Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká klasika prohrává na body.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P89a75v75e77l 71G14ö13t57z25e 4523462472815

No ten to schytal. Samozrejme, ze cesi si cesky karbanatek budou obhajovat do roztrhani tela. nekteri ani nepochopili, ze sefkufar hovori o americkych hamburgerech, tech klasickych. Na ty v cesku temer nenarazite. Troufam si tvrdit, ze je tady z diskutujicich nikdo ani nevidel, natoz ochutnal.

0/0
17.3.2017 17:04

A36l62o95i65s 40S59l96á94m61e93č49k65a 2156552702482

Řeči takykuchaře.

Beztak má za sporákem myšince a v lednici plíseň. ;-D

0/0
10.3.2017 18:13

P36e92t74r 43S39e89d94l46á60k 3124495851604

Bodejť by to nebylo utrápený usušený maso. Tak ho nesmíš trápit a sušit ty jelito! Předpokládám, že nemluvíš o českých hamburgerech, protože ty jsou taky utrápený a usušený. A kraluje tomu Mekáč.

+2/0
10.3.2017 12:23

R58a89d25i94m 94K53o71k45t97a 7492287309459

"Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa" muze rict jenom namyslenej floutek "co si nevidi do huby" . Karbanatku jsou nespocetne variace a udelat dobrej smazenej karbanatek je tezsi nez dobrej hamburger. Troufam si rici, ze karbanatek je kral mezi pokrmy z mleteho masa.

+5/−1
10.3.2017 9:45

I93v23o 80B37o15u98š57e 5862767268

Docela bych rád znal ten recept na ty suché karbanátky. Já ať dělám jak dělám, vždycky jsou šťavnaté. Asi dělám něco špatně.

+14/0
8.3.2017 22:21

B53a72r48b96o72r11a 29P79e56t57r19o10v45á 3595504194595

Tak já nevím . když jsem k bramborové kaši podávala opečené bochánky mletého vepřového a hovězího masa půl na půl ochucené solí a pepřem - byly to karbenátky nebo hamburgery? Tak nějak jsem si vzpomněla na Pelíšky "Tak já jsem vařila knedlík a vyšel mi nok..

No.. Tak to je typický alibismus"

+2/0
8.3.2017 21:32

K26a75t89e93ř35i24n19a 53H10u33t79o74v43á 9861135700227

My si teda doma děláme burgera z té jím zatracované směsi hovězí a vepřové - půl na půl. Je to šťavnaté i chutné

0/0
8.3.2017 21:12

M98i51r31e15k 74P71r96a30ž48s72k87ý 7843222440779

Karbanátek je mňam mňam mňam, hamburger je fuj fuj fuj, pane šéfkuchaři.

Howgh. :-)

+7/0
8.3.2017 20:49

I64v89a96n 69M11a35r58e47k 6334878282

P.Štěrbo,při vší úctě k Vám. Nechejte si svůj hamburger, já se spokojím s dobrým karbanátkem či ještě lepší sekanou s bramborovou kaší a třeba kompotem či zeleninovou přílohou. Není Vám opravdu co závidět . R^

+9/0
8.3.2017 18:28

L10i95b98o81r 23J32a96n73e46č50e66k 4385215115281

Pan sefkuchar asi neumi varit, kdyz je karbos jen presusene mlete maso.:-/

+14/0
8.3.2017 18:22

L96e15n75a 45P65á24t20k44o95v77á 8951153114219

Karbanátek už nemůžu, nedělá mi dobře na žlučník, ale nikdy by mě nenapadlo srovnávat ho s hamburgrem. Přece v hambáči není ani vejce, mouka strouhanka, koření a ani se nepoužívá tak tučné maso jako na karbanátky. Vepřové vůbec ne a to na v karbanátcích klidně je. Já teda dělávala 50na50, ale babička klidně i jen z vepřového

+4/0
8.3.2017 17:12

L73u92k83á81š 85H52a95v33l48í89č73e62k 6258692403248

Z článku jsem si vzal ponaučení, že do Chteau Mcely na oběd nepůjdu, protože neumí ani karbanátek, který nedokáží udělat jinak, než jako kus utrápeného masa.

