Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do Mošnova přijeli „lovci letadel“. Spotteři čekali na nejlepší záběr

  10:39aktualizováno  10:39
Znáte slovo spotter? A víte, co takový člověk dělá? Hned několik se jich sešlo na letišti v Mošnově. Tam ostatně tráví veškerý volný čas. Spotteři se totiž věnují fotografování letadel. A v Mošnově v pondělí startovaly letouny izraelské, nizozemské, britské, turecké, ale i české. A jeden za druhým.

Spotteři se věnují fotografování letecké techniky v akci. Na Dnech NATO v Mošnově měli žně. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

"Jsem tady už od pátku, takovou věc jsem si nemohl nechat ujít," říká Radim Špalek z Hradce Králové, který se spottingu věnuje už několik let. "Je jen škoda, že je tady hodně daleko dráha, vlastně z žádné strany se k ní nedá dostat dost blízko," dodává. U letiště tráví hodiny s fotoaparátem v ruce a vysílačkou v kapse.

Dny NATO, které se konaly v Mošnově, pro Špalka i většinu kolegů prakticky znamenají konec sezony. "Fotí se hlavně v létě, v zimě se ty fotky třídí a zařazují," vysvětluje s tím, že jen v posledních třech dnech zmáčkl spoušť svého fotoaparátu zhruba pěttisíckrát.

"Chtělo by to nějakou nemocenskou, ať ty fotky můžeme pořádně probrat," směje se jeho kolega, který se zaměřuje hlavně na vojenské letouny.

Svému koníčku obětuje Radim Špalek prakticky veškerý volný čas. "Už mi zbývají jen tři dny dovolené, ještě že už je skoro po sezoně."Většina volna padla právě na takovéto focení. O nějakém čtrnáctidenním povalování u moře nemůže být moc řeč, takže tím rodina samozřejmě trochu trpí," vysvětluje.

Poznat spottera není zas tak těžké, většinou jsou vybaveni nejen fotoaparáty s dlouhými objektivy, ale i vysokými schůdky, aby mohli nerušeně fotografovat přes ploty letišť.

Výsledkem celodenního postávání u letištních ploch je většinou jen pár fotografií. "Nedá se na tom vydělávat, občas sice někomu z nás vytisknou fotku v nějakém odborném časopise, ale platí za ni tak stovku nebo dvě, takže jde hlavně o radost, že se nám povedla pěkná fotografie," dokončil Radim Špalek.





Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.