Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V93l41a93d42i62m67í60r 38S75t49r33u35s53k79a 4129264163174

No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............

+10/0
14.10.2016 21:10

J91a41r43o91s56l82a44v 46P41o20s35p65í30š52i95l 2741129135136

Celkem souhlas co se týče jednoduchosti. Ten druhý recept ovšem nebyl na kvašené zelí, takže se rocčilujete trošku mimo.

+1/0
15.10.2016 16:43

V47l39a68d27i36m68í84r 96S60t70r92u97s21k83a 4909814693564

Za prvé se nerozčiluju, za druhé doporučovat někomu sterilovat kvašené zelí je nesmysl, všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky tím zničíte. V úvodu článku opěvuje prospěšnost kvašeného zelí a pak je tam recept na "křenové" zelí s octem a olejem, které může být dobré ale nedosahuje zdaleka kvalit toho kvašeného (do kterého můžete taky dát křen a bude dobré)

0/0
16.10.2016 10:04

J20o95s56e11f 52D42v94o18ř33á53č57e33k 9502754635855

nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,

+9/0
14.10.2016 15:26

J46i88ř65í 72N58o93s94e22k 1508477291366

Přesně to mě taky praštilo do hlavy. Vitamín C je pak v tahu 8-o

+5/0
14.10.2016 18:35

S43t82a59n95i84s78l54a12v60a 15Z44a59p93l82e20t61a56l84o16v16a 6606329289278

i to opěvované mléčné kvašení....

0/0
16.10.2016 7:17

M33i74r60o96s54l19a80v 25L97u21k58a36v67s78k77ý 6470249572512

Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....

+4/0
14.10.2016 15:18

V86l93a82d61i96m47í19r 15S44o86j96k18a 4266597848448

Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.

Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.

Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.

Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.

Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!

Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!

Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.

Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.

+18/0
14.10.2016 11:20

T86o33m45á30š 44T17o32e11g67e24l 7413823188696

jo, predevcirem nalozeno. Zatim zkousime jen male mnozstvi, asi 11kg, tak se uvidi jak to dopadne.

0/0
14.10.2016 10:29

T58o64m73á37š 44T64o35e36g50e91l 7203313838176

btw, finnancne nula s nulou pojde, jde jen o to ze vas to bavi a ze v tom bude mozna nejaky vitamin navic nez v kupovanem.

+1/−1
14.10.2016 10:29

V80l61a72d90i79m55í41r 27V78á49v29r84a 9357674307238

Tady přece nejde o to jestli je to levnější, ne? Tady jde o to, že vím co jsem dal do výrobku a pak taky o tu radost z vlastní produkce. Proto to dělám já. :-)

+10/0
14.10.2016 12:32

J39o49s56e79f 22D68v72o60ř33á57č93e94k 9222234465375

tady nejde o cenu ale o chut

+6/0
14.10.2016 15:27

P36e69t37r 76N43ě85m50e89c 4895182442877

zelí se musí šlapat

+7/0
14.10.2016 9:03

P11a76v44e21l 96J11e44ř40á19b24e44k 7301382244967

Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.

Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.

+9/0
14.10.2016 0:33

J84a42n 28R79o51m23a58n56o58v33s43k72y 3484581473446

Pri dnesni cene nerez nadobi neverim tomu, ze pokud nekdo cte recept z internetu, tak pojziva otriskany smaltovy hrnec ;)

+5/0
14.10.2016 7:59

M33i66r95e25k 21B60u91c59h81t14í31k 7919154414239

Kamenina je kamenina.

+6/0
14.10.2016 10:57

P78a58v53e32l 20J48e93ř84á41b51e52k 7111482574527

Nerez na kyselé potraviny taky není žádný zázrak.

Ale je to jen takové slovíčko do diskuse - ve své podstatě, jedů dostáváme do těla z jiných zdrojů násobně víc.

+2/0
14.10.2016 21:17

A96l95e84s 57P48r14o26c63h14a34z60k23a 8580583173270

Rozhodně lepší je chemické zelí z Polska kde žádné vitamíny nejsou

0/0
14.10.2016 8:11

T43o78m74á89š 49L38u20d52v58í91k 5240528243716

A teď si představte, že to jde udělat doma a pořádně.

+4/0
14.10.2016 8:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.