Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

L21u21b86o71š 51B81ř48e90z51i46n33a 2832613680581

Hotové hranolky tzn. horké a mastné položte na novinový papír. Tiskařská čerň dodá jedinečnou (prí)chuť

+34/0
doporučit
3.5.2017 9:15

J97o44s26e28f 59M23u86ž28á87t48k15o 5475503347193

Já do trouby syrové nebo předvařené a potřu trochou oleje s kořením. Mnam. Někdy k tomu přidám cuketu nebo tak, super kombinace. Do trouby se dá přidat cokoliv.

+13/0
doporučit
3.5.2017 8:46

P81e46t64r 86S28o40k43o62l 8442411127501

Nacucané olejem, smažené a ještě k tomu se šlupkou... humus. :-P

My to doma oškrábeme, omyjeme, nakrájíme, naskládáme na pečící plech, potřeme peroutkou lehce namočenou v olivovém oleji, posolíme a vyšleme do trouby. Nechutná to sice jako hranolky z fastfoodu, ale jako příloha je to minimálně o 50% méně zdravotně závadné a děckám to chutná.

+11/−1
doporučit
3.5.2017 8:11

J90a29n 24S32t97a43r25ý 8627910692335

Ták, hranolky už umíme a příště nás pan šéfkuchař naučí vařit čaj..

+27/−11
doporučit
3.5.2017 1:35

J40i43ř34í 91M97a33c45e44k 3975665424641

Brambory a olej? A co takhle na hranolky nakrájené brambory do trouby na plech potřený sádlem? To chutná mnohem lépe!

+8/0
doporučit
4.5.2017 13:18

L86u28d74ě50k 28N63o81v81ý 2851569723951

Zrovna včera jsem domácí hranolky dělal. A jde to jednodušeji a výsledek je skvělý. Žádné předvařování netřeba, normálně na pánvičce. Brambory loupu, se slupkou to pro mě nejsou hranolky, ale spíš americké brambory. Souhlas s tím, že domácí hranolky je lepší krájet spíš širší. Časteji dělám na sádle, než na oleji, ale obojí je možné. Každopádně ale v množství daleko menším, než popisuje článek - raději si dám tu práci a hranolky otáčím (jednodušší je díky tomu příprava dolárků). Celé "kouzlo" tkví v teplotě. Olej (nebo sádlo) se nesmí přepálit, to by značně zhoršilo chuť a vůni. Zároveň ale nesmí být teplota až moc nízká, protože jinak se hranolky jednak nacucají a neudělá se ta správná kůrčička :-) Chce to prostě trochu praxe. Ale pak jsou výborné, nesrovnatelné s jakýmikoli fastfoodovými nebo mraženými polotovary.. Hotové jsou odhadem za 10-15 minut.

+6/0
doporučit
3.5.2017 8:39

M97a73r26i17e 14V34e71r26n21e22r34o52v92a 1478440399981

Kalorická hodnota hranolek: 194 kcal.

Vypovídací hodnota článku: 0

+6/−2
doporučit
3.5.2017 9:39

Z96b14y83n57ě63k 37N13o32v91á96k 7970197867462

Nakrájet brambory a osmahnout je na vepřovém sádle. nic víc a za pár minut ;-D;-D;-D k tomuhle asi není ani potřeba šéfkuchař 8-o

+4/0
doporučit
3.5.2017 8:30

B82e70n 38P93a34v16k37a 1407723937261

Já žádný rozdíl ve zdravosti oproti hranolkům z pytle nevidím. Ale asi se holt špatně dívám nebo co.

+3/0
doporučit
3.5.2017 15:38

P53a73v93e32l 56J79e28ř52á82b88e52k 7871472434467

Je to jednoduché, bez oleje, bez předvaření a jedno zda tu budou kolečka z brambor a nebo hranolky.

Podstata je litinová, dobře zahřátá plotna (tál) kuchyňského sporáku, a na tenká kolečka či proužky (čím slabší, tím lepší) nakrájené brambory, které se pokládají na tál kamen.

Může se osolit na kamnech a nebo až se sundají.

Když začnete, za deset minut se kolem vás slezou i myši z okolí a žadoní o kousek brambůrky.

Děti, ty to berou rovnou z tálu. Rodiče jim někdy i stačí vysvětlit, že to černé na čem brambůrky se opékají je horké, a že si musí vzít vidličku či jiný "sundavací" nástroj.

Když nestačí vysvětlit - tak chladí prsty dětí.

A další dobrota - znáte opečený buřt (také na tálu kamen ) ve skládacím toaletním papíru?

+3/0
doporučit
3.5.2017 0:54

J22a83r21o36s73l16a33v 74K51a81d64l52e20c 5321709662411

Pochutnám si nejraději na vlastních hranolkách bez předvaření, smažených na pánvičce a poté bez nepřiměřeného odkapávání promíchaných s majonézou... až po té posolit a očesnekovat...:-P

+2/0
doporučit
4.5.2017 8:25

M89i41r20a 62L19o10v45e 3274780668144

My mame radeji pecene bramborove ctvrtky. Ctvrtky nejdriv naparim v tomto hrnci, pak je necham vychladnout. Do vetsiho sacku "ziploc" si dam trochu oleje, vlozim tam i cerstvou rozmarynu, nakrajeny cesnek a ruzne koreni, ktere mame radi, necham to tam tak 15 minut. Mezitim si rozpalim troubu na 420F, vlozim tam plech, ktery je obtahly poolejovanym alobalem. Na horky plech vysypu brambory i s tou marinadou, nebo jak to mam nazvat?,,,, protoze jde jen o 2 lzice oleje a ostatni je koreni, kterymi se brambory v sacku "obablou" a nezustane tam zadna tekutina. Urovnam pekne brambory a pecu je nejdriv 15 minut z jedne strany, obratim je a pecu z druhe strany, obcas s tim plechem zatresu, aby se neprilepily. Maji krasnou zlatou barvu, krupavou kurcicku a jsou moc dobre. Vyzkousejte!

