Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J69o86s12e87f 44D96v24o53ř61á37č93e34k 9892194235475

to je v haji, na slivovici a vino potřebuji aby mi to hnilo a kvasilo

+2/0
24.1.2017 17:12

A29l98e60š 40L39i60p80o28w15s82k90ý 6342391222923

Jak mám strávit jídlo se kterým si neporadí ani příroda? Abych to zapíjel elektrolytem z baterie....;-D

+1/0
24.1.2017 12:16

A33l40e60š 42L97i22p53o42w40s16k10ý 6892581912213

A komposty nebudou mít co hnít! ;-D

+2/0
24.1.2017 12:10

D81i38t55a 37M82á11š67o21v74á 1700367719579

Přesně toto jsou současné maximalistické požadavky na úrodnost a trvanlivost plodin. Za které ovšem draze platíme alergiemi, sníženou imunitou, kterou nám opět pomůže posílit další chemie, nemocemi zažívacího traktu, rakovinami všeho druhu.......... a život nám prodlouží další nejrůznější "životabudící" chemie.

Opravdu to takhle mělo vypadat?

+2/−1
24.1.2017 11:42

P83e26t94r 48N77o46v68o93t76n25y 1891160671

Na Moravě vymysleli postup, který prodlouží trvanlivost ovoce až o několik desítek let. Záleží jen na síle vůle majitele takového modifikovaného ovoce.

+5/0
23.1.2017 17:53

P65e61t27r 84M27a50r22e15č92e41k 1423281409648

Nejenže se nezkazí , ale v noci bude i světélkovat! :-)

+2/0
23.1.2017 16:28

P76e12t77r 41V40o10p78i71č13k43a 5512167417966

zakaznici chteli tvrdy ralcata co nehniji. Takze slechtenim vznikly ty cerveny koule ve tvaru rajcete co voni a chutnaji jakoby byly z ropy. S timhle to bude podobne. Jahoda, ktera vyroste v zime nekde v polsku ve skleniku v kdovijakem substratu pri svitu 300 wattove zarovky nemuze nikdy chutnat jako opravdova jahoda, macet ji muzete v cem chcete.

+3/0
23.1.2017 15:21

T71o14m91á85š 43K16u84c77h14a17ř 3147731548711

Tím by se měly v patnácti namazat všechny ženské. ;-D

+15/0
23.1.2017 12:13

L65e75n82a 42P84á14t36k74o46v60á 8221143894349

To nestihnu, ale lepší pozdě než nikdy. Kde se to kupuje?

+4/0
24.1.2017 18:53

J31i26ř16í 55K46ř77í63ž 2857104456556

Prima!

Ale ještě by to chtělo něco na zpevnění povrchu transportovaného ovoce. Jahody, meruňky, broskve, borůvky, hrušky atd.... jsou podstatně měkkčí když dozrají a mají konečně chuť.

0/0
23.1.2017 11:47

J36i71ř89í 68N70o55v62á94k 8704661399881

A zkusil jste betonovou zálivku? ;-D

+1/0
23.1.2017 11:56

K78a50r65e23l 39V28a86c59h67u69t 9333642109273

Uff... ;-) ... tak jo, dost dobrý! R^

0/0
23.1.2017 11:22

J79a52r37o65s20l39a15v 78K98a14d90l29e20c 5871319442281

Proč podporovat nezdravou přepravu? Proč nejíst místní potraviny od místních výrobců? Jen prachy, prachy a zase prachy... ať to stojí, co to stojí...;-D

+15/−7
23.1.2017 9:16

D77a67n30i44e87l 17K87r83o45n44e31r 7264174846407

Tak pokud mam mluvit za sebe, tak treba u nas na Morave byla loni naprosto tragicka uroda bananu...

+58/0
23.1.2017 9:19

J11i11ř31í 96M94a53r85e85č61e23k 5403351186597

jo, já neměl taky ani jeden..

+1/0
23.1.2017 16:35

O29t81o 68S47t59r45á43n64s98k12ý 1831160308315

No, ani meruňky na tom nebyly o moc líp. o ořechách ani nemluvím, broskve jsem měl na stromě dvě. Kámoš z palírny mi včera říkal, že to byl nejhorší rok za dvacetšest let co pálí.

0/0
25.1.2017 13:18

P32a26v94e62l 69P68í12p12a 1131905438267

Jo, jo tak mi skočte teď na zahradu pro jahody.

