VIDEO: Zkuste si upéct buchty jako od babičky nebo maminky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Zkuste si upéct buchty jako od babičky nebo maminky

Domácí buchty patří k jednoduchým jídlům, jichž se ale hodně kuchařů bojí. Obávají se, že jejich partneři je budou srovnávat s buchtami, jaké pekla jejich maminka nebo babička. Přitom najít ty pravé, jediné a nejlepší asi ani není možné. V každé rodině se pečou trochu jiné.
Upečte si švestkové buchty. Tady je návod | (3:04) | video: Prima Family

Toho se nebojí cukrářka Iveta Fabešová, která je pravidelným hostem pořadu Když vaří táta, kde je za hlavního šéfkuchaře Martin Plovačko. V neděli v podvečer se sice podstatná většina receptů bude odehrávat ve znamení vrcholící houbařské sezony, Fabešová však sáhla pro celoroční klasiku a připraví buchty se švestkami.

"Naplnit je můžete vším, na co je právě sezona, třeba i jahodami nebo povidly, tvarohem či mákem," odpovídá na otázku zvědavého pomocníka Kuby. A krok za krokem i s malými televizními syny šéfkuchaře ukáže, jak se dobrat spolehlivého výsledku.

Budete potřebovat

30 g droždí, 150 g krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, mléko, špetka soli, 250 ml mléka, 100 g másla, 2 žloutky, 30 švestek, moučkový cukr na posypání, skořice

Krok za krokem

Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci krupicového cukru a mouky, zalijte vlažným mlékem. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, to by mělo trvat zhruba pět minut.

Mezitím do mísy nasypte zbytek mouky, přidejte dva žloutky, zbytek cukru, špetku soli, zbytek mléka a rozpuštěné máslo nebo olej. Nakonec přidejte kvásek.

Nejdříve si připravte kvásek z droždí, mouky, cukru a mléka.

Těsto by se po umíchání nemělo lepit na stěny mísy.

Vypracujte těsto v konzistenci, která se nebude lepit na stěny mísy. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Podle teploty v místnosti a nevypočitatelných atmosférických vlivů by to mohlo trvat zhruba půl hodiny. Obecné pravidlo zní: nepospíchejte a počkejte, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Na pomoučeném vále vyválejte zhruba centimetr silnou placku a rozdělte ji na přibližně pěticentimetrové čtverce.

Uválejte asi centimetr silný plát.

Švestky posypejte skořicí a moučkovým cukrem.

Na každý z nich položte polovinu švestky, přidejte špetku skořice a moučkového cukru. Placičku zabalte, důkladně stiskněte prsty a vyválejte kuličku. Ty pak skládejte do máslem vymazaného pekáčku spojem dolů. Jednotlivé kuličky v pekáči potřete máslem.

Sbalte do kuličky a spoj silně stiskněte.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po vytažení z trouby buchty poprašte moučkovým cukrem.

Co rodina, to jiný postup

Možná se vám ingredience nebo postup nezdají. U vás v rodině přece buchty děláte jinak. Letmým sáhnutím například do kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně třeba zjistíte, že on používá hladkou mouku, ne polohrubou, celá vejce a ne jen žloutky. Na potírání před pečením dává přednost sádlu a hotové buchty zase potírá rumem.

A tak to bude nejspíš i u vás. Buchty prostě patří mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci, stejně jako se v každé rodině vaří jiná svíčková nebo guláš. A stejně tak se milovníci jídla dohadují, který boršč je ten pravý ruský nebo které tiramisu je nejlepší.

Podělte se s ostatními v diskusi, která varianta buchet se vám nejlépe osvědčila.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025