Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R66o83m40a52n 13D97o97r26s32k92ý 1476314200338

Brambory by se měly oloupat a zalít lákem ještě teplé, aby jej natáhly a už nepustily. Jakmile je oloupeme a zalijeme až druhý den vychlazené, výsledkem je "tající sněhulák" aneb brambory všechnu vodu zase další den pustí...

0/0
27.12.2016 10:13

M72i70c70h13a24l 64M80i93l43l79e47r 9146472269512

no jasne! My nakrajime veskerou uvarenou zeleninu a brambory, smichame dohromady s kyselymi okurkami a jarnimi cibulkami, osolime a hned zalijeme lakem aby se to pres noc vsaklo a odlezelo.

0/0
27.12.2016 12:40

J20o16s91e74f 91Š75t84r64a90y18b58l 7579128169329

S tím ochutnáváním dle autora článku se mi to jaksi nezdá, babička,maminka i já když se salát udělá a vařečkou promíchá,musí se solit a ochutnávat a pochopitelně neochutnává se sám ,spíš celá rodina a žádné bacil nás nesložil,natož salát. Rada autora stojí za prd !!

+1/−3
23.12.2016 1:39
Foto

B54o94h53u22n85k91a 30J49a37n73č85a89ř95í71k64o93v59á 8100809815

na ochutnávání si beru vždy čistou lžičku...

+3/−1
23.12.2016 7:46

J41a39n45a 40K20u86b15o78v94á 6659162778860

Vždycky si bereme čistou lžíci. Nebojíme se infekce, prostě nám to přijde nechutný hrábnout olízanou lžičkou do jídla, který je pro všechny.

+4/0
23.12.2016 17:28
Foto

T21o35m51á60š 35D39v59o89ř65á64k 3115163856886

Jsem si myslel, že jsem nějak citlivý na hygienu a vida, je nás víc.

I když moje matka na mě koukala, když jsem jí to říkal. ;-)

+2/0
23.12.2016 17:31

J91a36n23a 97K57u30b33o89v24á 6599222118970

Manželova máma by tam klidně hrábla, ale u nás to neudělá. Jednou jsem jí řekla, ať to ani nezkouší- byla trochu překvapená, ale přijala to. Náš dům, naše pravidla slintání a neslintání do hrnce ;-D

+1/0
23.12.2016 17:35
Foto

T85o51m53á70š 66D17v12o83ř46á23k 3425343696316

Přesně.

Mě může mrsknout, když si někdo u stolu hrábne olíznutou lžičkou třeba do hořčice. Domácí nesmějí, takže po odchodu návštěvy "infikovanou" věc radši ekologicky zlikviduji. Jsou to spíše vyjímky, klasické kelímky s víčkem už u nás moc nejsou.

+2/0
23.12.2016 17:39

J91a75n73a 43K33u34b97o22v52á 6809662588570

To by mě trefilo, do všech skleniček /tatarka, majolka, hořčice, marmoška.../ vrazím dlouhou lžičku. Tak si každej kydne a nemá tendence tam hrabat třeba špinavou vidličkou.

+2/0
23.12.2016 17:45

P63a31v20l90a 47H33r41a72d47i21l92o44v97a 3827141551224

Presne to mam dneska v planu :) Akorat teda majonezu jedine z repkoveho oleje. Se slunecnicovym ma takovou lehkou pachut.

+1/0
22.12.2016 15:36

M79a72r86t98i41n 24K50ř26í87ž 9763982720987

Mně připadá hrozné zeleninu do salátů vařit. Zásadně syrovou/mrazenou. Stačí mrkev a hrášek.

0/−4
22.12.2016 14:59
Foto

B72o13h17u59n48k62a 35J31a94n11č37a57ř54í63k80o98v35á 8500929665

mně zase připadá hrozné dávat do salátu zeleninu neuvařenou, ale každý ať si dělá jak chce...

+1/0
23.12.2016 7:48
Foto

T39o10m92á70š 57D32v17o69ř74á58k 3565413986476

Nejlepší je před servírováním tam tu mraženou zeleninu ještě doplnit.

Pak ten salát super křoupe...

