Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J62a97r30o75s30l10a66v 49P56o58r24t 7159457459675

Burčák za patnáct dní to je už víno , vylisovnou štávu nechám kvasit max dva dny a je hotovo . Kvasinky z kvalitního burčáku do první várky a pak tím očkuju další , dokud jsou hrozny .

0/0
22.10.2016 14:28

P88a40v94e29l 31S52o85b10o24t59k63a 5720784

Na zakrytování bych si dal pozor kvůli muškám a octovému kvašení - daleko lepší než poklička z papundeklu je mikrotenový sářek zatažený gumičkou.

0/0
22.10.2016 13:21

R52a14d52i22m 75P27o13l97á35š40e95k 9946813109469

Nejlepší je získat vinný mošt a burčák potom iniciovat vyšlechtěnými vinařskými kvasinkami z kupovaného kvalitního burčáku. Řekněme desetina objemu burčáku na vylisovaný mošt. Neb opřed lisováním rozmnožit třeba nějaké sušené kvalitní kvasinky.

Protože když se to neudělá, tak se ve šťávě rozšíří náhodné kmeny kvasinek, které ulpěly na těch bobulích, případně se tam rozmnoží jiné mikroorganismy a burčák pak může mít nestandartní chuť nebo dokonce v krajním případě nebude k pití.

To nebezpečí hrozí zvláště když se použijí hrozny s menší cukernatostí.

Kdo je šetřílek nebo nebazíruje na "pravém" hroznovém vínu jen z hroznového moštu, může vylisovat hroznového moštu na burčák o něco méně a částečně vylisované hrozny potom zpracovat technologií výroby ovocného vína.

+1/0
22.10.2016 8:17

P79a58v48e28l 84S94o87b50o89t30k43a 5870974

vinné kvasinky běžně koupíte v drogerii.

0/0
22.10.2016 13:20

R34a50d32i25m 56P53o73l38á55š26e78k 9146493729169

To jo, ale v burčáku je už máte rozkvašené, zatímco sušené kvasinky z drogerie musíte ještě aktivovat a rozkvasit.

0/0
23.10.2016 9:41

M39i57c48h72a13l 67K25r29e71j22č82a 5588196266543

No mozna, ze redaktorka -prosla- cely provoz, ale reportaz mohla skoro sestrihat z filmecku na webu nic nejen objevneho, ale dokonce ani zakladniho se z neho clovek nedozvedel! "...Prochazi dalsimi a dalsimi cisticimi technologiemi a filtry..." :-/. Noooo nemej by to nerek lip. Ma vubec cenu delat takove hloupe (asi proto ze kratke, asi proto, ze jsou do toho redaktori tlaceni) reportaze?

A video ma jeste jeden neprijemny dopad - dostal jsem chut na burcak!8-o;-(!

+5/0
22.10.2016 1:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.