Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné chyby stávají také. Z dělnické kavárny se omylem stal výjimečný podnik chlubící se Michelinskou hvězdou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J65a37n 47R95i46c71h79t16e87r 7525260391402

Mám intenzivní pocit, že řada diskutujících nechápe smysl vyšší, tzv. zážitkové, gastronomie. Stěžovat si na malé porce ve špičkových restauracích je směšné. Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst (nedej bože nacpat). Do takových restaurací se chodí proto, aby člověk ochutnal něco neotřelého, něco, co si doma neuvaří a poznal práci špiček svého oboru. Je to určitá forma umění a návštěva takové restaurace je blíž návštěvě galerie nebo koncertu než obědu v závodce. Stejně jako mne nebaví artové filmy a jdu radši na něco, co má děj, nemusí každému vyhovovat špičková gastronomie. Ale stěžovat si, že v La degustation nedostanu ke svíčkový 10 knedlů jako ve čtyřce za nádražím je prostě hloupost a neznalost smyslu takových restaurací.

A mohu vás ujistit, že po pěkně pomalu snědených šesti malých chodech, u kterých strávíte 3 hodiny příjemné relaxace a konverzace s někým, s kým rádi trávíte čas, a o kterých Vám personál povypráví příběh každého kusu, co máte na talíři, hlad mít nebudete.

+2/0
27.2.2017 16:01

P54a64v95e80l 48R62i48e77d39l 4814617451729

Nezažil jsem to, a asi ani nezažiji, ale věřím vám R^

0/0
27.2.2017 19:54

L14a18d17a 71N36o39v80a66k 4222973787

fuj, tři hodiny času strávit jídlem.....?8-o To je snad lepší ten alkoholismus...

+1/−1
27.2.2017 21:24

K19a50r91e69l 77U34r11b49a93n 2944344491869

Myslím, že každý kritik by to někdy měl zkusit.

0/0
28.2.2017 10:26

J72a40n 48S55t93e87h97l64í44k 1109989756974

...Smyslem podniků, které tu řešíte není se najíst ...

Tak to si nemyslím, pokud půjdu z takového podniku hladový, tak to stálo za prd.

0/0
28.2.2017 10:55

J80a79n 88T98a58r86a51b97a 4126396219569

Michelina má kdejaká venkovská restaurace v Itálii, občas mám pocit, že tam k tomu stačí mít textilní ubrus místo papírového a moc nerozvařit špagety. U řady z nich jsem jen nechápavě zíral, PROČ???

0/0
26.2.2017 17:55

J17a60n 56R59i95c77h19t83e67r 7835620971422

Je to tak. Do určité míry je to tím, že průměrná úroveň gastronomie v Itálii nebo ve Francii je úplně jinde než u nás, ale i tak to je "nespravedlivé". Zatímco tam má hvězdu i restaurace, kde se běžný člověk může najíst, u nás musí podnik vykázat násobně vyšší kvalitu, aby mohl na hvězdu pomýšlet. Ale kdo ví, třeba se taky jednou dostaneme na takovou úroveň, že v podstatě nebude hrozit, že se v náhodně zvolené restauraci na vesnici najíte špatně. Zatím u nás nehrozí spíš, že se najíte dobře.

0/0
27.2.2017 16:04

V21e27r19o79n53i16k91a 70K12o36u30k68o14l95s74k61á 8453736382184

To je ale pěkné, že se paní omluvili, že jí omylem udělili hvězdu a proslavili ji tak ;-D;-D;-D

+1/0
25.2.2017 10:39

M43a47r79t47i18n 84J13i30r66o24u23s94e36k 7106255755338

Nějaký kuchař sdokonce spáchl sbevraždu když jeho podnik o hvězdu přišel.

+1/0
25.2.2017 2:51

E87d31a 85D15r63á46b57e29k 7389362733227

Bejt Jacketovou pozvu Dreuxe (do hvězdné vývařovny):-)

+2/0
23.2.2017 20:44

M18a15r48t88i69n 34K76a79v39k42a 4446311872492

Do Michelinské restaurace jdu za gastrozážitkem. Do bistra na dobrou domácí kuchyni :) A tak by to mělo být. :-)

0/0
22.2.2017 11:08

O45l22d17ř73i77c94h 58H85o21r84á16k 2324389821425

To ale naprosto popírá původní myšlenku Michelinova průvodce. Ten byl seznamem hospod kde se dobře najíte na cestě za svým skutečným cílem případně kde se dá přespat a najíst se.

