- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Poznámka k překvapivě dobré chuti kávy. Ruční mlýnek s kameny je jeden s nejstarších samoregulačních mechaniznů. Dokonce i zásluhou omezeného energetického vstupu se na třecich plochách nepřehřívá a kávu tudíž nepřepraží. Ještě ucházející kvalita mletí bez závažných změn na chuti se dá dostat z elektrických mlýnků s kameny. Tříštivé mlýnky vám kávu spolehlivě posunou k přepražení a tudíž i k hořkosti.
Před měsícem mi přestala péct trouba,půjčila jsem si proto od mamky remosku,kterou dostala jako svatební dar,v roce 1963,remoska byla normálně používaná a stále perfektně funguje,buchty z ní jsou nej
Co to meles? Kafe. Odkud ho mas? Ze spolku. Proc ne od zida? Bylo zavrino...
Tak to klasiku moc neznate, mate to obracene. Marysa koupila od zida, ve spolku meli zavrino.
S takovou kvalitou by ale přišli výrobci na buben. Nehledě nato, že by takový mlýnek byl dost drahý.
Nevím, co je tady k divení.
Pokud se nešetří na materiálu a konstrukce je kvalitní, jsou tlaky a síly v ložiscích i třeba na mlecích kamenech a podobně pod hranicí, kdy se materiál, který dříve ani nemusel být tak kvalitní, rychle opotřebovává. Totéž je v dimenzování třeba kliky mlýnku, uchycovacího zařízení, takže to ani při příliš inzenzívním silovém mletí nepraskne, nerozbije a nerozpadne se to.
Takový mlýnek, pokud se udržuje, čistí, nenechá například ve vlhku zrezivět, vydrží fungovat mnoho desítek let.
Na rozdíl od dnešních, všude všemožně odlehčených vykostovaných šmejdů optimalizovaných tak na dva roky životnosti.
Taky mám doma celokovový mlýnek na mák, melu na něm hodně, vedle máku třeba i tu kávu nebo obilí a hrách a až na určité opotřebení mlecích kamenů a trochu opadané barvy je stále v pořádku.
to zkusim, namlet na tom i to kafe teda ;) Zatim na tom melu lnene seminko a mak.....obili jsme pak vzdali, ne ze by to neslo, ale trvalo to dlouho na potrebnou mouku, myslim ale, ze kamarad nakonec nejaky takovy mel, jen zvysil paku.
Taky mám mlýnek (kombinace kov dřevo) víc jak 50 let starý. Mele spolehlivě a kvalitně. Jenže než se dole v šuplíčku objeví pomletá káva alespoň na jeden šálek, tak mě přejde i chuť.
2017-50 =1967 a v článku melete něco o roku 1945 - kde se stala chyba?
Pro dvacetiletého je 50 let hrozně dávno, pro šedesátiletého nedávno. Máte však pravdu matematika je jen jedna
Před padesáti lety měla spousta výrobků ještě velmi dobrou kvalitu materíálu a zpracování. Obzvláště drobné výrobky k denímu užívání, které nestačil postihnout ani socialistický šlendrián - nám slouží stále dobře. Také nebyla tendence, vyrábět věci na časově omezené využití.
Zrovna včera jsem se zase setkala s tím, že něčí známý je opravář elektrospotřebičů a že je pravda, že se do nich ve výrobě montují nějaké "součástky", tzv. "pokazítka", které po nějaké době ovlivní spolehlivý chod spotřebiče a musí do opravny. Prý se docela často stává, že když tohle pokazítko odstraní, spotřebič funguje dál...
Tak nevím, neslyšela jsem to poprvé, ale nechce se mi tomu pořád věřit...
Pred polstoročím (a ďalej do histórie) nikoho ani nenapadlo montovať do domácich spotrebičov kazítka, aby vypovedali poslušnosť krátko po vypršaní záručnej doby.
Průšvih je, že tato konstrukce mlýnku neumožňuje řádné vyčištění, takže ty nechutné nánosy pořád odpadávají do čerstvě namletého zrna. Do šálku bych si to nepustil. LODOSy trpí úplně stejným neduhem. Navíc na jejich nastavování a rozebírání je zapotřebí šroubováku.
Souhlasím ale s tím, že Instanbuly vydrží mechanicky dlouho, melou rychle a mají dobrou ergonomii.