Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do mých sáčků na nevolnost se musí zvracet s radostí, říká majitel obří sbírky

  11:11aktualizováno  11:11
Šestašedesátiletý Plzeňan Miloš Kubišta vlastní zřejmě jednu z největších světových sbírek pytlíků na nevolnost pro pasažéry v letadlech. Za 40 let jich shromáždil přes 1500.

Miloš Kubišta se svojí sbírkou | foto: Petr EretČTK

Miloš Kubišta si na své sbírce cení nejen množství, které se mu podařilo nashromáždit, ale i estetické stránky věci. "Některé jsou opravdu velmi pěkně esteticky zvládnuté, například s kytičkami. Do nich se musí zvracet s radostí," uvedl. Pytlíky mají anglický název Air Sickness Bag, v Česku se jim oficiálně říká pytlík na nevolnost, na letišti v Praze slangově "bličáky".

"V Česku jsme spolu s bývalým pracovníkem letiště v Praze asi jedinými sběrateli," dodal. Po světě jsou těchto nadšenců stovky, v Texasu mají dokonce svoji asociaci. Praví sběratelé si je vyměňují po internetu nebo na burzách ve Frankfurtu a New Yorku. "Tam já nikdy nebyl, jezdí tam kolega z Prahy," uvedl Kubišta, jenž už poslední dobou ani po internetu nemění. Čeká, kdo mu co přiveze.

Miloš Kubišta se svojí sbírkou

Zhruba polovinu sbírky má Plzeňan vystavenou v jednom pokoji rodinného domku. Sáčky připíchnuté na stěnách občas obmění, aby se nemusel dívat pořád na ty stejné. Řada sběratelů ve světě má sáčky zarámované. Sbírku ukazuje pouze kamarádům, výstavy nedělá. Nedávno dal 100 pytlíků nově vznikajícímu muzeu kuriozit v Plzni.

"Mám i pytlíky starší než 40 let, například Air France a Air Italia dokonce z období kolem roku 1950," dodal. Část sbírky získal darem od staršího sběratele z Ústí nad Labem. Nejvíce si cení sáčků aerolinek, které už zanikly, jako například východoněmecký Interflug.

Kubišta hodně létal po světě už za minulého režimu, protože pracoval jako dozor na budovaných elektrárnách. Ke koníčku ho přivedl kamarád, který měl jeden pytlík vystavený ve svém mládeneckém pokojíku.

Miloš Kubišta se svojí sbírkou

Sáčky se dodnes vyrábějí většinou z voskovaného papíru. Jsou také igelitové, ale jen mizivé procento. Ty mají tkaničku, která se přitáhne, a pytlík se odevzdá letušce.

Na všech musí být nějaké logo letecké společnosti. "Poslední dobou se ale objevuje takový nešvar, že kvůli úsporám už často používají společnosti jen bílé pytlíky. Tak těm, co létají, říkám, aby mi je alespoň nechali podepsat od kapitána nebo získali podpisy celé posádky," dodal.

Kubišta vlastní také stovky asijských pytlíků, zejména čínských a japonských. Sbírá všechny možné, ale dneska už má problém získat nějaký, který nemá.

Autor:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.