Knížka o grilování od DJ BBQ je vodvaz. Objevil ho Jamie Oliver - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Knížka o grilování od DJ BBQ je vodvaz. Objevil ho Jamie Oliver

Jestli je někdo symbolem všeho, co znamená grilovačka, tak je to Christian Stevenson, pro kterého je grilování celý život. Tak trošku alternativní týpek, šílený a okouzlující chlapík, který zachází s grilem tak, že strhl i Jamieho Olivera. Právě mu u nás vychází knížka receptů.
Christian Stevenson alias DJ BBQ je člověk, pro kterého znamená grilování celý...

Christian Stevenson alias DJ BBQ je člověk, pro kterého znamená grilování celý život. | foto: MLD Publishing

Stevenson je původním povoláním dýdžej. Ale jeho vášní je grilování a dnes už je možná známější jako odborník na maso než ve své původní profesi. Na naléhání svých přátel, které svými recepty nadchnul, je začal natáčet a rozprostírat po sociálních sítích.

BBQ kuchařka

Knížku koupíte za akční cenu 227 Kč na Knihy.iDNES.cz

Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a...

Neskrývá emoce a vyzařuje z něj velká radost z vaření. A tou svojí divokostí připomíná už i usedlejším lidem, jaké to bylo, když byl člověk do něčeho zapálený a vrhal se do všeho po hlavě.

Dělal v životě leccos, natáčel snowboarďácké filmy i pracoval v nonstopu, cestoval po Evropě. "Grilování je vaření pro velkou partu a to já miluju, aby se sešli lidi, pivo bylo vychlazený a já začal žhavit gril," vyznává se.

Ve stáji Jamie Olivera

Právě tohoto člověka objevil Jamie Oliver a dal mu prostor na svém kanále FoodTube. Setkáte se tam s kuchaři, kteří jsou podle Olivera hodni tohoto pojmenování a které rád počítá za své přátele.

"Tahle útlá knížka je jedna z prvních praktických, krásných kuchařek inspirovaných neuvěřitelnými kuchaři a všemi, kdo umí," vysvětluje Jamie Oliver. Nezapomíná ponouknout čtenáře, aby se naučili od DJ BBQ pár zábavných novotvarů a šli s láskou do toho.

Christian Stevenson se nezabývá moderním grilováním na plynu nebo elektřině. Zůstává u starého dobrého uhlí, ale zato ukáže, jak si v grilu vytvořit prostředí vhodné pro přímé grilování i pro pomalé pečení. Nezabývá se měřením teploty, poradí, jak ji poznat jen pohmatem, poradí, jaké uhlí vybrat, jak ho zapalovat.

V knížce najdete zhruba padesátku receptů, nečekejte však nějaké rychlovky, ty zvládnete sami a nepotřebujete knihu. Stevenson naopak nabízí recepty, na které se musíte přece jenom trochu připravit, hodně se pracuje s marinádami a nakládáním masa.

Pobaví vás vtipné názvy, třeba Rumboží žebírka, Moje hustý rybí kebaby, Slaninová bomba či Šílená mango salsa. Gastropuristy to pohorší (v názvu pokrmu přece má být to, co v něm najdete), DJ BBQ to neřeší. Za 45 let svého života sesbíral a nabídl pár receptů, které mají u jeho přátel největší úspěch.

Speciální kapitolu tvoří marinády, na ně se odkazuje u samostatných receptů. Možná by stálo za to si nastudovat třeba jen tuto kapitolu, určitě by obohatila vaše vlastní speciály.

Brutální mix – recept na 8 lžic

Složení brutálního mixu

Příprava: 2 lžíce vláčného přírodního cukru, 1 lžíce mořské soli, 1 lžíce mletého černého pepře, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce granulované sušené cibule, 1 lžíce granulovaného sušeného česneku, 1/2 lžičky hořčičného prášku.
Lze přidat: 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček.

S hladinou palčivosti si můžete hrát použitím chilli komponentů. "Někdy mě taky baví přidat i 1/2 lžičky mletého hřebíčku, tak to někdy zkuste," radí DJ BBQ.

Na směs prostě jen všechno nasypejte do mísy a promíchejte. "Stejně jako ostatní směsi v knížce si jí vždycky připravím víc a mám ji pak po ruce i na příště," říká.

Hodí se prakticky ke všem masům, vepřovému, hovězímu i jehněčímu. Ale i ke slanině, kuřeti či hamburgerům. "Můj kámoš směs dokonce používá na sýrové tousty," překvapuje.

BBQ kuchařku vydá 18. června nakladatelství MLD Publishing, které se specializuje na vydávání knih spojených s Jamie Oliverem. Má 125 stránek a zaváděcí cena je 189 korun.

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Odpočiňte si na grilu od masa. I vegetariánské pokrmy mohou chutnat geniálně

Grilované špízy z tofu s medem v jogurtové cajun marinádě a dipem ze zauzeného...

Grilovací sezona je v plném proudu, po mase to chce trochu odlehčit. Proto vám dneska video Hoď to...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025