Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V57l40a33d31i51m94í32r 90S11t56r10u71s55k47a 4469194733524

No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............

+10/0
14.10.2016 21:10

J13a56r11o48s18l52a64v 49P91o62s68p16í79š92i52l 2661519185686

Celkem souhlas co se týče jednoduchosti. Ten druhý recept ovšem nebyl na kvašené zelí, takže se rocčilujete trošku mimo.

+1/0
15.10.2016 16:43

V97l93a93d57i85m60í88r 19S15t14r18u24s76k29a 4549724203554

Za prvé se nerozčiluju, za druhé doporučovat někomu sterilovat kvašené zelí je nesmysl, všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky tím zničíte. V úvodu článku opěvuje prospěšnost kvašeného zelí a pak je tam recept na "křenové" zelí s octem a olejem, které může být dobré ale nedosahuje zdaleka kvalit toho kvašeného (do kterého můžete taky dát křen a bude dobré)

0/0
16.10.2016 10:04

J19o31s79e65f 12D12v69o32ř93á75č16e28k 9882954375505

nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,

+9/0
14.10.2016 15:26

J75i58ř18í 98N25o87s28e43k 1598447831476

Přesně to mě taky praštilo do hlavy. Vitamín C je pak v tahu 8-o

+5/0
14.10.2016 18:35

S91t85a34n30i42s20l42a85v87a 41Z91a91p86l63e65t22a12l85o25v22a 6866369539958

i to opěvované mléčné kvašení....

0/0
16.10.2016 7:17

M64i20r40o31s13l46a16v 66L27u31k39a18v51s85k84ý 6770639502612

Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....

+4/0
14.10.2016 15:18
Foto

V43l65a25d21i61m32í15r 40S72o28j70k60a 4646427378658

Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.

Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.

Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.

Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.

Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!

Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!

Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.

Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.

+18/0
14.10.2016 11:20

T32o79m20á82š 51T35o34e73g65e33l 7563703268116

jo, predevcirem nalozeno. Zatim zkousime jen male mnozstvi, asi 11kg, tak se uvidi jak to dopadne.

0/0
14.10.2016 10:29

T46o58m46á74š 20T40o48e97g77e98l 7973163438486

btw, finnancne nula s nulou pojde, jde jen o to ze vas to bavi a ze v tom bude mozna nejaky vitamin navic nez v kupovanem.

+1/−1
14.10.2016 10:29

V56l70a73d74i24m29í62r 97V52á67v19r18a 9417504557378

Tady přece nejde o to jestli je to levnější, ne? Tady jde o to, že vím co jsem dal do výrobku a pak taky o tu radost z vlastní produkce. Proto to dělám já. :-)

+10/0
14.10.2016 12:32

J74o44s23e71f 80D22v23o89ř32á96č27e33k 9112214845455

tady nejde o cenu ale o chut

+6/0
14.10.2016 15:27

P91e85t27r 93N58ě81m56e95c 4475482152787

zelí se musí šlapat

+7/0
14.10.2016 9:03

P64a11v97e96l 52J49e34ř62á91b70e66k 7431562834527

Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.

Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.

+9/0
14.10.2016 0:33

J26a12n 39R95o40m81a73n25o55v32s60k78y 3924861263346

Pri dnesni cene nerez nadobi neverim tomu, ze pokud nekdo cte recept z internetu, tak pojziva otriskany smaltovy hrnec ;)

+5/0
14.10.2016 7:59

M42i17r44e34k 30B97u29c79h61t86í31k 7529304284839

Kamenina je kamenina.

+6/0
14.10.2016 10:57

P46a74v38e39l 92J17e51ř73á95b90e84k 7521732904707

Nerez na kyselé potraviny taky není žádný zázrak.

Ale je to jen takové slovíčko do diskuse - ve své podstatě, jedů dostáváme do těla z jiných zdrojů násobně víc.

+2/0
14.10.2016 21:17

A41l75e74s 46P33r36o22c58h32a28z82k58a 8440533603300

Rozhodně lepší je chemické zelí z Polska kde žádné vitamíny nejsou

0/0
14.10.2016 8:11

T94o36m48á24š 14L63u57d33v26í90k 5420488433446

A teď si představte, že to jde udělat doma a pořádně.

+4/0
14.10.2016 8:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.