Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dobromysl obecná, oregano (Origanum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Dobromysl obecná, oregano | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Oregano může dorůstat až do výše 60 cm. Rostlina tvoří vzpřímené, načervenalé lodyhy, které lehce dřevnatí. Má oválné, na konci špičaté listy. V létě kvetou na dobromysli růžovofialové květy, vyrůstající v početných květenstvích. Celá rostlina příjemně voní.

Stanoviště: Dobromysl potřebuje k růstu teplé, slunečné místo se suchou půdou, kterou snáší mnohem lépe než vlhkou. Nevadí jí chudá, písčitá půda, jedinou podmínkou je její propustnost.

Období květu: Kvete od července do srpna. gal

Použitelné části: Na počátku květu sbíráme kvetoucí vrcholky, které se suší nebo používají jako nálev.

Léčivé účinky: Rostlina zmírňuje žaludeční a střevní potíže, nadýmání, je účinným lékem na kašel a bronchitidu. Má pozitivní vliv na nervový systém a je součástí olejů proti revmatismu a bolestem hlavy.

Bylinková kuchyně: Oregano je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů jako je pizza, polévky, masité a rybí pokrmy či těstoviny. Jeho nezaměnitelná hořká chuť je součástí „provensálského koření“.

. Řecký salát s fetou

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 15 minut


* 600 g rajčat
* 250 g salátové okurky
* 100 g červené cibule
* 100 g černých oliv
* 150 g fety
* hrst petrželky
* hrst čerstvého oregana

Na zálivku:

* 4 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1 stroužek česneku

1. Zeleninu omyjeme, osušíme a očistíme. Malá rajčátka necháme celá, větší překrájíme. Okurku nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Fetu nakrájíme na kostičky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme s usekanou petrželkou a oreganem, nakonec zlehka vmícháme sýr. V misce prošleháme suroviny na zálivku a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s připravenou zálivkou.

Autoři:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském
Prha horská (Arnica montana)

Nazývána také jako prha arnica.   celý článek

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.