Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do Mošnova přijeli „lovci letadel“. Spotteři čekali na nejlepší záběr

  10:39aktualizováno  10:39
Znáte slovo spotter? A víte, co takový člověk dělá? Hned několik se jich sešlo na letišti v Mošnově. Tam ostatně tráví veškerý volný čas. Spotteři se totiž věnují fotografování letadel. A v Mošnově v pondělí startovaly letouny izraelské, nizozemské, britské, turecké, ale i české. A jeden za druhým.

Spotteři se věnují fotografování letecké techniky v akci. Na Dnech NATO v Mošnově měli žně. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

"Jsem tady už od pátku, takovou věc jsem si nemohl nechat ujít," říká Radim Špalek z Hradce Králové, který se spottingu věnuje už několik let. "Je jen škoda, že je tady hodně daleko dráha, vlastně z žádné strany se k ní nedá dostat dost blízko," dodává. U letiště tráví hodiny s fotoaparátem v ruce a vysílačkou v kapse.

Dny NATO, které se konaly v Mošnově, pro Špalka i většinu kolegů prakticky znamenají konec sezony. "Fotí se hlavně v létě, v zimě se ty fotky třídí a zařazují," vysvětluje s tím, že jen v posledních třech dnech zmáčkl spoušť svého fotoaparátu zhruba pěttisíckrát.

"Chtělo by to nějakou nemocenskou, ať ty fotky můžeme pořádně probrat," směje se jeho kolega, který se zaměřuje hlavně na vojenské letouny.

Svému koníčku obětuje Radim Špalek prakticky veškerý volný čas. "Už mi zbývají jen tři dny dovolené, ještě že už je skoro po sezoně."Většina volna padla právě na takovéto focení. O nějakém čtrnáctidenním povalování u moře nemůže být moc řeč, takže tím rodina samozřejmě trochu trpí," vysvětluje.

Poznat spottera není zas tak těžké, většinou jsou vybaveni nejen fotoaparáty s dlouhými objektivy, ale i vysokými schůdky, aby mohli nerušeně fotografovat přes ploty letišť.

Výsledkem celodenního postávání u letištních ploch je většinou jen pár fotografií. "Nedá se na tom vydělávat, občas sice někomu z nás vytisknou fotku v nějakém odborném časopise, ale platí za ni tak stovku nebo dvě, takže jde hlavně o radost, že se nám povedla pěkná fotografie," dokončil Radim Špalek.





Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.