Do výplaty daleko, chlebovec ze ztvrdlého chleba přijde k chuti - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do výplaty daleko, chlebovec ze ztvrdlého chleba přijde k chuti

Chlebovec je poměrně rychlý, překvapivě šťavnatý a sladký nákyp, který je možné podávat i jako druhý teplý chod k obědu.
Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku. | foto: Jiří Savinec

Ze starších rohlíků či žemlí se v nejedné domácí kuchyni s oblibou připravuje žemlovka, kterou můžete odlehčit šlehanými bílky a vylepšit třeba žloutkem, ovocem a ořechy (viz recept v předchozím článku). Ztvrdlý chleba, který by se jinak hodil maximálně na topinky, ale využijete také. Pokud jste na saláty, můžete ho podle Itala přidat do zeleninového salátu.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci prosili o přídavek.

Šťavnatý chlebovec se sušenými brusinkami.

A nebo z něj připravit sladký nákyp zvaný chlebovec, pro který je chleba hlavní a zcela nepostradatelnou součástí.

Recept na chlebovec s jablky a brusinkami

Připravte si 300 g tvrdšího chleba, 6 až 7 středně velkých jablek, 150 g pískového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce sušených brusinek namočených v rumu (použít můžete i rozinky, švestky či jiné sušené ovoce), 4 lžíce ovocného sirupu, 150 g rostlinného tuku, 3 vejce, 150 ml 33% smetany, tuk na vytření plechu nebo pečicí fólii. 

Ingredience, které můžete použít do chlebovce: starý chleba, jablka, smetana...

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku, nebo ho vyložte pečicí fólií a pečte bez tuku.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Pekáček důkladně vytřete tukem, nebo ho vyložte pečicí fólií, jak jsme to udělali v předchozím článku Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Starší chleba nastrouhejte nahrubo, stejně jako oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Obojí důkladně promíchejte s cukrem, mletou skořicí, ořechy, brusinkami a sirupem.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na plech.

V rendlíku smíchejte rozehřátý tuk se smetanou, přidejte celá vejce a důkladně rozšlehejte.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Směs rozložte na tukem vymazaný nebo pečicí fólií vyložený plech s vyšším okrajem. Zvlášť si ve větším hrnku či misce vyšlehejte smetanu s vejci, přidejte rozehřátý tuk a zálivkou rovnoměrně přelijte směs na plechu. Vše hned vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 oC zhruba tři čtvrtě hodiny – na povrchu se musí vytvořit chutná, ale ne příliš tuhá kůrka. Upečený chlebovec pocukrujte, nakrájejte na dílky a podávejte s jogurtem a čerstvým či kompotovaným ovocem.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty českých a moravských hospodyněk najdete každý měsíc v časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025