A uznejte, že něco takového je skoro užitečnější než mít v celé republice Michelinových zážitkovek co by na jedné ruce napočítal a ještě si na ně musel šetřit jak na dovolenou?

Rozhodně je na cestách více lidí co mají hlad než těch aby jen obráželi gastrozážitky.

+7/−1
22.2.2017 13:15

T88o87m55á75š 56N53o15v17o55t46n39ý 6905987539589

Nejsem si tak úplně jistý, zda máte s tou původní myšlenkou pravdu - najíst se na cestě za skutečným cílem.

Nebylo to od počátku takto? Jednou hvězdou byly označeny restaurace, u kterých se vyplatí zastavit, pokud jedete kolem. Dvě hvězdy si zasloužily podniky, ke kterým se vyplatí zajet si nějaký ten kilometr. Třemi hvězdami Michelin označil jen ty nejlepší restaurace, které jsou vhodné jako cíl výletu.

+4/0
22.2.2017 14:42

M88a50r83t75i96n 22J17i30r62o94u27s58e28k 7376135635118

Donesou čímsi ušpiněné talíře. umět umělecky pošpinit talíř a brát za to těžké prachy. stále se najde dost snobů co zaplatí.

+2/−1
25.2.2017 2:53

J47o95z96e53f 55Č74e21r91n90ý 3171109273401

s hviezdou či bez je každá Francúzka reštika bez halal menu neperspektívna.

+2/−2
22.2.2017 11:06

M67i86c67h36a27l 80Š54r17o44u75b80e35k 8234606363550

od imigranta to sedí...

0/0
3.3.2017 12:30

J88o28s43e75f 88K60r56a61l 3447943184637

Původní myšlenka je dnes držena víceméně u hodnocených podniků Michelinovými Biby. M. hvězdy upgradovaly na vyšší level kvůli vysoké poptávce lidí (vyžadují hogo fogo kolem).

0/0
22.2.2017 10:21

J14a31k10u30b 45Č64u60b90a 9410686757

Ještě včera to bylo menu za 12,5 euro a 4násobek

0/0
22.2.2017 9:36

V45e30n92d88e61l77í74n 49C97h41l64u60p20a97t95ý 4882774362211

Mno a vtipne je ze sa stejne citim lepsie v tom bistre. A nie je to o peniazoch.

+7/0
22.2.2017 9:35

M74a81r85t45i53n 40K54o80p14e76c95k74ý 3648567599664

Zajímavé, kolik diskutujících si myslí, že původní význam michelinských hvězd byl jiný. Nebyl. Od počátku upozorňoval na výborné restaurace. A dodnes slouží především řidičům a turistům - místní přece dobře vědí, kam zajít na něco extra. Pokud by tam měly být všechny podniky, kde se člověk dobře nají, byl by z toho celkem tlustý telefonní seznam a nemělo by to smysl. Že je to "snobárna"? A podle čeho tedy hodnotit absolutní gastronomickou špičku? V čem je třeba Alcron na Václaváku lepší než ostatní? Pokud nejste gurmáni, nediskutujte, protože se vás to netýká. Já taky netvrdím, že kdo dá 2000 za lístek na Madonnu je idiot, i když to nechápu. Mimochodem - když jsme u "původního významu" - Coubertin by se nad dnešní olympiádou profíků musel obracet v hrobě.

+16/−2
22.2.2017 9:31

M39a67r66t67i98n 66P29r68o64k72o65p 7482192478678

Přesně tak :-)

0/0
22.2.2017 13:49

M71a22t15e56j 11F63i44l57i44p 9312334926

Pokud tvrdíte, že Michelinská hvězda byla v minulosti to samé co dnes, tak je poněkud nešťastné v souvislosti zmiňovat Olympiádu s tvrzením jak se její původní myšlenka dramaticky změnila. ;-D

+3/0
22.2.2017 15:07

O44l31d44ř89i94c63h 47H38o58r20á68k 2534749251655

Jestli on Michelin nechtěl původně prodat více pneumatik pro šířící se motorismus a zapsat se do myslí řidičů a majitelů aut svojí přidanou hodnotou automapy s průvodcem po restauracích?

Dnes už Michelinův průvodce s původní myšlenkou opravdu nemá nic společného, ale chápu že se vám to líbit nemusí.

Původně to byla dobrá zastavení na cestě a jak zde bylo psáno tak nejvyšší hodnocení si zasloužila i změnu trasy ne-li stát se přímo cílem cesty.

