Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku začaly fungovat takzvané bytové restaurace, jedna je Na Faře

  18:10
V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech, e-mailem rozešlou nabídku okruhu zájemců a několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu.
Prostřený stůl, čekající na deset strávníků. Se svými hosty Na Faře stolují (a...

Prostřený stůl, čekající na deset strávníků. Se svými hosty Na Faře stolují (a současně servírují) i manželé Křivánkovi. | foto: www.facebook.com/BytovaRestauraceNaFare

První večeři ve své bytové restauraci Na Faře uspořádala Darina Křivánková zhruba před rokem, v září 2012. Při pořádání večeří se nebojí kombinovat francouzskou, italskou, thajskou či skandinávskou kuchyni s českou.

"Rok před tím jsme se přestěhovali na barokní faru ve středních Čechách a cítili jsme, že ten dům potřebuje aktivně žít. Jezdilo za námi sice hodně přátel, ale krom obvyklých večírků a zahradních slavností nás lákalo i pořádání servírovaných večeří, kde je všechno harmonicky sladěné, od jídla přes porcelán, ubrousky a květiny po hudební podkres," uvedla Křivánková.

Obrazová ochutnávka z fary

Základní prioritou každého menu je přitom jednoznačně kvalita surovin, které "domácí kuchařka" bere od lokálních dodavatelů, a leccos si s manželem na zahradě vypěstují i sami. Každé jídlo přitom ještě párují s vhodnými víny. "Mou jedinou kvalifikací je drzost a mlsný jazyk. Baví mě i cukrařina, přípravou dortu jsem schopná strávit i osm hodin," popsala Křivánková, profesí novinářka.

Zájem o její bytovou restauraci v Kmetiněvsi je velký. Kdyby chtěla uspokojit všechny zájemce, musela by pořádat večeře i několikrát týdně, ale zatím zvládá připravit tak tři do měsíce. A i když se u stolu potkají i úplně cizí lidé, zatím se prý nikdy nestalo, že by hosté nenašli společnou řeč. "Jídlo funguje jako esperanto. Lidé, kteří vyhledávají kvalitní gastronomické zážitky, mívají dost společného," uvedla po roční zkušenosti s "bytovou" restaurací Křivánková.

Fara už není jediná, vznikají další domácí projekty

Otevřít vlastní oficiální restauraci Darina Křivánková zatím neplánuje. Tento koncept je podle ní půvabný právě tím, jak je nastavený. A podstatné pro Křivánkovy je, že už inspirovali několik podobných projektů u nás i na Slovensku.

Jedním z nich je Balkonová restaurace na Nové Harfě, spuštěná letos v létě, kterou na počátku inspirovaly podobné projekty v zahraničí, ale největší impuls přinesla právě návštěva bytové restaurace Na Faře. "Na vlastní oči jsem měla možnost sledovat, že to funguje a jak je to úžasné, když vám u stolu strávníci chválí to, co jste uvařili," řekla spoluzakladatelka projektu Petra Vondrová.

Součástí zasílaného menu je také cena, k níž hostitelé dojdou sečtením nákladů za suroviny a energie. "Máme jedno psané a jasné pravidlo: komu nechutná, ten neplatí," vysvětlila Vondrová, jejímž cílem není na projektu vydělávat. "Děláme to zejména proto, že bychom jednou rádi otevřeli vlastní restauraci. Takto si zkoušíme, zda na to máme a zda by o to, jak to chceme dělat my, byl ve společnosti zájem," vysvětlila Vondrová.

Konceptu bytových restaurací, kterým se ve světě říká "underground restaurants", předcházelo domácí vaření šéfkuchařů. Na Kubě tak například začaly vznikat tzv. paladares neboli jídelny. K těm nejznámějším patří La Guarida, kterou založili v Havaně už v roce 1996. V posledních letech si domácí kulinářské projekty získaly popularitu také v západní Evropě.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025