Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J16i86n97d45ř55i53š17k81a 93B74u93r75g75e93r91o32v85á 3875794278235

On má někdo nadbytečný máslo? Ráda si ho vezmu, při dnešních cenách...

0/0
10.2.2017 5:44

M66i55l34a68n 83Č58e92r68n23ý 5723469869122

Nějak mi unikl smysl toho, proč by vegani mohli jíst přepuštěné máslo. Je to přece jen živočišný tuk, to je bez debat.

+2/0
19.12.2016 9:32

J25a57r58o90m49i29r 96C86h40a28l17o54u89p64k52a 4599277355927

Vegani jsou barbaři, já jím jenom to, co nevrhá stín.

0/0
21.12.2016 10:38

O36l96d80ř28i24c85h 62H84o93r18á57k 2864909601285

Jo jo, až nahodíte nový outfit s pěkným topíkem a koupíte více másla, tak z něj uděláte ghí a to si dáte do pěkných skleniček ve stylu vintage.

Občas už z těch cizokrajností v jazyce dostávám tik. Možná by se konečně hodil google translate z "česky" do česky.

+7/0
16.12.2016 20:34

M44a11r81t65i89n 92S86v94o58b11o44d13a 4405985746422

Taky nekdy ziram.

0/0
17.12.2016 0:43

J29o45s48e15f 83Š11e70m95e15l55í20k 7489981480667

Já osobně ho teda vrazím do mražáku. Vydrží tam celá léta, stejně dlouho, jako tam leží u dodavatele. ;-)

+2/−1
16.12.2016 8:49

L88a19d88a 81N85o68v33a48k 4972763957

už se tady někomu stalo, že se mu zkazilo máslo...?:-P

+10/−1
15.12.2016 0:19

M46a24r82t86i86n51a 73K72o18l80o17m59a56z48n94i36k55o51v92a 2477372697906

Asi tak. :-)

0/0
15.12.2016 11:31

P55e31t54r 39N51o93v31o68t52n68y 1691270821

"díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny." Akorát že laktóza je cukr. Ale je pravda, že v přepuštěném másle není ani jedno, protože bílkovina se srazí a cukr zkaramelizuje a oboje zůstane na sítku.

+11/0
14.12.2016 12:49

D19a63v81i47d 39R28y41c17h41e70t92s54k40ý 9276391110690

GHÍ? Příště udělejte článek o špalku na štípání dřeva, ale říkejte mu taky indicky...

+9/−4
14.12.2016 11:27

T16o14m89á92š 38K56i44j57a51s 4137645210475

Abyste náhodou z cizojazyčného výrazu nepuknul;-D

+4/−10
14.12.2016 11:28

P41e72t39r 40N54o17v21o74t15n30y 1381300611

Proč by puknul. Ale je blbost, říkat tomu u nás po indicku, co?

+8/0
14.12.2016 12:16

T75o23m22á21š 91K61i61j48a77s 4757885360735

Proč? ;-D Páč to není dostatečně Tschechische? ;-D

0/−11
14.12.2016 12:21

P16e39t44r 73N16o93v74o67t40n61y 1101320151

Ne, protože je pro to naprosto jasnej "tschechische" výraz.

+7/0
14.12.2016 12:24

I64v95a48n77a 82M38o26t24a44l32í64k88o51v26á 5434701520462

Páč u nás se tomu říkalo škvařené máslo, naše babičky to s máslem dělaly naprosto běžně, doma jsme škvařeným máslem přelívali vařené brambory nebo ovocné knedlíky, fakt že řízky a bramboráky se smažily spíš na sádle (to je koneckonců taky škvařené). Dnes, po letech výkřiků o škodlivosti smažení na másle a sádle, najednou čteme oslavu ghí jako naprosto nejzdravějšího a nejchutnějšího tuku na smažení a samozřejmě v obchodech se zdravou výživou tomu odpovídá i cena, moderní trendy kuchařka by se jistě otřásala hnusem nad slovem škvařené, zatímco ghí, to zní tak duchovně, že. ;-D;-D

+5/0
16.12.2016 8:46

T65o34m24á72š 46T67a20t55í70č89e98k 5740892160568

Jednak si ghí jako cizí slovo už dávno našlo cestu do našeho jazyka. Druhak oni ti Indové při přípravě přece jen postupují trochu jinak, mají víc způsobů, z nichž některé mohou mít i mírně jiný výsledek.

