Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

L50u26b16o91š 66B72ř17e46z46i17n87a 2752703450601

Hotové hranolky tzn. horké a mastné položte na novinový papír. Tiskařská čerň dodá jedinečnou (prí)chuť

+34/0
doporučit
3.5.2017 9:15

J71o76s42e15f 96M18u72ž32á34t26k46o 5175353767633

Já do trouby syrové nebo předvařené a potřu trochou oleje s kořením. Mnam. Někdy k tomu přidám cuketu nebo tak, super kombinace. Do trouby se dá přidat cokoliv.

+13/0
doporučit
3.5.2017 8:46

P82e92t51r 68S72o50k55o41l 8462341867511

Nacucané olejem, smažené a ještě k tomu se šlupkou... humus. :-P

My to doma oškrábeme, omyjeme, nakrájíme, naskládáme na pečící plech, potřeme peroutkou lehce namočenou v olivovém oleji, posolíme a vyšleme do trouby. Nechutná to sice jako hranolky z fastfoodu, ale jako příloha je to minimálně o 50% méně zdravotně závadné a děckám to chutná.

+11/−1
doporučit
3.5.2017 8:11

J21a38n 81S38t68a87r74ý 8317900352405

Ták, hranolky už umíme a příště nás pan šéfkuchař naučí vařit čaj..

+27/−11
doporučit
3.5.2017 1:35

J59i48ř42í 52M82a66c50e36k 3105205694531

Brambory a olej? A co takhle na hranolky nakrájené brambory do trouby na plech potřený sádlem? To chutná mnohem lépe!

+8/0
doporučit
4.5.2017 13:18

L15u81d28ě76k 87N31o31v10ý 2681719313311

Zrovna včera jsem domácí hranolky dělal. A jde to jednodušeji a výsledek je skvělý. Žádné předvařování netřeba, normálně na pánvičce. Brambory loupu, se slupkou to pro mě nejsou hranolky, ale spíš americké brambory. Souhlas s tím, že domácí hranolky je lepší krájet spíš širší. Časteji dělám na sádle, než na oleji, ale obojí je možné. Každopádně ale v množství daleko menším, než popisuje článek - raději si dám tu práci a hranolky otáčím (jednodušší je díky tomu příprava dolárků). Celé "kouzlo" tkví v teplotě. Olej (nebo sádlo) se nesmí přepálit, to by značně zhoršilo chuť a vůni. Zároveň ale nesmí být teplota až moc nízká, protože jinak se hranolky jednak nacucají a neudělá se ta správná kůrčička :-) Chce to prostě trochu praxe. Ale pak jsou výborné, nesrovnatelné s jakýmikoli fastfoodovými nebo mraženými polotovary.. Hotové jsou odhadem za 10-15 minut.

+6/0
doporučit
3.5.2017 8:39

M21a95r43i17e 47V46e12r41n91e67r21o18v33a 1178130589781

Kalorická hodnota hranolek: 194 kcal.

Vypovídací hodnota článku: 0

+6/−2
doporučit
3.5.2017 9:39

Z83b59y51n10ě68k 38N33o85v68á96k 7430687137392

Nakrájet brambory a osmahnout je na vepřovém sádle. nic víc a za pár minut ;-D;-D;-D k tomuhle asi není ani potřeba šéfkuchař 8-o

+4/0
doporučit
3.5.2017 8:30

B90e76n 21P30a70v70k16a 1287613737671

Já žádný rozdíl ve zdravosti oproti hranolkům z pytle nevidím. Ale asi se holt špatně dívám nebo co.

+3/0
doporučit
3.5.2017 15:38

P21a22v23e17l 67J63e23ř28á51b88e87k 7701792214377

Je to jednoduché, bez oleje, bez předvaření a jedno zda tu budou kolečka z brambor a nebo hranolky.

Podstata je litinová, dobře zahřátá plotna (tál) kuchyňského sporáku, a na tenká kolečka či proužky (čím slabší, tím lepší) nakrájené brambory, které se pokládají na tál kamen.

Může se osolit na kamnech a nebo až se sundají.

Když začnete, za deset minut se kolem vás slezou i myši z okolí a žadoní o kousek brambůrky.

Děti, ty to berou rovnou z tálu. Rodiče jim někdy i stačí vysvětlit, že to černé na čem brambůrky se opékají je horké, a že si musí vzít vidličku či jiný "sundavací" nástroj.

Když nestačí vysvětlit - tak chladí prsty dětí.

A další dobrota - znáte opečený buřt (také na tálu kamen ) ve skládacím toaletním papíru?

+3/0
doporučit
3.5.2017 0:54

J14a83r61o77s14l96a33v 63K80a26d56l95e81c 5861189762411

Pochutnám si nejraději na vlastních hranolkách bez předvaření, smažených na pánvičce a poté bez nepřiměřeného odkapávání promíchaných s majonézou... až po té posolit a očesnekovat...:-P

+2/0
doporučit
4.5.2017 8:25

M88i36r11a 27L20o72v61e 3394790548844

My mame radeji pecene bramborove ctvrtky. Ctvrtky nejdriv naparim v tomto hrnci, pak je necham vychladnout. Do vetsiho sacku "ziploc" si dam trochu oleje, vlozim tam i cerstvou rozmarynu, nakrajeny cesnek a ruzne koreni, ktere mame radi, necham to tam tak 15 minut. Mezitim si rozpalim troubu na 420F, vlozim tam plech, ktery je obtahly poolejovanym alobalem. Na horky plech vysypu brambory i s tou marinadou, nebo jak to mam nazvat?,,,, protoze jde jen o 2 lzice oleje a ostatni je koreni, kterymi se brambory v sacku "obablou" a nezustane tam zadna tekutina. Urovnam pekne brambory a pecu je nejdriv 15 minut z jedne strany, obratim je a pecu z druhe strany, obcas s tim plechem zatresu, aby se neprilepily. Maji krasnou zlatou barvu, krupavou kurcicku a jsou moc dobre. Vyzkousejte!

