Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R17a84d13i60m 87P70o66l97á26š95e63k 9726743669709

Těch 200 litrů je na osobu nebo na domácnost?

0/0
13.9.2016 16:00

R94a47d96e64k 75M73i75c16h38e82l 8985598557475

Na domácnost. Znění zákona: Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

0/0
13.9.2016 19:32

J62a69n 91M19e69r35t39a 3322280381858

Na osobu vařící pivo. Pokud by vařilo v domácnosti víc lidí nezávisle, asi by každý mohl uvařit svých 200 l. Ale nemůžete uvařit 800 l s tím, že jste v domácnosti 4. (Odhlédněme od toho, že je prakticky nedokazatelné, kdo vařil kolik.)

0/0
13.9.2016 19:45

J63a82n 32M88e71r56t46a 3932750841258

Tak koukám na komentář výše citující zákon a vypadá to, že se mýlím.

0/0
13.9.2016 19:46

R32a15d92e66k 40M77i74c77h87e21l 8215608627355

Jak uvádím v jiném vlakně. Dodržování zákona je pouze osobní zodpovědností.

0/0
13.9.2016 19:52

V63l15k 41J40a72r28o68s78l22a90v 8533262

Udivuje mně, že vůbec existuje nějaký limit pro domácí vaření piva, budu se muset

zeptat Sobotky a spol. kolik si můžu letos uvařit knedlíků a brambor.

+9/0
13.9.2016 7:47

M66a35r61t65i79n 61R47a47k86o25u12š 5933607568508

Historicky máme v naší krajině nyní nejbenevolentnější pravidla pro vaření piva. Sice je dnešní limit směšný, ale je možno vařit bez povolení. Dříve tato možnost nebyla.

0/0
13.9.2016 8:36

R49a73d52e32k 68M62i98c91h41e61l 8445228957635

z evropských zemí, třeba v madarsku je limit 1000 l, v dansku ci svedsku jsou bez limitu.

+2/0
13.9.2016 9:09

F35r80a74n86t61i18š51e36k 54N40o97v25á87k 1836487129467

To by mě strašně zajímalo, jak bude někdo kontrolovat, kolik uvařím ročně piva ???

+5/0
13.9.2016 6:30

F78r26a77n28t14i68š68e83k 63N66o43v30o13t44n49ý 4510837609447

Přece nová Babišova finanční policie a jí podřízený NKÚ:-).

+2/−1
13.9.2016 6:33

R37a16d98e48k 97M23i29c22h33e53l 8745258537385

No treba tvuj soused, který to nahlásí celnikům. Pokud nejsi nahlášen na celní správě, tak budeš mit problém. Pokud nemáš evidenci uvařeného piva 10 let zpátky, tak budeš mit problém. Atd. Atd.

+3/0
13.9.2016 7:46

J24a65n 94S27o45u31k22u16p 1134974506185

Nesmysl, proč bych měl mít evidenci uvařeného piva 10 let zpět? Celní správa mě akorát nesmí chytit s nadlimitním pivem v ́celním skladu ́ (což je celá má domácnost). Dokonce i u minipivovarů je důležitá definice celního skladu.

0/0
13.9.2016 11:53

R15a51d95e58k 73M14i33c14h74e40l 8785768787145

§ 86

Osvobození od daně z piva

(6) Evidence piva osvobozeného od daně dle tohoto ustanovení se vede odděleně. Evidence se uchovává po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena.

0/0
13.9.2016 13:57

R84a56d45e39k 88M51i88c91h87e78l 8535338477395

neptej se mne, ale zakonodarcu

0/0
13.9.2016 13:58

J32a30n 13S11o96u89k18u76p 1254734796695

Litera zákona je v našem právním systému naprosto nepodstatná (i když, jak kdy), těžko mi někdo dokáže, kolik a zda vůbec sem něco uvařil, když to doma nemám. Na celníky se nehlásí, že jsem uvařil 30, 40, 60 litrů, tam se hlásí, že vařím doma pro sebe a domácnost a nebudu mít víc než 200 litrů, konec. Nemusím ovšem vařit ani kapku. Když za mnou dojdou a já nemám evidenci, tak mi řeknou co? Musel bych mít označený celní sklad, kam by mi vpadli na kontrolu, vyžádali by si varný list.

0/0
13.9.2016 19:21

R90a49d62e83k 85M28i48c41h45e64l 8695728197985

Oni za tebou dojdou v okamžiku, kdy vědí ze si vařil. Viz výše. Zeptej se domovarniků, kteří kontrolu už absolvovali.

Pak je také, nějaký osobní přístup.

Nesouhlasím se spoustou věcí, které se objevují v české legislativě, ale zákony prostě dodržuji. Pokud se někdo rozhodne je nedodržovat, tak je to jeho rozhodnuti a nese s tim spojena rizika.

