Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z droždí, bez kvásku, takže by tu neměl být žádný problém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

Š53t51ě43p42á41n 72B10i91c30e66r82a 6799102248356

Pečeme už deset let doma kváskový chléb. Nejdříve v elektrické troubě v kovové formě vyrobené asi pro zmrzlinu. Lžíce oleje,1/4 l vody, sůl, cukr, 200 gr hl. mouky, 200 gr. žitné celozrnné, 100 gr. pšeničné celozrnné, 250 gr kvásku z celozrnné žitné a půl pytlíku 5gr sušeného droždí. Těsto se nechalo vkynout, potom znovu hnětlo a vykynout a uhníst a potom se dalo do formy a v troubě peklo. Nejdřív 250 a potom 170 st. Teď to samé pečeme v domácí pekárně, která si opakované kynutí zařídí sama. Důležité je, žitný kvásek do mouky za sucha vmísit, jako rozdrobit, že v ní skoro zmizí. Bez kvásku nemvluvte o chlebu, ale o nějaké nechutné buchtě. Zbytek kvásku zaprášíme žitnou moukou a dáme do ledničky, kde čeká na další pečení. Vytáhnout, nechat aklimatizovat v místnosti, přidat 100 gr žitnou, zalít teplou vodou, zaprášit žitnou, počkat až oživne, zopakovat a je připraven k použití.

0/0
24.1.2017 10:49

J33o95s97e54f 64V62a96v15ř94i87č24k57a 9543944454974

Peci doma cheba z psenicne mouky a drozdi je absolutni ztrata casu. Jediny smysl ma zitny s primesy napr. spaldy a kvasku nebo podobne modifikace. Chce to ale znalosti, praci a cas. Vysledek stoji za to.

0/0
24.1.2017 10:49

J43o22s10e36f 11K55a33r96f49í28k 7412625466440

Když nemáte limetku dejte tam citró. Když nemáte citrón nedávejte tam nic;-)

0/0
24.1.2017 9:10
Foto

Š87t73ě35p26á16n 86B71i26c57e23r97a 6869792448366

náhražka za kvásek, která ho však nikdy nenahradí

0/0
24.1.2017 10:50

I77v21a76n 72P22a87p 9438112

1.5 hrnek žitné

2 hrnky hladké pšeničné (může být i polohrubá)

droždí 3/4 nechat nejdřív vzejít v hrnku

lžička soli

kmín

lžíce sádla

uvařený brambor nastrouhat (může a nemusí být)

lžíce octa

dám do pekárny na rychlý chléb po upečení ještě zapnu na 10 min jenom na pečení záleží na pekárně

je to rychlé a když dojde doma chleba tak je to dobrá věc

+1/0
20.1.2017 18:18

L80u22d33v68í96k 98G40a65j56d86o62š34í77k 2225653304202

Pekárnu na chleba jsem po půl roce provozu prodal. Je to hovadina, ve které pořádný chleba upéct nejde. Chleba z droždí není chleba. Nemyslete si, že když se pokusíte nahradit žitný kvásek octem, že to není poznat.

+4/−3
20.1.2017 22:29

I80v36a34n 37P20a52p 9428342

Samozřejmě žitný kvásek je fajn ale kdo má čas se s ním dělat

+1/−1
21.1.2017 9:47

L20u69d82v15í84k 34G67a25j61d47o82š15í16k 2585913884262

Když nemáte čas, tak se chleba kupuje v obchodě. Není žádný kompromis mezi, který by byl dobrý.

Jinak žitný kvásek se obvykle zadělává na noc, když stejně spíte, takže s tím časem to je trochu výmluva. Spíš je to o lenosti. I na tu má každý samozřejmě právo. :-)

+3/−3
21.1.2017 17:09

J98o56s24e86f 48V24a86v98ř59i55č66k33a 9293534864944

Samozitny chleba bez pekarny moc dobře neudelas

0/0
24.1.2017 11:09

L58u53d65v16í55k 86G13a57j48d53o54š50í68k 2725973314282

Předně:

Chleba z droždí NENÍ chleba. Chleda se dělá z žitného kvásku.

