Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

V68l49a70d39i38m93í15r 91S62o32j14k57a 4386467838828

Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.

Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.

Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.

Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.

Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!

Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!

Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.

Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.

+18/0
doporučit
14.10.2016 11:20

V78l90a13d39i25m12í40r 73S55t98r89u26s15k69a 4199384393864

No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............

+10/0
doporučit
14.10.2016 21:10

J76o54s47e50f 78D35v51o46ř76á57č48e60k 9572564705155

nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,

+9/0
doporučit
14.10.2016 15:26

P25a68v15e71l 12J77e33ř65á69b28e65k 7741142854767

Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.

Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.

+9/0
doporučit
14.10.2016 0:33

P65e16t59r 21N42ě46m12e42c 4645782662547

zelí se musí šlapat

+7/0
doporučit
14.10.2016 9:03

M69i67r40o40s83l53a12v 90L85u72k69a67v21s79k43ý 6640119682442

Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....

+4/0
doporučit
14.10.2016 15:18





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.