Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste věděli, co skutečně obsahují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J89a86n 85Č57e66r52m54á71k 4469308515427

asi nejsem většina...;-D;-D;-D!!

hranolky jsem nikdy v lednici neměl a nemám...

A dokonce je ani nevyhledávám... Pokud si už dám smažák či cokoliv jiného, pak raději s bramborami či s kaší, ale s hranolkami fakt výjímečně (spíš v restauraci, pokuýd nemají jinou vhodnou přílohu...

0/0
4.5.2017 22:54

M97a10r15e24k 28S60t55r78u25h97a80ř 2187333697489

Dobrý vědět.

+5/0
5.5.2017 14:28

E61v85a 86D17r16o66z88d72o38v26á 7749127795415

Kdysi jsem v rámci nadšení udělat si na hambáči všechno sama studovala, jak udělat super hranolky. Ty se tedy extra povedly, ale byla to docela piplačka.

Uvařit nakrájené brambory cca 5 min. ve vodě (osolené) s troškou octa, nechat vychladnout rozprostřené. Pak je hodit do rozpáleného oleje jen tak, aby se zatáhly. Takto připravené brambory nechat vychladnout a dát zamrazit nebo pokračovat posledním smažením do zlatova.

0/0
4.5.2017 15:06

J33i45ř13í 57M88a42c81e67k 3505835404201

Brambory a olej? A co takhle na hranolky nakrájené brambory do trouby na plech potřený sádlem? To chutná mnohem lépe!

+8/0
4.5.2017 13:18

R30o17m90a16n 77D33o96r14s91k85ý 1596224440758

Postupným experimentováním jsem přišel na to, že předvaření pomáhá. Smažím je pak kratší dobu, čili jsou krásně zlatavé a křupavé, ale uvnitř měkké. Když jsem nepředvařoval, tak jsem musel laborovat s teplotou oleje a buď byly nasáklé, nebo nedosmažené, nebo spálené.

0/0
4.5.2017 10:48

T18o36m 75D96o52u58d75a 7460901626770

No, nevím. Hranolky jsou podle mne fastfoodovej hnus a je jedno jak je kterej šéfkuchař usmaží. Osobně raději vařené brambory, případně na plechu v troubě s trochou olivového oleje.

+2/−10
4.5.2017 10:41

L59u44d36v65í93k 44G12a76j94d46o81š80í32k 2475503154752

Podstatné spíš je, že hranolky jsou výživově naprostý odpad.

0/0
4.5.2017 11:57

I48v47o 84P89o22k23l34u55d90a 3524404803443

Akrylamid (potenciální karcinogen) tam budete stejně mít. Ten vzniká již při teplotách nad 100°C. A čím je ho více, tím budou hranolky hnědší.

+1/0
4.5.2017 10:18

M82a26r38k37é27t88a 69D47v97o50ř56á45č48k38o36v55á 2538583121538

...a brambory smažte?

Jako že vyhodit do koše? A má se pak ten koš i vysypat?

0/0
4.5.2017 9:22

M10a97r52e76k 86S47t30r12u20h13a90ř 2717943607639

Nechcete jít dělat nějakou televizní šou? Humoru máte na rozdávání.

+1/0
5.5.2017 14:30

J64a52r93o29s61l44a37v 50K96a37d54l72e84c 5971989472921

Pochutnám si nejraději na vlastních hranolkách bez předvaření, smažených na pánvičce a poté bez nepřiměřeného odkapávání promíchaných s majonézou... až po té posolit a očesnekovat...:-P

+2/0
4.5.2017 8:25

L38u37d43v84í72k 60G50a79j68d67o36š94í58k 2845503874732

Předpokládám, že váš trávící trakt vám za to vždy náležitě poděkuje.

+1/0
4.5.2017 11:59

J70o12s58e39f 50K18l71a57m55p48e41r74n45a 4147206643961

Nejlepší hranolky jsem jedl u Arby's v New port Richey na Floridě.Skvěle okořeněné,křupavé a zajímavě zatočené-každý hranolek byl originál:-),ale chutnaly skvěle.