+18/0
8.3.2017 16:26

J32o68s58e98f 16V60o42s56i51c62k84y 4843647856443

V cele diskusi jsem si zatim nevsiml, ze by nekdo znal rozdil mezi hamburgrem a karbanatkem. Jednodusse : Hamburger jest 100% maso. Karbanatek je pouze asi 50% maso. To je pro vas novinka vidte ! Kdyby jste si radeji precetli clanek. Nadavat umi kazdy buran ze Lhoty!

0/−18
8.3.2017 16:11

F35i90l72i35p 76V72o53k39u24r74k11a 8805372550904

No a teď si představte že se dají udělat i karbanátky bez masa stejně jako jen z masa. To je novinka co?

+14/0
8.3.2017 16:44

M61a94r73t65i63n 72F46r52a21n66t42i50š34e44k 7895200483835

No on to srovnává utrápený kuchař ze Mcel

+5/0
8.3.2017 17:41

L14i38b37o33r 96J15a46n59e24č28e84k 4415595615291

Kdybyste si radeji zjistil neco o karbanatku, nez tady budete zverejnovat vase kucharske neznalosti.;-)

+6/0
8.3.2017 18:24

J94a71n33a 89B89r30e80j61c54h29o23v20á 5407128153784

Ale to není vůbec pravda, i karbanátek může být bez strouhanky a pokud jí tam dá někdo 50%, tak je barbar. A navíc by se mu rozsypal.

0/0
10.3.2017 10:22

A84l89e41š 52V51o61d34i70č76k59a 4272233318338

No pokud budu srovnávat karbanátek s tím, čemu říkají fastfood řetězce hamburger, pak vždy vyhraje karbenátek. Ale chápu, že pokud srovnává profikuchař produkty vytvořené v kuchyni, pak se mu asi mleté maso obalené v trojobalu nepozdává. Ale i v článku zazní, že nemusí být přítomna strouhanka. . . pak tedy si mohou byt tyto dvě pochutiny rovny, dají se dělat stejně. . .

+6/0
8.3.2017 16:01

M36i34c82h88a14l 48K28r86e58j93č82a 5578746776763

Souhlas, to co je vsude prezentovano jako hamburger, neni k slusnemu jidlu. Aspon ja jeste na zadny jedly nenarazil. Asi jsem ho nojedl v te spravne hoch restauraci:-P. Naproti tomu uz jsem jedl cast karbanatku, ktere byly velice slusne k jidlu (nejlepe bez obalu). Takze jsem na tom asi podobne jako zde se prezentujici kuchar jenze inverzne. Nenarazil jsem na nic nez utrapeny platek "masa", kteremu buhvi proc rikaji hamburger....

0/0
8.3.2017 18:26

H90a36n29a 21D23o15l56e68ž29a76l53o19v97á 7287227694632

Pane Vosický,karbanátek a 50% masa? To by mě hanba fackovala,abych si něco takového utrápeného dělala doma.Vo tom to je!

+2/0
8.3.2017 19:07

D47a32n95i86e84l 56K23r10o40n65e12r 7824584676147

"kus utrapeneho mleteho masa" - snobaci me vzdycky dokazi pobavit...Nejvice zalezi na surovinach. Treba takove klobasy - z Tesca, Kauflandu apod. nestoji za nic...ale jeden mistni duchodce si dela svoje jen tak pro radost. Pouzva kvalitni suroviny a sam si je udi. Vysledek je skvely (i kdyz konzistence je trochu droliva).

+4/0
8.3.2017 14:30

O58n91d98ř67e89j 93P19a20l30a76t23a 1693378946180

Je vidět, že tomu vůbec nerozumí ;-D

+1/0
8.3.2017 13:51

M88a39r80o23š 93P36o55l80i14a50k 1712976227746

Mele nesmysly Rv

+7/0
8.3.2017 13:20

P89e66t45r27a 84M15a48l35a22k11o72v53a 1228850650174

"krvavé maso" snad jedí zvířata, ne...? lidé už stovky tisíc let používají oheň k tepelné úpravě....

