Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekaná dřív bývala ozdobou sváteční tabule, její pověst zničily vývařovny

Karbanátky a sekaná dřív bývaly svátečním jídlem a obsahovaly jen ty nejkvalitnější ingredience. Jejich pověst pošramotilo až období po druhé světové válce. Lidé se začali stravovat v závodních jídelnách a lidových restauracích, kdy se do nich „schovalo“ všechno to, co by se jinak už muselo vyhodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K66a13t78e73ř27i97n31a 67B26í13l90á 8980257599210

Takové domácí "pštrosí vejce" s bramborovou kaší a okurkou či salátem... No!

+1/0
22.2.2017 11:08

C70h38r92i47s67t21a 74F97r65o45l37k67o84v91á 8320503681256

To mne moc těší, že si to ještě někdo pamatuje! Já si na sekanou melu maso sama a někdy přidám i trochu uzeného bůčku. Nad tím t. zv. "mělněným" masem v supermarketech se mi zvedá žaludek. Škoda jen že klasických řeznictví ubývá.

Za mých dětských let jsem o prázdninách chodívala stát frontu do "MASNY", aby maminka, až půjde z práce, mohla nakoupit. Otvíralo se až od 14.00 hod.Pokud jsem chtěla být první, musela jsem tam být už po 12.hodině.

Také koloval vtip" jak se řekne čínsky "MASNA"?

Odpověď byla:" HOLÉ HÁKY", protože skutečně háky na maso v prodejně zely prázdnotou.

0/0
23.2.2017 12:02

M60i48l91a35n 15V16o91t67a84v39a 5954156821822

vařečka v seznamu ingrediencí je super. Vůbec ten recept je jak od Babici

0/0
22.2.2017 1:45

Š32t38e12f15a92n 48F29r48i97č90a 7142748613626

V obchodě bych si nikdy sekanou ani karbanátek nekoupil. Ovšem z čerstvě doma namletého a správně ochuceného a nakořeněného kvalitního masa, to je pochoutka, které se nic nevyrovná.

+6/0
19.2.2017 20:13

T93o10m41á21š 67V58e55l44č60o31v45s66k41ý 4613288169238

Dobrý článek od babišova plátku...

0/0
19.2.2017 19:09

J36o48s31e83f 11Ž68i92ž47k63a 2329215283

Výbornou, řeznickou sekanou jsem jedl ve Starém Mostě od řezníků Březiny a Ševce. Kdeže ty doby jsou. Přišli jsme jen vyměřovat práci a dostali šišku teplé, šťavnaté sekané. Pamětníci mě jistě potvrdí. Od té doby jsem nic podobného neobjevil. Bylo to v letech 1965-1972 .

0/0
17.2.2017 21:40

T52o36m24á11š 27V16e31l44č95o73v71s24k73ý 4823668549708

Dnes máte od babiše ještě lepší R^

+1/−3
19.2.2017 19:24

P12a62v16e46l 72M96a60l35i23n71a 9259393519739

Babiššina sekaná ;-D

0/0
21.2.2017 6:07

P21a91u22l 48J13a92r39o27s 2593118100

Mam seekanou i karbenatky,rad.,ale v zivote,jsem si je neobjednal v hospode.Nikdy nevis,co v nich je za zbytky.

+2/0
17.2.2017 6:16

G90e90o52r57g22e 85B94u20r79i19a60n 3198641463889

Ta sekana pro nekoho mozna dobra je, ale o tom, ze je zdrava, se da dost uspesne pochybovat.

+1/−9
16.2.2017 20:08

P14a65v80e18l 72R79e43z29n50i62c89e54k 3155674194322

proc by nebyla zdrava. pokud tam pomelete kvalitni maso, pridate vejce, strohanku a olej at to ma jak drzet a pak to upecete tak mi vysvetlete co je na tom nezdraveho

+8/0
17.2.2017 9:38

P88a86v71e95l 69Š43m69í23d 5132535568634

Žádná Ečka, chemie, náhražky, proč by to nebylo zdravé? Pochopitelně ji nemůžete snídat, obědvat i večeřet.

