Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J77o47s29e47f 14D15v31o19ř60á44č70e76k 9132894385895

to je v haji, na slivovici a vino potřebuji aby mi to hnilo a kvasilo

+2/0
24.1.2017 17:12

A14l86e24š 77L44i65p69o82w89s21k10ý 6812651732583

Jak mám strávit jídlo se kterým si neporadí ani příroda? Abych to zapíjel elektrolytem z baterie....;-D

+1/0
24.1.2017 12:16

A47l77e28š 52L77i82p30o50w59s52k33ý 6502131762763

A komposty nebudou mít co hnít! ;-D

+2/0
24.1.2017 12:10

D21i87t45a 48M46á90š96o74v53á 1870367289659

Přesně toto jsou současné maximalistické požadavky na úrodnost a trvanlivost plodin. Za které ovšem draze platíme alergiemi, sníženou imunitou, kterou nám opět pomůže posílit další chemie, nemocemi zažívacího traktu, rakovinami všeho druhu.......... a život nám prodlouží další nejrůznější "životabudící" chemie.

Opravdu to takhle mělo vypadat?

+2/−1
24.1.2017 11:42

P47e40t71r 71N82o26v28o97t30n68y 1861390601

Na Moravě vymysleli postup, který prodlouží trvanlivost ovoce až o několik desítek let. Záleží jen na síle vůle majitele takového modifikovaného ovoce.

+5/0
23.1.2017 17:53

P62e72t74r 66M88a58r93e53č72e63k 1893681989148

Nejenže se nezkazí , ale v noci bude i světélkovat! :-)

+2/0
23.1.2017 16:28

P58e51t98r 86V40o51p57i78č76k35a 5142517817176

zakaznici chteli tvrdy ralcata co nehniji. Takze slechtenim vznikly ty cerveny koule ve tvaru rajcete co voni a chutnaji jakoby byly z ropy. S timhle to bude podobne. Jahoda, ktera vyroste v zime nekde v polsku ve skleniku v kdovijakem substratu pri svitu 300 wattove zarovky nemuze nikdy chutnat jako opravdova jahoda, macet ji muzete v cem chcete.

+3/0
23.1.2017 15:21

T88o81m37á81š 74K70u33c18h26a59ř 3437621638741

Tím by se měly v patnácti namazat všechny ženské. ;-D

+15/0
23.1.2017 12:13

L78e41n67a 22P40á26t41k67o77v21á 8181613354589

To nestihnu, ale lepší pozdě než nikdy. Kde se to kupuje?

+4/0
24.1.2017 18:53

J31i92ř59í 98K75ř66í71ž 2967914656596

Prima!

Ale ještě by to chtělo něco na zpevnění povrchu transportovaného ovoce. Jahody, meruňky, broskve, borůvky, hrušky atd.... jsou podstatně měkkčí když dozrají a mají konečně chuť.

0/0
23.1.2017 11:47

J82i53ř24í 87N45o22v60á20k 8884651459191

A zkusil jste betonovou zálivku? ;-D

+1/0
23.1.2017 11:56

K72a82r13e94l 79V30a11c33h53u77t 9733182499923

Uff... ;-) ... tak jo, dost dobrý! R^

0/0
23.1.2017 11:22

J71a65r71o18s28l58a23v 97K52a80d29l17e67c 5311529252261

Proč podporovat nezdravou přepravu? Proč nejíst místní potraviny od místních výrobců? Jen prachy, prachy a zase prachy... ať to stojí, co to stojí...;-D

+15/−7
23.1.2017 9:16

D84a47n88i63e29l 55K64r47o53n23e91r 7514424606527

Tak pokud mam mluvit za sebe, tak treba u nas na Morave byla loni naprosto tragicka uroda bananu...

+58/0
23.1.2017 9:19

J32i72ř14í 41M61a74r67e92č37e53k 5753451726377

jo, já neměl taky ani jeden..

+1/0
23.1.2017 16:35

O14t84o 47S15t88r19á87n93s37k33ý 1211570258765

No, ani meruňky na tom nebyly o moc líp. o ořechách ani nemluvím, broskve jsem měl na stromě dvě. Kámoš z palírny mi včera říkal, že to byl nejhorší rok za dvacetšest let co pálí.

0/0
25.1.2017 13:18

P25a62v54e29l 18P24í74p16a 1551845318877

Jo, jo tak mi skočte teď na zahradu pro jahody.