+2/−10
8.3.2017 11:08

M43a53r72t45i57n23a 52M76a53t20ě31j46k28o63v49á 5325212966556

Hovězí je lepší míň než víc.

+2/0
8.3.2017 11:09

J86o56s33e19f 19R13i49c14h68t21e30r 9826425947483

stejně jako tuňák, losos, jehněčí hřebínek, kachní prsa a desítky dalších masových pokrmů, který jsou v úpravě well done hnusný.

+7/0
8.3.2017 11:17

D42e38n53i49s 38H42u52m92l 4492415945276

Nejlepsi ryba co jsem jedl byla syrova v Japonsku, jenom sezehnuta plamenem

0/0
8.3.2017 12:25

P87a93v47l32a 31H11r87a19d30i85l30o62v36a 3547731481184

Sushi, tatarek..... NAM.

0/0
8.3.2017 14:00

L42i88b48o14r 33J25a17n92e66č56e26k 4535135405681

takovy tatarak je hodne rare.:-)

0/0
8.3.2017 18:26

D77a17v32i25d 73K73a96č60í41r16e38k 1216510338858

Jak řiká Jirka Babica, toho času nej kuchař...burger je stejný jako karbanátek ;-D

0/0
8.3.2017 10:49
Foto

D12a87v78i53d 40H97o16m77o83l70a 4322252379433

A co teprve Griswaldův bratranec Eddie :-D ten dělá hambáče rovnou bez masa....

0/0
8.3.2017 11:19

G40i91t76a 82H89o92r58á46k50o32v43á 4674907867726

Mám ráda oboje, ale dejte si studený hamburger. Srovnáváte nesrovnatelné.

+21/0
8.3.2017 10:40

J26o85s94e51f 42R70i24c64h33t85e37r 9786115537413

Co to je za ptákovinu? Karbenátek i hamburger je úplně to stejný - opečený mletý maso smíchaný s něčím, podle chuti. To je záležitost, která se vyskytuje v úplně každé kuchyni světa, liší se víceméně jen přísadama. A v úplně každé kuchyni světa to de udělat dobře nebo blbě.

+6/−5
8.3.2017 10:40

J13a50n 81Z33a96b74a45b44a 8674434918534

Přesně tak, z pohledu typy zpracování masa je to totéž. Stejně jako pljeskavica, köfte a spousta dalších :-D

+5/0
8.3.2017 10:53

J51a38n 30Z96a40b24a90b21a 8534454298844

... rozdíl je v chápání celého menu / jídla. Tedy jako hamburger vidíme tu masovou placku v housce, jako karbanátek třeba s kaší, jako pljeskavicu s cibulí a plackou...

0/0
8.3.2017 10:55

M10a69r77t21i59n13a 64M79a44t96ě90j40k26o19v62á 5745502506606

Je rozdíl i ve zpracování masa. Do karbánátku lidi nejčastěji dávají vejce, majoránku, česnek, pepř a sůl. Méně častěji pak další dochucovadla a zeleninu nebo luštěniny. Hamburger se dochucuje "tím okolo".

+1/0
8.3.2017 11:17

J83o97s77e70f 23R94i64c40h47t86e62r 9306595157613

vždyť to píšu že se liší přísadama...

+1/0
8.3.2017 11:19

M47a96r15t67i32n18a 40M36a72t16ě40j39k65o23v15á 5375452126946

Já jse male reagovala na pana Zababu, který sice říká "přesně tak", ale z pohledu zpracování masa to není totéž, protože prostě nejde jen o to, mrsknout to na pánev. Stejně tak bych mohla říct ,že knedlíky a vajíčka jsou to samé, obojí se přece vaří ve vodě.

0/0
8.3.2017 11:23

J67o11s11e91f 16R97i63c47h33t41e57r 9446705797213

Z pohledu zpracování masa to právě je to samý - mletý maso s přísadama se opeče. Liší se způsob servírování, kdy hamburger je obvykle maso v housce. Z mých zkušeností ale i třeba pljeskavica bývá do anglickýho jídelníčku překládána jako "hamburger" s vysvětlivkou jak je servírován.