+1/0
18.2.2017 12:27

D40a82n60i38e47l 55T49s75c55h44e29r82n28a72y 2245912459422

Vybornou sekanou meli v Davli, ted zadnej zazrak, to same Babiccina v Bille. Skoda, ze velkovyroba zkazi vse

0/0
16.2.2017 19:29

P29e34t13r 92B10á42č57a 8125786175955

Sekana i karbenatek je naprosty hnus hodny tech nejhorsich hospod Rv

0/−32
14.2.2017 13:07

J72i86r31k17a 92B76l30a62h81i22č 9414361769862

A ty jsi blb. Najdi si někoho, kdo umí, aspoň trochu, vařit ... Rv

+15/0
14.2.2017 14:55

J25i96ř98í 21E17r24b43e15n 1793674386147

Není blb. Je to gurmet, který jezdí na kávu a WC na Benzinu a nenávidí škodovky, protože jsou hnusné, předražené, nikdo je nekupuje a jezdí v nich všichni ;-D

+12/−1
14.2.2017 18:05

J97i47ř96í 47E47r82b44e68n 1953344296587

Kolega Vaňušanik patrně neví, co kolega Báča obvykle předvádí na auto.idnes.cz ;-D

+3/0
15.2.2017 6:24

M20i22r41o35s71l46a59v 44B70e51d40n19á30ř 6507589644811

Do sekané je buď možné dát to nejlepší maso jak píše autorka článku nebo naopak se do ní dají zužitkovat zbytky vařeného nebo pečeného masa, které by se jinak těžko zužitkovaly. Obojí způsob má své opodstatnění. sekaná má tu výhodu, že se dá různě dochucovat a i u ní platí zrovna tak jako u bramborového salátu, že téměř každá rodina má svůj vlastní recept.

+16/0
14.2.2017 12:27

P58a52u25l 36J34a47r25o63s 2443258920

Vzdyt se do toho mele,kde co i dnes.Pokud si to nenameleme doma.

0/0
14.2.2017 8:35

D88a92n51i55e10l 74T91s58c13h30e73r53n95a91y 2545622769542

namlit doma to je zaklad, prodavane mlete je sazka do loterie

+3/0
16.2.2017 19:17

V17l38a61s93t19a 41P51i69t15t94n84e16r87o56v81á 7247293764623

Jak se to dělá, aby uprostřed tý sekaný šišky bylo to vařený vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57

V46l66a74s49t83a 72P32i55t31t51n82e38r55o69v10á 7677693854603

Už jsem si to nasal. Prostě se tam zamotá vařený vejce :-)

+3/0
13.2.2017 11:56

V41l57a46s67t32a 31P52i18t45t66n65e48r19o39v42á 7987903704703

Jak se to dělá, aby uprostřed bylo to vejce?? 8-o

0/0
13.2.2017 10:57
Foto

M86i53l35o68s29l24a82v 52D12o77u41b85r81a56v59a 6902128151180

Na potravinářskou folii rozprostřeš směs masa, položíš na bližší třetinu vejce a postupně zabalíš jako štrůdl. Folie musí být utažená a na obou koncích ji zatočíš. Potom celou šiškou ve folii klepeš do válu - asi minutu. Tím se dosáhne toho, aby kolem vajec nevznikl volný prostor. Vybalíš a pečeš.

+5/0
15.2.2017 11:00

V38r81a61t50i78s47l85a83v 26K88a46l39i66c67h 3786255885531

Co jsme dostali svatebnim darem mlejnek na maso (elektrickej), tak melu skoro kazdy tyden. Uz jsem vyzkousel tolik modifikaci a variant sekacky, ze mam nejradeji pomlete jen predni hovezi a delam burgery do domacich zemli.

+4/0
13.2.2017 8:03
Foto

J14i20ř98í 13D17v69o64ř42á87k 5335629370828

1⁄4 lžičky pepře

3 lžíce petrželky nasekané najemno

1 vejce

vařečka

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/sekana-driv-byla-svatecni-pochoutkou-dwi-/hobby-domov.aspx?c=A170207_094657_hobby-domov_bma

Z jakého druhu dřeva je ta vařečka nejchutnější ? A podává se jako příloha, nebo je součástí sekané ?