Ale prostě jako cizí slovo je to praktické. Jedna slabika oproti šesti. ;-)

+4/0
14.12.2016 14:21

M95i23l83a64n 49Č58e73r90n50ý 5503499929572

Mě se zase nelibí to vaše "české" slovo druhak.8-o

0/0
19.12.2016 9:23

T72o33m31á30š 74T37a84t59í68č95e84k 5910172920388

Nendeš s módó, gemo.

0/0
19.12.2016 21:41

K51a34t37e75ř68i75n66a 60V92a21š78á54k24o83v73á 5791882949865

dost se to prave vzilo. Uprimne, kdyby mi nekdo nabidl klarifikovane (urcite cesky vyraz, ze?;-D) maslo, nevedela bych, o cem je rec. Ghi znam.

Prepustene maslo teda taky, no

+1/0
14.12.2016 21:05

M34a49r24t71i89n 40T47r60k20a30l 6767711207

Řízky jedině na sádle !...mňam

+11/−3
14.12.2016 8:41

S17t49a63n74i80s73l35a95v 78P21i52š74t59ě53k 1206798799105

Nerikam, ze to neni dobre, ale zkuste to i na prepustenem masle. A pouzijte teleci.

To kdyz je to na tom "ocistenem" tuku tak to snad muzou i vegani:-D

+5/0
14.12.2016 9:14
Foto

D96a67v66i77d 66H61o92m89o24l57a 4552892889823

Nejlepší řízky jsou přirozeně z krkovice a na másle. Když je po dosmažení dáte ještě do zapékačky, vložíte mezi ně šupinku másla a necháte je půl hodky dojít v troubě vyhřáté na 50 stupňů, máte potom při jejich konzumaci nebe v ústech :-)

+3/−1
14.12.2016 11:27

T13o38m90á49š 12K10i53j91a25s 4757805730645

Tisíc lidí, tisíc chutí.R^

+2/0
14.12.2016 12:20

M28a78r59t66i59n 23K61o19ž92í53n 1555556721590

Nejlepší řízky jsou z telecího a na přepuštěném másle. Jmenuje se to Wienner Schnitzel.

+5/0
14.12.2016 16:33

L33a27d45a 17N95o18v23a82k 4192503207

jo a dělaj to z prasete...

+1/−2
15.12.2016 0:21

M35a87r84t31i86n 92K23o47ž82í43n 1325646441920

To možná tak u vás doma. Ve Figlmüller a ostatních vídeňských restauracích jedině telecí.

+1/−1
15.12.2016 3:32

O79t94t38o 56H82a27l89í78ř 9813187838286

Omyl - z telecího.

0/0
15.12.2016 14:22

L66a67d89a 54N76o67v34a78k 4732913747

jo, říkaj telecí...

+1/0
16.12.2016 1:47

L26a79d15i72s22l49a93v 87J33o64d21l67o60v40s64k28i 2710375277131

Raději na sádle. Ale s krkovicí souhlasím. Jsou to jediné řízky, které zůstanou dobré i po vychladnutí.

0/0
16.12.2016 10:40

L63a28d12i68s70l24a19v 53J89o52d28l63o25v33s83k70i 2770955897571

Telecí??? Šťavnatý řízek jedině z vepřové krkovice. Z jakéhokoliv jiného masa jej musíte hned zkonzumovat, protože jakmile vystydne, nedá se jíst. Řízek z krkovičky zůstane dobrý i za studena.

+2/0
16.12.2016 10:39

T52o72m60á16š 36T34a35t15í40č16e74k 5180372550248

U těch řízků je to taková otázka do pranice, jestli sádlo, nebo máslo. Ale u mýho milovanýho smaženýho květáku je to jednoznačný! :-)

0/0
14.12.2016 14:27

M21a44r58t12i95n 13P45e15c11i95n43a 4751683

Stačí máslo skladovat v mrazáku. Na chuti se nic nezmění a máslo se nezkazí.

+15/−2
14.12.2016 8:11

Z86d32e80ň78k73a 40O15g57o91r76k42o65v83á 3122778813245

Máslo se ale na tepelnou úpravu používat nemá. Proto se přepouští.

