Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Smažák vám klidně připraví i Pohlreich. A jako dietní pokrm

Smažák, po kterém se v noci nebudete budit hrůzou, co jste to snědli, to je Pohlreichova lehká varianta českého „národního“ pokrmu. Jednoduše proto, že ho udělá z kozího sýra, nepoužije na obalování mouku a nenechá ho nasáknout spoustou oleje. A podává ho se svěžím zeleninovým salátem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P57a16v81e29l 66S18o23b73o64t35k12a 5110544

I kozí sýr má tučnost 30% a energie také srovnatelně s běžnou cihlou. Pokud sýr cilhu správně obalíte a usmažíte na oleji, ani on vám tuk nenasákne.

A i strouhanka obsahuje mouku.

Takže za to, že ušetříte možná nějakých 10% kJ, tj. na to abyste se najedli si dáte větší porci a ještě k tomu máte úplně jiný pokrm a notně si připlatíte a ještě k tomu ta odporná kozí příchuť/zápach.

Brrrr.

+6/−1
29.11.2016 8:37

P95a63v13l51a 45H93r46a57d70i61l32o86v50a 3837961951804

Tak ja treba kozi syr miluju. Ale smazit ho, to mi prijde skoda. Nejlepsi je s dobrou bagetou a maslem.:-)

+1/0
29.11.2016 11:39

P69a56v83e65l 46S91o88b90o10t49k33a 5440944

Já su z dědiny, a králíka ani kozu opravdu nemusím ;-D

0/0
29.11.2016 18:24

M58i95r78o45s45l93a57v 94K76o28č80í 5471951832933

...nějak nám na stará kolena začíná "Babicovatět" ;-D;-D;-D

0/0
29.11.2016 8:18

J78a82n 21M26o92t93ů78r28e44k 7170142741219

Tak přemýšlím, když vezmu slovo "pivo", přídám písmeno, pár jich proházím a změním, dostanu slovo "mrkev" - a to není náhoda, takže při pití piva vlastně jím zeleninu.....

tak asi tímto stylem na mě článek působí ;-D

+10/−1
29.11.2016 7:24

L50i94b69o11r 61Z21a65p52l50e14t88a48l 7103133505740

Takže to ale se smaženým sýrem nemá vůbec nic společného.

+23/−5
28.11.2016 14:23

L45u69k62á96š 19F17i88a32l40a 3503261404605

kromě toho, že je to smažený sýr ;-D

+1/−1
29.11.2016 12:18

M71i40l69a81n 16N10ě17m27e29c 1355400416526

Luxus na talíři :))) Kašlete na Pohlreicha, když už, tak Mikluš!

+3/−1
28.11.2016 14:18

M73a92r71t25i89n 52J13i81r74o54u17s64e14k 7616715385608

Sýr nasává olej? Ale jděte.

0/0
28.11.2016 14:17

L45u80c14i79e 19L43i17c42h10n95o33v55s19k39á 6319539447238

Ale ten trojobal fest :-)

+6/0
28.11.2016 14:51

T26o17n50í96k 23K58u84t27t33m14a76n53n 6373778652

O sýru Pohlreich nemluví.

0/0
29.11.2016 17:40

P83a54v35l60a 42H40r85a39d24i92l29o56v71a 3457321621294

Akorat, ze uz to neni smazak.

+13/−2
28.11.2016 13:10

O89l45d64ř87i62c31h 31H28o62r85á38k 2394879721285

Ano, pan Pohlreich začal ujíždět na dietnosti pokrmů. Takže díky za jeho nápady ale já si místo toho dám skutečný smažák s tatarkou a hranolky. Jen si ho nedám tak často jako bych mohl jeho náhražky, ale pochutnám si.

Někdy je méně více.

O tom jaké suroviny používá na dietní nahrazování ani nemluvě, za jeho jedno lehké jídlo nakrmíte rodinu fyzicky pracujících (zelená čočka s křepelčím vejcem, či pršutem a hlavičkami chřestu je dobrá, ale čočky na kyselo s vejcem uděláte pro víc lidí za stejné peníze). Rozhodně to není kuchyně na každý den.

+21/−5
28.11.2016 11:43

R66a71d64e13k 70H21o14d37a86ň 9916567771653

A co teprve kdybyste za ty peníze nakoupil jen tu čočku. Nebo třeba chleba!

