Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R23a52d92i28m 19P48o38l92á50š28e98k 9656863549889

Těch 200 litrů je na osobu nebo na domácnost?

0/0
13.9.2016 16:00

R37a13d63e24k 87M44i92c93h30e50l 8175228257375

Na domácnost. Znění zákona: Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

0/0
13.9.2016 19:32

J97a87n 31M65e75r83t30a 3322390751128

Na osobu vařící pivo. Pokud by vařilo v domácnosti víc lidí nezávisle, asi by každý mohl uvařit svých 200 l. Ale nemůžete uvařit 800 l s tím, že jste v domácnosti 4. (Odhlédněme od toho, že je prakticky nedokazatelné, kdo vařil kolik.)

0/0
13.9.2016 19:45

J88a97n 50M84e28r20t81a 3412420831948

Tak koukám na komentář výše citující zákon a vypadá to, že se mýlím.

0/0
13.9.2016 19:46

R57a84d62e48k 29M58i72c76h11e35l 8225658527395

Jak uvádím v jiném vlakně. Dodržování zákona je pouze osobní zodpovědností.

0/0
13.9.2016 19:52

V76l10k 21J69a68r15o72s86l22a98v 8453522

Udivuje mně, že vůbec existuje nějaký limit pro domácí vaření piva, budu se muset

zeptat Sobotky a spol. kolik si můžu letos uvařit knedlíků a brambor.

+9/0
13.9.2016 7:47

M19a11r40t34i79n 82R53a13k40o46u12š 5363637718588

Historicky máme v naší krajině nyní nejbenevolentnější pravidla pro vaření piva. Sice je dnešní limit směšný, ale je možno vařit bez povolení. Dříve tato možnost nebyla.

0/0
13.9.2016 8:36

R62a74d75e75k 42M96i54c50h19e70l 8715738777315

z evropských zemí, třeba v madarsku je limit 1000 l, v dansku ci svedsku jsou bez limitu.

+2/0
13.9.2016 9:09

F69r71a63n13t76i49š70e46k 76N55o39v22á49k 1986407979847

To by mě strašně zajímalo, jak bude někdo kontrolovat, kolik uvařím ročně piva ???

+5/0
13.9.2016 6:30

F15r96a55n20t22i46š33e13k 54N63o60v30o63t18n19ý 4740817699737

Přece nová Babišova finanční policie a jí podřízený NKÚ:-).

+2/−1
13.9.2016 6:33

R48a33d86e31k 87M25i96c30h45e29l 8575548207215

No treba tvuj soused, který to nahlásí celnikům. Pokud nejsi nahlášen na celní správě, tak budeš mit problém. Pokud nemáš evidenci uvařeného piva 10 let zpátky, tak budeš mit problém. Atd. Atd.

+3/0
13.9.2016 7:46

J84a65n 76S32o20u56k35u40p 1984314846205

Nesmysl, proč bych měl mít evidenci uvařeného piva 10 let zpět? Celní správa mě akorát nesmí chytit s nadlimitním pivem v ́celním skladu ́ (což je celá má domácnost). Dokonce i u minipivovarů je důležitá definice celního skladu.

0/0
13.9.2016 11:53

R26a22d46e30k 47M66i39c65h59e61l 8285748677945

§ 86

Osvobození od daně z piva

(6) Evidence piva osvobozeného od daně dle tohoto ustanovení se vede odděleně. Evidence se uchovává po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena.

0/0
13.9.2016 13:57

R24a26d86e82k 95M18i49c18h78e52l 8415518707225

neptej se mne, ale zakonodarcu

0/0
13.9.2016 13:58

J48a17n 33S64o45u76k98u84p 1824244816905

Litera zákona je v našem právním systému naprosto nepodstatná (i když, jak kdy), těžko mi někdo dokáže, kolik a zda vůbec sem něco uvařil, když to doma nemám. Na celníky se nehlásí, že jsem uvařil 30, 40, 60 litrů, tam se hlásí, že vařím doma pro sebe a domácnost a nebudu mít víc než 200 litrů, konec. Nemusím ovšem vařit ani kapku. Když za mnou dojdou a já nemám evidenci, tak mi řeknou co? Musel bych mít označený celní sklad, kam by mi vpadli na kontrolu, vyžádali by si varný list.

0/0
13.9.2016 19:21

R25a54d61e33k 46M11i63c25h41e18l 8525258357755

Oni za tebou dojdou v okamžiku, kdy vědí ze si vařil. Viz výše. Zeptej se domovarniků, kteří kontrolu už absolvovali.

Pak je také, nějaký osobní přístup.

Nesouhlasím se spoustou věcí, které se objevují v české legislativě, ale zákony prostě dodržuji. Pokud se někdo rozhodne je nedodržovat, tak je to jeho rozhodnuti a nese s tim spojena rizika.

