Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekaná dřív bývala ozdobou sváteční tabule, její pověst zničily vývařovny

Karbanátky a sekaná dřív bývaly svátečním jídlem a obsahovaly jen ty nejkvalitnější ingredience. Jejich pověst pošramotilo až období po druhé světové válce. Lidé se začali stravovat v závodních jídelnách a lidových restauracích, kdy se do nich „schovalo“ všechno to, co by se jinak už muselo vyhodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K21a45t81e61ř10i81n67a 46B31í26l41á 8130227699200

Takové domácí "pštrosí vejce" s bramborovou kaší a okurkou či salátem... No!

+1/0
22.2.2017 11:08

C26h73r15i67s37t82a 29F50r55o67l75k69o29v59á 8810283641226

To mne moc těší, že si to ještě někdo pamatuje! Já si na sekanou melu maso sama a někdy přidám i trochu uzeného bůčku. Nad tím t. zv. "mělněným" masem v supermarketech se mi zvedá žaludek. Škoda jen že klasických řeznictví ubývá.

Za mých dětských let jsem o prázdninách chodívala stát frontu do "MASNY", aby maminka, až půjde z práce, mohla nakoupit. Otvíralo se až od 14.00 hod.Pokud jsem chtěla být první, musela jsem tam být už po 12.hodině.

Také koloval vtip" jak se řekne čínsky "MASNA"?

Odpověď byla:" HOLÉ HÁKY", protože skutečně háky na maso v prodejně zely prázdnotou.

0/0
23.2.2017 12:02

M60i70l33a23n 12V64o85t70a74v76a 5464966181872

vařečka v seznamu ingrediencí je super. Vůbec ten recept je jak od Babici

0/0
22.2.2017 1:45

Š68t64e14f41a67n 28F42r30i15č76a 7542788793406

V obchodě bych si nikdy sekanou ani karbanátek nekoupil. Ovšem z čerstvě doma namletého a správně ochuceného a nakořeněného kvalitního masa, to je pochoutka, které se nic nevyrovná.

+6/0
19.2.2017 20:13

T22o78m54á56š 22V53e39l51č55o13v23s43k43ý 4233798639638

Dobrý článek od babišova plátku...

0/0
19.2.2017 19:09

J83o91s98e32f 31Ž50i93ž58k98a 2189285123

Výbornou, řeznickou sekanou jsem jedl ve Starém Mostě od řezníků Březiny a Ševce. Kdeže ty doby jsou. Přišli jsme jen vyměřovat práci a dostali šišku teplé, šťavnaté sekané. Pamětníci mě jistě potvrdí. Od té doby jsem nic podobného neobjevil. Bylo to v letech 1965-1972 .

0/0
17.2.2017 21:40

T15o79m81á58š 19V26e95l95č16o83v39s43k22ý 4513598129268

Dnes máte od babiše ještě lepší R^

+1/−3
19.2.2017 19:24

P72a39v16e70l 42M41a97l26i75n37a 9859543339909

Babiššina sekaná ;-D

0/0
21.2.2017 6:07

P12a45u91l 55J94a94r41o38s 2423978140

Mam seekanou i karbenatky,rad.,ale v zivote,jsem si je neobjednal v hospode.Nikdy nevis,co v nich je za zbytky.

+2/0
17.2.2017 6:16

G54e67o95r12g26e 46B21u60r46i56a57n 3258851413509

Ta sekana pro nekoho mozna dobra je, ale o tom, ze je zdrava, se da dost uspesne pochybovat.

+1/−9
16.2.2017 20:08

P74a86v75e83l 97R79e39z56n53i87c87e60k 3575664334262

proc by nebyla zdrava. pokud tam pomelete kvalitni maso, pridate vejce, strohanku a olej at to ma jak drzet a pak to upecete tak mi vysvetlete co je na tom nezdraveho

+8/0
17.2.2017 9:38

P43a20v39e14l 97Š98m21í31d 5692895528174

Žádná Ečka, chemie, náhražky, proč by to nebylo zdravé? Pochopitelně ji nemůžete snídat, obědvat i večeřet.