0/0
3.5.2017 22:51

P43e66t26r 78R91o91m52á49n91e76k 8104547474524

Já v Bruselu. Ale o tom článek není.

0/0
4.5.2017 11:45

J14a84n 20N36o96v87ý 5633865299702

Tak je pravda, že hranolky si dám jen občas, ale to co je zde na obrázku vydáváno jako finální produkt ke konzumaci, to tedy pokud se mi některé takové "povedou", tak je vyhazuji jako spálené a nepoživatelné. A ještě to házet na novinový papír...

+3/−3
3.5.2017 19:44

L36u27k21á18š 15O32m63á25č39k61a 5511824701946

Jsi rozmazlený z mekáče. Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.

+2/0
3.5.2017 19:55

J78a20n 15N88o57v41ý 5713125179952

Do fast foodů nechodím, takže co dělá nějaký In-N-Out Burger (o kterém mimochodem slyším poprvé v životě), netuším. V mekáči jsem byl naposledy někdy cca kolem roku 2006-7. A jestli takhle vypadají správné hranolky? No, asi jak pro koho.

+4/0
3.5.2017 21:36

L37u88k35á76š 23O76m42á55č47k55a 5511734791446

In-N-Out je na západním pobřeží USA. Dělá z čerstvých surovin. Ne, jako Mc.

0/0
3.5.2017 21:45
Foto

R44i68c22h83a25r85d 11P30o23l24á57š86e81k 9744393860989

to je pro nás dost z ruky a upřímně - tam ať si žerou co chtějí, tady jsou to prostě připálený hranolky.

+2/−7
3.5.2017 22:04

E34l19i25š79k25a 96K86u12č61e28r94o45v25á 7539142393703

ten papír je zřejmě odvolávka na britskou tradici fish-n ́-chips

+2/0
4.5.2017 7:20

B54e87n 28P86a86v31k93a 1177743207281

Já žádný rozdíl ve zdravosti oproti hranolkům z pytle nevidím. Ale asi se holt špatně dívám nebo co.

+3/0
3.5.2017 15:38

J35a93r67o25s59l55a27v 64K63a63d28l71e35c 5811629672151

Tak jde především o chuť, pokud Vám to něco říká;-)

0/0
4.5.2017 8:21

M83i97r70a 53L56o21v30e 3514670228464

My mame radeji pecene bramborove ctvrtky. Ctvrtky nejdriv naparim v tomto hrnci, pak je necham vychladnout. Do vetsiho sacku "ziploc" si dam trochu oleje, vlozim tam i cerstvou rozmarynu, nakrajeny cesnek a ruzne koreni, ktere mame radi, necham to tam tak 15 minut. Mezitim si rozpalim troubu na 420F, vlozim tam plech, ktery je obtahly poolejovanym alobalem. Na horky plech vysypu brambory i s tou marinadou, nebo jak to mam nazvat?,,,, protoze jde jen o 2 lzice oleje a ostatni je koreni, kterymi se brambory v sacku "obablou" a nezustane tam zadna tekutina. Urovnam pekne brambory a pecu je nejdriv 15 minut z jedne strany, obratim je a pecu z druhe strany, obcas s tim plechem zatresu, aby se neprilepily. Maji krasnou zlatou barvu, krupavou kurcicku a jsou moc dobre. Vyzkousejte!

