Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká klasika prohrává na body.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P63a14v30e58l 59G51ö43t21z20e 4133222372355

No ten to schytal. Samozrejme, ze cesi si cesky karbanatek budou obhajovat do roztrhani tela. nekteri ani nepochopili, ze sefkufar hovori o americkych hamburgerech, tech klasickych. Na ty v cesku temer nenarazite. Troufam si tvrdit, ze je tady z diskutujicich nikdo ani nevidel, natoz ochutnal.

0/0
17.3.2017 17:04

A33l62o82i64s 67S69l29á70m10e87č20k87a 2826952762642

Řeči takykuchaře.

Beztak má za sporákem myšince a v lednici plíseň. ;-D

0/0
10.3.2017 18:13

P70e33t32r 11S94e35d79l42á95k 3264515611554

Bodejť by to nebylo utrápený usušený maso. Tak ho nesmíš trápit a sušit ty jelito! Předpokládám, že nemluvíš o českých hamburgerech, protože ty jsou taky utrápený a usušený. A kraluje tomu Mekáč.

+2/0
10.3.2017 12:23

R29a21d49i95m 95K17o69k59t63a 7692717229669

"Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa" muze rict jenom namyslenej floutek "co si nevidi do huby" . Karbanatku jsou nespocetne variace a udelat dobrej smazenej karbanatek je tezsi nez dobrej hamburger. Troufam si rici, ze karbanatek je kral mezi pokrmy z mleteho masa.

+5/−1
10.3.2017 9:45

I66v37o 65B86o36u28š41e 5252847328

Docela bych rád znal ten recept na ty suché karbanátky. Já ať dělám jak dělám, vždycky jsou šťavnaté. Asi dělám něco špatně.

+14/0
8.3.2017 22:21

B78a41r19b80o11r36a 44P55e30t33r74o91v27á 3605334234345

Tak já nevím . když jsem k bramborové kaši podávala opečené bochánky mletého vepřového a hovězího masa půl na půl ochucené solí a pepřem - byly to karbenátky nebo hamburgery? Tak nějak jsem si vzpomněla na Pelíšky "Tak já jsem vařila knedlík a vyšel mi nok..

No.. Tak to je typický alibismus"

+2/0
8.3.2017 21:32

K63a96t14e94ř66i23n68a 16H48u26t20o93v71á 9301465480207

My si teda doma děláme burgera z té jím zatracované směsi hovězí a vepřové - půl na půl. Je to šťavnaté i chutné

0/0
8.3.2017 21:12

M22i61r49e86k 46P84r70a52ž21s87k53ý 7413722670829

Karbanátek je mňam mňam mňam, hamburger je fuj fuj fuj, pane šéfkuchaři.

Howgh. :-)

+7/0
8.3.2017 20:49

I40v61a27n 56M78a83r62e30k 6254188792

P.Štěrbo,při vší úctě k Vám. Nechejte si svůj hamburger, já se spokojím s dobrým karbanátkem či ještě lepší sekanou s bramborovou kaší a třeba kompotem či zeleninovou přílohou. Není Vám opravdu co závidět . R^

+9/0
8.3.2017 18:28

L89i94b45o17r 71J34a15n79e74č61e70k 4235755535711

Pan sefkuchar asi neumi varit, kdyz je karbos jen presusene mlete maso.:-/

+14/0
8.3.2017 18:22

L32e97n40a 37P53á30t68k41o19v19á 8101313404399

Karbanátek už nemůžu, nedělá mi dobře na žlučník, ale nikdy by mě nenapadlo srovnávat ho s hamburgrem. Přece v hambáči není ani vejce, mouka strouhanka, koření a ani se nepoužívá tak tučné maso jako na karbanátky. Vepřové vůbec ne a to na v karbanátcích klidně je. Já teda dělávala 50na50, ale babička klidně i jen z vepřového

+4/0
8.3.2017 17:12

L31u65k13á78š 73H59a64v71l45í36č82e28k 6968242203188

Z článku jsem si vzal ponaučení, že do Chteau Mcely na oběd nepůjdu, protože neumí ani karbanátek, který nedokáží udělat jinak, než jako kus utrápeného masa.

