Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J77i21n91d74ř61i18š82k26a 58B63u39r37g55e87r34o36v27á 3845544268795

On má někdo nadbytečný máslo? Ráda si ho vezmu, při dnešních cenách...

0/0
10.2.2017 5:44

M36i74l52a17n 61Č50e35r65n95ý 5903279309702

Nějak mi unikl smysl toho, proč by vegani mohli jíst přepuštěné máslo. Je to přece jen živočišný tuk, to je bez debat.

+2/0
19.12.2016 9:32

J52a47r57o27m60i76r 13C46h95a40l52o15u77p81k28a 4569257725967

Vegani jsou barbaři, já jím jenom to, co nevrhá stín.

0/0
21.12.2016 10:38

O25l95d50ř45i49c66h 10H66o56r60á62k 2714219161835

Jo jo, až nahodíte nový outfit s pěkným topíkem a koupíte více másla, tak z něj uděláte ghí a to si dáte do pěkných skleniček ve stylu vintage.

Občas už z těch cizokrajností v jazyce dostávám tik. Možná by se konečně hodil google translate z "česky" do česky.

+7/0
16.12.2016 20:34

M44a86r77t98i33n 76S22v43o40b43o98d12a 4835685166182

Taky nekdy ziram.

0/0
17.12.2016 0:43

J79o27s29e15f 73Š11e11m18e59l60í19k 7559841420677

Já osobně ho teda vrazím do mražáku. Vydrží tam celá léta, stejně dlouho, jako tam leží u dodavatele. ;-)

+2/−1
16.12.2016 8:49

L41a97d92a 46N40o78v25a48k 4302123627

už se tady někomu stalo, že se mu zkazilo máslo...?:-P

+10/−1
15.12.2016 0:19

M20a11r49t64i25n97a 50K51o82l54o90m11a19z43n85i69k48o72v66a 2667572967756

Asi tak. :-)

0/0
15.12.2016 11:31

P67e13t89r 32N74o39v64o77t98n13y 1211900101

"díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny." Akorát že laktóza je cukr. Ale je pravda, že v přepuštěném másle není ani jedno, protože bílkovina se srazí a cukr zkaramelizuje a oboje zůstane na sítku.

+11/0
14.12.2016 12:49

D67a94v44i21d 15R42y59c23h49e96t82s13k54ý 9196761750620

GHÍ? Příště udělejte článek o špalku na štípání dřeva, ale říkejte mu taky indicky...

+9/−4
14.12.2016 11:27

T45o14m22á35š 81K60i34j75a74s 4227285760915

Abyste náhodou z cizojazyčného výrazu nepuknul;-D

+4/−10
14.12.2016 11:28

P96e97t51r 85N11o52v37o55t60n25y 1471620281

Proč by puknul. Ale je blbost, říkat tomu u nás po indicku, co?

+8/0
14.12.2016 12:16

T15o17m29á30š 30K86i11j46a67s 4177785730855

Proč? ;-D Páč to není dostatečně Tschechische? ;-D

0/−11
14.12.2016 12:21

P44e20t44r 40N29o41v46o57t98n84y 1601680171

Ne, protože je pro to naprosto jasnej "tschechische" výraz.

+7/0
14.12.2016 12:24

I33v48a16n83a 88M73o72t62a54l27í56k54o91v40á 5744541390892

Páč u nás se tomu říkalo škvařené máslo, naše babičky to s máslem dělaly naprosto běžně, doma jsme škvařeným máslem přelívali vařené brambory nebo ovocné knedlíky, fakt že řízky a bramboráky se smažily spíš na sádle (to je koneckonců taky škvařené). Dnes, po letech výkřiků o škodlivosti smažení na másle a sádle, najednou čteme oslavu ghí jako naprosto nejzdravějšího a nejchutnějšího tuku na smažení a samozřejmě v obchodech se zdravou výživou tomu odpovídá i cena, moderní trendy kuchařka by se jistě otřásala hnusem nad slovem škvařené, zatímco ghí, to zní tak duchovně, že. ;-D;-D

+5/0
16.12.2016 8:46

T72o21m24á18š 26T20a29t94í15č26e70k 5150312670608

Jednak si ghí jako cizí slovo už dávno našlo cestu do našeho jazyka. Druhak oni ti Indové při přípravě přece jen postupují trochu jinak, mají víc způsobů, z nichž některé mohou mít i mírně jiný výsledek.

