Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň semínek kolem padesáti druhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M33a65r54t24i52n 71K40o47c57i87á52n 9581286721367

Otec měl letos jen 45 druhů... Bohužel. Ale u článku o pánovi s 50 druhy bych čekal alespoň návod s jakým ovocem udělat pyré, jak sušit, jak nakládat, v jakém poměru druhy míchat atd... Jinak se mi líbí jak se uvádí že u Morug se musí mít vrtsvu latexových rukavic xD

Ale s brekem vzpomínám na sušení asi 2kg Morug

0/0
15.10.2016 10:53

M85i51r67o32s71l98a24v 91P83r59o21c63h63á68z46k25a 4432185258457

Papričky mmj. zavařuji do klasického okurkového nálevu. Nejsou potom tolik pálivé a dá se v nich rozpoznat i jejich chuť.

+1/−5
7.10.2016 12:32

R11e95n70é 15Š22r43ů71t58e56k 8278265736688

Já si koupil Ford Mustang, ale nechávám ho stát v garáži. Pak nemá tak drastickou spotřebu benzínu, jak udává výrobce. ;-D

+5/0
9.10.2016 12:59

R22a51d84i93m 76S35v61o11b92o54d98a 9603879796352

Bahmanian goat vypadaji chutne

+1/0
7.10.2016 10:00

P92e34t83r 21J12i38l28e69k 8157657359118

A kde jsou ty "Rady, jak si je co nejlíp užít", slibovane v titulku? Tohle je jen par radku o nekom, kdo ma hodne chilli, o tom ze nas chilli muze popalit a o jedne rade, ze je dobre udelat olej. Jakym zpusobem, to uz si musim googlit sam. To je teda novinarina...

+10/0
7.10.2016 9:19

M93a12r58t22i11n 63N46o46v93o76t12n91ý 7333315680755

Tak já vám jednu radu dám. V hospodě jsme ochutnávali Murugii Scorpion. Dokážete si představit, co jsme zhruba prožívali a jaké řeči jsme vedli. U vedlejšího stolu seděl místní drsňák, který si asi myslel, že tam máme jalapeno. Nechal si ukrojit dvakrát, aby ukázal, co je zač. Vypil krabici mléka a domů ho musel odvézt majitel hospody. Takže užít si ji můžete i takto zprostředkovaně. :-)

+5/0
7.10.2016 10:02

P44e69t21r 66S43o20u70r76e90k 7322491842101

Hmm, asi se o moje Morugy starám opravdu dobře, když k jejich krájení potřebuji gumové rukavice, protože jinak mi „hořej ruce“ a nebo mám moc citlivé ruce :-)

0/0
7.10.2016 12:15

M48i55c75h16a30l 95F74r91a59n95z 7123743771712

Morugu zpracovávám bez rukavic, ale pak si musím dávat pozor, kam sahám... :-)

když jsem ji ochutnal poprvé, tak jsem měl pocit, že mi sleze kůže z jazyka, ale byla mooooc dobrá

+2/0
7.10.2016 12:53

M56a86r88t44i10n 46N94o48v46o89t90n40ý 7813455240115

Nesmí se vám na ruku dostat šťáva. Já je nejčastěji při krájení držím za stopku. Ruce mě už pálili i po zpracovávání několika kil obyčejných pálivých paprik na lečo. Dužinu jsem trhal rukama. Docela jsem se potom divil.

+1/0
7.10.2016 13:36

P40e86t55r 23S53o91u12r53e76k 7542611542471

Tak teď už to chápu, já si říkal, že v hospodě člověk je trochu v náladě a jednoduše se přehmátne. To o šťávě vím, ale co jsem udělal zkušennost, tak jsem sklízel jednu trochu „přezrálejší“ a když jsem trhal další, tak ta potvora se mi počůrala do ruky, nevím jak, nevím odkud, ale stalo se.

Nutno podotknout, že tu chybu se šťávou jsem provedl jen jednou (myslím vědomě), prostě blbec co si myslí, že už viděl a měl v ruce všechno a pak jsem šel na záchod :-D Bylo to veselé. Ne že by to přímo pálilo, ale tak jako hřálo, naštěstí se to nedostalo na sliznice :-) A když jsem se pak myl a utřel do ručníku, tak týden v koupelně když jsem se utíral byl slzák... Njn, mladej a nezkušenej :-)

Jako nesvléklo mi to přímo jazyk, to se povedlo Vindaloo tenkrát v Pardubicích v jedné Indické restauraci (od té doby jsem tam byl jednou nebo 2x a už to není ono), ale je fakt úžasná. Jako paprička mi hodně chutná, jenom některé pálí trochu víc než bych chtěl. Na druhou stranu mi můj hlavní dodavatel chilli semínek (seminka-chilli.cz), doporučil Dorset Naga a ta mi spíše voní, než chutná, ale v koření bude skvělá :-)

0/0
7.10.2016 14:25

P93e29t17r 46S18o94u98r29e75k 7622941652481

Ale překvapilo mne, že pro moje pěstování (malej pařníček ze starého case PC a pak na balkóně) se lépe hodí Moruga, než Dorsetka. Morugy začaly zrát už v červenci a Dorsetky až v září pořádně.

0/0
7.10.2016 14:29

P19e80t66r 83C15e83r60v76e60n86y 1733460845

idnes.cz neni zadna novinarina ale obycejnej clickbait project :-)

+1/0
7.10.2016 16:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.