+18/0
8.3.2017 16:26

J62o86s29e34f 62V92o88s15i98c79k68y 4643167856163

V cele diskusi jsem si zatim nevsiml, ze by nekdo znal rozdil mezi hamburgrem a karbanatkem. Jednodusse : Hamburger jest 100% maso. Karbanatek je pouze asi 50% maso. To je pro vas novinka vidte ! Kdyby jste si radeji precetli clanek. Nadavat umi kazdy buran ze Lhoty!

0/−18
8.3.2017 16:11

F30i36l15i25p 95V97o76k48u70r53k35a 8835302290904

No a teď si představte že se dají udělat i karbanátky bez masa stejně jako jen z masa. To je novinka co?

+14/0
8.3.2017 16:44

M43a49r16t56i25n 20F26r40a59n62t10i96š91e67k 7395380653305

No on to srovnává utrápený kuchař ze Mcel

+5/0
8.3.2017 17:41

L39i83b51o57r 52J66a82n77e66č98e43k 4295535815571

Kdybyste si radeji zjistil neco o karbanatku, nez tady budete zverejnovat vase kucharske neznalosti.;-)

+6/0
8.3.2017 18:24

J82a68n52a 34B55r33e15j32c44h47o84v67á 5417568193864

Ale to není vůbec pravda, i karbanátek může být bez strouhanky a pokud jí tam dá někdo 50%, tak je barbar. A navíc by se mu rozsypal.

0/0
10.3.2017 10:22

A11l76e40š 62V46o22d75i49č72k36a 4702383678568

No pokud budu srovnávat karbanátek s tím, čemu říkají fastfood řetězce hamburger, pak vždy vyhraje karbenátek. Ale chápu, že pokud srovnává profikuchař produkty vytvořené v kuchyni, pak se mu asi mleté maso obalené v trojobalu nepozdává. Ale i v článku zazní, že nemusí být přítomna strouhanka. . . pak tedy si mohou byt tyto dvě pochutiny rovny, dají se dělat stejně. . .

+6/0
8.3.2017 16:01

M89i20c75h50a68l 61K16r92e28j44č70a 5518946486653

Souhlas, to co je vsude prezentovano jako hamburger, neni k slusnemu jidlu. Aspon ja jeste na zadny jedly nenarazil. Asi jsem ho nojedl v te spravne hoch restauraci:-P. Naproti tomu uz jsem jedl cast karbanatku, ktere byly velice slusne k jidlu (nejlepe bez obalu). Takze jsem na tom asi podobne jako zde se prezentujici kuchar jenze inverzne. Nenarazil jsem na nic nez utrapeny platek "masa", kteremu buhvi proc rikaji hamburger....

0/0
8.3.2017 18:26

H64a15n46a 13D62o30l52e13ž19a31l22o40v83á 7767657234392

Pane Vosický,karbanátek a 50% masa? To by mě hanba fackovala,abych si něco takového utrápeného dělala doma.Vo tom to je!

+2/0
8.3.2017 19:07

D81a74n84i78e73l 23K21r47o44n16e37r 7744974406747

"kus utrapeneho mleteho masa" - snobaci me vzdycky dokazi pobavit...Nejvice zalezi na surovinach. Treba takove klobasy - z Tesca, Kauflandu apod. nestoji za nic...ale jeden mistni duchodce si dela svoje jen tak pro radost. Pouzva kvalitni suroviny a sam si je udi. Vysledek je skvely (i kdyz konzistence je trochu droliva).

+4/0
8.3.2017 14:30

O72n86d51ř83e67j 28P46a44l59a35t97a 1843558326340

Je vidět, že tomu vůbec nerozumí ;-D

+1/0
8.3.2017 13:51

M28a43r64o96š 38P82o11l31i57a76k 1712156317556

Mele nesmysly Rv

+7/0
8.3.2017 13:20

P79e26t67r47a 53M22a47l41a16k87o40v95a 1298620540554

"krvavé maso" snad jedí zvířata, ne...? lidé už stovky tisíc let používají oheň k tepelné úpravě....

