Dalamánky z bramborového těsta

Dalamánky z bramborového těsta | foto: www.e-knihovnicka.cz

Nadýchané dalamánky z bramborového těsta. Takovou dobrotu nekoupíte

  • 47
Tajemství domácích dalamánků, které jsou oproti kupovaným uvnitř mechovější a nadýchanější, spočívá v použití žitné mouky, ke které přidáte jemně nastrouhaný vařený brambor.

Ingredience

Na domácí dalamánky budete potřebovat:

- 500 g žitné celozrnné mouky,
- 80 g vařených brambor,
- lžičku soli,
- 20 g droždí,
- špetku cukru,
- 370 ml mléka,
- na posypání kmín a hrubou sůl.

Charakteristickou rýhou rozděleným oválkům z tmavšího chlebového těsta, na povrchu pěkně křupavým, pokud jsou čerstvé, a uvnitř měkoučkým, se dá jen stěží odolat. A co teprve až zjistíte, že ty domácí jsou mnohem lepší.

Upéct si je můžete v podstatě kdykoliv, musíte mít ale po ruce alespoň půl kila celozrnné žitné mouky, protože bez ní by střída pečiva neměla tu správnou chlebánkovou barvu. V kombinaci s nastrouhaným vařeným bramborem vám vykouzlí nejen barvu, ale i tu správnou nadýchanost.   

Dalamánky z bramborového těsta krok za krokem

Do velké mísy přidejte k mouce jemně nastrouhané vařené brambory a sůl.

Přidejte vzešlý kvásek a spolu s mlékem zadělejte tužší pružné těsto.

Těsto nechte v teple vykynout.

Z droždí, trochy cukru a mléka nechte vzejít kvásek. K mouce v míse přidejte jemně nastrouhané zchladlé brambory, sůl, kvásek a vše zpracujte v tužší těsto. Nejlépe se hněte v robotu. Pod utěrkou či potravinářskou fólií je pak nechte v teple vykynout, poté už těsto nepřevalujte.

Každý díl vypracujte do podoby oválku.
Dokynuté kousky nařízněte nahoře po délce ostrým nožem, potřete je vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.
Dalamánek z bramborového těsta

Kousky těsta vypracujte do tvaru oválku. Každý nahoře podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělte asi na 20 stejně velkých kousků a každý vytvarujte do podoby podlouhlého dalamánku.

TIP: Díky přidanému nastrouhanému bramboru je zadělané těsto trochu lepivější, ale určitě si s ním poradíte. Jen je třeba vykynutý bochánek zpracovávat a rozvalovat na důkladně pomoučeném válu.

Vytvarované kousky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte chvilku dokynout. Pak každý uprostřed podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte solí, kmínem a ve středně vyhřáté troubě pečte zhruba 15 minut.

Další recepty na domácí chléb, rohlíky, bagety či vdolky najdete v časopise Knihovnička Recepty na téma Nejlepší domácí pečivo III.