Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Knížka o grilování od DJ BBQ je vodvaz. Objevil ho Jamie Oliver

aktualizováno 
Jestli je někdo symbolem všeho, co znamená grilovačka, tak je to Christian Stevenson, pro kterého je grilování celý život. Tak trošku alternativní týpek, šílený a okouzlující chlapík, který zachází s grilem tak, že strhl i Jamieho Olivera. Právě mu u nás vychází knížka receptů.

Christian Stevenson alias DJ BBQ je člověk, pro kterého znamená grilování celý život. | foto: MLD Publishing

Stevenson je původním povoláním dýdžej. Ale jeho vášní je grilování a dnes už je možná známější jako odborník na maso než ve své původní profesi. Na naléhání svých přátel, které svými recepty nadchnul, je začal natáčet a rozprostírat po sociálních sítích.

BBQ kuchařka

Knížku koupíte za akční cenu 227 Kč na Knihy.iDNES.cz

Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a skvělého BBQ kuchaře, který žije a dýchá jak vařením, tak bavením lidí.

Neskrývá emoce a vyzařuje z něj velká radost z vaření. A tou svojí divokostí připomíná už i usedlejším lidem, jaké to bylo, když byl člověk do něčeho zapálený a vrhal se do všeho po hlavě.

Dělal v životě leccos, natáčel snowboarďácké filmy i pracoval v nonstopu, cestoval po Evropě. "Grilování je vaření pro velkou partu a to já miluju, aby se sešli lidi, pivo bylo vychlazený a já začal žhavit gril," vyznává se.

Ve stáji Jamie Olivera

Právě tohoto člověka objevil Jamie Oliver a dal mu prostor na svém kanále FoodTube. Setkáte se tam s kuchaři, kteří jsou podle Olivera hodni tohoto pojmenování a které rád počítá za své přátele.

Fotogalerie

"Tahle útlá knížka je jedna z prvních praktických, krásných kuchařek inspirovaných neuvěřitelnými kuchaři a všemi, kdo umí," vysvětluje Jamie Oliver. Nezapomíná ponouknout čtenáře, aby se naučili od DJ BBQ pár zábavných novotvarů a šli s láskou do toho.

Christian Stevenson se nezabývá moderním grilováním na plynu nebo elektřině. Zůstává u starého dobrého uhlí, ale zato ukáže, jak si v grilu vytvořit prostředí vhodné pro přímé grilování i pro pomalé pečení. Nezabývá se měřením teploty, poradí, jak ji poznat jen pohmatem, poradí, jaké uhlí vybrat, jak ho zapalovat.

V knížce najdete zhruba padesátku receptů, nečekejte však nějaké rychlovky, ty zvládnete sami a nepotřebujete knihu. Stevenson naopak nabízí recepty, na které se musíte přece jenom trochu připravit, hodně se pracuje s marinádami a nakládáním masa.

Pobaví vás vtipné názvy, třeba Rumboží žebírka, Moje hustý rybí kebaby, Slaninová bomba či Šílená mango salsa. Gastropuristy to pohorší (v názvu pokrmu přece má být to, co v něm najdete), DJ BBQ to neřeší. Za 45 let svého života sesbíral a nabídl pár receptů, které mají u jeho přátel největší úspěch.

Speciální kapitolu tvoří marinády, na ně se odkazuje u samostatných receptů. Možná by stálo za to si nastudovat třeba jen tuto kapitolu, určitě by obohatila vaše vlastní speciály.

Brutální mix – recept na 8 lžic

Složení brutálního mixu

Složení brutálního mixu

Příprava: 2 lžíce vláčného přírodního cukru, 1 lžíce mořské soli, 1 lžíce mletého černého pepře, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce granulované sušené cibule, 1 lžíce granulovaného sušeného česneku, 1/2 lžičky hořčičného prášku.
Lze přidat: 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček.

S hladinou palčivosti si můžete hrát použitím chilli komponentů. "Někdy mě taky baví přidat i 1/2 lžičky mletého hřebíčku, tak to někdy zkuste," radí DJ BBQ.

Na směs prostě jen všechno nasypejte do mísy a promíchejte. "Stejně jako ostatní směsi v knížce si jí vždycky připravím víc a mám ji pak po ruce i na příště," říká.

Hodí se prakticky ke všem masům, vepřovému, hovězímu i jehněčímu. Ale i ke slanině, kuřeti či hamburgerům. "Můj kámoš směs dokonce používá na sýrové tousty," překvapuje.

BBQ kuchařku vydá 18. června nakladatelství MLD Publishing, které se specializuje na vydávání knih spojených s Jamie Oliverem. Má 125 stránek a zaváděcí cena je 189 korun.

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.