+2/0
28.11.2016 13:18

M85a49r93t70i83n 86B18e72r88a13n 6619335166961

Nebo nic, to je nejlevnější!

+6/0
28.11.2016 13:55

O56n11d55ř50e51j 74S61t83a17r42o61c51h 5250613582724

Tohle přece není žádná náhražka. Náhražkou je "Hmota sýrového typu" z Alberta, obalená gothajem s 16% masa. Ale francouzský sýr?

+10/0
28.11.2016 15:06

J41a84n 65M44o78t67ů24r53e52k 7780982381639

jenže on se nesnaží vařit "levně", ale kvalitně a chutně.

A btw, pořad o tom, jak se vaří čočka na kyselo s vejcem by asi neměl moc velkou sledovanost, že? ;-D

On jen ukazuje možnou cestu, jak své peníze utratíte je vaše volba. Dle mě vaše kritika nedává moc smysl.

+8/0
29.11.2016 7:28

M20a41r95t72i63n 13V81o45k49a80s 9262808789173

Tohle ale nejsou náhražky. Náhražkou by bylo, kdybyste smažil nějaký rostlinný bazmek.

Tohle je prostě odlehčená varianta "klasického" smažáku. Tématem jsou lehká jídla, nikoli levná jídla.

+3/0
29.11.2016 11:02

T42o28m68á34š 59T10a56t27í95č87e37k 5390412560138

Jenom detail: přepouštění másla neslouží primárně tomu, aby se z něj vyloučila voda - což je samozřejmě taky vítaný vedlejší efekt -, ale bílkoviny, kvůli kterým jednak máslo může zežluknout a druhak se při smažení na másle pálí.

+4/0
28.11.2016 11:41

M71a52r46t96i73n 75V45o87j87á21č79e22k 9323607671836

slouží primárně k tomu aby sneslo vyšší teplotu

+1/0
28.11.2016 14:40

T65o71m34á95š 83T27a29t98í81č45e24k 5520682430318

;-D

No a proč asi tak snese tu vyšší teplotu, he? - Protože se nepřepalují bílkoviny.

+2/0
29.11.2016 1:14

L56u78d73v96í44k 28G17a13j70d54o40š57í54k 2465763954592

I když normálně sýry miluju, tak kozí sýr naprosto nesnýším, takže bych se toho ani nedotkl i když by to bylo od Pohlreicha a extra dietní.

+4/−1
28.11.2016 10:18

J21i32n64d14r45i71c84h 51K52u64c61e58r32a 7768535651645

Tak za cenu Polreichova smazaku bych si radeji dal 1/4 kilovej biftek.

+19/−3
28.11.2016 9:14

M11a48r35t25i49n 75K61o10p79e64c36k72ý 3818317849854

Tomu říkám panské rady. Smažák je oblíbený proto, že je levný, rychlý a jednoduchý. Pohlreich naopak nabízí pokrm náročný na přípravu a drahý. Francouzký kozí sýr, 120g, vás vyjde asi na 80 korun, čtyři kousky tedy na 320, ghí je nejen drahé, ale i těžko dostupné a japonská strouhanka, to už je špatný vtip. Místo přílohy salát z manga, červené cibule, řapíkatého celeru, ředkviček a mátových lístků - jak prosté! A hlavně už to vůbec není smažák. Přitom ten klasický se dá udělat taky skvěle, třeba podle Karpíška v Lokálu, tedy obalený v parmezánu. Málokdy se vidí recept, který je tak úplně mimo mísu.

+25/−11
28.11.2016 9:02

M12a30r13t39i85n 83B92e31r53a79n 6669575806931

Pohlreich se ho snaží udělat alespoň trochu na úrovni, tzn. aby to jídlo mělo nějakou estetiku, gastronomickou kulturu a rozumnou výživovou hodnotu. Ne že vezmete druhořadou surovinu a z tý uděláte kámen do žaludku, popř. že někdo ten kámen obalí v dražší surovině, kterou konkrétní tepelná úprava stejně degraduje na podřadnou...

+7/−7
28.11.2016 9:49

F10r74a92n53k 97N51o79v19a45k 5695645331809

Ghi si vyrobte doma. Babicka to zna pod pojmem prepustene maslo..

