Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J89i59n60d83ř19i12š72k17a 73B74u13r46g78e10r75o64v42á 3195844228725

On má někdo nadbytečný máslo? Ráda si ho vezmu, při dnešních cenách...

0/0
10.2.2017 5:44

M21i57l32a49n 50Č39e55r79n77ý 5733909269262

Nějak mi unikl smysl toho, proč by vegani mohli jíst přepuštěné máslo. Je to přece jen živočišný tuk, to je bez debat.

+2/0
19.12.2016 9:32

J56a74r20o43m71i68r 53C52h36a64l50o15u61p80k73a 4289147505797

Vegani jsou barbaři, já jím jenom to, co nevrhá stín.

0/0
21.12.2016 10:38

O19l16d77ř86i48c36h 85H62o31r76á27k 2934349721865

Jo jo, až nahodíte nový outfit s pěkným topíkem a koupíte více másla, tak z něj uděláte ghí a to si dáte do pěkných skleniček ve stylu vintage.

Občas už z těch cizokrajností v jazyce dostávám tik. Možná by se konečně hodil google translate z "česky" do česky.

+7/0
16.12.2016 20:34

M82a58r17t67i98n 50S50v13o66b15o95d84a 4105345936982

Taky nekdy ziram.

0/0
17.12.2016 0:43

J13o54s86e74f 45Š46e67m42e56l32í42k 7679881140867

Já osobně ho teda vrazím do mražáku. Vydrží tam celá léta, stejně dlouho, jako tam leží u dodavatele. ;-)

+2/−1
16.12.2016 8:49

L32a20d37a 18N86o44v54a42k 4222203647

už se tady někomu stalo, že se mu zkazilo máslo...?:-P

+10/−1
15.12.2016 0:19

M36a82r80t31i89n77a 31K51o33l94o31m27a10z18n22i70k10o66v93a 2277702987256

Asi tak. :-)

0/0
15.12.2016 11:31

P96e76t23r 65N89o26v19o41t41n33y 1361120151

"díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny." Akorát že laktóza je cukr. Ale je pravda, že v přepuštěném másle není ani jedno, protože bílkovina se srazí a cukr zkaramelizuje a oboje zůstane na sítku.

+11/0
14.12.2016 12:49

D72a51v20i77d 21R82y45c98h25e16t89s85k36ý 9416711220520

GHÍ? Příště udělejte článek o špalku na štípání dřeva, ale říkejte mu taky indicky...

+9/−4
14.12.2016 11:27

T69o18m22á80š 15K97i80j53a38s 4667145140175

Abyste náhodou z cizojazyčného výrazu nepuknul;-D

+4/−10
14.12.2016 11:28

P67e75t88r 43N96o60v31o75t59n31y 1141180601

Proč by puknul. Ale je blbost, říkat tomu u nás po indicku, co?

+8/0
14.12.2016 12:16

T76o96m59á10š 40K81i10j69a21s 4827415960595

Proč? ;-D Páč to není dostatečně Tschechische? ;-D

0/−11
14.12.2016 12:21

P69e14t78r 39N39o16v42o20t11n81y 1271600521

Ne, protože je pro to naprosto jasnej "tschechische" výraz.

+7/0
14.12.2016 12:24

I38v24a91n48a 42M62o59t11a89l29í75k40o16v14á 5734341670162

Páč u nás se tomu říkalo škvařené máslo, naše babičky to s máslem dělaly naprosto běžně, doma jsme škvařeným máslem přelívali vařené brambory nebo ovocné knedlíky, fakt že řízky a bramboráky se smažily spíš na sádle (to je koneckonců taky škvařené). Dnes, po letech výkřiků o škodlivosti smažení na másle a sádle, najednou čteme oslavu ghí jako naprosto nejzdravějšího a nejchutnějšího tuku na smažení a samozřejmě v obchodech se zdravou výživou tomu odpovídá i cena, moderní trendy kuchařka by se jistě otřásala hnusem nad slovem škvařené, zatímco ghí, to zní tak duchovně, že. ;-D;-D

+5/0
16.12.2016 8:46

T76o59m65á63š 71T15a54t51í73č77e54k 5440862580278

Jednak si ghí jako cizí slovo už dávno našlo cestu do našeho jazyka. Druhak oni ti Indové při přípravě přece jen postupují trochu jinak, mají víc způsobů, z nichž některé mohou mít i mírně jiný výsledek.

