Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Smažák vám klidně připraví i Pohlreich. A jako dietní pokrm

Smažák, po kterém se v noci nebudete budit hrůzou, co jste to snědli, to je Pohlreichova lehká varianta českého „národního“ pokrmu. Jednoduše proto, že ho udělá z kozího sýra, nepoužije na obalování mouku a nenechá ho nasáknout spoustou oleje. A podává ho se svěžím zeleninovým salátem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P37a53v61e98l 50S27o64b87o56t93k22a 5500914

I kozí sýr má tučnost 30% a energie také srovnatelně s běžnou cihlou. Pokud sýr cilhu správně obalíte a usmažíte na oleji, ani on vám tuk nenasákne.

A i strouhanka obsahuje mouku.

Takže za to, že ušetříte možná nějakých 10% kJ, tj. na to abyste se najedli si dáte větší porci a ještě k tomu máte úplně jiný pokrm a notně si připlatíte a ještě k tomu ta odporná kozí příchuť/zápach.

Brrrr.

+6/−1
29.11.2016 8:37

P13a78v84l24a 66H60r15a83d42i84l69o49v39a 3277871271874

Tak ja treba kozi syr miluju. Ale smazit ho, to mi prijde skoda. Nejlepsi je s dobrou bagetou a maslem.:-)

+1/0
29.11.2016 11:39

P57a10v18e23l 88S64o77b52o42t55k49a 5700584

Já su z dědiny, a králíka ani kozu opravdu nemusím ;-D

0/0
29.11.2016 18:24

M35i66r85o29s42l53a78v 78K85o26č68í 5571521202753

...nějak nám na stará kolena začíná "Babicovatět" ;-D;-D;-D

0/0
29.11.2016 8:18

J38a11n 87M47o10t38ů15r64e49k 7820882881299

Tak přemýšlím, když vezmu slovo "pivo", přídám písmeno, pár jich proházím a změním, dostanu slovo "mrkev" - a to není náhoda, takže při pití piva vlastně jím zeleninu.....

tak asi tímto stylem na mě článek působí ;-D

+10/−1
29.11.2016 7:24

L46i23b27o58r 44Z71a35p44l81e52t97a55l 7723183775240

Takže to ale se smaženým sýrem nemá vůbec nic společného.

+23/−5
28.11.2016 14:23

L90u53k40á21š 66F76i13a54l60a 3333581954605

kromě toho, že je to smažený sýr ;-D

+1/−1
29.11.2016 12:18

M31i78l58a63n 88N58ě48m13e51c 1985180476506

Luxus na talíři :))) Kašlete na Pohlreicha, když už, tak Mikluš!

+3/−1
28.11.2016 14:18

M92a28r45t48i54n 65J96i85r35o91u45s58e18k 7786465235148

Sýr nasává olej? Ale jděte.

0/0
28.11.2016 14:17

L82u48c76i48e 31L30i28c96h19n29o28v74s87k12á 6419139287368

Ale ten trojobal fest :-)

+6/0
28.11.2016 14:51

T20o35n25í83k 14K40u63t45t53m66a28n40n 6503698662

O sýru Pohlreich nemluví.

0/0
29.11.2016 17:40

P37a94v34l98a 72H54r96a24d30i57l55o77v66a 3597131421274

Akorat, ze uz to neni smazak.

+13/−2
28.11.2016 13:10

O14l59d20ř13i77c67h 64H72o17r66á84k 2744399891875

Ano, pan Pohlreich začal ujíždět na dietnosti pokrmů. Takže díky za jeho nápady ale já si místo toho dám skutečný smažák s tatarkou a hranolky. Jen si ho nedám tak často jako bych mohl jeho náhražky, ale pochutnám si.

Někdy je méně více.

O tom jaké suroviny používá na dietní nahrazování ani nemluvě, za jeho jedno lehké jídlo nakrmíte rodinu fyzicky pracujících (zelená čočka s křepelčím vejcem, či pršutem a hlavičkami chřestu je dobrá, ale čočky na kyselo s vejcem uděláte pro víc lidí za stejné peníze). Rozhodně to není kuchyně na každý den.

+21/−5
28.11.2016 11:43

R77a15d30e74k 45H78o29d62a64ň 9376107631553

A co teprve kdybyste za ty peníze nakoupil jen tu čočku. Nebo třeba chleba!