+10/0
28.11.2016 9:55

M45a22r68t30i78n 74V56o12k73a23s 9792798179263

Jeden bochánek Crottin de chèvre stojí něco přes 40,-. Ghí si můžete vyrobit doma a ani k tomu nepotřebujete moc zručnosti.

Panko není nic nedostupného, byť je asi 4x dražší než drť ze žluklých rohlíků, která se prodává pod názvem strouhanka. Koupíte jí v každém větším marketu nebo ve speciálních prodejnách s asijskými surovinami.

Karpíškův smažák je moc dobrý, ale srovnávat ho s tímhle je naprosto mimo. Jde o úplně jiná jídla - ten Karpíškův je "klasický", tedy i přesto, že je taky smažený na ghí, jde o poměrně těžký pokrm. Mimochodem, kde jste přišel na to, že je smažák v Lokálu obalovaný v parmazánu? To by jednak nestál 160,- ale daleko víc a jednak by to nedávalo moc smysl.

Aktuálním tématem Pohlreichova pořadu je lehká kuchyně a předvedený recept toto téma ctí.

+10/−1
28.11.2016 11:51

T80o45m82á28š 80T16a78t88í42č29e83k 5790142760668

Pochybuju, že jeden "kozí bobek", co použil Pohlreich, váží 120 g. Podle velkosti bych to tipl tak na 30, takže 80,- Kč už je za kozí sýr na jednu porci, což by taky tak odpovídalo běžné gramáži.

Jak už napsal Frank, přepuštěné máslo je chvíle práce v kuchyni a v lednici může být připravené bez nějakých speciálních nákladů.

A místo japonské strouhanky se dá použít panáda z čerstvé bílé střídky (tousťák, oříznout kraje, rozsekat, zhutnit třeba válečkem) - ona ta panko není nic moc jinýho.

+1/0
28.11.2016 11:57

J59i48ř15í 14S47o80u61č33e10k 5906117779299

Pokrm náročný na přípravu? Čím? Že vynechá mouku z trojobalu a naseká do strouhanky pár bylinek? To je pro vás náročná příprava? :-)

+1/0
29.11.2016 9:50

J85a94r22o45s80l70a44v 35J26o88s57e53f 5902120910844

Jó Polhreich! To je klasa!! Kam se hrabou Sapík s Babicou! ;-D;-D;-D

+7/−1
28.11.2016 8:32

T50o73m97á88š 51N35o17v74o42t35n63ý 6575447919279

... propojit Sapíka s Babicou? Hustý.

0/0
28.11.2016 8:57

T12o86m91á93š 30Š82a12p19o69v50a49l69o89v 2614234459871

Mají podobnej styl, navíc je propojila televize, dokonce spolu vydali kuchařku;-)

0/0
28.11.2016 20:55

J76a81n 36M91o21t36ů93r77e29k 7790192261229

to už se stalo ;)

0/0
29.11.2016 7:24

M98a43r98t86i70n 61K95o80p19e81c41k13ý 3578497809444

Myslíte toho Sapíka, který připravuje menu pro prezidenty, krále a papeže, řadu let vaří pro Hrad, a který patří narozdíl od Pohlreicha do TOP 5 u nás? Vidím, že pán je znalec! ;-D

+1/−6
28.11.2016 9:05

M55a61r95t47i86n 74B18e98r16a75n 6919245746501

Viděl jste ho někdy vařit? Často je to fakt tragédie a to si může vařit pro koho chce... "TOP 5 u nás" ani nebudu komentovat, to je totální blábol...

+6/−1
28.11.2016 9:24

T73o85m95á70š 16Š50a82p29o10v26a63l78o94v 2504324449701

Vy jste znalec, do TOP5 patří Sapík mladší, starší, ten co vařil pro prezidenty, ani náhodou. ;-D

+3/0
28.11.2016 21:55
Foto

T54o59m31á67š 82D71v39o47ř90á44k 3925213776466

Kdyby to video nechcíplo, tak bych rád viděl, jak na tý lžičce oleje opeče ten "smažák" z boku...

+13/−1
28.11.2016 8:25

M30a40t44e95j 45F42i50l97i97p 9242554446

nijak ;-D však to tam i říká "chci to hezky světlý" ;-D

+1/0
29.11.2016 2:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.