Ale prostě jako cizí slovo je to praktické. Jedna slabika oproti šesti. ;-)

+4/0
14.12.2016 14:21

M22i31l57a40n 96Č90e92r63n96ý 5203139889202

Mě se zase nelibí to vaše "české" slovo druhak.8-o

0/0
19.12.2016 9:23

T62o74m35á15š 36T56a59t54í74č78e58k 5380762360178

Nendeš s módó, gemo.

0/0
19.12.2016 21:41

K17a36t21e73ř40i53n57a 85V61a13š20á74k79o67v72á 5981732949515

dost se to prave vzilo. Uprimne, kdyby mi nekdo nabidl klarifikovane (urcite cesky vyraz, ze?;-D) maslo, nevedela bych, o cem je rec. Ghi znam.

Prepustene maslo teda taky, no

+1/0
14.12.2016 21:05

M62a63r25t78i18n 80T31r70k62a75l 6817611477

Řízky jedině na sádle !...mňam

+11/−3
14.12.2016 8:41

S62t25a36n89i12s75l77a45v 31P31i77š29t74ě52k 1486798939205

Nerikam, ze to neni dobre, ale zkuste to i na prepustenem masle. A pouzijte teleci.

To kdyz je to na tom "ocistenem" tuku tak to snad muzou i vegani:-D

+5/0
14.12.2016 9:14
Foto

D84a38v12i41d 65H54o72m95o93l32a 4712352259973

Nejlepší řízky jsou přirozeně z krkovice a na másle. Když je po dosmažení dáte ještě do zapékačky, vložíte mezi ně šupinku másla a necháte je půl hodky dojít v troubě vyhřáté na 50 stupňů, máte potom při jejich konzumaci nebe v ústech :-)

+3/−1
14.12.2016 11:27

T37o37m23á41š 15K56i71j83a92s 4757845280925

Tisíc lidí, tisíc chutí.R^

+2/0
14.12.2016 12:20

M57a40r61t55i27n 23K95o86ž50í62n 1335236941340

Nejlepší řízky jsou z telecího a na přepuštěném másle. Jmenuje se to Wienner Schnitzel.

+5/0
14.12.2016 16:33

L57a13d81a 50N98o59v51a13k 4762253217

jo a dělaj to z prasete...

+1/−2
15.12.2016 0:21

M65a62r15t38i65n 28K48o88ž69í53n 1125466901190

To možná tak u vás doma. Ve Figlmüller a ostatních vídeňských restauracích jedině telecí.

+1/−1
15.12.2016 3:32

O78t97t83o 40H49a72l78í80ř 9423767598446

Omyl - z telecího.

0/0
15.12.2016 14:22

L72a13d77a 92N97o87v58a78k 4112123397

jo, říkaj telecí...

+1/0
16.12.2016 1:47

L34a45d33i67s94l56a44v 86J58o78d13l18o49v71s15k91i 2830705927821

Raději na sádle. Ale s krkovicí souhlasím. Jsou to jediné řízky, které zůstanou dobré i po vychladnutí.

0/0
16.12.2016 10:40

L33a94d88i67s13l26a66v 74J18o48d12l60o98v95s80k11i 2240365547231

Telecí??? Šťavnatý řízek jedině z vepřové krkovice. Z jakéhokoliv jiného masa jej musíte hned zkonzumovat, protože jakmile vystydne, nedá se jíst. Řízek z krkovičky zůstane dobrý i za studena.

+2/0
16.12.2016 10:39

T47o29m25á57š 23T33a74t84í57č25e53k 5860262410468

U těch řízků je to taková otázka do pranice, jestli sádlo, nebo máslo. Ale u mýho milovanýho smaženýho květáku je to jednoznačný! :-)

0/0
14.12.2016 14:27

M51a21r37t77i36n 53P27e30c82i69n64a 4151873

Stačí máslo skladovat v mrazáku. Na chuti se nic nezmění a máslo se nezkazí.

+15/−2
14.12.2016 8:11

Z72d18e20ň82k55a 65O37g19o57r68k52o54v13á 3422108333895

Máslo se ale na tepelnou úpravu používat nemá. Proto se přepouští.

