Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R25a12d93i35m 38P34o30l98á92š34e31k 9646983469729

Těch 200 litrů je na osobu nebo na domácnost?

0/0
13.9.2016 16:00

R19a65d67e29k 18M54i12c54h93e58l 8975258137425

Na domácnost. Znění zákona: Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

0/0
13.9.2016 19:32

J11a74n 96M35e56r56t74a 3592530541518

Na osobu vařící pivo. Pokud by vařilo v domácnosti víc lidí nezávisle, asi by každý mohl uvařit svých 200 l. Ale nemůžete uvařit 800 l s tím, že jste v domácnosti 4. (Odhlédněme od toho, že je prakticky nedokazatelné, kdo vařil kolik.)

0/0
13.9.2016 19:45

J83a13n 94M78e16r67t10a 3722750261218

Tak koukám na komentář výše citující zákon a vypadá to, že se mýlím.

0/0
13.9.2016 19:46

R63a16d55e58k 23M56i98c76h39e19l 8265658917585

Jak uvádím v jiném vlakně. Dodržování zákona je pouze osobní zodpovědností.

0/0
13.9.2016 19:52

V34l39k 52J88a96r59o21s23l77a33v 8503172

Udivuje mně, že vůbec existuje nějaký limit pro domácí vaření piva, budu se muset

zeptat Sobotky a spol. kolik si můžu letos uvařit knedlíků a brambor.

+9/0
13.9.2016 7:47

M74a87r90t97i51n 36R26a88k21o89u78š 5963437278598

Historicky máme v naší krajině nyní nejbenevolentnější pravidla pro vaření piva. Sice je dnešní limit směšný, ale je možno vařit bez povolení. Dříve tato možnost nebyla.

0/0
13.9.2016 8:36

R76a24d41e67k 46M12i30c81h37e57l 8825778657105

z evropských zemí, třeba v madarsku je limit 1000 l, v dansku ci svedsku jsou bez limitu.

+2/0
13.9.2016 9:09

F50r38a31n17t15i81š20e85k 40N67o88v49á12k 1466437599557

To by mě strašně zajímalo, jak bude někdo kontrolovat, kolik uvařím ročně piva ???

+5/0
13.9.2016 6:30

F54r79a98n44t97i45š65e14k 14N53o16v62o49t67n58ý 4590887709617

Přece nová Babišova finanční policie a jí podřízený NKÚ:-).

+2/−1
13.9.2016 6:33

R56a89d37e44k 48M90i82c73h77e96l 8105828477765

No treba tvuj soused, který to nahlásí celnikům. Pokud nejsi nahlášen na celní správě, tak budeš mit problém. Pokud nemáš evidenci uvařeného piva 10 let zpátky, tak budeš mit problém. Atd. Atd.

+3/0
13.9.2016 7:46

J12a37n 97S65o64u51k91u64p 1134114376145

Nesmysl, proč bych měl mít evidenci uvařeného piva 10 let zpět? Celní správa mě akorát nesmí chytit s nadlimitním pivem v ́celním skladu ́ (což je celá má domácnost). Dokonce i u minipivovarů je důležitá definice celního skladu.

0/0
13.9.2016 11:53

R32a89d98e40k 88M22i75c81h13e64l 8265458597535

§ 86

Osvobození od daně z piva

(6) Evidence piva osvobozeného od daně dle tohoto ustanovení se vede odděleně. Evidence se uchovává po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena.

0/0
13.9.2016 13:57

R24a71d87e17k 14M70i67c84h47e39l 8605938347285

neptej se mne, ale zakonodarcu

0/0
13.9.2016 13:58

J68a90n 86S36o17u43k67u91p 1734464176865

Litera zákona je v našem právním systému naprosto nepodstatná (i když, jak kdy), těžko mi někdo dokáže, kolik a zda vůbec sem něco uvařil, když to doma nemám. Na celníky se nehlásí, že jsem uvařil 30, 40, 60 litrů, tam se hlásí, že vařím doma pro sebe a domácnost a nebudu mít víc než 200 litrů, konec. Nemusím ovšem vařit ani kapku. Když za mnou dojdou a já nemám evidenci, tak mi řeknou co? Musel bych mít označený celní sklad, kam by mi vpadli na kontrolu, vyžádali by si varný list.

0/0
13.9.2016 19:21

R17a65d73e46k 20M61i15c21h37e29l 8765958957665

Oni za tebou dojdou v okamžiku, kdy vědí ze si vařil. Viz výše. Zeptej se domovarniků, kteří kontrolu už absolvovali.

Pak je také, nějaký osobní přístup.

Nesouhlasím se spoustou věcí, které se objevují v české legislativě, ale zákony prostě dodržuji. Pokud se někdo rozhodne je nedodržovat, tak je to jeho rozhodnuti a nese s tim spojena rizika.

