Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň semínek kolem padesáti druhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M63a53r44t87i13n 62K49o11c21i44á73n 9611306841877

Otec měl letos jen 45 druhů... Bohužel. Ale u článku o pánovi s 50 druhy bych čekal alespoň návod s jakým ovocem udělat pyré, jak sušit, jak nakládat, v jakém poměru druhy míchat atd... Jinak se mi líbí jak se uvádí že u Morug se musí mít vrtsvu latexových rukavic xD

Ale s brekem vzpomínám na sušení asi 2kg Morug

0/0
15.10.2016 10:53

M30i79r59o43s17l36a36v 33P90r89o93c23h84á47z35k85a 4802355338167

Papričky mmj. zavařuji do klasického okurkového nálevu. Nejsou potom tolik pálivé a dá se v nich rozpoznat i jejich chuť.

+1/−5
7.10.2016 12:32

R78e41n16é 28Š61r64ů97t51e81k 8578515286248

Já si koupil Ford Mustang, ale nechávám ho stát v garáži. Pak nemá tak drastickou spotřebu benzínu, jak udává výrobce. ;-D

+5/0
9.10.2016 12:59

R50a87d13i48m 36S27v92o37b30o53d97a 9183489646622

Bahmanian goat vypadaji chutne

+1/0
7.10.2016 10:00

P84e58t91r 36J96i78l18e88k 8727417809518

A kde jsou ty "Rady, jak si je co nejlíp užít", slibovane v titulku? Tohle je jen par radku o nekom, kdo ma hodne chilli, o tom ze nas chilli muze popalit a o jedne rade, ze je dobre udelat olej. Jakym zpusobem, to uz si musim googlit sam. To je teda novinarina...

+10/0
7.10.2016 9:19

M38a84r50t42i47n 75N98o44v58o31t46n54ý 7173395780585

Tak já vám jednu radu dám. V hospodě jsme ochutnávali Murugii Scorpion. Dokážete si představit, co jsme zhruba prožívali a jaké řeči jsme vedli. U vedlejšího stolu seděl místní drsňák, který si asi myslel, že tam máme jalapeno. Nechal si ukrojit dvakrát, aby ukázal, co je zač. Vypil krabici mléka a domů ho musel odvézt majitel hospody. Takže užít si ji můžete i takto zprostředkovaně. :-)

+5/0
7.10.2016 10:02

P87e18t19r 23S10o44u65r33e65k 7252311452411

Hmm, asi se o moje Morugy starám opravdu dobře, když k jejich krájení potřebuji gumové rukavice, protože jinak mi „hořej ruce“ a nebo mám moc citlivé ruce :-)

0/0
7.10.2016 12:15

M98i39c16h54a75l 64F51r78a20n59z 7423493301132

Morugu zpracovávám bez rukavic, ale pak si musím dávat pozor, kam sahám... :-)

když jsem ji ochutnal poprvé, tak jsem měl pocit, že mi sleze kůže z jazyka, ale byla mooooc dobrá

+2/0
7.10.2016 12:53

M63a21r46t29i66n 98N59o11v64o32t66n50ý 7933285270765

Nesmí se vám na ruku dostat šťáva. Já je nejčastěji při krájení držím za stopku. Ruce mě už pálili i po zpracovávání několika kil obyčejných pálivých paprik na lečo. Dužinu jsem trhal rukama. Docela jsem se potom divil.

+1/0
7.10.2016 13:36

P32e54t62r 12S59o90u39r98e40k 7742361792761

Tak teď už to chápu, já si říkal, že v hospodě člověk je trochu v náladě a jednoduše se přehmátne. To o šťávě vím, ale co jsem udělal zkušennost, tak jsem sklízel jednu trochu „přezrálejší“ a když jsem trhal další, tak ta potvora se mi počůrala do ruky, nevím jak, nevím odkud, ale stalo se.

Nutno podotknout, že tu chybu se šťávou jsem provedl jen jednou (myslím vědomě), prostě blbec co si myslí, že už viděl a měl v ruce všechno a pak jsem šel na záchod :-D Bylo to veselé. Ne že by to přímo pálilo, ale tak jako hřálo, naštěstí se to nedostalo na sliznice :-) A když jsem se pak myl a utřel do ručníku, tak týden v koupelně když jsem se utíral byl slzák... Njn, mladej a nezkušenej :-)

Jako nesvléklo mi to přímo jazyk, to se povedlo Vindaloo tenkrát v Pardubicích v jedné Indické restauraci (od té doby jsem tam byl jednou nebo 2x a už to není ono), ale je fakt úžasná. Jako paprička mi hodně chutná, jenom některé pálí trochu víc než bych chtěl. Na druhou stranu mi můj hlavní dodavatel chilli semínek (seminka-chilli.cz), doporučil Dorset Naga a ta mi spíše voní, než chutná, ale v koření bude skvělá :-)

0/0
7.10.2016 14:25

P57e75t72r 79S40o12u21r28e94k 7632451812971

Ale překvapilo mne, že pro moje pěstování (malej pařníček ze starého case PC a pak na balkóně) se lépe hodí Moruga, než Dorsetka. Morugy začaly zrát už v červenci a Dorsetky až v září pořádně.

0/0
7.10.2016 14:29

P74e83t87r 34C70e33r61v42e37n87y 1863270535

idnes.cz neni zadna novinarina ale obycejnej clickbait project :-)

+1/0
7.10.2016 16:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.