+2/0
28.11.2016 13:18

M83a85r77t92i62n 84B22e46r19a56n 6339265656441

Nebo nic, to je nejlevnější!

+6/0
28.11.2016 13:55

O10n46d39ř39e54j 27S65t88a88r53o81c67h 5800343402564

Tohle přece není žádná náhražka. Náhražkou je "Hmota sýrového typu" z Alberta, obalená gothajem s 16% masa. Ale francouzský sýr?

+10/0
28.11.2016 15:06

J47a50n 67M10o26t33ů80r17e80k 7760152751409

jenže on se nesnaží vařit "levně", ale kvalitně a chutně.

A btw, pořad o tom, jak se vaří čočka na kyselo s vejcem by asi neměl moc velkou sledovanost, že? ;-D

On jen ukazuje možnou cestu, jak své peníze utratíte je vaše volba. Dle mě vaše kritika nedává moc smysl.

+8/0
29.11.2016 7:28

M95a73r50t29i23n 83V62o28k96a69s 9182388289963

Tohle ale nejsou náhražky. Náhražkou by bylo, kdybyste smažil nějaký rostlinný bazmek.

Tohle je prostě odlehčená varianta "klasického" smažáku. Tématem jsou lehká jídla, nikoli levná jídla.

+3/0
29.11.2016 11:02

T88o49m79á26š 41T22a78t98í85č74e96k 5430832230588

Jenom detail: přepouštění másla neslouží primárně tomu, aby se z něj vyloučila voda - což je samozřejmě taky vítaný vedlejší efekt -, ale bílkoviny, kvůli kterým jednak máslo může zežluknout a druhak se při smažení na másle pálí.

+4/0
28.11.2016 11:41

M32a72r49t59i22n 57V57o18j27á60č20e55k 9933297521966

slouží primárně k tomu aby sneslo vyšší teplotu

+1/0
28.11.2016 14:40

T91o86m14á83š 27T41a95t87í44č28e26k 5740642530268

;-D

No a proč asi tak snese tu vyšší teplotu, he? - Protože se nepřepalují bílkoviny.

+2/0
29.11.2016 1:14

L49u77d15v48í47k 44G87a67j83d40o91š71í98k 2795113324142

I když normálně sýry miluju, tak kozí sýr naprosto nesnýším, takže bych se toho ani nedotkl i když by to bylo od Pohlreicha a extra dietní.

+4/−1
28.11.2016 10:18

J65i31n98d51r95i18c73h 14K41u52c71e77r39a 7408425621165

Tak za cenu Polreichova smazaku bych si radeji dal 1/4 kilovej biftek.

+19/−3
28.11.2016 9:14

M16a25r24t14i59n 56K98o46p10e86c49k34ý 3878647269934

Tomu říkám panské rady. Smažák je oblíbený proto, že je levný, rychlý a jednoduchý. Pohlreich naopak nabízí pokrm náročný na přípravu a drahý. Francouzký kozí sýr, 120g, vás vyjde asi na 80 korun, čtyři kousky tedy na 320, ghí je nejen drahé, ale i těžko dostupné a japonská strouhanka, to už je špatný vtip. Místo přílohy salát z manga, červené cibule, řapíkatého celeru, ředkviček a mátových lístků - jak prosté! A hlavně už to vůbec není smažák. Přitom ten klasický se dá udělat taky skvěle, třeba podle Karpíška v Lokálu, tedy obalený v parmezánu. Málokdy se vidí recept, který je tak úplně mimo mísu.

+25/−11
28.11.2016 9:02

M69a97r32t26i97n 81B95e73r43a13n 6449955156111

Pohlreich se ho snaží udělat alespoň trochu na úrovni, tzn. aby to jídlo mělo nějakou estetiku, gastronomickou kulturu a rozumnou výživovou hodnotu. Ne že vezmete druhořadou surovinu a z tý uděláte kámen do žaludku, popř. že někdo ten kámen obalí v dražší surovině, kterou konkrétní tepelná úprava stejně degraduje na podřadnou...

+7/−7
28.11.2016 9:49

F60r38a46n72k 17N26o87v51a26k 5495945961719

Ghi si vyrobte doma. Babicka to zna pod pojmem prepustene maslo..