0/0
8.3.2017 11:40

M25a77r45t82i38n74a 67M50a96t16ě63j35k73o34v81á 5355832566206

Jo, to maso s přísadama se ale v obou receptech dost liší, protože zatímco u hamburgeru je striktně dané, že maso je ochucené jen solí a pepřem, u karbanátku je ta škála nesmírně široká a není jednotný recept. Z mého pohledu to je dost výrazný rozdíl při zpracování masa.

+2/−1
8.3.2017 11:58

R93u46d94a 23S60l34a53v91í12k 5413588956681

Zpracování masa není stejné. U hamburgeru se do masa nepřidávají žádné přísady (jen sůl a pepř), u karbanátku přidáváte do masa ostatní přísady (vejce, koření, česnek, atd.)

0/0
8.3.2017 12:22
Foto

L85u12k57á22š 67N66o22v38o35t43n50ý 6186907108228

No já myslím, že karbanátky se před osmažením obalí ve strouhance ne? To je dost zásadní rozdíl. Asi jako mezi steakem a řízkem. Taky to je osmažené kuřecí maso...

0/0
8.3.2017 11:00

V59á16c75l19a85v 33P11o61u77s81t32k31a 3140311742

Karbanátky se normálně nebalí.

+8/0
8.3.2017 11:05

T47o65m57á67š 66L87u32d33v23í25k 5890968643206

Ne, není to to stejné.

+2/0
8.3.2017 11:05

M61a71r51e42k 53H79e52n34y82c86h 4818613107952

je .ůůl !!

+2/0
8.3.2017 10:32

P43a84v44e89l 34V14ě67t12r52o43v41e55c 6706838512951

Vedle hamburgeru? Je snad hamburger něco jiného než karbanátek ještě se zeleninou schovanej v housce? Naopak si myslím, že hamburger je namnoze víc ošizený...

0/−1
8.3.2017 10:31

P70a43v13e96l 67V30ě59t78r70o77v94e93c 6406738802831

Tedy neobalený karbanátek v housce, pan Novák níže má pravdu...

0/0
8.3.2017 10:33

M36a31r37t78i39n55a 17M40a16t92ě68j97k98o21v34á 5815492406906

Záleží, co čekáte. Když si objednám karbanátek, čekám, že mi donesou maso s kaší. U hamburgeru zase čekám, že bude v housce se zeleninou. Pokud bude jiný než hovzí, měli by mě na to upozornit. Pokud bude karbanátek jinak než směs vepřového a hovězího, opět by mě na to měli upozornit.

0/0
8.3.2017 10:42
Foto

D21a28v96i98d 74H64o83m20o62l36a 4712182229683

Pokud si kupujete hamburger jako zmraženou placku nejasného původu a obsahu, kterou hodíte doma na pánev, pak je to totéž. Jinak je ale mezi karbanátkem a hamburgerem dost rozdíl, mj. vysvětlený ve článku, ke kterému se vyjadřujete.

Fakt je, že to, co dělají ve fastfoodech typu McD se hamburgerem moc nazývat nedá, pročež zdejší lidé mají o hamburgeru tak, jak má vypadat, dost zkreslenou představu. Rozhodně do něj nepatří strouhanka, vejce, majoránka a další podobné přísady, které se do karbanátku přidávají. Nezažil jsem naopak restauraci či domácnost, kde by karbanátek byl čistě z masa, ať už jakéhokoli.

+1/−1
8.3.2017 11:23

J60a70n 43N62o24v26á40k 9877952667607

"Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů."

- takže žádný rozdíl - poslední karbanátky které jsem měl byly z jehněčího, předtím jsem měl rybí.

"Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné."

- a opět druhá věta úplně popírá větu první, takže zase žádný rozdíl.

Jako kdyby nestačilo popsat ty skutečně existující rozdíly. :-/

+2/0
8.3.2017 10:23







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.