7382524657801

To je důvod, proč není možné si například pochutnat na žádné "ponechané" odrůdě jablek ze supermarketů !

0/0
20.8.2016 15:01

R85a57d40e31k 78Č84e97r80v15e50n31k92a 5784341154922

z dětských let vzpomínám na větší žlutočervené jablka ve kterých při zralosti hrkala v jadřinci jadérka

0/0
20.8.2016 13:20

H69e31l38e49n85a 25B61r57o17d61e64c13k93á 1205191742514

To bude Řehtáč. U nás rostl kdysi jeden strom u silnice, možná tam ještě je... Pro nás jako malé to byla hrozná zábava, ale chuťově myslím nevynikalo. Ale nevím, je to dost dávno a brali jsme "padanku" pod stromem - možná by pomohlo nechat to uležet ve sklepě...

0/0
20.8.2016 19:41
Foto

V24o16j59t21ě32c60h 24P89a24v17l44í11k 5964491764638

R^

+5/0
20.8.2016 8:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.