+1/0
18.2.2017 12:27

D53a90n83i55e98l 47T78s55c95h90e32r27n77a82y 2975322859892

Vybornou sekanou meli v Davli, ted zadnej zazrak, to same Babiccina v Bille. Skoda, ze velkovyroba zkazi vse

0/0
16.2.2017 19:29

P67e72t57r 94B98á58č61a 8255176635575

Sekana i karbenatek je naprosty hnus hodny tech nejhorsich hospod Rv

0/−32
14.2.2017 13:07

J71i85r97k68a 17B85l63a44h80i17č 9664811779272

A ty jsi blb. Najdi si někoho, kdo umí, aspoň trochu, vařit ... Rv

+15/0
14.2.2017 14:55

J95i41ř83í 17E17r75b92e53n 1853914306307

Není blb. Je to gurmet, který jezdí na kávu a WC na Benzinu a nenávidí škodovky, protože jsou hnusné, předražené, nikdo je nekupuje a jezdí v nich všichni ;-D

+12/−1
14.2.2017 18:05

J62i32ř21í 97E13r47b29e92n 1803824676697

Kolega Vaňušanik patrně neví, co kolega Báča obvykle předvádí na auto.idnes.cz ;-D

+3/0
15.2.2017 6:24

M16i96r98o62s78l13a13v 37B76e86d42n76á82ř 6967219324721

Do sekané je buď možné dát to nejlepší maso jak píše autorka článku nebo naopak se do ní dají zužitkovat zbytky vařeného nebo pečeného masa, které by se jinak těžko zužitkovaly. Obojí způsob má své opodstatnění. sekaná má tu výhodu, že se dá různě dochucovat a i u ní platí zrovna tak jako u bramborového salátu, že téměř každá rodina má svůj vlastní recept.

+16/0
14.2.2017 12:27

P63a77u31l 74J63a10r71o24s 2593548430

Vzdyt se do toho mele,kde co i dnes.Pokud si to nenameleme doma.

0/0
14.2.2017 8:35

D69a79n23i57e21l 89T36s33c18h33e46r87n91a66y 2515582289832

namlit doma to je zaklad, prodavane mlete je sazka do loterie

+3/0
16.2.2017 19:17

V31l26a15s52t19a 82P71i45t95t51n29e76r87o24v13á 7417223264423

Jak se to dělá, aby uprostřed tý sekaný šišky bylo to vařený vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57

V97l16a13s83t62a 21P81i37t53t23n50e27r21o78v57á 7187943244853

Už jsem si to nasal. Prostě se tam zamotá vařený vejce :-)

+3/0
13.2.2017 11:56

V58l96a52s67t80a 52P61i72t36t94n68e24r78o37v54á 7867703144823

Jak se to dělá, aby uprostřed bylo to vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57
Foto

M16i45l16o98s18l33a24v 24D74o63u46b96r91a62v64a 6172478821300

Na potravinářskou folii rozprostřeš směs masa, položíš na bližší třetinu vejce a postupně zabalíš jako štrůdl. Folie musí být utažená a na obou koncích ji zatočíš. Potom celou šiškou ve folii klepeš do válu - asi minutu. Tím se dosáhne toho, aby kolem vajec nevznikl volný prostor. Vybalíš a pečeš.

+5/0
15.2.2017 11:00

V54r85a20t52i11s83l91a50v 23K31a51l63i78c80h 3496375255531

Co jsme dostali svatebnim darem mlejnek na maso (elektrickej), tak melu skoro kazdy tyden. Uz jsem vyzkousel tolik modifikaci a variant sekacky, ze mam nejradeji pomlete jen predni hovezi a delam burgery do domacich zemli.

+4/0
13.2.2017 8:03
Foto

J24i45ř32í 73D53v52o48ř22á80k 5925609410398

1⁄4 lžičky pepře

3 lžíce petrželky nasekané najemno

1 vejce

vařečka

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/sekana-driv-byla-svatecni-pochoutkou-dwi-/hobby-domov.aspx?c=A170207_094657_hobby-domov_bma

Z jakého druhu dřeva je ta vařečka nejchutnější ? A podává se jako příloha, nebo je součástí sekané ?

