Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R69o61m63a14n 41D24o16r40s68k19ý 1766724700578

Brambory by se měly oloupat a zalít lákem ještě teplé, aby jej natáhly a už nepustily. Jakmile je oloupeme a zalijeme až druhý den vychlazené, výsledkem je "tající sněhulák" aneb brambory všechnu vodu zase další den pustí...

0/0
27.12.2016 10:13

M41i73c67h32a46l 67M42i94l38l68e17r 9346162689872

no jasne! My nakrajime veskerou uvarenou zeleninu a brambory, smichame dohromady s kyselymi okurkami a jarnimi cibulkami, osolime a hned zalijeme lakem aby se to pres noc vsaklo a odlezelo.

0/0
27.12.2016 12:40

J47o98s80e77f 51Š13t46r87a89y27b44l 7839528699269

S tím ochutnáváním dle autora článku se mi to jaksi nezdá, babička,maminka i já když se salát udělá a vařečkou promíchá,musí se solit a ochutnávat a pochopitelně neochutnává se sám ,spíš celá rodina a žádné bacil nás nesložil,natož salát. Rada autora stojí za prd !!

+1/−3
23.12.2016 1:39
Foto

B76o96h71u19n89k17a 73J27a85n18č82a36ř65í35k44o34v88á 8100719795

na ochutnávání si beru vždy čistou lžičku...

+3/−1
23.12.2016 7:46

J70a76n90a 92K16u37b37o78v41á 6289332588520

Vždycky si bereme čistou lžíci. Nebojíme se infekce, prostě nám to přijde nechutný hrábnout olízanou lžičkou do jídla, který je pro všechny.

+4/0
23.12.2016 17:28
Foto

T67o52m40á37š 43D58v96o39ř35á62k 3905433306206

Jsem si myslel, že jsem nějak citlivý na hygienu a vida, je nás víc.

I když moje matka na mě koukala, když jsem jí to říkal. ;-)

+2/0
23.12.2016 17:31

J32a64n81a 20K94u51b97o45v15á 6299792268830

Manželova máma by tam klidně hrábla, ale u nás to neudělá. Jednou jsem jí řekla, ať to ani nezkouší- byla trochu překvapená, ale přijala to. Náš dům, naše pravidla slintání a neslintání do hrnce ;-D

+1/0
23.12.2016 17:35
Foto

T79o46m48á53š 88D59v77o23ř66á91k 3925613656226

Přesně.

Mě může mrsknout, když si někdo u stolu hrábne olíznutou lžičkou třeba do hořčice. Domácí nesmějí, takže po odchodu návštěvy "infikovanou" věc radši ekologicky zlikviduji. Jsou to spíše vyjímky, klasické kelímky s víčkem už u nás moc nejsou.

+2/0
23.12.2016 17:39

J82a41n51a 38K11u71b17o26v56á 6769452228620

To by mě trefilo, do všech skleniček /tatarka, majolka, hořčice, marmoška.../ vrazím dlouhou lžičku. Tak si každej kydne a nemá tendence tam hrabat třeba špinavou vidličkou.

+2/0
23.12.2016 17:45

P10a68v16l35a 17H63r42a23d59i87l24o47v54a 3697421181964

Presne to mam dneska v planu :) Akorat teda majonezu jedine z repkoveho oleje. Se slunecnicovym ma takovou lehkou pachut.

+1/0
22.12.2016 15:36

M89a26r42t85i85n 62K73ř77í51ž 9243212710297

Mně připadá hrozné zeleninu do salátů vařit. Zásadně syrovou/mrazenou. Stačí mrkev a hrášek.

0/−4
22.12.2016 14:59
Foto

B90o76h52u46n24k22a 97J84a67n54č12a79ř68í80k62o23v63á 8270469835

mně zase připadá hrozné dávat do salátu zeleninu neuvařenou, ale každý ať si dělá jak chce...

+1/0
23.12.2016 7:48
Foto

T47o79m55á95š 30D24v82o52ř61á38k 3215273116866

Nejlepší je před servírováním tam tu mraženou zeleninu ještě doplnit.

Pak ten salát super křoupe...