+14/0
12.2.2017 1:10

F82r18a87n64k 61N58o71v72a27k 5495765961679

Byl by problem u fotek jidla pojmenovat?

0/0
11.2.2017 19:39

S84t88a94n55i24s87l79a75v 23D60r14v27o81t58a 7433193815536

Sekaná a karbanátek v našem současném pojetí jsou : SMETENÝ VÁLY Rv[>-]

0/−4
10.2.2017 19:48

M95a91r35i19a56n82a 59K89r59á36s94n42á 7460807627391

přehled týdne;-)

0/0
11.2.2017 14:01

K71a95r56e98l 38U16r22b94a13n 2424744141579

Nejlepší sekačka byla na ČVUT v bufáči.. vždy "s rohlíkem, plnotučnou a jednou žlutou"..;-D

+9/0
10.2.2017 13:36

J40i88r24k82a 40B93l53a71h92i62č 9854981409382

Strojárna? Ta nekonečně dlouho ohřívaná kostka čehosi, ze které se postupně ukrajovalo? :D .... wau! mňam ... R^

ani bych nechtěl vědět, z čeho to bylo vyrobený

+2/−1
14.2.2017 14:57
Foto

L89i26b85o64r 71V79y10k94o13u46p85i95l 9956635289957

Sekaná neboli sekanice byla na přípravu dost náročná. Až do 19.stol. se skutečně musela usekat. Proto ve středověku platila všude za jídlo pro nejlepší společnost. Teprve když přišly mlýnky na maso, tak se příprava zjednodušila. Do Ruska ale dorazil pokrok později, takže přes všechny nedostatky soc, vyvařoven, "rubljonnyj bifštěks" byl více ceněn než "naturaľnyj". Vždyť ten druhý byl jen kus masa. U nás tu pověst mletému (ne sekanému) masu skutečně zlikvidovaly vyvařovny, co byly ochotny pomlít do "sekačky" cokoliv.

+12/0
9.2.2017 23:02

P60a79v26e24l 54P78o63k52o32r97n32ý 3457280339638

...za posledných pár storočí sme vyvraždili toľko druhov zvierat, že to nedokázala ani doba ľadová. To, že veľkochovy zvierat a všetko s tým spojené globálne ničí nielen ovzdušie, zem a v neposlednom rade je tam extrémna spotreba vody nie je žiadne tajomstvo. Prežranosť ľudstva v demokraticom svete dosiahla hranice, kde sa odchodíci predbiehajú v tom, kto viacej ľudom prinesie klobásku a pivo rovno pred tv pri obľúbenom futbalovom zápase. Sú na svete miesta, kde ľudia bez masa neprežijú ale na rozdiel od nás, si to zviera vychovajú, ulovia a zabijú. Poznajú hodnotu toho masa. Riešenie našej prežranosti je v tom, že kto si chce kúpiť maso aj to zvíře minimálne zabije inak dostane pytel brambor a nazdar-bazar. No, ak by som za toto lobboval medzi poslancami, tak by ma Bureš obvinil minimálne z pedofílie.

+2/−20
9.2.2017 20:35

J45i52ř17í 81E66r22b26e88n 1493844606877

Riešenie je zredukovat lidskou populaci. Ne v Evropě, která se umí uživit sama - ale v přemnožené Africe a Asii...

0/−1
14.2.2017 18:07

V29l78a92d17i56m74í38r 43J89e47s59e21n74i70c16k10ý 9288578125720

Co mě v článku zaujalo nejvíc? "Byly" (králíci) ;-D Pět samýc ;-D;-D;-D

+1/−1
9.2.2017 15:41

P67a27v61e42l 59J21e21ř23á93b66e10k 7351152934137

A nebo "Byly" karbanátky ve smyslu pochoutky??

0/−1
9.2.2017 18:24

A63n12t28o38n38i71n 58K34a12d61l68c32e54k 9472549821486

Na pocest tohoto clanku a protoze su ze Slovacka, kusek za Hradistem, si tento vikend nasu dobru sekanu udelam. Na podzim jsem strelil lan, tos ram bude aj divocina. Uz sa nemozu dockat;))

+8/−1
9.2.2017 3:58

J65i13n85d55ř21i74š54k24a 24B27u32r75g53e91r21o49v65á 3225964648545

Dávám si mlít. 3kg bůčku,1kg hovězího a divočinu si donesu. Soused je myslivec. S tymiánem nemá konkurenci:-)))!