0/0
13.9.2016 19:38

J28a23n 62S26o15u50k65u93p 1804534376775

A těm varníkům chodí kontrola po každém varu? Vařím cca osm let, neslyšel sem o jediném případu domácí kontroly (neříkám, že nemůže proběhnout).

0/0
14.9.2016 14:37

P79e88t94r 18M40a70g59a28t 8595496381

Co konkrétně, profesionální sladovník vysvětlí amatérům?

+1/0
13.9.2016 0:27

P13a91v34e84l 16N92á66r60o39ž91n96ý 1705943236972

Třeba to, že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci.

+4/0
13.9.2016 0:54

P67e39t13r 96M67a19g56a17t 8485586451

a on si někdo bude vyrábět slad doma?

0/0
13.9.2016 1:05

M37a34r97t22i89n 49R77a83k58o33u79š 5653587108248

A proč ne? To je jako by jste se zeptal on si bude někdo vařit pivo doma?

+2/−2
13.9.2016 7:32

R92a96d85e81k 27M10i93c41h12e30l 8245628817295

Myslím, že byť odpovím, tak si najdete další otázku, kterou se budete snažit mou odpověď shodit, ale za pokus nic nedam.

Zdá se, že o vaření piva moc nevíte, protože slad je jednou ze základních surovin a překvapivě není pouze Plzensky. Sladu existuje pomerne velké množství druhů. Výběr druhů sladu při vaření piva ovlivnuje jak bude pivo silné, jakou bude mit barvu apod.

Proto, pokud se někdo rozhodne vařit pivo na určité urovni, tak by měl znát dobře suroviny, které do piva dava. Protoze tyto znalosti mu umožní uvarit presne takové pivo, ktere uvarit chce.

Nikdo vás nebude nutit, abyste se workshopu zucastnil. Ucast bude dobrovolna a primarne urcena pro cleny cechu.

0/0
13.9.2016 9:20

V56l84a85d35i70m64í41r 61L26o11u57d92a 8207637736872

http://www.varimpivo.cz/

0/0
13.9.2016 15:16

J73a53n 95O52p25p59e31l66t 5419454433

Nerozumíte problematice, tak se prosím zdržte komentářů.

+1/0
13.9.2016 7:49

J91a94n 91M74e86r95t64a 3122480931398

To pak ale i hromada průmyslových pivovarů nedělá pivo... Znát vlastnosti sladu je nepochybně velmi důležité při výrobě piva. Nicméně postupy rmutování, chmelení, celkový výběr surovin a jejich poměrů, zacházení s kvasinkami atd. nazvat mícháním polotovarů v nějakém hrnci, to je nesmysl.

0/0
13.9.2016 19:22

R87a44d81e40k 79M83i33c34h88e39l 8665248567705

Přiznávám se, jsem si ten komentář dvakrát přečetl, ale ani poté nevim co jste tim chtel říct. Jestli narazíte na komentář Pavla Nárožného, tak ten je docela pochopitelný.

Chtel říct, ze vareni ze surovin vyžaduje větší znalosti než vareni z polotovarů.

Protoze pokud chcete varit pivo v domácích podmínkách tak můžete varit ze surovin nebo z polotovarů!!!

Tim nejjednodušším postupem je vareni z MLADINOVEHO KONCENTRÁTU - to je vlastně témeř hotové pivo - přidáte vodu, nejake cukry, pribalene kvasnice.

Druhým o neco složitějším postupem je vareni ze SLADOVEHO VÝTAŽKU - což je zhustena sladina, tedy produkt rmutovani. Je potreba provést chmelovar a pak nechat kvasit.

A na to autor prispevku narážel.

+1/0
13.9.2016 19:50

J65a38n 13S96o62u29k93u35p 1314494656345

Tak on píše, že "že výroba piva je o výrobě sladu a ne o míchání polotovarů v nějakém hrnci", tak těžko říct, o jakých polotovarech mluví. Slad je vstupní surovina, nikoliv polotovar, takže potud by to šlo pochopit.

0/0
14.9.2016 14:40

J36a70n 95M55e61r35t92a 3432650601698

Já to právě pochopil, jako že hlavní umění je udělat slad a to ostatní je nějaké míchání. Na což jsem cítil potřebu reagovat.

0/0
15.9.2016 19:30

J84a78k47u42b 16K55o13s 4357790450147

Zkuste si doma uvařit malou várku piva. Už jen kombinace sladů, chmelů a kmenů kvasnic vám dá takových otázek,... a to nemluvím o teplotách, prodlevách rmutů, jak dokážou změnit chuť piva. Pokud uvaříte ze stejných surovin dvakrát za sebou stejně chutnající pivo, udělal jste první krok.

+8/0
13.9.2016 7:13





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.