+2/−10
8.3.2017 11:08

M78a55r49t16i33n36a 53M49a62t13ě67j64k94o13v51á 5595982896466

Hovězí je lepší míň než víc.

+2/0
8.3.2017 11:09

J86o66s78e66f 90R37i97c80h19t50e58r 9366605247343

stejně jako tuňák, losos, jehněčí hřebínek, kachní prsa a desítky dalších masových pokrmů, který jsou v úpravě well done hnusný.

+7/0
8.3.2017 11:17

D50e28n64i67s 52H22u60m71l 4432125615486

Nejlepsi ryba co jsem jedl byla syrova v Japonsku, jenom sezehnuta plamenem

0/0
8.3.2017 12:25

P50a68v11l73a 27H61r70a27d56i97l45o98v56a 3957741381254

Sushi, tatarek..... NAM.

0/0
8.3.2017 14:00

L22i83b12o95r 52J90a89n87e64č87e84k 4475255205651

takovy tatarak je hodne rare.:-)

0/0
8.3.2017 18:26

D26a20v45i20d 91K92a60č90í61r66e38k 1746880498558

Jak řiká Jirka Babica, toho času nej kuchař...burger je stejný jako karbanátek ;-D

0/0
8.3.2017 10:49
Foto

D67a19v63i29d 51H22o72m83o62l82a 4622582179943

A co teprve Griswaldův bratranec Eddie :-D ten dělá hambáče rovnou bez masa....

0/0
8.3.2017 11:19

G53i17t21a 87H53o15r95á15k22o70v86á 4464947617506

Mám ráda oboje, ale dejte si studený hamburger. Srovnáváte nesrovnatelné.

+21/0
8.3.2017 10:40

J83o80s35e68f 23R75i21c63h61t36e12r 9676135497653

Co to je za ptákovinu? Karbenátek i hamburger je úplně to stejný - opečený mletý maso smíchaný s něčím, podle chuti. To je záležitost, která se vyskytuje v úplně každé kuchyni světa, liší se víceméně jen přísadama. A v úplně každé kuchyni světa to de udělat dobře nebo blbě.

+6/−5
8.3.2017 10:40

J84a81n 72Z46a56b70a32b61a 8274624188724

Přesně tak, z pohledu typy zpracování masa je to totéž. Stejně jako pljeskavica, köfte a spousta dalších :-D

+5/0
8.3.2017 10:53

J56a23n 44Z69a85b14a70b86a 8704984958794

... rozdíl je v chápání celého menu / jídla. Tedy jako hamburger vidíme tu masovou placku v housce, jako karbanátek třeba s kaší, jako pljeskavicu s cibulí a plackou...

0/0
8.3.2017 10:55

M91a85r14t70i31n67a 32M32a67t65ě98j63k83o76v98á 5415212336226

Je rozdíl i ve zpracování masa. Do karbánátku lidi nejčastěji dávají vejce, majoránku, česnek, pepř a sůl. Méně častěji pak další dochucovadla a zeleninu nebo luštěniny. Hamburger se dochucuje "tím okolo".

+1/0
8.3.2017 11:17

J33o52s88e17f 92R74i64c13h70t32e57r 9796805217503

vždyť to píšu že se liší přísadama...

+1/0
8.3.2017 11:19

M78a33r48t64i95n28a 97M34a95t57ě80j32k46o72v79á 5275962636166

Já jse male reagovala na pana Zababu, který sice říká "přesně tak", ale z pohledu zpracování masa to není totéž, protože prostě nejde jen o to, mrsknout to na pánev. Stejně tak bych mohla říct ,že knedlíky a vajíčka jsou to samé, obojí se přece vaří ve vodě.

0/0
8.3.2017 11:23

J31o24s88e24f 80R23i51c86h20t80e88r 9416605977873

Z pohledu zpracování masa to právě je to samý - mletý maso s přísadama se opeče. Liší se způsob servírování, kdy hamburger je obvykle maso v housce. Z mých zkušeností ale i třeba pljeskavica bývá do anglickýho jídelníčku překládána jako "hamburger" s vysvětlivkou jak je servírován.