Původní myšlenka byl rozvoj motorismu jeho zpestřením a zpříjemněním, protože kdyby šlo jen o úžasné podniky Francie tak ho nevydává výrobce pneumatik.

+4/0
22.2.2017 16:32
Foto

R75o87s66t87i41s94l39a38v 12T51a51r12a65b75a 7338198325779

Osobně si myslím že z původní myšlenky udělali pěknou snobárnu.

+6/0
22.2.2017 9:02

J43a36n 34N43o38v75á52k 9557982387227

"Tady jde strávníkFm hlavnB o to, aby se rychle a levnB dob9e najedli."

-

To se asi trochu nepovedlo, ne? :-)

+1/0
22.2.2017 8:26

L12u46b13o35š 47B78ř81e56z63i44n60a 2492913160861

Jes8 nuMé po so8ě číZt, co čl0věG napsal a mít doK6 zákl. vzD2lání... pak by se autor mohl vyhnout takovým nesmyslům, jako že bistro je celebrita.

Celebritou se obvykle míní člověk, živý člověk.

+3/0
22.2.2017 9:03

D52a21v45i72d 81E85r58b30e95n 5819387517546

Mě by vcelku zajímalo, jak toho pan Novák docílil... Koukám na klávesnici a nějak mě to nesedí jako že se přehmátl. 8-o;-D

+4/0
23.2.2017 14:14

J38i22ř87í 48J39u98ř89i49c15a 2978403371

Alkohol.

0/0
23.2.2017 23:18

V54á37c75l24a97v 74D84o51k31s88a10n43s62k65ý 5391252869828

Pozor, žádný omyl. Soudruzi v Bruselu rozhodli, že i skladník ve šroubarne, si může zajít na oběd do restaurace s Michelinskou hvězdou a toto byla první vlaštovka k naplnění povinných kvót.

+30/−3
22.2.2017 8:24

K39r65y49š39t11o35f 32H71l10a61v16á96č 9132169468412

ještě imigranty a nějaký další okopírovaný vtip a podobný příspěvek tu bude teprve stotisícíkrát R^

0/0
25.2.2017 11:02

M54a41r31t54i81n 83T63e65s13a16ř 2325871155757

Dřív ta hvězda měla jiný význam. Dnes to jsou podniky kde za těžký peníze dostanete trochu jídla. Ale já si dám radši dobrý jídlo někde za rozumnou cenu, abych nebyl o hladu. Není nad menší hospody a restaurace kde se člověk dobře nají za dobrý ceny.

+4/0
22.2.2017 8:08

M43a59r33t28i25n 11S71e14d96o73n88a 2745126836889

V tomto to je. Vy chodite do restaurace/hospody zahnat hlad s dobrym pomerem cena/vykon za jidlo. Vetsinou dostanete to, co si dokazete doma i sam uvarit. Je ale dost lidi co chodi do restrauce za gastronomickym zazitkem, ti uz na korunu tolik nekoukaji a chteji hlavne kvalitu.

+9/0
22.2.2017 8:22

V24á90c95l37a26v 33P84o83u64s37t56k81a 3850731972

Máte samozřejmě pravdu, ale pan Tesař poukazuje na původní význam Michelinova průvodce, který byl prostě jiný.

+6/0
22.2.2017 8:31
Foto

L28u98k82á94š 84N72o47v78o86t31n40ý 6816377348798

Hvězdy byly vždycky pro nejlepší (bez ohledu na cenu). Že se změnila doba a restaurace se dostali někam jinam, není tak docela chyba Michelina. Navíc uděluje i Bib Gourmand - cenu za "dobré jídlo za přijatelnou cenu" (což asi z českého pohledu nebude platit - tuhle cenu měla i Pohlreichova Divinis, kde hlavní chod stojí cca 500, za tu kvalitu to tedy stojí, ale asi to nenaplňujte české představy).

+3/0
22.2.2017 8:41

V92á18c60l81a23v 91P41o91u76s59t19k73a 3490621862

Hm, to je pravda. R^

0/0
22.2.2017 8:50

S53t89a27n33i75s69l74a29v 88Č14e51š53k26a 8497936915139

Uznávám, že pro někoho budu za burana. Osobně bych však šel na oběd raději do toho prostého bistra. Jídla tam na talíři je dost a bude asi chutné. V michelinské restauraci zaplatím za snobské prostředí a nazdobený talíř spoustu peněz (při vší úctě k personálu) a doma, abych se pak dojedl kusem chleba a buřtu.