+10/0
28.11.2016 9:55

M73a26r91t28i82n 23V22o45k72a64s 9832768179423

Jeden bochánek Crottin de chèvre stojí něco přes 40,-. Ghí si můžete vyrobit doma a ani k tomu nepotřebujete moc zručnosti.

Panko není nic nedostupného, byť je asi 4x dražší než drť ze žluklých rohlíků, která se prodává pod názvem strouhanka. Koupíte jí v každém větším marketu nebo ve speciálních prodejnách s asijskými surovinami.

Karpíškův smažák je moc dobrý, ale srovnávat ho s tímhle je naprosto mimo. Jde o úplně jiná jídla - ten Karpíškův je "klasický", tedy i přesto, že je taky smažený na ghí, jde o poměrně těžký pokrm. Mimochodem, kde jste přišel na to, že je smažák v Lokálu obalovaný v parmazánu? To by jednak nestál 160,- ale daleko víc a jednak by to nedávalo moc smysl.

Aktuálním tématem Pohlreichova pořadu je lehká kuchyně a předvedený recept toto téma ctí.

+10/−1
28.11.2016 11:51

T27o40m26á53š 63T49a93t85í87č95e51k 5900192770808

Pochybuju, že jeden "kozí bobek", co použil Pohlreich, váží 120 g. Podle velkosti bych to tipl tak na 30, takže 80,- Kč už je za kozí sýr na jednu porci, což by taky tak odpovídalo běžné gramáži.

Jak už napsal Frank, přepuštěné máslo je chvíle práce v kuchyni a v lednici může být připravené bez nějakých speciálních nákladů.

A místo japonské strouhanky se dá použít panáda z čerstvé bílé střídky (tousťák, oříznout kraje, rozsekat, zhutnit třeba válečkem) - ona ta panko není nic moc jinýho.

+1/0
28.11.2016 11:57

J55i15ř76í 13S84o34u98č26e20k 5266237919879

Pokrm náročný na přípravu? Čím? Že vynechá mouku z trojobalu a naseká do strouhanky pár bylinek? To je pro vás náročná příprava? :-)

+1/0
29.11.2016 9:50

J25a64r81o87s39l18a54v 33J85o32s51e42f 5312790400144

Jó Polhreich! To je klasa!! Kam se hrabou Sapík s Babicou! ;-D;-D;-D

+7/−1
28.11.2016 8:32

T32o40m31á13š 66N91o18v78o98t14n57ý 6925417989429

... propojit Sapíka s Babicou? Hustý.

0/0
28.11.2016 8:57

T46o36m12á97š 72Š40a69p13o78v69a35l32o28v 2534614519121

Mají podobnej styl, navíc je propojila televize, dokonce spolu vydali kuchařku;-)

0/0
28.11.2016 20:55

J29a84n 16M93o81t69ů83r57e72k 7720182391139

to už se stalo ;)

0/0
29.11.2016 7:24

M96a40r54t33i18n 94K94o76p42e40c90k69ý 3288347969654

Myslíte toho Sapíka, který připravuje menu pro prezidenty, krále a papeže, řadu let vaří pro Hrad, a který patří narozdíl od Pohlreicha do TOP 5 u nás? Vidím, že pán je znalec! ;-D

+1/−6
28.11.2016 9:05

M85a59r55t52i15n 89B21e24r35a52n 6539425236241

Viděl jste ho někdy vařit? Často je to fakt tragédie a to si může vařit pro koho chce... "TOP 5 u nás" ani nebudu komentovat, to je totální blábol...

+6/−1
28.11.2016 9:24

T66o95m93á48š 66Š37a90p73o30v52a56l16o51v 2524744129221

Vy jste znalec, do TOP5 patří Sapík mladší, starší, ten co vařil pro prezidenty, ani náhodou. ;-D

+3/0
28.11.2016 21:55
Foto

T50o58m60á17š 86D58v83o59ř91á49k 3425183826516

Kdyby to video nechcíplo, tak bych rád viděl, jak na tý lžičce oleje opeče ten "smažák" z boku...

+13/−1
28.11.2016 8:25

M51a44t28e25j 34F72i34l85i39p 9372934846

nijak ;-D však to tam i říká "chci to hezky světlý" ;-D

+1/0
29.11.2016 2:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.