Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J55o93s25e45f 86D35v55o22ř62á40č41e69k 9532654245855

to je v haji, na slivovici a vino potřebuji aby mi to hnilo a kvasilo

+2/0
24.1.2017 17:12

A24l28e98š 75L82i68p44o73w13s15k86ý 6252881922553

Jak mám strávit jídlo se kterým si neporadí ani příroda? Abych to zapíjel elektrolytem z baterie....;-D

+1/0
24.1.2017 12:16

A55l74e29š 43L88i38p71o79w11s82k88ý 6862161472323

A komposty nebudou mít co hnít! ;-D

+2/0
24.1.2017 12:10

D53i84t48a 56M35á22š53o24v14á 1720347799719

Přesně toto jsou současné maximalistické požadavky na úrodnost a trvanlivost plodin. Za které ovšem draze platíme alergiemi, sníženou imunitou, kterou nám opět pomůže posílit další chemie, nemocemi zažívacího traktu, rakovinami všeho druhu.......... a život nám prodlouží další nejrůznější "životabudící" chemie.

Opravdu to takhle mělo vypadat?

+2/−1
24.1.2017 11:42

P83e29t68r 95N73o47v84o23t77n45y 1791960841

Na Moravě vymysleli postup, který prodlouží trvanlivost ovoce až o několik desítek let. Záleží jen na síle vůle majitele takového modifikovaného ovoce.

+5/0
23.1.2017 17:53

P56e28t73r 98M78a57r66e65č82e43k 1393491459308

Nejenže se nezkazí , ale v noci bude i světélkovat! :-)

+2/0
23.1.2017 16:28

P43e31t15r 39V25o13p90i17č27k63a 5302897417986

zakaznici chteli tvrdy ralcata co nehniji. Takze slechtenim vznikly ty cerveny koule ve tvaru rajcete co voni a chutnaji jakoby byly z ropy. S timhle to bude podobne. Jahoda, ktera vyroste v zime nekde v polsku ve skleniku v kdovijakem substratu pri svitu 300 wattove zarovky nemuze nikdy chutnat jako opravdova jahoda, macet ji muzete v cem chcete.

+3/0
23.1.2017 15:21

T47o39m17á13š 75K37u36c96h94a39ř 3727551318141

Tím by se měly v patnácti namazat všechny ženské. ;-D

+15/0
23.1.2017 12:13

L27e46n34a 65P33á11t64k79o56v39á 8491803804649

To nestihnu, ale lepší pozdě než nikdy. Kde se to kupuje?

+4/0
24.1.2017 18:53

J21i55ř45í 57K66ř34í65ž 2447134326466

Prima!

Ale ještě by to chtělo něco na zpevnění povrchu transportovaného ovoce. Jahody, meruňky, broskve, borůvky, hrušky atd.... jsou podstatně měkkčí když dozrají a mají konečně chuť.

0/0
23.1.2017 11:47

J69i91ř16í 33N20o10v52á57k 8684121109261

A zkusil jste betonovou zálivku? ;-D

+1/0
23.1.2017 11:56

K94a34r18e97l 81V59a59c72h35u55t 9553422829823

Uff... ;-) ... tak jo, dost dobrý! R^

0/0
23.1.2017 11:22

J36a96r64o78s61l11a31v 43K85a41d71l72e33c 5291499382331

Proč podporovat nezdravou přepravu? Proč nejíst místní potraviny od místních výrobců? Jen prachy, prachy a zase prachy... ať to stojí, co to stojí...;-D

+15/−7
23.1.2017 9:16

D94a19n55i28e62l 42K26r67o62n52e72r 7734434466607

Tak pokud mam mluvit za sebe, tak treba u nas na Morave byla loni naprosto tragicka uroda bananu...

+58/0
23.1.2017 9:19

J90i36ř26í 25M60a14r32e48č25e73k 5903321666207

jo, já neměl taky ani jeden..

+1/0
23.1.2017 16:35

O86t36o 53S85t27r31á46n73s37k17ý 1441310628935

No, ani meruňky na tom nebyly o moc líp. o ořechách ani nemluvím, broskve jsem měl na stromě dvě. Kámoš z palírny mi včera říkal, že to byl nejhorší rok za dvacetšest let co pálí.

0/0
25.1.2017 13:18

P48a77v69e22l 97P34í22p41a 1911335238717

Jo, jo tak mi skočte teď na zahradu pro jahody.

