Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J16a74r76o48s60l85a12v 86P98o95r41t 7389147609235

Burčák za patnáct dní to je už víno , vylisovnou štávu nechám kvasit max dva dny a je hotovo . Kvasinky z kvalitního burčáku do první várky a pak tím očkuju další , dokud jsou hrozny .

0/0
22.10.2016 14:28

P95a23v16e89l 40S24o24b34o30t98k76a 5270674

Na zakrytování bych si dal pozor kvůli muškám a octovému kvašení - daleko lepší než poklička z papundeklu je mikrotenový sářek zatažený gumičkou.

0/0
22.10.2016 13:21

R15a14d98i23m 40P57o10l59á80š28e54k 9826413629569

Nejlepší je získat vinný mošt a burčák potom iniciovat vyšlechtěnými vinařskými kvasinkami z kupovaného kvalitního burčáku. Řekněme desetina objemu burčáku na vylisovaný mošt. Neb opřed lisováním rozmnožit třeba nějaké sušené kvalitní kvasinky.

Protože když se to neudělá, tak se ve šťávě rozšíří náhodné kmeny kvasinek, které ulpěly na těch bobulích, případně se tam rozmnoží jiné mikroorganismy a burčák pak může mít nestandartní chuť nebo dokonce v krajním případě nebude k pití.

To nebezpečí hrozí zvláště když se použijí hrozny s menší cukernatostí.

Kdo je šetřílek nebo nebazíruje na "pravém" hroznovém vínu jen z hroznového moštu, může vylisovat hroznového moštu na burčák o něco méně a částečně vylisované hrozny potom zpracovat technologií výroby ovocného vína.

+1/0
22.10.2016 8:17

P33a41v55e68l 54S16o55b10o41t71k97a 5980984

vinné kvasinky běžně koupíte v drogerii.

0/0
22.10.2016 13:20

R84a46d34i46m 61P80o86l31á77š73e32k 9986603109649

To jo, ale v burčáku je už máte rozkvašené, zatímco sušené kvasinky z drogerie musíte ještě aktivovat a rozkvasit.

0/0
23.10.2016 9:41

M64i15c39h59a94l 68K50r88e45j30č93a 5358596456543

No mozna, ze redaktorka -prosla- cely provoz, ale reportaz mohla skoro sestrihat z filmecku na webu nic nejen objevneho, ale dokonce ani zakladniho se z neho clovek nedozvedel! "...Prochazi dalsimi a dalsimi cisticimi technologiemi a filtry..." :-/. Noooo nemej by to nerek lip. Ma vubec cenu delat takove hloupe (asi proto ze kratke, asi proto, ze jsou do toho redaktori tlaceni) reportaze?

A video ma jeste jeden neprijemny dopad - dostal jsem chut na burcak!8-o;-(!

+5/0
22.10.2016 1:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.