Hranolky nam uz ani nechutnaji, jsou to jakoby jen vzdaleni pribuzni nasich bramborovych ctvrtek.;-D

https://www.amazon.com/Oggi-5625-0-3-Piece-Stainless-Vegetable/dp/B00C25ZEC0/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1493814628&sr=8-10&keywords=steamer+veggie

+2/0
3.5.2017 15:03

M86a30r72t49i86n 67K76o67ž59í79n 1845686351490

A teď si představte, že u nás rozpalujeme obvykle troubu ne na 420 F, ale na 210, nebo 220 stupňů Celsia. A těm vašim čtvrtkám říkáme americké brambory :-P

+7/0
3.5.2017 19:06

M74i16r35a 26L92o15v34e 3634880328764

To je ale curina, co?;-D Vidim, ze z toho mate Vanoce.R^

Rozpalujte si troubu na kolik chcete a rikejte si tem bramboram take jak chcete, vase vec, ne? :-P

0/0
4.5.2017 3:50

R48o74m77a82n 47D73o91r43s79k76ý 1436904780848

Ale zase musíte uznat, že to popsal(a) tak, že by to zvládnul i blbec s lobotomií :-) ale jak píšete, jsou to obyčejné americké brambory, které dělají v každé druhé restauraci.

0/0
4.5.2017 9:50

M66a14r94k17é35t98a 38D44v14o80ř14á93č34k74o16v22á 2338413491728

...fakt nechápu, o co vám jde.

Pokud vám ten recept nepřijde zajímavý, je nutné autora shazovat tím, že místo °C používá F? Mně to příjde jako pěkně napsaný postup přípravy amerických brambor, je určitě mnoho lidí, kteří jej neznají.

A vedle toho - jaký je přínos vašeho příspěvku? Máte jen potřebu oponovat.

+1/0
4.5.2017 13:25

S47t92a97n83i21s15l92a35v 54K71r41e25j55c41a35r 2101398553636

Dříve se tomu v Československu říkalo - pečené brambory - bez rozdílu v jakém politickém režimu stát zrovna byl. R^

+3/0
4.5.2017 16:50

E33v47a 14D70r95o78z52d48o27v36á 7679537115505

Řešíme hranolky a ne wedges.

0/0
4.5.2017 15:09

R15o46m73a16n 20A94d29á15m13e89k 7413481877487

Jako od Ládi

+2/0
3.5.2017 13:04

O92n48d16ř82e76j 76Z26e35m43a31n 5110154688659

Pár lidí to ohrňuje nos nad tou slupkou, je sice pravda, že obsahuje jedovatou látku, ale čím mladší brambory, tím je tam toho podstatně méně, ty vitamíny, minerální látky a stopové prvky jsou to nejcennější, co vám ta brambora může nabídnout, slupka je na bramboře taky to nejvýživnější. Ta jedovatá látka se zničí při tepelné úpravě.

+1/0
3.5.2017 11:59

P75a98v86l28a 39H74r50a93d60i93l28o60v43a 3277431231394

Jedine z cerstve vykopanych biobrambor. Skladovane brambory se praskujou silenymi chemikaliemi, aby nehnily a neplesnively.

0/−6
3.5.2017 17:10

M56i89c14h54a77l 30T84e75s34a33ř 4798132520141

Jakými?

+6/0
3.5.2017 19:00

L15u36k63á39š 14O12m22á18č22k97a 5981864221636

Ale no tak. ;-D

+1/0
3.5.2017 19:56
Foto

T26o43m98á90š 29D91v53o24ř63á20k 7965786117511

Děkuji za hezkou pohádku na dobrou noc.

+2/0
3.5.2017 20:19

J15o50s69e89f 18S88k23a33l79k87a 1392209264474

Vy jste už někdy viděla biobrambory?

0/0
3.5.2017 21:23

M76i16l55a90n 18M31a59r89k34l 1888836598

jak si to na poli vykopu a nechám na vlečce pár dní proschnout, tak to potom šoupnu do sklepa, žádný práškování se nekoná a zemáky mám ještě teď jako včera vytažený ze země

+1/0
4.5.2017 14:59

M59i89c72h52a41l 35T11u70r13e70c37e18k 6773329496911

Profesionalni kuchar presmazi kranolky do rakovintvorneho blivajzu a jeste se s tim chlubi na netu 8-o.

