Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkuste si upéct buchty jako od babičky nebo maminky

aktualizováno 
Domácí buchty patří k jednoduchým jídlům, jichž se ale hodně kuchařů bojí. Obávají se, že jejich partneři je budou srovnávat s buchtami, jaké pekla jejich maminka nebo babička. Přitom najít ty pravé, jediné a nejlepší asi ani není možné. V každé rodině se pečou trochu jiné.

Toho se nebojí cukrářka Iveta Fabešová, která je pravidelným hostem pořadu Když vaří táta, kde je za hlavního šéfkuchaře Martin Plovačko. V neděli v podvečer se sice podstatná většina receptů bude odehrávat ve znamení vrcholící houbařské sezony, Fabešová však sáhla pro celoroční klasiku a připraví buchty se švestkami.

"Naplnit je můžete vším, na co je právě sezona, třeba i jahodami nebo povidly, tvarohem či mákem," odpovídá na otázku zvědavého pomocníka Kuby. A krok za krokem i s malými televizními syny šéfkuchaře ukáže, jak se dobrat spolehlivého výsledku.

Budete potřebovat

30 g droždí, 150 g krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, mléko, špetka soli, 250 ml mléka, 100 g másla, 2 žloutky, 30 švestek, moučkový cukr na posypání, skořice

Krok za krokem

Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci krupicového cukru a mouky, zalijte vlažným mlékem. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, to by mělo trvat zhruba pět minut.

Mezitím do mísy nasypte zbytek mouky, přidejte dva žloutky, zbytek cukru, špetku soli, zbytek mléka a rozpuštěné máslo nebo olej. Nakonec přidejte kvásek.

Nejdříve si připravte kvásek z droždí, mouky, cukru a mléka.

Nejdříve si připravte kvásek z droždí, mouky, cukru a mléka.

Těsto by se po umíchání nemělo lepit na stěny mísy.

Těsto by se po umíchání nemělo lepit na stěny mísy.

Vypracujte těsto v konzistenci, která se nebude lepit na stěny mísy. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Podle teploty v místnosti a nevypočitatelných atmosférických vlivů by to mohlo trvat zhruba půl hodiny. Obecné pravidlo zní: nepospíchejte a počkejte, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Na pomoučeném vále vyválejte zhruba centimetr silnou placku a rozdělte ji na přibližně pěticentimetrové čtverce.

Uválejte asi centimetr silný plát.

Uválejte asi centimetr silný plát.

Švestky posypejte skořicí a moučkovým cukrem.

Švestky posypejte skořicí a moučkovým cukrem.

Na každý z nich položte polovinu švestky, přidejte špetku skořice a moučkového cukru. Placičku zabalte, důkladně stiskněte prsty a vyválejte kuličku. Ty pak skládejte do máslem vymazaného pekáčku spojem dolů. Jednotlivé kuličky v pekáči potřete máslem.

Sbalte do kuličky a spoj silně stiskněte.

Sbalte do kuličky a spoj silně stiskněte.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po vytažení z trouby buchty poprašte moučkovým cukrem.

Co rodina, to jiný postup

Možná se vám ingredience nebo postup nezdají. U vás v rodině přece buchty děláte jinak. Letmým sáhnutím například do kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně třeba zjistíte, že on používá hladkou mouku, ne polohrubou, celá vejce a ne jen žloutky. Na potírání před pečením dává přednost sádlu a hotové buchty zase potírá rumem.

A tak to bude nejspíš i u vás. Buchty prostě patří mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci, stejně jako se v každé rodině vaří jiná svíčková nebo guláš. A stejně tak se milovníci jídla dohadují, který boršč je ten pravý ruský nebo které tiramisu je nejlepší.

Podělte se s ostatními v diskusi, která varianta buchet se vám nejlépe osvědčila.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.