Měřit ingredience od oka je ta největší hovadina. Jedině díky přesným poměrům se mi po nějakých 2 letech a stovkách pokusů povedlo dosádnout na recept, kdy chleda vypadá jako chleba (skutečný nadýchaný bochník a ne nevzhledná placka), aniž používá člověk pečení v hrnci, pekárnu na chleba nebo podobné přiblblosti a berličky.

Jediný způsob, jak dosáhnete nadýchaného chleba je odhadnout správný okamžik, kdy je chleba akorát vykynutý. Ani ne málo, ani ne moc. K tomu potřebujete buď velkou zkušenost, abyste to poznali okem, nebo co nejpřesněji definované podmínky kynutí, které se ale v žádném receptu nedočtete. Pokaždé je to "tak nějak" a většinou blbě.

Jinak chleba jsem v obchodě nekupoval už minimálně rok a půl. Zásadně jen vlastní a v poslední době, po různých nezdarech, je čestvě upečený chleba pokaždé zážitek.

+5/−2
20.1.2017 15:50

P77a27v63e26l 34B63í55n94a 1653705462683

Tip - do kynoucího chleba 'vmáčkněte prst', pokud se těsto hned vrátí, je ještě brzo, pokud se nevrátí je pozdě - pokud se vrátí na půl cesty, je čas :)

+2/0
22.1.2017 1:48

E65v15a 79K58o85b62z70o96v40á 5710436499682

Souhlasím, chleba je chlebem jedině z kvásku a suroviny opravdu nejdou odměřovat od oka. Zrovna v sobotu jsem pekla žitnopšeničný, ujela mi ruka s vodou a ejhle, je z toho placka...

0/0
23.1.2017 8:16

J10o44s65e47f 54V14a14v96ř60i30č31k68a 9263404894494

Odmerovat od ruky to lze, ale chce to zkusenosti. Zakladem je hodne kvasu a poznat kdy ma testo spravnou konzistenci. Problém je ze zadna mouka není stejna se stejnou vlkosti a kvalitou takze se stejne musí trošičku improvizovat. Nicmene alespoň odvazit mouku je doporucene

0/0
24.1.2017 10:53

J80a91n40a 18N91ě76m16e85č84k63o91v48á 3453644171306

Ahááá... konečně chápu, proč moje chleby bublinky ne a ne udělat, děkují :-) Nicméně komu stačí křehký chleba, nepotřebuje bublinkatý, tam stačí i hodina, vytvarovat bochánek a 20 minut, obojí v teple... Nejmíň 5 dní perfektní chlebík potvrzuju, stejně jako vlastnoruční zkušenost, že čím řidší těsto, tím lepší. Jen při pečení na plechu to teda má své limity :)))

+1/0
20.1.2017 10:58

F33r53a90n23k 86N93o30v15a98k 5235605101819

Osvedcil se mi 2,5 cm tlusty pizza kamen.. Rozpalit na max cca pul hodiny a testo z osatky nezne vyklopit na nej..

100% chleba, bubliny akorat, ze se da namazat..

250g zitneho kvasku

460g bile prenicne

10g soli

Spetka kmina

230ml vlaz vody

+5/0
20.1.2017 6:10

F97r64a41n12k 79N98o81v92a68k 5765695361729

Smichat a vse propojit, nechat v mise hodinku zakryte, pak hnetat cca 10 min a budete mit tuzzsi, nelepive testo - nelepi se moc na prst.

Pak na val hladkou, parkrat prelozit, osatku vysypat hladkou a bochanek vytvarovat do nej.

Kyne cca 4-6 hodin a pak 45 minut na max na pizza kameni v bezne troube.

Chleba vam nebude plesnivet a v uterce vydrzi 5 dni bez ztraty kvality.

+1/0
20.1.2017 7:09

E70v48a 27K29o43b67z80o84v14á 5190206659952

chleba peču na předem vyhřátém plechu a jsem spokojená. nemám horkovzdušnou takže si pomáhám nádobou s vodou na hydrataci...

+1/0
23.1.2017 8:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.