0/0
8.3.2017 11:40

M58a10r17t25i75n40a 11M15a26t36ě74j76k11o95v49á 5175672656986

Jo, to maso s přísadama se ale v obou receptech dost liší, protože zatímco u hamburgeru je striktně dané, že maso je ochucené jen solí a pepřem, u karbanátku je ta škála nesmírně široká a není jednotný recept. Z mého pohledu to je dost výrazný rozdíl při zpracování masa.

+2/−1
8.3.2017 11:58

R97u98d91a 22S66l75a63v66í98k 5453478566731

Zpracování masa není stejné. U hamburgeru se do masa nepřidávají žádné přísady (jen sůl a pepř), u karbanátku přidáváte do masa ostatní přísady (vejce, koření, česnek, atd.)

0/0
8.3.2017 12:22
Foto

L17u69k41á78š 22N80o37v41o54t23n92ý 6746737548848

No já myslím, že karbanátky se před osmažením obalí ve strouhance ne? To je dost zásadní rozdíl. Asi jako mezi steakem a řízkem. Taky to je osmažené kuřecí maso...

0/0
8.3.2017 11:00

V86á22c80l96a28v 93P32o33u90s10t70k77a 3290661922

Karbanátky se normálně nebalí.

+8/0
8.3.2017 11:05

T45o83m56á62š 95L73u63d94v93í73k 5900358523246

Ne, není to to stejné.

+2/0
8.3.2017 11:05

M14a10r84e77k 44H72e76n21y55c55h 4128383507742

je .ůůl !!

+2/0
8.3.2017 10:32

P84a75v96e79l 78V58ě48t38r79o78v80e93c 6606688662911

Vedle hamburgeru? Je snad hamburger něco jiného než karbanátek ještě se zeleninou schovanej v housce? Naopak si myslím, že hamburger je namnoze víc ošizený...

0/−1
8.3.2017 10:31

P28a18v53e87l 27V33ě58t31r72o64v64e94c 6196708852971

Tedy neobalený karbanátek v housce, pan Novák níže má pravdu...

0/0
8.3.2017 10:33

M93a83r46t54i45n20a 56M71a29t53ě40j27k85o26v64á 5325332376316

Záleží, co čekáte. Když si objednám karbanátek, čekám, že mi donesou maso s kaší. U hamburgeru zase čekám, že bude v housce se zeleninou. Pokud bude jiný než hovzí, měli by mě na to upozornit. Pokud bude karbanátek jinak než směs vepřového a hovězího, opět by mě na to měli upozornit.

0/0
8.3.2017 10:42
Foto

D52a16v76i20d 30H80o86m18o92l59a 4542532439333

Pokud si kupujete hamburger jako zmraženou placku nejasného původu a obsahu, kterou hodíte doma na pánev, pak je to totéž. Jinak je ale mezi karbanátkem a hamburgerem dost rozdíl, mj. vysvětlený ve článku, ke kterému se vyjadřujete.

Fakt je, že to, co dělají ve fastfoodech typu McD se hamburgerem moc nazývat nedá, pročež zdejší lidé mají o hamburgeru tak, jak má vypadat, dost zkreslenou představu. Rozhodně do něj nepatří strouhanka, vejce, majoránka a další podobné přísady, které se do karbanátku přidávají. Nezažil jsem naopak restauraci či domácnost, kde by karbanátek byl čistě z masa, ať už jakéhokoli.

+1/−1
8.3.2017 11:23

J45a82n 14N96o47v48á86k 9897672707627

"Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů."

- takže žádný rozdíl - poslední karbanátky které jsem měl byly z jehněčího, předtím jsem měl rybí.

"Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné."

- a opět druhá věta úplně popírá větu první, takže zase žádný rozdíl.

Jako kdyby nestačilo popsat ty skutečně existující rozdíly. :-/

+2/0
8.3.2017 10:23







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.