+14/0
12.2.2017 1:10

F62r33a16n96k 45N32o25v60a22k 5975795221399

Byl by problem u fotek jidla pojmenovat?

0/0
11.2.2017 19:39

S82t23a32n74i49s97l84a36v 96D55r14v11o71t74a 7303363405496

Sekaná a karbanátek v našem současném pojetí jsou : SMETENÝ VÁLY Rv[>-]

0/−4
10.2.2017 19:48

M11a11r50i58a13n46a 50K85r13á19s56n77á 7220167237411

přehled týdne;-)

0/0
11.2.2017 14:01

K53a67r98e50l 19U47r19b64a23n 2354304691489

Nejlepší sekačka byla na ČVUT v bufáči.. vždy "s rohlíkem, plnotučnou a jednou žlutou"..;-D

+9/0
10.2.2017 13:36

J76i20r59k49a 32B59l85a98h43i21č 9314331899932

Strojárna? Ta nekonečně dlouho ohřívaná kostka čehosi, ze které se postupně ukrajovalo? :D .... wau! mňam ... R^

ani bych nechtěl vědět, z čeho to bylo vyrobený

+2/−1
14.2.2017 14:57
Foto

L48i84b20o51r 94V54y93k62o23u23p97i94l 9426115109487

Sekaná neboli sekanice byla na přípravu dost náročná. Až do 19.stol. se skutečně musela usekat. Proto ve středověku platila všude za jídlo pro nejlepší společnost. Teprve když přišly mlýnky na maso, tak se příprava zjednodušila. Do Ruska ale dorazil pokrok později, takže přes všechny nedostatky soc, vyvařoven, "rubljonnyj bifštěks" byl více ceněn než "naturaľnyj". Vždyť ten druhý byl jen kus masa. U nás tu pověst mletému (ne sekanému) masu skutečně zlikvidovaly vyvařovny, co byly ochotny pomlít do "sekačky" cokoliv.

+12/0
9.2.2017 23:02

P65a37v85e72l 77P87o85k39o44r94n63ý 3907310189228

...za posledných pár storočí sme vyvraždili toľko druhov zvierat, že to nedokázala ani doba ľadová. To, že veľkochovy zvierat a všetko s tým spojené globálne ničí nielen ovzdušie, zem a v neposlednom rade je tam extrémna spotreba vody nie je žiadne tajomstvo. Prežranosť ľudstva v demokraticom svete dosiahla hranice, kde sa odchodíci predbiehajú v tom, kto viacej ľudom prinesie klobásku a pivo rovno pred tv pri obľúbenom futbalovom zápase. Sú na svete miesta, kde ľudia bez masa neprežijú ale na rozdiel od nás, si to zviera vychovajú, ulovia a zabijú. Poznajú hodnotu toho masa. Riešenie našej prežranosti je v tom, že kto si chce kúpiť maso aj to zvíře minimálne zabije inak dostane pytel brambor a nazdar-bazar. No, ak by som za toto lobboval medzi poslancami, tak by ma Bureš obvinil minimálne z pedofílie.

+2/−20
9.2.2017 20:35

J75i35ř86í 40E32r40b80e84n 1373354256147

Riešenie je zredukovat lidskou populaci. Ne v Evropě, která se umí uživit sama - ale v přemnožené Africe a Asii...

0/−1
14.2.2017 18:07

V55l69a45d72i10m48í77r 29J33e51s37e20n98i46c72k16ý 9678638275270

Co mě v článku zaujalo nejvíc? "Byly" (králíci) ;-D Pět samýc ;-D;-D;-D

+1/−1
9.2.2017 15:41

P58a17v72e34l 87J58e71ř40á49b54e50k 7471172114117

A nebo "Byly" karbanátky ve smyslu pochoutky??

0/−1
9.2.2017 18:24

A19n79t58o45n60i71n 49K50a37d56l67c17e79k 9122699841896

Na pocest tohoto clanku a protoze su ze Slovacka, kusek za Hradistem, si tento vikend nasu dobru sekanu udelam. Na podzim jsem strelil lan, tos ram bude aj divocina. Uz sa nemozu dockat;))

+8/−1
9.2.2017 3:58

J61i18n45d90ř51i28š23k92a 74B53u40r73g78e96r70o54v95á 3355984668615

Dávám si mlít. 3kg bůčku,1kg hovězího a divočinu si donesu. Soused je myslivec. S tymiánem nemá konkurenci:-)))!