+15/−6
22.2.2017 8:08

V56á40c56l63a72v 35D91o83k36s67a90n27s34k62ý 5721392349448

Ano ano, naprostý souhlas s vaší první větou :-)

+5/−10
22.2.2017 8:21

S86t91a19n11i14s32l42a40v 91Č19e50š86k74a 8377656275709

A vy se prosím považujete za co?

+1/0
22.2.2017 10:11
Foto

T92o32m39á88š 26D91v41o90ř43á17k 7375716787871

Nesmíte si hned všechno brát osobně. ;-)

0/0
22.2.2017 10:58

M79a86r25t59i15n 20S46e39d52o41n40a 2935986736859

Kdyz na neco nemam tak to nekupuji. Take nemam 40 mil na rodinny dum v Praze, ale to neznamena ze budu hanit ty co si to muzou dovolit. Pokud ma restaurace vytecnou kuchyni, pekne prostredi a kvalitni servis tak penez nelituji, ale je fakt ze nemusim pocitat kazdou korunu.

+5/−1
22.2.2017 8:24

J80a26n 88Č68e45k12a45l 7119145964754

No a úplně stejnou generalizaci jste tu předvedl Vy... Automaticky předpokládáte, že každému musí chutnat to, co je drahé, a pokud to tak není, je to protože " na to nemá"...

0/−6
22.2.2017 9:05

T26o68m22á87š 35N13o29v40o61t16n86ý 6225157219599

???

0/0
22.2.2017 9:25

J55a92n 86Č57e84k96a41l 7279575364214

Narážím na to, že pan Sedona automaticky odsuzuje pana Češku jako "chudáka, co na to nemá, a pouze proto haní drahé restaurace".

0/0
22.2.2017 9:38

T82o19m51á77š 51N24o54v18o44t30n69ý 6395527159909

Kde tam to odsouzení vidíte?

0/0
22.2.2017 11:13

S79t43a33n73i38s76l63a34v 52Č89e17š27k48a 8897286375949

To není o ceně, tyhle restaurace jsou dnes bohužel většinou o snobárně. Vy jste toho bohužel důkazem.

+1/−1
22.2.2017 10:13

T90o46m31á19š 38H45o97l59i13č 5248354331568

Možno by ste to fakt mal vyskúšať. Netvrdím,že hneď niake extrémne drahé jedlo,ale pokial si dáte tri chody,polievku,hlavne jedlo a dezert,tak určite hladný nebudete,ale ani prežratý k prasknutiu samozrejme.

0/0
22.2.2017 8:53

S22t16a98n43i21s23l45a91v 78Č13e31š37k63a 8837706435209

V podstatě máte pravdu, jenže podle mě můžete jít za zážitkem z jídla i do nějaké normální venkovské restaurace.

Vzpomínám třeba na to, když jsme před časem s manželkou navštívili jeden podhorský hotýlek kus od Mariazell. Měli vlastní rybník s vlastními pstruhy... No prostě ti pstruzi byli lahůdka. Michelinskou hvězdu ovšem neměli.

Tohle označeni je dnes prostě do značné míry snobárna a důvod ke zvýšení cen a zmenšení umělecky nazdobených porci.

+4/0
22.2.2017 10:22

T75o21m16á46š 18N40o75v91o13t83n90ý 6325437709339

Prima, třeba ještě i další otupí své extrémní postoje a nakonec ještě dobře podiskutujeme o dobrém jídle. :-)

0/−1
22.2.2017 11:34

T90o21m92á73š 16N27o71v20o26t89n36ý 6515957969969

S dovolením, malé doporučení, kdybyste se někdy omylem dostal do restaurace, kam se jde za zážitkem z jídla.

Když už to tak máte nastaveno, dejte si ten kus chleba a buřtu raději předtím než potom.;-)

+1/0
22.2.2017 9:18

M32i66c35h43a87l 65Š33r15o69u90b12e45k 8314426183870

Podle opakování nesmyslu s tím, že v luxusní restauraci se nenajíte dokazujete, že se vyjadřujete k něčemu, co jste neokusil a tedy jste buran. Já zase zastávám myšlenku, že pokud si něco dokáži uvařit doma, tak proč bych kvůli tomu chodil někam ven (neplatí pro pracovní oběd)

0/0
3.3.2017 12:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.