0/0
13.9.2016 19:38

J69a17n 43S93o87u94k94u26p 1264514376625

A těm varníkům chodí kontrola po každém varu? Vařím cca osm let, neslyšel sem o jediném případu domácí kontroly (neříkám, že nemůže proběhnout).

0/0
14.9.2016 14:37

P38e89t94r 39M42a71g11a15t 8925946561

Co konkrétně, profesionální sladovník vysvětlí amatérům?

+1/0
13.9.2016 0:27

P15a40v87e55l 79N39á63r18o39ž69n17ý 1915503886352

Třeba to, že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci.

+4/0
13.9.2016 0:54

P85e94t98r 37M19a94g83a72t 8725296121

a on si někdo bude vyrábět slad doma?

0/0
13.9.2016 1:05

M75a80r23t30i82n 73R59a87k87o57u17š 5493457858868

A proč ne? To je jako by jste se zeptal on si bude někdo vařit pivo doma?

+2/−2
13.9.2016 7:32

R29a33d68e82k 13M87i53c45h25e20l 8925678477585

Myslím, že byť odpovím, tak si najdete další otázku, kterou se budete snažit mou odpověď shodit, ale za pokus nic nedam.

Zdá se, že o vaření piva moc nevíte, protože slad je jednou ze základních surovin a překvapivě není pouze Plzensky. Sladu existuje pomerne velké množství druhů. Výběr druhů sladu při vaření piva ovlivnuje jak bude pivo silné, jakou bude mit barvu apod.

Proto, pokud se někdo rozhodne vařit pivo na určité urovni, tak by měl znát dobře suroviny, které do piva dava. Protoze tyto znalosti mu umožní uvarit presne takové pivo, ktere uvarit chce.

Nikdo vás nebude nutit, abyste se workshopu zucastnil. Ucast bude dobrovolna a primarne urcena pro cleny cechu.

0/0
13.9.2016 9:20

V31l67a24d35i77m63í82r 93L19o85u43d41a 8617107776772

http://www.varimpivo.cz/

0/0
13.9.2016 15:16

J54a63n 50O31p75p60e13l89t 5259234313

Nerozumíte problematice, tak se prosím zdržte komentářů.

+1/0
13.9.2016 7:49

J44a97n 20M88e15r22t38a 3662890921238

To pak ale i hromada průmyslových pivovarů nedělá pivo... Znát vlastnosti sladu je nepochybně velmi důležité při výrobě piva. Nicméně postupy rmutování, chmelení, celkový výběr surovin a jejich poměrů, zacházení s kvasinkami atd. nazvat mícháním polotovarů v nějakém hrnci, to je nesmysl.

0/0
13.9.2016 19:22

R66a32d13e35k 23M81i49c71h35e53l 8675468647395

Přiznávám se, jsem si ten komentář dvakrát přečetl, ale ani poté nevim co jste tim chtel říct. Jestli narazíte na komentář Pavla Nárožného, tak ten je docela pochopitelný.

Chtel říct, ze vareni ze surovin vyžaduje větší znalosti než vareni z polotovarů.

Protoze pokud chcete varit pivo v domácích podmínkách tak můžete varit ze surovin nebo z polotovarů!!!

Tim nejjednodušším postupem je vareni z MLADINOVEHO KONCENTRÁTU - to je vlastně témeř hotové pivo - přidáte vodu, nejake cukry, pribalene kvasnice.

Druhým o neco složitějším postupem je vareni ze SLADOVEHO VÝTAŽKU - což je zhustena sladina, tedy produkt rmutovani. Je potreba provést chmelovar a pak nechat kvasit.

A na to autor prispevku narážel.

+1/0
13.9.2016 19:50

J26a25n 82S70o63u33k20u64p 1424484946985

Tak on píše, že "že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci", tak těžko říct, o jakých polotovarech mluví. Slad je vstupní surovina, nikoliv polotovar, takže potud by to šlo pochopit.

0/0
14.9.2016 14:40

J95a37n 29M32e42r87t84a 3412950281288

Já to právě pochopil, jako že hlavní umění je udělat slad a to ostatní je nějaké míchání. Na což jsem cítil potřebu reagovat.

0/0
15.9.2016 19:30

J50a46k30u50b 53K86o76s 4767610540597

Zkuste si doma uvařit malou várku piva. Už jen kombinace sladů, chmelů a kmenů kvasnic vám dá takových otázek,... a to nemluvím o teplotách, prodlevách rmutů, jak dokážou změnit chuť piva. Pokud uvaříte ze stejných surovin dvakrát za sebou stejně chutnající pivo, udělal jste první krok.

+8/0
13.9.2016 7:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.