+3/−2
23.1.2017 10:17

A41l70o53i89s 91S50t79a98r47ý 3349819627482

V lednu jedině v lese.

+5/0
23.1.2017 10:40

F32r28a20n24t87a 64K45o22c22o73u29r38e11k 1389275514

A bacha na toho skrčka vzadu! To je měsíc československo-ruského přátelství!

0/0
24.1.2017 19:06

D81a95n16i44e45l 29K95r52o57n33e73r 7334434236767

"Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení..."

"O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA)."

Tak sakra, rozhodnete se, odkud ten projekt je...z FL je to do CA pres cele Spojene staty...

+9/0
23.1.2017 9:16

J39i36ř19í 92N36o19v70á43k 8714571689121

Konkurence je sviňa. Kolikrát zamotá hlavu i překladateli. :-/

0/0
23.1.2017 11:57
Foto

D69a24n 72R49u68b82í92n 4133873629

Ohryzek je ale nutné zakopat dva metry pod zem.

+15/0
23.1.2017 8:42

J66a94r74o93m46i90r 54C51h68a82l85o64u36p12k91a 4679827795347

Taktéž exkrementy.

+2/0
23.1.2017 9:46

M37i14c73h30a55l 56N83o73v40a69k 7459796567801

takze dalsi sajrajt na jidle .... a pak resi proc lide trpi rakovinou, infarkty, ...... v takove mire ....

+6/−10
23.1.2017 8:22

J64a41r71o12s80l67a11v 60Š85t92r42e98i76t 4563884690433

Vy jste četl z čeho to vyrábí?

+8/0
23.1.2017 9:32

M55a87r38t66i16n 19P21e10r63o75u54t73k93a 1866273541915

snídaně roku 2026: 7 let starý rohlík namažeme 5 let starým máslem, na něj položím 8 let zabalený plátek šunky a vše to zapiji 4 roky uleželým mlíkem..... a my hlupáci dneska dáváme starej chleba králíkům a prasatům

+14/−4
23.1.2017 7:11
Foto

P34r30e34m65y32s92l 40K93y14s96e73l65a85k 5495283514419

Na co si stěžujete, už dnes jíte x let starý sýr a zapíjíte to ryzlinkem rýnský ročník 2006 a 30 let starým rumem, koňakem nebo 15 let starou whiskey... :-). A protože už vám na nic jinýho nezbyde jezdíte ve 30 let staré Škodárně... :-)

+40/0
23.1.2017 8:11

B77o73h46u68m63i76l 95S56t17e72j23s42k41a11l 5183784521893

To se pán má ještě dobře, já jezdím v padesát let starým mustangu.

0/0
23.1.2017 11:41

J66i75ř13í 60N83o41v92á49k 8334711819211

To my máme ve stáji DVA! Jsou jim cca čtyři roky, ale benzín ani nafta jim nechutná. ;-)

+3/0
23.1.2017 11:55

P44e76t10r 57Č28e63r76n95ý 8762232602517

A jak to bude působit na lidi ? Lék proti rakovině prsu prochází testy cca 10 roků, jak dlouho a jak se testovala tato látka ? Minimálně bude působit na mikrofloru a tedy i zažívání lidí.

+14/−2
23.1.2017 6:41
Foto

Z88b61y39n85ě35k 53N83o98v20o46t66n67ý 4102837334231

Četl jste článek? Jasně je tam psáno, že je to vyrobeno "z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy...", čili to není žádný magický přípravek vyrobený z ropných derivátů nebo pokoutných chemikálií.

+10/−3
23.1.2017 8:18

P96a81v64e60l 78R17a25t94h78o63u14s40k64ý 6900479761

Ono kurare je také vyrobeno z nezávadného, čistě přírodního, biomateriálu.

+12/−1
23.1.2017 8:54

J23a72n 74P58a86v19e50l23k35a 3247531444921

Vinmými listy a listy z černého rybízu se konzervovalo odjakživa, můžete si z něj udělat i čaj a kurare v něm moc není.

