Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkuste si upéct buchty jako od babičky nebo maminky

aktualizováno 
Domácí buchty patří k jednoduchým jídlům, jichž se ale hodně kuchařů bojí. Obávají se, že jejich partneři je budou srovnávat s buchtami, jaké pekla jejich maminka nebo babička. Přitom najít ty pravé, jediné a nejlepší asi ani není možné. V každé rodině se pečou trochu jiné.

Toho se nebojí cukrářka Iveta Fabešová, která je pravidelným hostem pořadu Když vaří táta, kde je za hlavního šéfkuchaře Martin Plovačko. V neděli v podvečer se sice podstatná většina receptů bude odehrávat ve znamení vrcholící houbařské sezony, Fabešová však sáhla pro celoroční klasiku a připraví buchty se švestkami.

"Naplnit je můžete vším, na co je právě sezona, třeba i jahodami nebo povidly, tvarohem či mákem," odpovídá na otázku zvědavého pomocníka Kuby. A krok za krokem i s malými televizními syny šéfkuchaře ukáže, jak se dobrat spolehlivého výsledku.

Budete potřebovat

30 g droždí, 150 g krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, mléko, špetka soli, 250 ml mléka, 100 g másla, 2 žloutky, 30 švestek, moučkový cukr na posypání, skořice

Krok za krokem

Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci krupicového cukru a mouky, zalijte vlažným mlékem. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, to by mělo trvat zhruba pět minut.

Mezitím do mísy nasypte zbytek mouky, přidejte dva žloutky, zbytek cukru, špetku soli, zbytek mléka a rozpuštěné máslo nebo olej. Nakonec přidejte kvásek.

Nejdříve si připravte kvásek z droždí, mouky, cukru a mléka.

Nejdříve si připravte kvásek z droždí, mouky, cukru a mléka.

Těsto by se po umíchání nemělo lepit na stěny mísy.

Těsto by se po umíchání nemělo lepit na stěny mísy.

Vypracujte těsto v konzistenci, která se nebude lepit na stěny mísy. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Podle teploty v místnosti a nevypočitatelných atmosférických vlivů by to mohlo trvat zhruba půl hodiny. Obecné pravidlo zní: nepospíchejte a počkejte, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Na pomoučeném vále vyválejte zhruba centimetr silnou placku a rozdělte ji na přibližně pěticentimetrové čtverce.

Uválejte asi centimetr silný plát.

Uválejte asi centimetr silný plát.

Švestky posypejte skořicí a moučkovým cukrem.

Švestky posypejte skořicí a moučkovým cukrem.

Na každý z nich položte polovinu švestky, přidejte špetku skořice a moučkového cukru. Placičku zabalte, důkladně stiskněte prsty a vyválejte kuličku. Ty pak skládejte do máslem vymazaného pekáčku spojem dolů. Jednotlivé kuličky v pekáči potřete máslem.

Sbalte do kuličky a spoj silně stiskněte.

Sbalte do kuličky a spoj silně stiskněte.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po vytažení z trouby buchty poprašte moučkovým cukrem.

Co rodina, to jiný postup

Možná se vám ingredience nebo postup nezdají. U vás v rodině přece buchty děláte jinak. Letmým sáhnutím například do kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně třeba zjistíte, že on používá hladkou mouku, ne polohrubou, celá vejce a ne jen žloutky. Na potírání před pečením dává přednost sádlu a hotové buchty zase potírá rumem.

A tak to bude nejspíš i u vás. Buchty prostě patří mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci, stejně jako se v každé rodině vaří jiná svíčková nebo guláš. A stejně tak se milovníci jídla dohadují, který boršč je ten pravý ruský nebo které tiramisu je nejlepší.

Podělte se s ostatními v diskusi, která varianta buchet se vám nejlépe osvědčila.

Autor:




Nejčtenější

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.