Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R67o36m42a40n 93D95o34r41s45k46ý 1916554300808

Brambory by se měly oloupat a zalít lákem ještě teplé, aby jej natáhly a už nepustily. Jakmile je oloupeme a zalijeme až druhý den vychlazené, výsledkem je "tající sněhulák" aneb brambory všechnu vodu zase další den pustí...

0/0
27.12.2016 10:13

M39i87c28h50a86l 47M11i62l69l93e66r 9916782229442

no jasne! My nakrajime veskerou uvarenou zeleninu a brambory, smichame dohromady s kyselymi okurkami a jarnimi cibulkami, osolime a hned zalijeme lakem aby se to pres noc vsaklo a odlezelo.

0/0
27.12.2016 12:40

J66o34s46e22f 28Š54t19r89a12y74b86l 7369398979219

S tím ochutnáváním dle autora článku se mi to jaksi nezdá, babička,maminka i já když se salát udělá a vařečkou promíchá,musí se solit a ochutnávat a pochopitelně neochutnává se sám ,spíš celá rodina a žádné bacil nás nesložil,natož salát. Rada autora stojí za prd !!

+1/−3
23.12.2016 1:39
Foto

B92o85h95u58n26k51a 43J84a48n33č64a15ř65í47k72o12v26á 8220969775

na ochutnávání si beru vždy čistou lžičku...

+3/−1
23.12.2016 7:46

J22a54n42a 11K35u30b97o25v75á 6109212718630

Vždycky si bereme čistou lžíci. Nebojíme se infekce, prostě nám to přijde nechutný hrábnout olízanou lžičkou do jídla, který je pro všechny.

+4/0
23.12.2016 17:28
Foto

T57o10m80á94š 29D95v92o33ř48á97k 3875633496526

Jsem si myslel, že jsem nějak citlivý na hygienu a vida, je nás víc.

I když moje matka na mě koukala, když jsem jí to říkal. ;-)

+2/0
23.12.2016 17:31

J51a39n71a 69K24u42b30o98v48á 6529942338940

Manželova máma by tam klidně hrábla, ale u nás to neudělá. Jednou jsem jí řekla, ať to ani nezkouší- byla trochu překvapená, ale přijala to. Náš dům, naše pravidla slintání a neslintání do hrnce ;-D

+1/0
23.12.2016 17:35
Foto

T52o27m19á48š 22D92v51o18ř46á91k 3175963256146

Přesně.

Mě může mrsknout, když si někdo u stolu hrábne olíznutou lžičkou třeba do hořčice. Domácí nesmějí, takže po odchodu návštěvy "infikovanou" věc radši ekologicky zlikviduji. Jsou to spíše vyjímky, klasické kelímky s víčkem už u nás moc nejsou.

+2/0
23.12.2016 17:39

J54a72n56a 54K47u85b77o56v85á 6139392958380

To by mě trefilo, do všech skleniček /tatarka, majolka, hořčice, marmoška.../ vrazím dlouhou lžičku. Tak si každej kydne a nemá tendence tam hrabat třeba špinavou vidličkou.

+2/0
23.12.2016 17:45

P43a57v61l37a 10H94r11a49d15i39l59o74v69a 3967431141464

Presne to mam dneska v planu :) Akorat teda majonezu jedine z repkoveho oleje. Se slunecnicovym ma takovou lehkou pachut.

+1/0
22.12.2016 15:36

M72a97r38t74i36n 90K96ř56í47ž 9273952410157

Mně připadá hrozné zeleninu do salátů vařit. Zásadně syrovou/mrazenou. Stačí mrkev a hrášek.

0/−4
22.12.2016 14:59
Foto

B18o25h63u18n59k84a 63J17a11n24č63a48ř42í96k79o76v87á 8430519485

mně zase připadá hrozné dávat do salátu zeleninu neuvařenou, ale každý ať si dělá jak chce...

+1/0
23.12.2016 7:48
Foto

T47o66m96á98š 67D31v70o40ř52á57k 3835523736336

Nejlepší je před servírováním tam tu mraženou zeleninu ještě doplnit.

Pak ten salát super křoupe...

