Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V32l21a38d20i97m64í64r 38S79t42r86u84s33k15a 4519224963644

No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............

+10/0
14.10.2016 21:10

J47a17r45o43s32l22a77v 88P42o35s88p59í16š23i86l 2421509265806

Celkem souhlas co se týče jednoduchosti. Ten druhý recept ovšem nebyl na kvašené zelí, takže se rocčilujete trošku mimo.

+1/0
15.10.2016 16:43

V53l77a96d79i12m20í68r 30S30t11r44u92s76k35a 4729854463934

Za prvé se nerozčiluju, za druhé doporučovat někomu sterilovat kvašené zelí je nesmysl, všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky tím zničíte. V úvodu článku opěvuje prospěšnost kvašeného zelí a pak je tam recept na "křenové" zelí s octem a olejem, které může být dobré ale nedosahuje zdaleka kvalit toho kvašeného (do kterého můžete taky dát křen a bude dobré)

0/0
16.10.2016 10:04

J78o56s17e17f 35D87v60o38ř82á28č49e53k 9832564635195

nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,

+9/0
14.10.2016 15:26

J11i76ř79í 55N38o66s45e58k 1538787861726

Přesně to mě taky praštilo do hlavy. Vitamín C je pak v tahu 8-o

+5/0
14.10.2016 18:35

S96t11a85n55i76s95l27a17v88a 44Z24a28p21l14e62t65a49l47o94v21a 6976759259978

i to opěvované mléčné kvašení....

0/0
16.10.2016 7:17

M57i66r33o20s75l56a61v 11L56u31k58a97v15s62k17ý 6580759882842

Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....

+4/0
14.10.2016 15:18

V30l29a88d81i55m85í27r 71S78o56j24k87a 4926817908778

Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.

Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.

Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.

Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.

Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!

Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!

Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.

Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.

+18/0
14.10.2016 11:20

T58o90m88á70š 41T57o47e43g28e68l 7223403698636

jo, predevcirem nalozeno. Zatim zkousime jen male mnozstvi, asi 11kg, tak se uvidi jak to dopadne.

0/0
14.10.2016 10:29

T12o23m89á72š 35T38o59e88g73e36l 7203973928346

btw, finnancne nula s nulou pojde, jde jen o to ze vas to bavi a ze v tom bude mozna nejaky vitamin navic nez v kupovanem.

+1/−1
14.10.2016 10:29

V41l82a11d92i28m22í58r 39V29á23v24r83a 9737524957278

Tady přece nejde o to jestli je to levnější, ne? Tady jde o to, že vím co jsem dal do výrobku a pak taky o tu radost z vlastní produkce. Proto to dělám já. :-)

+10/0
14.10.2016 12:32

J57o12s18e75f 31D83v93o50ř56á32č90e35k 9342404145255

tady nejde o cenu ale o chut

+6/0
14.10.2016 15:27

P98e30t57r 89N35ě26m78e80c 4755782282907

zelí se musí šlapat

+7/0
14.10.2016 9:03

P32a74v42e71l 79J70e11ř65á11b62e17k 7561872594467

Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.

Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.

+9/0
14.10.2016 0:33

J91a40n 32R37o10m52a65n13o27v80s88k28y 3554621383476

Pri dnesni cene nerez nadobi neverim tomu, ze pokud nekdo cte recept z internetu, tak pojziva otriskany smaltovy hrnec ;)

+5/0
14.10.2016 7:59

M75i51r59e69k 83B48u39c93h14t27í60k 7499774554789

Kamenina je kamenina.

+6/0
14.10.2016 10:57

P19a26v41e23l 75J56e76ř31á79b21e50k 7511582824687

Nerez na kyselé potraviny taky není žádný zázrak.

Ale je to jen takové slovíčko do diskuse - ve své podstatě, jedů dostáváme do těla z jiných zdrojů násobně víc.

+2/0
14.10.2016 21:17

A57l55e19s 52P48r50o67c23h33a58z21k56a 8760713543610

Rozhodně lepší je chemické zelí z Polska kde žádné vitamíny nejsou

0/0
14.10.2016 8:11

T97o14m34á95š 93L66u62d44v62í73k 5680428583856

A teď si představte, že to jde udělat doma a pořádně.

+4/0
14.10.2016 8:33





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.