+2/−19
3.5.2017 10:09

M62a21r60i18e 75V15e47r57n64e16r69o79v90a 1258260809161

A jak byste je dělal vy?

+1/0
3.5.2017 11:16

L58a38d33i60s37l55a14v 19K55u44d15l77a47c22e84k 8808660369239

Tak jak to delam))) Pro mne dost pracne jidlo nebot si dam tu praci a zacinam vyrobou hovezich skvarku. Jsou vyborne a hlavne na vyskvarenem tuku vznikaji ty uplne prave pomfrity jake maji byt. Je to o chuti a hlavne o teplote smazeni kterou s olejem nedosahnete bez prepaleni.

0/0
3.5.2017 11:32

L37u74k83á54š 51M24a87r34e64d30a 6781874547568

1) pokazde kdyz si chcete dat hranolky tak od nekud vyndate spek a jdete delat skavrky?

2) Maillardova reakce - proces hnednuti - tedy tvoreni kurcicky, zacina uz pri 120 stupnich, coz zvladne i maslo (neprepustene)

3) Skvarene sadlo ma bod prepaleni nekde pod 200stupni, kdezto rafinovane oleje - ty levnejsi, maji hodnotu prepaleni vic pres 200 stupnu celsia.

4) Recept na uplne prave pomfrity mate od nejakeho rodileho Belgicana, ktery ma pravdive informace o tom jak vznikali tyhle hranolky?

+1/0
3.5.2017 12:05
Foto

T11o29m92á25š 41D35v64o55ř97á29k 7705416787261

Souhlasím, možná ale ty hranolky spíše vznikaly. ;-)

+1/0
3.5.2017 20:20

K93a84t97e33ř87i13n52a 40M73i83k80o45l49a30s49k88o76v56a 9609317456917

Pán to má s tím hovězím lojem správně, tak se dělávaly ... teď už takové pomfrity najdete v Belgii jen občas. Většinou se smaží na rostlinném oleji. Smaží se dvakrát a používá se moučná odrůda brambor Bijntje.

0/0
4.5.2017 20:46

B90e64n 35P11a57v80k76a 1637833207451

Hovězí škvarky? Jen tomu srdci a cévám dejte! Tělo má jít do rakve zhuntovanéR^

0/0
3.5.2017 15:39
Foto

T70o39m78á31š 54D98v50o13ř69á54k 7195446957851

Super nápad, než půjdu dělat hranolky, tak picnu nějakou Stračenu.

0/0
3.5.2017 20:21

L43u15k19á52š 23O80m56á80č12k92a 5421974861556

Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.

0/0
3.5.2017 19:56

K70a63r20e10l 70N10o77v90á70č66e31k 5571195289746

Proč neděláme domácí hranolky? Protože je dřina loupat a nakrájet brambory. proto kupujeme polotocvary.... Tak jsem čekal nějaký nápad, jak zjednodušit loupání, krájení....

Místo toho se dozvím mnohem složitější postup, než stačí (prostě osmažit na pánvi) a ještě bych k němu potřeboval friťák a kvůli pár hranolkům litry oleje 8-o.

0/−12
3.5.2017 9:42

K46a81r30e39l 24N23a74s67t20o69u39p87i89l 3370851870551

tak jestli je pro vás dřina oloupat a nakrájet pár brambor, tak nechápu, že jste se unavoval i klikáním na článek a psaním příspěvku. Možná by bylo lepší se jen odvalit k lednici a ohřát nějakou koupenou hotovku v mikrovlnce...

+20/0
3.5.2017 9:46

J22a94n 41Č16e44k18a73l 7959175524444

Záleží, s čím to srovnáváte.

0/0
3.5.2017 9:52

M51i30c65h70a38l 15T64u20r22e68c71e41k 6943959986391

Uz za komancu byl na krajeni hranolek takove udelatko. Nevim, jestli se to jeste prodava. Jde spis o to, ze takove hranolky se dost dlouho smazi, pokud nemame fritak.

+2/0
3.5.2017 10:11







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.