+3/−2
23.1.2017 10:17

A55l70o35i90s 11S30t35a70r15ý 3189229667862

V lednu jedině v lese.

+5/0
23.1.2017 10:40

F13r70a62n51t85a 63K39o54c83o11u55r91e18k 1139905634

A bacha na toho skrčka vzadu! To je měsíc československo-ruského přátelství!

0/0
24.1.2017 19:06

D65a22n98i45e56l 41K51r31o81n56e23r 7804394296117

"Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení..."

"O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA)."

Tak sakra, rozhodnete se, odkud ten projekt je...z FL je to do CA pres cele Spojene staty...

+9/0
23.1.2017 9:16

J90i33ř57í 61N56o45v24á10k 8294801749681

Konkurence je sviňa. Kolikrát zamotá hlavu i překladateli. :-/

0/0
23.1.2017 11:57
Foto

D17a94n 45R27u29b79í77n 4953143309

Ohryzek je ale nutné zakopat dva metry pod zem.

+15/0
23.1.2017 8:42

J12a31r89o71m26i93r 54C21h18a72l37o86u74p62k87a 4129107405187

Taktéž exkrementy.

+2/0
23.1.2017 9:46

M60i52c10h42a41l 32N49o16v86a15k 7849926127801

takze dalsi sajrajt na jidle .... a pak resi proc lide trpi rakovinou, infarkty, ...... v takove mire ....

+6/−10
23.1.2017 8:22

J20a55r60o56s35l42a92v 19Š57t63r80e24i95t 4853724880413

Vy jste četl z čeho to vyrábí?

+8/0
23.1.2017 9:32

M15a24r17t12i29n 71P22e39r28o26u61t22k87a 1676653491805

snídaně roku 2026: 7 let starý rohlík namažeme 5 let starým máslem, na něj položím 8 let zabalený plátek šunky a vše to zapiji 4 roky uleželým mlíkem..... a my hlupáci dneska dáváme starej chleba králíkům a prasatům

+14/−4
23.1.2017 7:11
Foto

P88r69e85m30y89s83l 56K13y26s66e48l32a73k 5855353724199

Na co si stěžujete, už dnes jíte x let starý sýr a zapíjíte to ryzlinkem rýnský ročník 2006 a 30 let starým rumem, koňakem nebo 15 let starou whiskey... :-). A protože už vám na nic jinýho nezbyde jezdíte ve 30 let staré Škodárně... :-)

+40/0
23.1.2017 8:11

B97o29h23u49m15i40l 53S53t15e70j79s78k38a46l 5283124171283

To se pán má ještě dobře, já jezdím v padesát let starým mustangu.

0/0
23.1.2017 11:41

J16i49ř59í 25N54o31v81á39k 8864651369111

To my máme ve stáji DVA! Jsou jim cca čtyři roky, ale benzín ani nafta jim nechutná. ;-)

+3/0
23.1.2017 11:55

P58e22t88r 24Č81e40r75n71ý 8902492722807

A jak to bude působit na lidi ? Lék proti rakovině prsu prochází testy cca 10 roků, jak dlouho a jak se testovala tato látka ? Minimálně bude působit na mikrofloru a tedy i zažívání lidí.

+14/−2
23.1.2017 6:41
Foto

Z84b52y13n58ě21k 95N68o53v44o48t17n70ý 4112797234721

Četl jste článek? Jasně je tam psáno, že je to vyrobeno "z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy...", čili to není žádný magický přípravek vyrobený z ropných derivátů nebo pokoutných chemikálií.

+10/−3
23.1.2017 8:18

P88a88v85e31l 71R74a82t23h52o37u86s15k22ý 6920459751

Ono kurare je také vyrobeno z nezávadného, čistě přírodního, biomateriálu.

+12/−1
23.1.2017 8:54

J72a87n 34P14a58v10e54l43k62a 3767891624531

Vinmými listy a listy z černého rybízu se konzervovalo odjakživa, můžete si z něj udělat i čaj a kurare v něm moc není.

+1/0
23.1.2017 10:13

O45l78d43ř32i15c69h 21M36o98u90r94e66k 1801857454236

spíš bych si přečetl co tam uvedeno není

+3/−1
23.1.2017 8:54
Foto

P54a11v17e60l 11P58o18k44o46r10n11ý 2646804710702

Lidé možná listí snesou, ale koně již ne? http://brno.idnes.cz/kone-umiraji-kvuli-jedu-v-javorech-d5n-/brno-zpravy.aspx?c=A131021_1990436_brno-zpravy_eko

+1/−1
23.1.2017 8:55

E30l48i60š74k46a 34K61u76č24e11r52o67v27á 7239772593193

no to chci vidět...