Hranolky nam uz ani nechutnaji, jsou to jakoby jen vzdaleni pribuzni nasich bramborovych ctvrtek.;-D

https://www.amazon.com/Oggi-5625-0-3-Piece-Stainless-Vegetable/dp/B00C25ZEC0/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1493814628&sr=8-10&keywords=steamer+veggie

+2/0
doporučit
3.5.2017 15:03

R87o12m87a50n 50A59d42á11m43e10k 7953621237887

Jako od Ládi

+2/0
doporučit
3.5.2017 13:04

J59a36n 50N17o27v45ý 5633795209382

Tak je pravda, že hranolky si dám jen občas, ale to co je zde na obrázku vydáváno jako finální produkt ke konzumaci, to tedy pokud se mi některé takové "povedou", tak je vyhazuji jako spálené a nepoživatelné. A ještě to házet na novinový papír...

+3/−3
doporučit
3.5.2017 19:44

J89i84r36i 85P73r87a25j73z 1273773777914

No nevím , připadá mi to divný. Specialisti na hranolky McDonalds tam dávají kolem 10 ingrediencí :)

+2/−1
doporučit
3.5.2017 9:02

I24v67o 54P41o37k74l74u96d88a 3404474143303

Akrylamid (potenciální karcinogen) tam budete stejně mít. Ten vzniká již při teplotách nad 100°C. A čím je ho více, tím budou hranolky hnědší.

+1/0
doporučit
4.5.2017 10:18

O22n34d87ř72e37j 49Z34e31m76a21n 5590734168259

Pár lidí to ohrňuje nos nad tou slupkou, je sice pravda, že obsahuje jedovatou látku, ale čím mladší brambory, tím je tam toho podstatně méně, ty vitamíny, minerální látky a stopové prvky jsou to nejcennější, co vám ta brambora může nabídnout, slupka je na bramboře taky to nejvýživnější. Ta jedovatá látka se zničí při tepelné úpravě.

+1/0
doporučit
3.5.2017 11:59

P69e21t79e87r 94K21n80a43p36e48c 7716145368145

Nepovedane to najhlavnejsie...na vyborny vysledok je potrebna aj vhodna odroda zemiakov.

+1/0
doporučit
3.5.2017 9:14

M44a41r11c54e87l 81B52a74k90o85š 4541506383

Asi nejde úplne tak o pravé hranolky ale vyhnem sa zdĺhavému a nezdravému praženiu v oleji, neminiem veľa oleja, práveže úplné minimum oleja a mám to zachvíľu a nemusím stáť pri peci ............ čerstvé zemiaky nakrájam na hranolky, všetky hodím do hlbokej misy, pokvapkám olejom v mise poriadne premiešam, poprehadzujem. Vezmem si plech na ktorý dám papier na pečenie,všetky hranolky naň vysypem, rovnomerne rozložím a dám piecť do rúry ale teplovzdušnej! Teplotu nenastavujem na viac ako 180 °C, vraj kvôli tomu aby nevznikali karicnogénne čierne okraje hranoliek ale hnedé. Nie je to typická hranolka ale chutí to výborne.

+1/0
doporučit
3.5.2017 7:46

T67o91m90á43š 80C62h68a59l37u77p60a 6583180196

Divný výraz - "přídatné" látky, ale bohužel existuje a ty látky bohužel taky.

+1/0
doporučit
3.5.2017 0:43

T41o89m 61D34o64u44d96a 7260421796580

No, nevím. Hranolky jsou podle mne fastfoodovej hnus a je jedno jak je kterej šéfkuchař usmaží. Osobně raději vařené brambory, případně na plechu v troubě s trochou olivového oleje.

+2/−10
doporučit
4.5.2017 10:41
Foto

M29i27r42o26s45l87a12v 50S70t51e74i43n57e37r 6338724453835

Hořčice je nejlepší ta česká, plnotučná. "Diónská" je dost ošizená a zbytečně drahá (a ostrá). Pro moji snachu kupuji v Coopu velké balení české hořčice, v Bavorsku ji návštěvníci chválí.

+1/−6
doporučit
3.5.2017 7:17

M13i32c93h39a72l 42T43u10r34e30c84e93k 6693759576621

Profesionalni kuchar presmazi kranolky do rakovintvorneho blivajzu a jeste se s tim chlubi na netu 8-o.

+2/−19
doporučit
3.5.2017 10:09

K31a43r50e27l 20N41o71v56á67č48e89k 5241275759366

Proč neděláme domácí hranolky? Protože je dřina loupat a nakrájet brambory. proto kupujeme polotocvary.... Tak jsem čekal nějaký nápad, jak zjednodušit loupání, krájení....

Místo toho se dozvím mnohem složitější postup, než stačí (prostě osmažit na pánvi) a ještě bych k němu potřeboval friťák a kvůli pár hranolkům litry oleje 8-o.

0/−12
doporučit
3.5.2017 9:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.