+3/0
8.2.2017 17:25

P17e46t10r71a 22H62e48l17i44k82a81r46o69v44a 9468254217574

To máte sekané na půl roku, ne?;-)

+1/−1
8.2.2017 19:25

T71o22m53á18š 53T35a57t61í13č36e42k 5110152980408

Optimistko! ;-D

+5/0
9.2.2017 12:36

J92i35ř19í 78E39r43b80e23n 1313624906917

Udělá pár burgerů pro Burgerovy a je snědeno ;-)

+1/0
14.2.2017 18:08

P66a43v24e88l 17J36e90ř61á51b50e59k 7741862274137

Karbanátky jsou údajně maďarské tradiční jídlo. Celkem tomu věřím protože to jsou potomci pastevců a nájezdníků, kde se snažili zpracovat celé zvíře. Tak k trochu špatným, hoře jedlým částem zvířete jako odřezky apod., přidali kus lepšího masa a prakticky snědli skoro vše, co bylo jedlé.

Sekaná bude mít podobný základ, ale dělala se podle toho jak rodina byla bohatá. V lepších rodinách z lepšího masa, apod.

Co si pamatuji - máma si maso na sekanou nechala umlít - nikdy nekupovala co měl řezník namleté na tácku. A byla často - jak to někdo píše - vydržela dlouho (pokud byla schována),i když nebyly ledničky. Rozhodně déle než řízky.

+3/0
8.2.2017 14:32

T19o22m59á81š 78T54a13t67í39č47e83k 5270322610438

U normálního (rozuměj: slušnýho) řezníka se maso vždycky mele až na požádání.

+8/0
8.2.2017 14:54

K24a74r71e22l 36N98a22s44t75o66u89p20i33l 3660431560361

řezník, kam chodím má vždycky připravený mletý maso, buď jen hovězí nebo mix s vepřovým ale když si to chci nechat namlet na požádání, tak mi poradí co vzít podle toho co s tím chci dělat a umele...

+2/0
8.2.2017 15:57

T87o83m15á36š 13T58a80t78í16č61e44k 5430132670618

Jo, je pravda, že v hodně frekventovaným řeznictví už mívají namletou dopředu tu klasiku. Nicméně když si chce člověk nechat namlít totéž z vybraného(-ých) kousku(-ů) masa, udělají to bez cuknutí brvou.

+1/0
9.2.2017 12:35

I24v67a33n 37M23i53n13á38ř 7462104337821

Bohužel, řezníci ve městech - jakoby vymírali. Přitom se dá říct, že by jim markety neměly být konkurencí.

0/0
11.2.2017 12:56

V65i19n36c11e48n36t 59V59a87l15l16e35n89t66i85n32e 5492407657698

Jak, kde. Trend, kdy velké supermarkety mají vlastní řeznictví se dostal před nějakou dobu i k nám. Jinak řezníci nevymírají ve městech, ale obecně jako profese.

0/0
11.2.2017 21:20

T15o54m75á29š 97T81a41t68í64č56e91k 5810102300448

Nájmy a personál. K supermarketu si lidi zajedou autem, řezník musí být někde na frekventovaném a drahém místě. V marketech je menší výběr, většina je předem naporcovaná. Proto řezník, aby mohl udržovat normální ceny, musí mít fronty jak za komančů. Proto jich je málo.

Na vesnicích je to lepší.

+3/0
13.2.2017 14:27

J78a82k77u77b 34S75t65a22š86e17k 4727499183464

Jo, já měl takhle zařazený špenát – ze školní jídelny to byla nechutná majda. Pak jsem si to jednou dal omylem v dobré restauraci, a bylo to jako nebe a dudy.

+19/0
8.2.2017 14:14

R76u47d79a 24S10l42a35v53í66k 5953928606401

Naprosto stejně.

0/0
8.2.2017 14:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.