0/0
13.9.2016 19:38

J46a46n 52S68o79u94k87u56p 1224214776895

A těm varníkům chodí kontrola po každém varu? Vařím cca osm let, neslyšel sem o jediném případu domácí kontroly (neříkám, že nemůže proběhnout).

0/0
14.9.2016 14:37

P38e26t84r 31M97a50g98a26t 8635126201

Co konkrétně, profesionální sladovník vysvětlí amatérům?

+1/0
13.9.2016 0:27

P11a28v97e87l 23N90á48r24o90ž40n49ý 1965303496152

Třeba to, že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci.

+4/0
13.9.2016 0:54

P65e21t98r 59M52a62g67a30t 8335886351

a on si někdo bude vyrábět slad doma?

0/0
13.9.2016 1:05

M15a31r35t95i79n 12R44a35k50o49u81š 5173737658738

A proč ne? To je jako by jste se zeptal on si bude někdo vařit pivo doma?

+2/−2
13.9.2016 7:32

R95a86d59e87k 28M63i80c92h84e86l 8265138587575

Myslím, že byť odpovím, tak si najdete další otázku, kterou se budete snažit mou odpověď shodit, ale za pokus nic nedam.

Zdá se, že o vaření piva moc nevíte, protože slad je jednou ze základních surovin a překvapivě není pouze Plzensky. Sladu existuje pomerne velké množství druhů. Výběr druhů sladu při vaření piva ovlivnuje jak bude pivo silné, jakou bude mit barvu apod.

Proto, pokud se někdo rozhodne vařit pivo na určité urovni, tak by měl znát dobře suroviny, které do piva dava. Protoze tyto znalosti mu umožní uvarit presne takové pivo, ktere uvarit chce.

Nikdo vás nebude nutit, abyste se workshopu zucastnil. Ucast bude dobrovolna a primarne urcena pro cleny cechu.

0/0
13.9.2016 9:20

V43l97a73d97i86m84í26r 87L93o59u47d61a 8947987646832

http://www.varimpivo.cz/

0/0
13.9.2016 15:16

J14a34n 93O77p65p79e70l45t 5699704343

Nerozumíte problematice, tak se prosím zdržte komentářů.

+1/0
13.9.2016 7:49

J38a50n 18M62e97r84t77a 3172510181188

To pak ale i hromada průmyslových pivovarů nedělá pivo... Znát vlastnosti sladu je nepochybně velmi důležité při výrobě piva. Nicméně postupy rmutování, chmelení, celkový výběr surovin a jejich poměrů, zacházení s kvasinkami atd. nazvat mícháním polotovarů v nějakém hrnci, to je nesmysl.

0/0
13.9.2016 19:22

R86a79d56e17k 92M98i49c66h68e80l 8375108827905

Přiznávám se, jsem si ten komentář dvakrát přečetl, ale ani poté nevim co jste tim chtel říct. Jestli narazíte na komentář Pavla Nárožného, tak ten je docela pochopitelný.

Chtel říct, ze vareni ze surovin vyžaduje větší znalosti než vareni z polotovarů.

Protoze pokud chcete varit pivo v domácích podmínkách tak můžete varit ze surovin nebo z polotovarů!!!

Tim nejjednodušším postupem je vareni z MLADINOVEHO KONCENTRÁTU - to je vlastně témeř hotové pivo - přidáte vodu, nejake cukry, pribalene kvasnice.

Druhým o neco složitějším postupem je vareni ze SLADOVEHO VÝTAŽKU - což je zhustena sladina, tedy produkt rmutovani. Je potreba provést chmelovar a pak nechat kvasit.

A na to autor prispevku narážel.

+1/0
13.9.2016 19:50

J19a79n 90S62o36u37k38u26p 1604864476855

Tak on píše, že "že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci", tak těžko říct, o jakých polotovarech mluví. Slad je vstupní surovina, nikoliv polotovar, takže potud by to šlo pochopit.

0/0
14.9.2016 14:40

J96a48n 75M26e91r22t75a 3952470241318

Já to právě pochopil, jako že hlavní umění je udělat slad a to ostatní je nějaké míchání. Na což jsem cítil potřebu reagovat.

0/0
15.9.2016 19:30

J57a86k71u94b 13K11o52s 4117490350707

Zkuste si doma uvařit malou várku piva. Už jen kombinace sladů, chmelů a kmenů kvasnic vám dá takových otázek,... a to nemluvím o teplotách, prodlevách rmutů, jak dokážou změnit chuť piva. Pokud uvaříte ze stejných surovin dvakrát za sebou stejně chutnající pivo, udělal jste první krok.

+8/0
13.9.2016 7:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.