Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň semínek kolem padesáti druhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M86a10r14t57i95n 41K19o58c66i71á51n 9281196741437

Otec měl letos jen 45 druhů... Bohužel. Ale u článku o pánovi s 50 druhy bych čekal alespoň návod s jakým ovocem udělat pyré, jak sušit, jak nakládat, v jakém poměru druhy míchat atd... Jinak se mi líbí jak se uvádí že u Morug se musí mít vrtsvu latexových rukavic xD

Ale s brekem vzpomínám na sušení asi 2kg Morug

0/0
15.10.2016 10:53

M46i72r66o73s85l39a19v 13P17r67o95c56h44á16z62k27a 4172625108507

Papričky mmj. zavařuji do klasického okurkového nálevu. Nejsou potom tolik pálivé a dá se v nich rozpoznat i jejich chuť.

+1/−5
7.10.2016 12:32

R81e60n34é 31Š28r26ů52t44e69k 8148825786288

Já si koupil Ford Mustang, ale nechávám ho stát v garáži. Pak nemá tak drastickou spotřebu benzínu, jak udává výrobce. ;-D

+5/0
9.10.2016 12:59

R68a33d86i30m 46S68v50o77b95o96d88a 9983839736512

Bahmanian goat vypadaji chutne

+1/0
7.10.2016 10:00

P13e54t44r 65J18i33l60e84k 8487447559688

A kde jsou ty "Rady, jak si je co nejlíp užít", slibovane v titulku? Tohle je jen par radku o nekom, kdo ma hodne chilli, o tom ze nas chilli muze popalit a o jedne rade, ze je dobre udelat olej. Jakym zpusobem, to uz si musim googlit sam. To je teda novinarina...

+10/0
7.10.2016 9:19

M86a73r42t13i83n 27N38o75v81o75t96n69ý 7923595720855

Tak já vám jednu radu dám. V hospodě jsme ochutnávali Murugii Scorpion. Dokážete si představit, co jsme zhruba prožívali a jaké řeči jsme vedli. U vedlejšího stolu seděl místní drsňák, který si asi myslel, že tam máme jalapeno. Nechal si ukrojit dvakrát, aby ukázal, co je zač. Vypil krabici mléka a domů ho musel odvézt majitel hospody. Takže užít si ji můžete i takto zprostředkovaně. :-)

+5/0
7.10.2016 10:02

P63e44t32r 43S52o10u40r25e68k 7272691942181

Hmm, asi se o moje Morugy starám opravdu dobře, když k jejich krájení potřebuji gumové rukavice, protože jinak mi „hořej ruce“ a nebo mám moc citlivé ruce :-)

0/0
7.10.2016 12:15

M48i48c84h89a10l 62F13r62a93n15z 7803553971692

Morugu zpracovávám bez rukavic, ale pak si musím dávat pozor, kam sahám... :-)

když jsem ji ochutnal poprvé, tak jsem měl pocit, že mi sleze kůže z jazyka, ale byla mooooc dobrá

+2/0
7.10.2016 12:53

M37a57r73t71i58n 60N74o31v13o22t22n26ý 7863435270435

Nesmí se vám na ruku dostat šťáva. Já je nejčastěji při krájení držím za stopku. Ruce mě už pálili i po zpracovávání několika kil obyčejných pálivých paprik na lečo. Dužinu jsem trhal rukama. Docela jsem se potom divil.

+1/0
7.10.2016 13:36

P66e57t42r 66S43o36u21r79e92k 7952681322691

Tak teď už to chápu, já si říkal, že v hospodě člověk je trochu v náladě a jednoduše se přehmátne. To o šťávě vím, ale co jsem udělal zkušennost, tak jsem sklízel jednu trochu „přezrálejší“ a když jsem trhal další, tak ta potvora se mi počůrala do ruky, nevím jak, nevím odkud, ale stalo se.

Nutno podotknout, že tu chybu se šťávou jsem provedl jen jednou (myslím vědomě), prostě blbec co si myslí, že už viděl a měl v ruce všechno a pak jsem šel na záchod :-D Bylo to veselé. Ne že by to přímo pálilo, ale tak jako hřálo, naštěstí se to nedostalo na sliznice :-) A když jsem se pak myl a utřel do ručníku, tak týden v koupelně když jsem se utíral byl slzák... Njn, mladej a nezkušenej :-)

Jako nesvléklo mi to přímo jazyk, to se povedlo Vindaloo tenkrát v Pardubicích v jedné Indické restauraci (od té doby jsem tam byl jednou nebo 2x a už to není ono), ale je fakt úžasná. Jako paprička mi hodně chutná, jenom některé pálí trochu víc než bych chtěl. Na druhou stranu mi můj hlavní dodavatel chilli semínek (seminka-chilli.cz), doporučil Dorset Naga a ta mi spíše voní, než chutná, ale v koření bude skvělá :-)

0/0
7.10.2016 14:25

P39e51t86r 53S40o12u67r94e54k 7202441432261

Ale překvapilo mne, že pro moje pěstování (malej pařníček ze starého case PC a pak na balkóně) se lépe hodí Moruga, než Dorsetka. Morugy začaly zrát už v červenci a Dorsetky až v září pořádně.

0/0
7.10.2016 14:29

P44e72t77r 82C75e69r45v59e47n32y 1223400355

idnes.cz neni zadna novinarina ale obycejnej clickbait project :-)

+1/0
7.10.2016 16:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.