0/0
23.12.2016 17:40

J50a58n15a 88K82u29b82o56v70á 6839742358920

V mé "původní" rodině se používala sterilovaná, u manžela povařená plus salám. Teď máme kompromis - povařenou, ale bez salámu :-)

0/0
23.12.2016 17:39
Foto

M93i27r79o59s82l53a91v 67S50t27e64i49n38e24r 6338644523405

Lák od okurek...to bývalo za našeho dětství, kdy se na jarmarku prodávaly kysané okurky ze sudu. Naložené byly jenom ve slané vodě, s koprem, cibulí, česnekem a křenem, v okurkové sezóně bylo teplo a za dva- tři týdny vykvasily ty okurky samy.

Na jarmark jsem si na ty okurky vzal hrnek na ten lák.

Takové okurky, bez cukru a chemikálií dostanete už jenom v Polsku, u Berlína se vyrábí také, v Rusku to bude asi standartní druh nakládaných okurek. Ty východoněmecké se jmenují "Sauere Gurken Spreewald" a poznají se podle kalného láku, kalí ho kvasinky.

Vše, co se dělá ze syrových žloutků musí být spotřebováno do 24 hod., i dobře vychlazené. Jinak hrozí salmonely. Takže raději udělat toho salátu trochu méně a na další misku salátu udělat majonézu čerstvou.

Cibuli, nakrájenou do skleničky, zalejeme obyčejným octem, po čtvrthodince propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Také ztratí štiplavost.

+4/0
22.12.2016 14:14

M20i74c18h55a31l 70M97i59l32l64e90r 9946232349412

u nas doma se br. salat zacne delat 23/12 a dokoncuje dopoledne 24/12, kdy se do nej dava majoneza a dochucuje se. Protoze chceme, aby vydrzel do Stepana, tedy neco pres 50 hodin, radsi pouzivame majonezu komercne vyrabenou.

S majonezou nejsou hratky, zvlast tady u protinozcu v nasem teplem letnim vanocnim podnebi, dokonce ani s komercne vyrabenou ne. Nekdy mame na Stedry den chladno, dokonce jsem zazil jen +15C, ale take 35C.

V takovy den nesmi byt jidlo s majonezou mimo lednici vic jak hodinu a pro jistotu se po veceri vyhodi, co se nesnedlo.

Proto take nedavame na stul celou varku salatu najednou, ale jen jeho cast a druha se pak sni na Hod Bozi, nejpozdeji na Stepana, pokud byla celou dobu v lednici.

Nebo delame dve varky salatu, jednu pro snedeni na Stedry den a Hod Bozi a cerstvy salat na Stepana. Coz budu delat prave letos, kdyz zas cekame hyc pres 30C.

Cibuli do salatu nedavame ani blansirovanou, protoze doma v Praze jsme ji nikdy do vanocniho br. salatu nedavali. Tady davam trochu nasekanych jarnich cibulek, ktere maji mnohem jemnejsi chut. Okurky davam ceske zn. Nova, protoze Znojmie se tu uz nesezenou. Kopr davam cerstvy.

+2/0
22.12.2016 16:01

P38a75v22l71a 97H10r97a80d65i10l40o50v49a 3547141591914

Ja cibuli davam, ale necham ji lehce osmazit na masle. Jen malinko zesklovatet.

+2/0
22.12.2016 19:29
Foto

T27o53m63á60š 83D47v95o18ř60á33k 3315363756546

Taky mám radši do vánočního salátu průmyslovou majonézu.

Když spařím cibuli vařící vodu, tak v pohodě na Silvestra dojídáme.

0/0
23.12.2016 17:35

V14o39j18t10ě47c20h 91K54o39z21m93e51r 3554899308584

Kdyby jste to tak dělali v restauraci, tak vám hygiena napaří pěknej flastr!

0/0
22.12.2016 8:57

K14a27r15e97l 76V68a70c80h53u37t 9263632469763

Vojtěchu, Vojtěchu... "kdybyste" JE správně česky! ;-)

+13/0
22.12.2016 10:06
Foto

T76o53m88á54š 35D21v41o54ř66á48k 3105723236516

Tak to celkem běžná chyba nováčků, zde na iHeute...;-)

0/0
23.12.2016 17:41

P66a42v91e15l 87J12e28ř13á31b77e76k 7451682364557

Bramborový salát na vánoční stůl začínáme připravovat koncem podzimu.

Ale předcházejícího roku.

A to zrytím záhonu pro jarní výsadbu salátových brambor a další zeleniny.

Ale pokud jde o vlastní přípravu - je to skoro jedno kdy se u nás začne. Nejlépe v noci před Štědrým večerem. To je ještě šance, že něco k večeři v míse zbyde.

+23/0
22.12.2016 0:25







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.