+2/0
23.1.2017 6:27

J58a76n 80M89o53t49ů98r44e71k 7810312551619

A jaky je ten zaklad? Z ceho to je? Ono "bez problémů jedlý a naprosto nezávadný" a nezmeni to ani chut apod, tak to zni trochu jako zazrak, a nejak se mi moc tomu nechce verit....

+29/−1
23.1.2017 6:06

T76o89m97á88š 40T84a18t24í24č73e92k 5350692360488

Proti plísním, bakteriím atd. rostou nezávadné látky. Viděl jsem dokumentík o německém vinařovi, který stříká révu odvarem z kopřiv (z vlastní výroby). Musí stříkat dvakrát častěji, ale funguje to.

Kdo hledá, najde.

+4/0
23.1.2017 6:31

J80a93n 42M92o41t83ů51r13e22k 7610702711799

Jistě ano, ale jedl jste někdy jahodu s odvarem z kopřiv? ;-)

+2/0
23.1.2017 7:19

T83o92m84á62š 42T52a29t31í21č65e46k 5860602290288

To ne, ale teďs mně nasadil brouka do hlavy - jahody se spařenéma kopřivovéma lístkama by mohly být zajímavý... :-)

0/0
23.1.2017 8:59

K90a71m74i38l 74P15y18t11e55l81a 8742670441959

Z čeho to je se v článku píše, změna chuti u manioku problém nebude, u jahody už by mohla.

+1/0
23.1.2017 7:48
Foto

P66r15e88m80y95s62l 53K12y23s50e76l50a85k 5485503224719

To bylo DDT svého času taky... :-)

+3/0
23.1.2017 8:12

J30á28c15h26y61m 41K52v79a17s18n63i19č57k33a 9501728486465

Četl jste článek? "Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“."

+1/0
23.1.2017 9:54

P96e11t89e93r 24H38u20n75t22e84r 7725909666348

tak na to jsem zvedavy,v USA vsechno ovoce co se prevazi chutna stejne hnusne jak bakelit,a jestli tohle nahradi silikony,kteryma lidem zkracovali desetileti zivot,tak smeknu

+1/0
23.1.2017 3:49

Z14d95e35n26ě31k 34K45r86a82u64s 9436300102320

Nechapu co ma trvanlivost spolecnyho s plytvanim kdyz vetsina veci ma spotrebu dva roky a ovoce a zelenina se vyhazuje primarne proto ze za to chcou naprosto nesmyslny penize a vsichni se na to vrhnou az kdyz ma obchodak strach ze ztrat a da to o 35% levneji aby prodal pred vyhozenim aspon neco

+1/−13
23.1.2017 1:09

I16g41n23á41c 38N24o10v49o33t83n30ý 3135352677279

Chlape, už to nehul

0/0
26.1.2017 2:50

R23o69b40e95r77t 46M65á65s26l67o 1511201807797

Lyofilizace a následná rehydratace je proces známý už asi 50 let. A na rozdíl od popatlání nějakou popisovanou chemií se parametry potraviny opravdu nemění, protože jediné co je odejme a posléze přidá je voda.

Ano, proces je energeticky náročný. Nicméně jako vyspělá civilizace bychom se měli snažit, aby energie byla co nejlevnější a abychom tyto i další energeticky náročné procesy mohli využívat. Bohužel jistým nátlakovým skupinám (s velkým Z v logu) se podařilo prosadit, aby energie byly co nejdražší.

+2/−10
23.1.2017 0:43

J65a57n 36M54o54t42ů90r84e50k 7830342211729

No jeste jsem nevidel susene ovoce, treba zde ty jahody, ktere vysusite a pak zase namocite a mate zpet to same ovoce, zde treba ty jahody.

+2/0
23.1.2017 6:02

P66a21v25e80l 11K61a66l79a 8396751137851

Zkuste to s houbami:-)

0/0
23.1.2017 7:36

R62o74b45e44r94t 71M57á83s80l80o 1721481327697

Jahody třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=Y39hdY65DDw

0/0
23.1.2017 12:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.