Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nadýchané dalamánky z bramborového těsta. Takovou dobrotu nekoupíte

aktualizováno 
Tajemství domácích dalamánků, které jsou oproti kupovaným uvnitř mechovější a nadýchanější, spočívá v použití žitné mouky, ke které přidáte jemně nastrouhaný vařený brambor.

Dalamánky z bramborového těsta | foto: www.e-knihovnicka.cz

Ingredience

Na domácí dalamánky budete potřebovat:

- 500 g žitné celozrnné mouky,
- 80 g vařených brambor,
- lžičku soli,
- 20 g droždí,
- špetku cukru,
- 370 ml mléka,
- na posypání kmín a hrubou sůl.

Charakteristickou rýhou rozděleným oválkům z tmavšího chlebového těsta, na povrchu pěkně křupavým, pokud jsou čerstvé, a uvnitř měkoučkým, se dá jen stěží odolat. A co teprve až zjistíte, že ty domácí jsou mnohem lepší.

Upéct si je můžete v podstatě kdykoliv, musíte mít ale po ruce alespoň půl kila celozrnné žitné mouky, protože bez ní by střída pečiva neměla tu správnou chlebánkovou barvu. V kombinaci s nastrouhaným vařeným bramborem vám vykouzlí nejen barvu, ale i tu správnou nadýchanost.   

Dalamánky z bramborového těsta krok za krokem

Do velké mísy přidejte k mouce jemně nastrouhané vařené brambory a sůl

Do velké mísy přidejte k mouce jemně nastrouhané vařené brambory a sůl.

Vzešlý kvásek přidejte k ingrediencím v míse a spolu s mlékem z nich zadělejte tužší pružné těsto

Přidejte vzešlý kvásek a spolu s mlékem zadělejte tužší pružné těsto.

Těsto nechte v teple vykynout.

Těsto nechte v teple vykynout.

Z droždí, trochy cukru a mléka nechte vzejít kvásek. K mouce v míse přidejte jemně nastrouhané zchladlé brambory, sůl, kvásek a vše zpracujte v tužší těsto. Nejlépe se hněte v robotu. Pod utěrkou či potravinářskou fólií je pak nechte v teple vykynout, poté už těsto nepřevalujte.

Každý díl vypracujte do podoby oválku.
Dokynuté kousky nařízněte nahoře po délce ostrým nožem, potřete je vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.
Dalamánek z bramborového těsta

Kousky těsta vypracujte do tvaru oválku. Každý nahoře podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělte asi na 20 stejně velkých kousků a každý vytvarujte do podoby podlouhlého dalamánku.

TIP: Díky přidanému nastrouhanému bramboru je zadělané těsto trochu lepivější, ale určitě si s ním poradíte. Jen je třeba vykynutý bochánek zpracovávat a rozvalovat na důkladně pomoučeném válu.

Vytvarované kousky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte chvilku dokynout. Pak každý uprostřed podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte solí, kmínem a ve středně vyhřáté troubě pečte zhruba 15 minut.

Další recepty na domácí chléb, rohlíky, bagety či vdolky najdete v časopise Knihovnička Recepty na téma Nejlepší domácí pečivo III.

Autoři:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.