+3/−2
23.1.2017 10:17

A90l85o17i13s 87S51t93a10r51ý 3659469297562

V lednu jedině v lese.

+5/0
23.1.2017 10:40

F29r38a53n62t87a 17K26o81c69o54u75r94e30k 1199685844

A bacha na toho skrčka vzadu! To je měsíc československo-ruského přátelství!

0/0
24.1.2017 19:06

D73a93n61i61e13l 59K55r87o30n14e55r 7794684926957

"Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení..."

"O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA)."

Tak sakra, rozhodnete se, odkud ten projekt je...z FL je to do CA pres cele Spojene staty...

+9/0
23.1.2017 9:16

J22i33ř91í 50N15o83v86á38k 8444151559181

Konkurence je sviňa. Kolikrát zamotá hlavu i překladateli. :-/

0/0
23.1.2017 11:57
Foto

D26a62n 36R92u30b83í41n 4653903529

Ohryzek je ale nutné zakopat dva metry pod zem.

+15/0
23.1.2017 8:42

J67a94r25o78m97i74r 67C13h70a11l10o60u79p82k95a 4279287785887

Taktéž exkrementy.

+2/0
23.1.2017 9:46

M16i32c26h97a13l 46N70o67v76a62k 7589836607391

takze dalsi sajrajt na jidle .... a pak resi proc lide trpi rakovinou, infarkty, ...... v takove mire ....

+6/−10
23.1.2017 8:22

J30a80r33o54s89l15a88v 63Š76t12r84e16i25t 4113564190343

Vy jste četl z čeho to vyrábí?

+8/0
23.1.2017 9:32

M66a23r86t11i45n 45P77e27r74o60u13t10k35a 1176523251985

snídaně roku 2026: 7 let starý rohlík namažeme 5 let starým máslem, na něj položím 8 let zabalený plátek šunky a vše to zapiji 4 roky uleželým mlíkem..... a my hlupáci dneska dáváme starej chleba králíkům a prasatům

+14/−4
23.1.2017 7:11
Foto

P49r62e25m92y72s88l 83K26y67s49e94l28a40k 5555653304529

Na co si stěžujete, už dnes jíte x let starý sýr a zapíjíte to ryzlinkem rýnský ročník 2006 a 30 let starým rumem, koňakem nebo 15 let starou whiskey... :-). A protože už vám na nic jinýho nezbyde jezdíte ve 30 let staré Škodárně... :-)

+40/0
23.1.2017 8:11

B34o27h47u52m28i44l 87S76t72e40j37s60k76a76l 5763634981113

To se pán má ještě dobře, já jezdím v padesát let starým mustangu.

0/0
23.1.2017 11:41

J17i56ř19í 72N50o96v27á29k 8764381329561

To my máme ve stáji DVA! Jsou jim cca čtyři roky, ale benzín ani nafta jim nechutná. ;-)

+3/0
23.1.2017 11:55

P30e57t43r 15Č64e27r97n61ý 8952442792157

A jak to bude působit na lidi ? Lék proti rakovině prsu prochází testy cca 10 roků, jak dlouho a jak se testovala tato látka ? Minimálně bude působit na mikrofloru a tedy i zažívání lidí.

+14/−2
23.1.2017 6:41
Foto

Z94b26y53n88ě17k 71N27o50v75o55t64n23ý 4952257544961

Četl jste článek? Jasně je tam psáno, že je to vyrobeno "z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy...", čili to není žádný magický přípravek vyrobený z ropných derivátů nebo pokoutných chemikálií.

+10/−3
23.1.2017 8:18

P55a10v25e20l 47R50a82t17h12o42u71s22k46ý 6110489201

Ono kurare je také vyrobeno z nezávadného, čistě přírodního, biomateriálu.

+12/−1
23.1.2017 8:54

J22a39n 66P54a80v73e39l68k65a 3147151534111

Vinmými listy a listy z černého rybízu se konzervovalo odjakživa, můžete si z něj udělat i čaj a kurare v něm moc není.

+1/0
23.1.2017 10:13

O78l91d67ř12i52c63h 50M43o63u94r57e75k 1691807144386

spíš bych si přečetl co tam uvedeno není

+3/−1
23.1.2017 8:54
Foto

P55a37v39e54l 25P12o83k85o87r52n73ý 2366844510802

Lidé možná listí snesou, ale koně již ne? http://brno.idnes.cz/kone-umiraji-kvuli-jedu-v-javorech-d5n-/brno-zpravy.aspx?c=A131021_1990436_brno-zpravy_eko

+1/−1
23.1.2017 8:55

E45l77i62š11k63a 78K53u43č58e83r68o77v74á 7719952153133

no to chci vidět...