+1/0
14.12.2016 9:15

J67a81n91a 53K52u51b75o26v39á 6669462138330

Domnívám se, že pan Pecina reagoval na to, že přepuštěné se jen tak nekazí. To v mrazáku taky ne- a je to jednodušší.

+2/0
14.12.2016 9:46

K60a42t44e13ř79i63n46a 77V77a74š10á27k31o31v42á 5611902549505

prepustene ma uplne jinou chut...to bych si asi na chleba nedala, i kdyz znam i take, co to maji radi....kazde by se pouzivalo za uplne jinym ucelem

0/0
14.12.2016 21:07

B11r15o40n37i36s32l63a87v 27H34a39k39e42n 2328685436786

nadbytecne maslo pri aktualni cene 40-50 Kč?!;-D

+14/−3
14.12.2016 7:53
Foto

D44a18v12i35d 20H59o66m63o70l32a 4202882839703

Proboha, kam pro to máslo chodíte?

+7/−3
14.12.2016 11:43

O87t65t41o 72H94a33l20í80ř 9243617398176

Řeč je o skutečném másle s 82 a více procenty mléčného tuku - nikoli o směskách vydávaných za máslo v hypermarketech a lákajících na nejnižší cenu s tím, že vzhledem k ceně prodejce doufá, že kupující nebude zkoumat na etiketě, co vlastně kupuje...

0/−4
15.12.2016 14:26

P48e45t51r 40T83l51o85u33k59a65l 7444905432515

Vy jste viděl na něčem co má méně než 82% tuku nápis máslo? To jste si trošku zaplácal co? ;-)

+3/0
18.12.2016 13:38

M68a14r26t43i78n 26R39u67z97i66c46k97a 1582628636817

No, tak treba nedelni maslo, to ma mene nez 80%... a vzdy melo...

0/0
19.12.2016 23:23

D78a94n86a 74T18e36n79z28l45e85r 5380282365963

Vegani a vegetariáni "nemohou" máslo? Snad nechtějí....

+8/0
14.12.2016 7:24

P32e88t13r 90N17o76v11o97t32n70y 1181810971

Vegetariáni by snad klidně mohli.

+1/0
14.12.2016 12:22

Š52á81r31k87a 14M53a64t77y68á82š17o70v50á 1671395142609

máslo přepouštěly už naše prababičky a neříkaly mu ani ghí....zase objevujete Ameriku?

+23/−1
14.12.2016 6:55

O89n41d45ř18e62j 55S90t81a60r65o59c17h 5850143752644

Jenže tisíc let před vašimi prababičkami se mu v Indii říkalo ghí.

+4/0
14.12.2016 9:00

S54t58a40n41i42s72l49a66v 24P24i28š61t32ě77k 1716508189895

Vy mluvite doma nejakym indickym jazykem? Myslim, ze ne.

+13/−2
14.12.2016 9:16

T35o10m28á52š 61K98i69j31a54s 4457785730925

Ach bože ;-D

0/−7
14.12.2016 11:26

O27t62t22o 20H36a96l40í20ř 9323277308896

Vaše indická prababička možná používala výraz ghí, ale k čemu my Češi v Čechách máme hledat cizí výrazy pro to, co už český výraz po řadu generací má. Nebo vám "světákům" chutná ghí více?

+3/0
15.12.2016 14:28

J11a32n23a 20K20u57b68o81v85á 6859332128540

"Ghí" je teď děsně módní, dělala to dcerka - měla pocit, že je to něco úplně nového a in. Trochu se jí dotklo, když jsem jí řekla, že máslo přepouštěla moje babička, aby vydrželo:-)

+25/0
14.12.2016 9:02

T87o18m86á95š 93K75i73j95a61s 4157515950795

Tož doufáme, že jste jí náležitě vysvětlila, že nemá proč být nadšená, když tohle dělala už Vaše babička. To by tak hrálo! Jestli jste jí takhle s gustem mrvila veškeré nadšení, tak jí docela lituji.

+2/−19
14.12.2016 11:28

J40a39n84a 71K14u19b27o29v48á 6889582728840

Je dospělá, přežila bez fyzické i psychické úhony;-D

+11/0
14.12.2016 17:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.