0/0
23.12.2016 17:40

J68a32n70a 12K33u27b95o98v14á 6589862828160

V mé "původní" rodině se používala sterilovaná, u manžela povařená plus salám. Teď máme kompromis - povařenou, ale bez salámu :-)

0/0
23.12.2016 17:39
Foto

M92i91r24o37s60l93a35v 44S53t96e95i50n92e97r 6248414163255

Lák od okurek...to bývalo za našeho dětství, kdy se na jarmarku prodávaly kysané okurky ze sudu. Naložené byly jenom ve slané vodě, s koprem, cibulí, česnekem a křenem, v okurkové sezóně bylo teplo a za dva- tři týdny vykvasily ty okurky samy.

Na jarmark jsem si na ty okurky vzal hrnek na ten lák.

Takové okurky, bez cukru a chemikálií dostanete už jenom v Polsku, u Berlína se vyrábí také, v Rusku to bude asi standartní druh nakládaných okurek. Ty východoněmecké se jmenují "Sauere Gurken Spreewald" a poznají se podle kalného láku, kalí ho kvasinky.

Vše, co se dělá ze syrových žloutků musí být spotřebováno do 24 hod., i dobře vychlazené. Jinak hrozí salmonely. Takže raději udělat toho salátu trochu méně a na další misku salátu udělat majonézu čerstvou.

Cibuli, nakrájenou do skleničky, zalejeme obyčejným octem, po čtvrthodince propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Také ztratí štiplavost.

+4/0
22.12.2016 14:14

M89i61c67h92a93l 89M92i24l23l66e51r 9796502479422

u nas doma se br. salat zacne delat 23/12 a dokoncuje dopoledne 24/12, kdy se do nej dava majoneza a dochucuje se. Protoze chceme, aby vydrzel do Stepana, tedy neco pres 50 hodin, radsi pouzivame majonezu komercne vyrabenou.

S majonezou nejsou hratky, zvlast tady u protinozcu v nasem teplem letnim vanocnim podnebi, dokonce ani s komercne vyrabenou ne. Nekdy mame na Stedry den chladno, dokonce jsem zazil jen +15C, ale take 35C.

V takovy den nesmi byt jidlo s majonezou mimo lednici vic jak hodinu a pro jistotu se po veceri vyhodi, co se nesnedlo.

Proto take nedavame na stul celou varku salatu najednou, ale jen jeho cast a druha se pak sni na Hod Bozi, nejpozdeji na Stepana, pokud byla celou dobu v lednici.

Nebo delame dve varky salatu, jednu pro snedeni na Stedry den a Hod Bozi a cerstvy salat na Stepana. Coz budu delat prave letos, kdyz zas cekame hyc pres 30C.

Cibuli do salatu nedavame ani blansirovanou, protoze doma v Praze jsme ji nikdy do vanocniho br. salatu nedavali. Tady davam trochu nasekanych jarnich cibulek, ktere maji mnohem jemnejsi chut. Okurky davam ceske zn. Nova, protoze Znojmie se tu uz nesezenou. Kopr davam cerstvy.

+2/0
22.12.2016 16:01

P40a76v59l68a 24H83r65a17d61i34l78o73v15a 3827331961834

Ja cibuli davam, ale necham ji lehce osmazit na masle. Jen malinko zesklovatet.

+2/0
22.12.2016 19:29
Foto

T71o52m71á92š 53D35v97o30ř46á67k 3785213776116

Taky mám radši do vánočního salátu průmyslovou majonézu.

Když spařím cibuli vařící vodu, tak v pohodě na Silvestra dojídáme.

0/0
23.12.2016 17:35

V26o54j13t60ě66c47h 81K46o11z16m95e60r 3404689218284

Kdyby jste to tak dělali v restauraci, tak vám hygiena napaří pěknej flastr!

0/0
22.12.2016 8:57

K19a39r42e53l 95V77a93c70h47u32t 9333702929463

Vojtěchu, Vojtěchu... "kdybyste" JE správně česky! ;-)

+13/0
22.12.2016 10:06
Foto

T96o37m49á56š 76D57v59o79ř72á39k 3455893156706

Tak to celkem běžná chyba nováčků, zde na iHeute...;-)

0/0
23.12.2016 17:41

P85a57v74e67l 60J35e48ř69á81b44e57k 7291752184897

Bramborový salát na vánoční stůl začínáme připravovat koncem podzimu.

Ale předcházejícího roku.

A to zrytím záhonu pro jarní výsadbu salátových brambor a další zeleniny.

Ale pokud jde o vlastní přípravu - je to skoro jedno kdy se u nás začne. Nejlépe v noci před Štědrým večerem. To je ještě šance, že něco k večeři v míse zbyde.

+23/0
22.12.2016 0:25







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.