+2/0
23.1.2017 6:27

J58a63n 37M57o76t23ů56r62e88k 7830262631219

A jaky je ten zaklad? Z ceho to je? Ono "bez problémů jedlý a naprosto nezávadný" a nezmeni to ani chut apod, tak to zni trochu jako zazrak, a nejak se mi moc tomu nechce verit....

+29/−1
23.1.2017 6:06

T76o16m77á52š 75T39a91t27í13č73e75k 5820952950408

Proti plísním, bakteriím atd. rostou nezávadné látky. Viděl jsem dokumentík o německém vinařovi, který stříká révu odvarem z kopřiv (z vlastní výroby). Musí stříkat dvakrát častěji, ale funguje to.

Kdo hledá, najde.

+4/0
23.1.2017 6:31

J43a15n 20M26o55t68ů33r36e86k 7530872101489

Jistě ano, ale jedl jste někdy jahodu s odvarem z kopřiv? ;-)

+2/0
23.1.2017 7:19

T54o11m89á69š 27T93a72t91í71č95e28k 5300742210408

To ne, ale teďs mně nasadil brouka do hlavy - jahody se spařenéma kopřivovéma lístkama by mohly být zajímavý... :-)

0/0
23.1.2017 8:59

K60a62m80i92l 27P59y31t55e78l15a 8472640171829

Z čeho to je se v článku píše, změna chuti u manioku problém nebude, u jahody už by mohla.

+1/0
23.1.2017 7:48
Foto

P51r65e32m51y90s78l 57K72y85s23e77l12a67k 5505423234979

To bylo DDT svého času taky... :-)

+3/0
23.1.2017 8:12

J35á92c21h95y35m 89K16v16a31s93n78i43č89k21a 9551178846875

Četl jste článek? "Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“."

+1/0
23.1.2017 9:54

P54e61t97e33r 29H61u12n89t93e79r 7485579636148

tak na to jsem zvedavy,v USA vsechno ovoce co se prevazi chutna stejne hnusne jak bakelit,a jestli tohle nahradi silikony,kteryma lidem zkracovali desetileti zivot,tak smeknu

+1/0
23.1.2017 3:49

Z45d91e49n39ě23k 70K54r39a41u44s 9836560632920

Nechapu co ma trvanlivost spolecnyho s plytvanim kdyz vetsina veci ma spotrebu dva roky a ovoce a zelenina se vyhazuje primarne proto ze za to chcou naprosto nesmyslny penize a vsichni se na to vrhnou az kdyz ma obchodak strach ze ztrat a da to o 35% levneji aby prodal pred vyhozenim aspon neco

+1/−13
23.1.2017 1:09

I52g32n66á55c 59N65o53v67o45t36n69ý 3905432337109

Chlape, už to nehul

0/0
26.1.2017 2:50

R21o36b81e45r24t 38M54á28s16l76o 1701261987327

Lyofilizace a následná rehydratace je proces známý už asi 50 let. A na rozdíl od popatlání nějakou popisovanou chemií se parametry potraviny opravdu nemění, protože jediné co je odejme a posléze přidá je voda.

Ano, proces je energeticky náročný. Nicméně jako vyspělá civilizace bychom se měli snažit, aby energie byla co nejlevnější a abychom tyto i další energeticky náročné procesy mohli využívat. Bohužel jistým nátlakovým skupinám (s velkým Z v logu) se podařilo prosadit, aby energie byly co nejdražší.

+2/−10
23.1.2017 0:43

J65a87n 44M14o48t95ů51r56e81k 7120132481909

No jeste jsem nevidel susene ovoce, treba zde ty jahody, ktere vysusite a pak zase namocite a mate zpet to same ovoce, zde treba ty jahody.

+2/0
23.1.2017 6:02

P33a14v12e52l 79K20a16l40a 8336571747271

Zkuste to s houbami:-)

0/0
23.1.2017 7:36

R78o23b77e47r48t 82M94á36s67l22o 1701811557397

Jahody třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=Y39hdY65DDw

0/0
23.1.2017 12:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.