Ale prostě jako cizí slovo je to praktické. Jedna slabika oproti šesti. ;-)

+4/0
14.12.2016 14:21

M22i63l62a39n 82Č28e14r11n32ý 5883919879852

Mě se zase nelibí to vaše "české" slovo druhak.8-o

0/0
19.12.2016 9:23

T37o11m70á12š 69T93a87t57í91č24e31k 5950632920688

Nendeš s módó, gemo.

0/0
19.12.2016 21:41

K55a91t48e94ř87i92n78a 75V21a25š56á71k67o19v90á 5291342329435

dost se to prave vzilo. Uprimne, kdyby mi nekdo nabidl klarifikovane (urcite cesky vyraz, ze?;-D) maslo, nevedela bych, o cem je rec. Ghi znam.

Prepustene maslo teda taky, no

+1/0
14.12.2016 21:05

M66a14r54t67i45n 36T79r13k29a48l 6407431287

Řízky jedině na sádle !...mňam

+11/−3
14.12.2016 8:41

S34t45a54n40i49s95l98a92v 57P34i58š86t22ě32k 1296478109945

Nerikam, ze to neni dobre, ale zkuste to i na prepustenem masle. A pouzijte teleci.

To kdyz je to na tom "ocistenem" tuku tak to snad muzou i vegani:-D

+5/0
14.12.2016 9:14
Foto

D96a72v30i35d 63H11o34m13o67l18a 4882592379803

Nejlepší řízky jsou přirozeně z krkovice a na másle. Když je po dosmažení dáte ještě do zapékačky, vložíte mezi ně šupinku másla a necháte je půl hodky dojít v troubě vyhřáté na 50 stupňů, máte potom při jejich konzumaci nebe v ústech :-)

+3/−1
14.12.2016 11:27

T80o38m46á32š 63K60i78j37a33s 4507195790945

Tisíc lidí, tisíc chutí.R^

+2/0
14.12.2016 12:20

M80a32r14t60i65n 28K52o43ž70í96n 1985816521160

Nejlepší řízky jsou z telecího a na přepuštěném másle. Jmenuje se to Wienner Schnitzel.

+5/0
14.12.2016 16:33

L46a37d89a 13N97o95v77a15k 4832843957

jo a dělaj to z prasete...

+1/−2
15.12.2016 0:21

M82a49r26t68i49n 79K26o82ž16í52n 1795636571320

To možná tak u vás doma. Ve Figlmüller a ostatních vídeňských restauracích jedině telecí.

+1/−1
15.12.2016 3:32

O40t83t46o 20H40a47l50í20ř 9543417988426

Omyl - z telecího.

0/0
15.12.2016 14:22

L46a20d82a 26N74o48v28a63k 4822783367

jo, říkaj telecí...

+1/0
16.12.2016 1:47

L73a30d27i81s97l46a62v 66J73o42d79l67o22v40s94k53i 2470545717931

Raději na sádle. Ale s krkovicí souhlasím. Jsou to jediné řízky, které zůstanou dobré i po vychladnutí.

0/0
16.12.2016 10:40

L83a69d17i42s16l98a88v 76J40o44d92l49o60v56s72k88i 2230655527731

Telecí??? Šťavnatý řízek jedině z vepřové krkovice. Z jakéhokoliv jiného masa jej musíte hned zkonzumovat, protože jakmile vystydne, nedá se jíst. Řízek z krkovičky zůstane dobrý i za studena.

+2/0
16.12.2016 10:39

T91o74m35á98š 65T51a70t85í79č94e80k 5180202840528

U těch řízků je to taková otázka do pranice, jestli sádlo, nebo máslo. Ale u mýho milovanýho smaženýho květáku je to jednoznačný! :-)

0/0
14.12.2016 14:27

M14a23r83t74i97n 56P84e35c38i49n39a 4171643

Stačí máslo skladovat v mrazáku. Na chuti se nic nezmění a máslo se nezkazí.

+15/−2
14.12.2016 8:11

Z67d15e39ň81k12a 96O12g18o43r17k76o64v37á 3132968453635

Máslo se ale na tepelnou úpravu používat nemá. Proto se přepouští.