+3/0
8.2.2017 17:25

P83e44t38r55a 13H17e57l58i51k90a48r29o54v51a 9658374987774

To máte sekané na půl roku, ne?;-)

+1/−1
8.2.2017 19:25

T56o16m62á82š 56T43a16t79í85č24e39k 5430962880708

Optimistko! ;-D

+5/0
9.2.2017 12:36

J50i11ř57í 11E20r81b28e51n 1163664686797

Udělá pár burgerů pro Burgerovy a je snědeno ;-)

+1/0
14.2.2017 18:08

P84a14v71e65l 96J98e84ř96á86b96e77k 7801552974697

Karbanátky jsou údajně maďarské tradiční jídlo. Celkem tomu věřím protože to jsou potomci pastevců a nájezdníků, kde se snažili zpracovat celé zvíře. Tak k trochu špatným, hoře jedlým částem zvířete jako odřezky apod., přidali kus lepšího masa a prakticky snědli skoro vše, co bylo jedlé.

Sekaná bude mít podobný základ, ale dělala se podle toho jak rodina byla bohatá. V lepších rodinách z lepšího masa, apod.

Co si pamatuji - máma si maso na sekanou nechala umlít - nikdy nekupovala co měl řezník namleté na tácku. A byla často - jak to někdo píše - vydržela dlouho (pokud byla schována),i když nebyly ledničky. Rozhodně déle než řízky.

+3/0
8.2.2017 14:32

T10o77m71á36š 60T15a32t65í80č24e35k 5500752450338

U normálního (rozuměj: slušnýho) řezníka se maso vždycky mele až na požádání.

+8/0
8.2.2017 14:54

K43a41r50e75l 47N98a11s20t67o76u98p88i84l 3530241600331

řezník, kam chodím má vždycky připravený mletý maso, buď jen hovězí nebo mix s vepřovým ale když si to chci nechat namlet na požádání, tak mi poradí co vzít podle toho co s tím chci dělat a umele...

+2/0
8.2.2017 15:57

T39o36m29á80š 15T87a95t52í33č98e49k 5100252830588

Jo, je pravda, že v hodně frekventovaným řeznictví už mívají namletou dopředu tu klasiku. Nicméně když si chce člověk nechat namlít totéž z vybraného(-ých) kousku(-ů) masa, udělají to bez cuknutí brvou.

+1/0
9.2.2017 12:35

I55v20a60n 53M46i24n57á92ř 7612774707261

Bohužel, řezníci ve městech - jakoby vymírali. Přitom se dá říct, že by jim markety neměly být konkurencí.

0/0
11.2.2017 12:56

V92i37n32c75e94n70t 20V89a51l16l95e23n59t44i86n51e 5562767217278

Jak, kde. Trend, kdy velké supermarkety mají vlastní řeznictví se dostal před nějakou dobu i k nám. Jinak řezníci nevymírají ve městech, ale obecně jako profese.

0/0
11.2.2017 21:20

T76o82m14á36š 96T13a98t78í91č21e71k 5860532200348

Nájmy a personál. K supermarketu si lidi zajedou autem, řezník musí být někde na frekventovaném a drahém místě. V marketech je menší výběr, většina je předem naporcovaná. Proto řezník, aby mohl udržovat normální ceny, musí mít fronty jak za komančů. Proto jich je málo.

Na vesnicích je to lepší.

+3/0
13.2.2017 14:27

J35a39k70u26b 33S30t23a47š65e68k 4547579323644

Jo, já měl takhle zařazený špenát – ze školní jídelny to byla nechutná majda. Pak jsem si to jednou dal omylem v dobré restauraci, a bylo to jako nebe a dudy.

+19/0
8.2.2017 14:14

R23u16d20a 31S92l15a75v59í48k 5703688726161

Naprosto stejně.

0/0
8.2.2017 14:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.