- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............
Celkem souhlas co se týče jednoduchosti. Ten druhý recept ovšem nebyl na kvašené zelí, takže se rocčilujete trošku mimo.
nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,
Přesně to mě taky praštilo do hlavy. Vitamín C je pak v tahu
Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....
Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.
Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.
Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.
Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.
Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!
Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!
Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.
Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.
jo, predevcirem nalozeno. Zatim zkousime jen male mnozstvi, asi 11kg, tak se uvidi jak to dopadne.
btw, finnancne nula s nulou pojde, jde jen o to ze vas to bavi a ze v tom bude mozna nejaky vitamin navic nez v kupovanem.
Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.
Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.
Pri dnesni cene nerez nadobi neverim tomu, ze pokud nekdo cte recept z internetu, tak pojziva otriskany smaltovy hrnec ;)