+1/0
14.12.2016 9:15

J83a39n75a 14K67u75b38o89v53á 6269162488950

Domnívám se, že pan Pecina reagoval na to, že přepuštěné se jen tak nekazí. To v mrazáku taky ne- a je to jednodušší.

+2/0
14.12.2016 9:46

K59a35t44e16ř27i74n64a 98V15a22š82á44k69o15v17á 5201692539875

prepustene ma uplne jinou chut...to bych si asi na chleba nedala, i kdyz znam i take, co to maji radi....kazde by se pouzivalo za uplne jinym ucelem

0/0
14.12.2016 21:07

B89r74o64n10i41s60l98a39v 11H91a58k80e94n 2688475576506

nadbytecne maslo pri aktualni cene 40-50 Kč?!;-D

+14/−3
14.12.2016 7:53
Foto

D29a31v84i32d 79H63o77m26o91l68a 4972692319783

Proboha, kam pro to máslo chodíte?

+7/−3
14.12.2016 11:43

O82t72t28o 58H31a93l34í13ř 9553287448636

Řeč je o skutečném másle s 82 a více procenty mléčného tuku - nikoli o směskách vydávaných za máslo v hypermarketech a lákajících na nejnižší cenu s tím, že vzhledem k ceně prodejce doufá, že kupující nebude zkoumat na etiketě, co vlastně kupuje...

0/−4
15.12.2016 14:26

P17e56t41r 87T74l32o57u66k90a48l 7674655192205

Vy jste viděl na něčem co má méně než 82% tuku nápis máslo? To jste si trošku zaplácal co? ;-)

+3/0
18.12.2016 13:38

M85a83r48t90i10n 69R79u22z74i18c75k20a 1252628256267

No, tak treba nedelni maslo, to ma mene nez 80%... a vzdy melo...

0/0
19.12.2016 23:23

D74a65n86a 26T56e31n83z14l93e75r 5220642865433

Vegani a vegetariáni "nemohou" máslo? Snad nechtějí....

+8/0
14.12.2016 7:24

P14e62t48r 21N18o50v63o64t27n74y 1821930811

Vegetariáni by snad klidně mohli.

+1/0
14.12.2016 12:22

Š33á21r64k17a 93M50a73t73y11á77š92o62v64á 1981445952349

máslo přepouštěly už naše prababičky a neříkaly mu ani ghí....zase objevujete Ameriku?

+23/−1
14.12.2016 6:55

O57n25d34ř41e13j 23S70t13a54r73o62c20h 5480213422624

Jenže tisíc let před vašimi prababičkami se mu v Indii říkalo ghí.

+4/0
14.12.2016 9:00

S48t60a92n39i67s27l23a23v 69P12i83š55t58ě52k 1516298679915

Vy mluvite doma nejakym indickym jazykem? Myslim, ze ne.

+13/−2
14.12.2016 9:16

T27o67m68á50š 29K97i92j13a48s 4757215630625

Ach bože ;-D

0/−7
14.12.2016 11:26

O66t59t10o 25H48a50l66í66ř 9393117218716

Vaše indická prababička možná používala výraz ghí, ale k čemu my Češi v Čechách máme hledat cizí výrazy pro to, co už český výraz po řadu generací má. Nebo vám "světákům" chutná ghí více?

+3/0
15.12.2016 14:28

J11a38n25a 54K11u32b42o51v55á 6929742928970

"Ghí" je teď děsně módní, dělala to dcerka - měla pocit, že je to něco úplně nového a in. Trochu se jí dotklo, když jsem jí řekla, že máslo přepouštěla moje babička, aby vydrželo:-)

+25/0
14.12.2016 9:02

T40o93m46á64š 77K46i12j15a48s 4277955570375

Tož doufáme, že jste jí náležitě vysvětlila, že nemá proč být nadšená, když tohle dělala už Vaše babička. To by tak hrálo! Jestli jste jí takhle s gustem mrvila veškeré nadšení, tak jí docela lituji.

+2/−19
14.12.2016 11:28

J13a77n10a 35K87u65b57o78v28á 6689762588470

Je dospělá, přežila bez fyzické i psychické úhony;-D

+11/0
14.12.2016 17:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.