Hranolky nam uz ani nechutnaji, jsou to jakoby jen vzdaleni pribuzni nasich bramborovych ctvrtek.;-D

https://www.amazon.com/Oggi-5625-0-3-Piece-Stainless-Vegetable/dp/B00C25ZEC0/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1493814628&sr=8-10&keywords=steamer+veggie

+2/0
doporučit
3.5.2017 15:03

R57o39m81a89n 60A86d93á53m28e45k 7303191297977

Jako od Ládi

+2/0
doporučit
3.5.2017 13:04

J51a49n 91N36o17v30ý 5223325219972

Tak je pravda, že hranolky si dám jen občas, ale to co je zde na obrázku vydáváno jako finální produkt ke konzumaci, to tedy pokud se mi některé takové "povedou", tak je vyhazuji jako spálené a nepoživatelné. A ještě to házet na novinový papír...

+3/−3
doporučit
3.5.2017 19:44

J16i32r82i 13P82r75a19j93z 1493293277214

No nevím , připadá mi to divný. Specialisti na hranolky McDonalds tam dávají kolem 10 ingrediencí :)

+2/−1
doporučit
3.5.2017 9:02

I98v73o 91P33o38k27l47u94d68a 3324904643663

Akrylamid (potenciální karcinogen) tam budete stejně mít. Ten vzniká již při teplotách nad 100°C. A čím je ho více, tím budou hranolky hnědší.

+1/0
doporučit
4.5.2017 10:18

O60n52d89ř70e45j 91Z34e28m83a83n 5370144898699

Pár lidí to ohrňuje nos nad tou slupkou, je sice pravda, že obsahuje jedovatou látku, ale čím mladší brambory, tím je tam toho podstatně méně, ty vitamíny, minerální látky a stopové prvky jsou to nejcennější, co vám ta brambora může nabídnout, slupka je na bramboře taky to nejvýživnější. Ta jedovatá látka se zničí při tepelné úpravě.

+1/0
doporučit
3.5.2017 11:59

P52e36t35e68r 10K79n40a50p28e44c 7836915948845

Nepovedane to najhlavnejsie...na vyborny vysledok je potrebna aj vhodna odroda zemiakov.

+1/0
doporučit
3.5.2017 9:14

M25a38r82c41e27l 46B32a32k29o32š 4131376913

Asi nejde úplne tak o pravé hranolky ale vyhnem sa zdĺhavému a nezdravému praženiu v oleji, neminiem veľa oleja, práveže úplné minimum oleja a mám to zachvíľu a nemusím stáť pri peci ............ čerstvé zemiaky nakrájam na hranolky, všetky hodím do hlbokej misy, pokvapkám olejom v mise poriadne premiešam, poprehadzujem. Vezmem si plech na ktorý dám papier na pečenie,všetky hranolky naň vysypem, rovnomerne rozložím a dám piecť do rúry ale teplovzdušnej! Teplotu nenastavujem na viac ako 180 °C, vraj kvôli tomu aby nevznikali karicnogénne čierne okraje hranoliek ale hnedé. Nie je to typická hranolka ale chutí to výborne.

+1/0
doporučit
3.5.2017 7:46

T91o24m88á64š 28C47h56a93l68u43p63a 6903840366

Divný výraz - "přídatné" látky, ale bohužel existuje a ty látky bohužel taky.

+1/0
doporučit
3.5.2017 0:43

T19o34m 55D85o53u96d49a 7120551106940

No, nevím. Hranolky jsou podle mne fastfoodovej hnus a je jedno jak je kterej šéfkuchař usmaží. Osobně raději vařené brambory, případně na plechu v troubě s trochou olivového oleje.

+2/−9
doporučit
4.5.2017 10:41
Foto

M85i53r47o29s16l12a64v 72S86t47e35i38n78e64r 6538474903565

Hořčice je nejlepší ta česká, plnotučná. "Diónská" je dost ošizená a zbytečně drahá (a ostrá). Pro moji snachu kupuji v Coopu velké balení české hořčice, v Bavorsku ji návštěvníci chválí.

+1/−6
doporučit
3.5.2017 7:17

M94i29c50h42a19l 22T97u73r45e59c40e52k 6883689886681

Profesionalni kuchar presmazi kranolky do rakovintvorneho blivajzu a jeste se s tim chlubi na netu 8-o.

+2/−19
doporučit
3.5.2017 10:09

K42a92r18e73l 61N40o97v27á96č88e83k 5941755319986

Proč neděláme domácí hranolky? Protože je dřina loupat a nakrájet brambory. proto kupujeme polotocvary.... Tak jsem čekal nějaký nápad, jak zjednodušit loupání, krájení....

Místo toho se dozvím mnohem složitější postup, než stačí (prostě osmažit na pánvi) a ještě bych k němu potřeboval friťák a kvůli pár hranolkům litry oleje 8-o.

0/−12
doporučit
3.5.2017 9:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.