- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
asi nejsem většina...
hranolky jsem nikdy v lednici neměl a nemám...
A dokonce je ani nevyhledávám... Pokud si už dám smažák či cokoliv jiného, pak raději s bramborami či s kaší, ale s hranolkami fakt výjímečně (spíš v restauraci, pokuýd nemají jinou vhodnou přílohu...
Kdysi jsem v rámci nadšení udělat si na hambáči všechno sama studovala, jak udělat super hranolky. Ty se tedy extra povedly, ale byla to docela piplačka.
Uvařit nakrájené brambory cca 5 min. ve vodě (osolené) s troškou octa, nechat vychladnout rozprostřené. Pak je hodit do rozpáleného oleje jen tak, aby se zatáhly. Takto připravené brambory nechat vychladnout a dát zamrazit nebo pokračovat posledním smažením do zlatova.
Brambory a olej? A co takhle na hranolky nakrájené brambory do trouby na plech potřený sádlem? To chutná mnohem lépe!
Postupným experimentováním jsem přišel na to, že předvaření pomáhá. Smažím je pak kratší dobu, čili jsou krásně zlatavé a křupavé, ale uvnitř měkké. Když jsem nepředvařoval, tak jsem musel laborovat s teplotou oleje a buď byly nasáklé, nebo nedosmažené, nebo spálené.
No, nevím. Hranolky jsou podle mne fastfoodovej hnus a je jedno jak je kterej šéfkuchař usmaží. Osobně raději vařené brambory, případně na plechu v troubě s trochou olivového oleje.
Podstatné spíš je, že hranolky jsou výživově naprostý odpad.
Akrylamid (potenciální karcinogen) tam budete stejně mít. Ten vzniká již při teplotách nad 100°C. A čím je ho více, tím budou hranolky hnědší.
...a brambory smažte?
Jako že vyhodit do koše? A má se pak ten koš i vysypat?
Nechcete jít dělat nějakou televizní šou? Humoru máte na rozdávání.
Pochutnám si nejraději na vlastních hranolkách bez předvaření, smažených na pánvičce a poté bez nepřiměřeného odkapávání promíchaných s majonézou... až po té posolit a očesnekovat...
Předpokládám, že váš trávící trakt vám za to vždy náležitě poděkuje.
Nejlepší hranolky jsem jedl u Arby's v New port Richey na Floridě.Skvěle okořeněné,křupavé a zajímavě zatočené-každý hranolek byl originál,ale chutnaly skvěle.
Tak je pravda, že hranolky si dám jen občas, ale to co je zde na obrázku vydáváno jako finální produkt ke konzumaci, to tedy pokud se mi některé takové "povedou", tak je vyhazuji jako spálené a nepoživatelné. A ještě to házet na novinový papír...
Jsi rozmazlený z mekáče. Přesně takhle správné hranolky vypadají. Dělají takové z čestvých brambor přímo před tebou např. ve fast foodu In-N-Out Burger.