Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do Brna za výstavou nesmyslů a kuriozit

aktualizováno 
Brněnské technické muzeum nabízí Nonsens. Výstava nesmyslů potrvá až do 17. května. Tvůrci projektu představují soubornou výstavu autorů sdružených ve Společnosti Za Veselí veselejší.

Kolo pro milence | foto: Technické muzeum Brno

Více než stovku nesmyslných a kuriózních vynálezů ze všech oblastí lidského života obsahuje výstava v brněnském Technickém muzeu. Autory expozice pojmenované Nonsens jsou členové a příznivci recesistické Společnosti Za Veselí veselejší. Mottem výstavy je hledání smyslu v nesmyslu, a to doslova.

Plastika nazvaná Leoš Janáček složil Lišku Bystroušku od autora Vladimíra Groše"Návštěvníci mohou navíc soutěžit a vymyslet pro exponáty vlastní pojmenování. Odhalí tak třeba novou rovinu, s níž autoři nepočítali," říká mluvčí muzea Klára Havlíčková.

Mezi řadou kuriozit lze objevit například kladívko vyrobené z křehkého porcelánu nebo sošku Leoše Janáčka, který vybaven puškou a oblečen do mysliveckého stejnokroje právě "složil" Lišku Bystroušku. Zajímavá je podle mluvčí také dvojice tandemových kol. U prvního, takzvaného odvráceného tandemu pro manžele, sedí dvojice zády k sobě, u milenecké varianty jsou řídítka naopak naproti sobě.

Expozice je rozdělena do několika kategorií, jedna z nich nese název Vynálezy, které nezměnily svět. "Jde o akci pro technické muzeum netypickou. Nejde o výstavu předmětů s historickou nebo dokumentační Láhev pro opilce od Miloslava Inocence Černého. Při vytažení zátky se hrdlem sklenice na řetízku vytáhne i zátka na jejím dně, a piják se tak obsahu nedočkáhodnotou, ani o výstavu výchovnou, na jaké jsou většinou naši návštěvníci zvyklí. Je to výstava artefaktů, které mají všechny společný znak, kterým je nesmysl," dodala mluvčí.

Výstavu Nonsens organizuje už několik let se svými přáteli sochař a keramik Vladimír Groš. Bezprostředním podnětem byla jeho účast na semináři o nesmyslu na podzim roku 2003 v rakouském Herrnbaumgartenu, kde se nachází specializované muzeum nesmyslů.

Výstava potrvá do 17. května. O den dříve se v Brně koná Muzejní noc, kdy se pro veřejnost zdarma otevřou dveře většiny brněnských galerií, muzeí a výstavních prostor. Na tento večer muzeum připravilo vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší názvy pro vystavené exponáty.

Společnost Za Veselí veselejší

Vedoucí Společnosti Za Veselí veselejší Vladimír GrošNěkteří z autorů jsou profesionálními výtvarnými umělci, část autorů naopak nemá s výtvarným uměním mnoho společného, ale jsou erudovanými hudebníky, techniky nebo zručnými řemeslníky. "Všechny spojuje chuť vymanit se alespoň občas formou hry a nadsázky z novodobého nevolnictví vyprodukovaného dnešní racionální společností.

Společnost Za Veselí veselejší se hlásí k odkazu dadaistů, Marcela Duchampa, stejně jako Edwarda Leara, Lewise Carrola i k tradici Járy Cimrmana. Hledá smysl v nesmyslu a nabízí návštěvníkům, aby nacházeli spolu s tvůrci to, co je na nesmyslných věcech zajímavé a krásné.

Autoři: ,




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.