+1/0
23.1.2017 10:13

O75l43d31ř80i21c44h 97M16o45u56r20e97k 1341557694626

spíš bych si přečetl co tam uvedeno není

+3/−1
23.1.2017 8:54
Foto

P45a31v95e72l 91P18o22k74o82r10n70ý 2666214260852

Lidé možná listí snesou, ale koně již ne? brno.idnes.cz

+1/−1
23.1.2017 8:55

E41l80i73š96k51a 69K41u58č55e90r66o25v48á 7299882343723

no to chci vidět...

+2/0
23.1.2017 6:27

J29a26n 62M32o44t31ů27r91e43k 7590242101279

A jaky je ten zaklad? Z ceho to je? Ono "bez problémů jedlý a naprosto nezávadný" a nezmeni to ani chut apod, tak to zni trochu jako zazrak, a nejak se mi moc tomu nechce verit....

+29/−1
23.1.2017 6:06

T22o74m63á81š 23T55a64t23í20č17e54k 5630792340728

Proti plísním, bakteriím atd. rostou nezávadné látky. Viděl jsem dokumentík o německém vinařovi, který stříká révu odvarem z kopřiv (z vlastní výroby). Musí stříkat dvakrát častěji, ale funguje to.

Kdo hledá, najde.

+4/0
23.1.2017 6:31

J29a87n 12M62o82t18ů44r75e94k 7670482471249

Jistě ano, ale jedl jste někdy jahodu s odvarem z kopřiv? ;-)

+2/0
23.1.2017 7:19

T82o51m51á29š 83T90a18t53í69č82e15k 5270272640468

To ne, ale teďs mně nasadil brouka do hlavy - jahody se spařenéma kopřivovéma lístkama by mohly být zajímavý... :-)

0/0
23.1.2017 8:59

K37a59m24i43l 25P38y60t50e78l33a 8322540351269

Z čeho to je se v článku píše, změna chuti u manioku problém nebude, u jahody už by mohla.

+1/0
23.1.2017 7:48
Foto

P67r39e13m23y92s35l 25K46y20s19e50l66a51k 5705833974459

To bylo DDT svého času taky... :-)

+3/0
23.1.2017 8:12

J79á84c60h60y51m 19K85v72a13s28n28i74č57k73a 9491238656695

Četl jste článek? "Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“."

+1/0
23.1.2017 9:54

P21e51t11e80r 54H36u86n91t72e72r 7415409246708

tak na to jsem zvedavy,v USA vsechno ovoce co se prevazi chutna stejne hnusne jak bakelit,a jestli tohle nahradi silikony,kteryma lidem zkracovali desetileti zivot,tak smeknu

+1/0
23.1.2017 3:49

Z71d70e12n26ě39k 94K36r84a93u28s 9776510952950

Nechapu co ma trvanlivost spolecnyho s plytvanim kdyz vetsina veci ma spotrebu dva roky a ovoce a zelenina se vyhazuje primarne proto ze za to chcou naprosto nesmyslny penize a vsichni se na to vrhnou az kdyz ma obchodak strach ze ztrat a da to o 35% levneji aby prodal pred vyhozenim aspon neco

+1/−13
23.1.2017 1:09

I53g80n54á98c 68N12o53v19o92t91n87ý 3875202777719

Chlape, už to nehul

0/0
26.1.2017 2:50

R12o18b55e56r71t 40M44á54s86l80o 1741921737597

Lyofilizace a následná rehydratace je proces známý už asi 50 let. A na rozdíl od popatlání nějakou popisovanou chemií se parametry potraviny opravdu nemění, protože jediné co je odejme a posléze přidá je voda.

Ano, proces je energeticky náročný. Nicméně jako vyspělá civilizace bychom se měli snažit, aby energie byla co nejlevnější a abychom tyto i další energeticky náročné procesy mohli využívat. Bohužel jistým nátlakovým skupinám (s velkým Z v logu) se podařilo prosadit, aby energie byly co nejdražší.

+2/−10
23.1.2017 0:43

J83a57n 82M15o47t73ů13r38e86k 7150762121839

No jeste jsem nevidel susene ovoce, treba zde ty jahody, ktere vysusite a pak zase namocite a mate zpet to same ovoce, zde treba ty jahody.

+2/0
23.1.2017 6:02

P82a90v47e67l 91K27a39l46a 8556461167511

Zkuste to s houbami:-)

0/0
23.1.2017 7:36

R19o72b15e61r34t 19M28á94s35l86o 1531231847817

Jahody třeba zde: www.youtube.com

0/0
23.1.2017 12:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.