+1/0
14.12.2016 9:15

J85a17n22a 79K49u63b72o25v26á 6449202758960

Domnívám se, že pan Pecina reagoval na to, že přepuštěné se jen tak nekazí. To v mrazáku taky ne- a je to jednodušší.

+2/0
14.12.2016 9:46

K36a39t62e19ř79i69n52a 44V76a42š84á79k23o12v79á 5191822979245

prepustene ma uplne jinou chut...to bych si asi na chleba nedala, i kdyz znam i take, co to maji radi....kazde by se pouzivalo za uplne jinym ucelem

0/0
14.12.2016 21:07

B86r81o46n73i28s80l59a38v 69H29a81k50e20n 2748465926556

nadbytecne maslo pri aktualni cene 40-50 Kč?!;-D

+14/−3
14.12.2016 7:53
Foto

D28a72v78i90d 52H30o42m72o45l46a 4632832599223

Proboha, kam pro to máslo chodíte?

+7/−3
14.12.2016 11:43

O46t35t36o 76H82a48l57í26ř 9453607878926

Řeč je o skutečném másle s 82 a více procenty mléčného tuku - nikoli o směskách vydávaných za máslo v hypermarketech a lákajících na nejnižší cenu s tím, že vzhledem k ceně prodejce doufá, že kupující nebude zkoumat na etiketě, co vlastně kupuje...

0/−4
15.12.2016 14:26

P16e16t23r 12T38l12o36u43k26a37l 7794515182905

Vy jste viděl na něčem co má méně než 82% tuku nápis máslo? To jste si trošku zaplácal co? ;-)

+3/0
18.12.2016 13:38

M92a53r84t18i24n 91R15u44z32i37c73k49a 1192258716787

No, tak treba nedelni maslo, to ma mene nez 80%... a vzdy melo...

0/0
19.12.2016 23:23

D25a62n54a 91T41e49n66z38l32e60r 5540562855123

Vegani a vegetariáni "nemohou" máslo? Snad nechtějí....

+8/0
14.12.2016 7:24

P18e98t96r 41N40o65v33o90t74n79y 1771230101

Vegetariáni by snad klidně mohli.

+1/0
14.12.2016 12:22

Š77á79r10k38a 86M34a10t65y10á35š54o45v11á 1211445512849

máslo přepouštěly už naše prababičky a neříkaly mu ani ghí....zase objevujete Ameriku?

+23/−1
14.12.2016 6:55

O68n54d89ř75e51j 71S40t20a28r40o47c59h 5390633262604

Jenže tisíc let před vašimi prababičkami se mu v Indii říkalo ghí.

+4/0
14.12.2016 9:00

S71t52a38n53i80s53l28a97v 76P17i42š95t15ě84k 1296328789405

Vy mluvite doma nejakym indickym jazykem? Myslim, ze ne.

+13/−2
14.12.2016 9:16

T38o91m54á55š 87K13i58j65a56s 4247815340625

Ach bože ;-D

0/−7
14.12.2016 11:26

O75t25t81o 83H60a72l97í56ř 9243727458566

Vaše indická prababička možná používala výraz ghí, ale k čemu my Češi v Čechách máme hledat cizí výrazy pro to, co už český výraz po řadu generací má. Nebo vám "světákům" chutná ghí více?

+3/0
15.12.2016 14:28

J53a93n32a 76K31u35b61o39v17á 6839852328780

"Ghí" je teď děsně módní, dělala to dcerka - měla pocit, že je to něco úplně nového a in. Trochu se jí dotklo, když jsem jí řekla, že máslo přepouštěla moje babička, aby vydrželo:-)

+25/0
14.12.2016 9:02

T96o82m65á76š 94K61i50j62a35s 4187435380695

Tož doufáme, že jste jí náležitě vysvětlila, že nemá proč být nadšená, když tohle dělala už Vaše babička. To by tak hrálo! Jestli jste jí takhle s gustem mrvila veškeré nadšení, tak jí docela lituji.

+2/−19
14.12.2016 11:28

J46a47n28a 66K39u45b39o82v52á 6569142718340

Je dospělá, přežila bez fyzické i psychické úhony;-D

+11/0
14.12.2016 17:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.