0/0
23.12.2016 17:40

J48a88n36a 48K44u51b29o90v84á 6719592508850

V mé "původní" rodině se používala sterilovaná, u manžela povařená plus salám. Teď máme kompromis - povařenou, ale bez salámu :-)

0/0
23.12.2016 17:39
Foto

M59i68r26o62s36l15a16v 69S71t20e45i11n26e55r 6658564453545

Lák od okurek...to bývalo za našeho dětství, kdy se na jarmarku prodávaly kysané okurky ze sudu. Naložené byly jenom ve slané vodě, s koprem, cibulí, česnekem a křenem, v okurkové sezóně bylo teplo a za dva- tři týdny vykvasily ty okurky samy.

Na jarmark jsem si na ty okurky vzal hrnek na ten lák.

Takové okurky, bez cukru a chemikálií dostanete už jenom v Polsku, u Berlína se vyrábí také, v Rusku to bude asi standartní druh nakládaných okurek. Ty východoněmecké se jmenují "Sauere Gurken Spreewald" a poznají se podle kalného láku, kalí ho kvasinky.

Vše, co se dělá ze syrových žloutků musí být spotřebováno do 24 hod., i dobře vychlazené. Jinak hrozí salmonely. Takže raději udělat toho salátu trochu méně a na další misku salátu udělat majonézu čerstvou.

Cibuli, nakrájenou do skleničky, zalejeme obyčejným octem, po čtvrthodince propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Také ztratí štiplavost.

+4/0
22.12.2016 14:14

M94i58c16h24a90l 71M85i15l51l46e48r 9256312219172

u nas doma se br. salat zacne delat 23/12 a dokoncuje dopoledne 24/12, kdy se do nej dava majoneza a dochucuje se. Protoze chceme, aby vydrzel do Stepana, tedy neco pres 50 hodin, radsi pouzivame majonezu komercne vyrabenou.

S majonezou nejsou hratky, zvlast tady u protinozcu v nasem teplem letnim vanocnim podnebi, dokonce ani s komercne vyrabenou ne. Nekdy mame na Stedry den chladno, dokonce jsem zazil jen +15C, ale take 35C.

V takovy den nesmi byt jidlo s majonezou mimo lednici vic jak hodinu a pro jistotu se po veceri vyhodi, co se nesnedlo.

Proto take nedavame na stul celou varku salatu najednou, ale jen jeho cast a druha se pak sni na Hod Bozi, nejpozdeji na Stepana, pokud byla celou dobu v lednici.

Nebo delame dve varky salatu, jednu pro snedeni na Stedry den a Hod Bozi a cerstvy salat na Stepana. Coz budu delat prave letos, kdyz zas cekame hyc pres 30C.

Cibuli do salatu nedavame ani blansirovanou, protoze doma v Praze jsme ji nikdy do vanocniho br. salatu nedavali. Tady davam trochu nasekanych jarnich cibulek, ktere maji mnohem jemnejsi chut. Okurky davam ceske zn. Nova, protoze Znojmie se tu uz nesezenou. Kopr davam cerstvy.

+2/0
22.12.2016 16:01

P45a56v10l57a 94H30r35a92d77i76l78o89v46a 3287941631434

Ja cibuli davam, ale necham ji lehce osmazit na masle. Jen malinko zesklovatet.

+2/0
22.12.2016 19:29
Foto

T48o27m63á91š 79D44v76o54ř75á30k 3635683306556

Taky mám radši do vánočního salátu průmyslovou majonézu.

Když spařím cibuli vařící vodu, tak v pohodě na Silvestra dojídáme.

0/0
23.12.2016 17:35

V87o34j93t80ě97c64h 98K49o34z68m65e37r 3474229808494

Kdyby jste to tak dělali v restauraci, tak vám hygiena napaří pěknej flastr!

0/0
22.12.2016 8:57

K86a55r82e14l 76V14a56c25h64u21t 9323132289983

Vojtěchu, Vojtěchu... "kdybyste" JE správně česky! ;-)

+13/0
22.12.2016 10:06
Foto

T71o33m56á30š 90D65v52o47ř95á97k 3445973926946

Tak to celkem běžná chyba nováčků, zde na iHeute...;-)

0/0
23.12.2016 17:41

P35a52v96e64l 72J36e42ř17á85b26e78k 7831772784257

Bramborový salát na vánoční stůl začínáme připravovat koncem podzimu.

Ale předcházejícího roku.

A to zrytím záhonu pro jarní výsadbu salátových brambor a další zeleniny.

Ale pokud jde o vlastní přípravu - je to skoro jedno kdy se u nás začne. Nejlépe v noci před Štědrým večerem. To je ještě šance, že něco k večeři v míse zbyde.

+23/0
22.12.2016 0:25







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.