Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

  • 5
Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se tváří, že právě „tak to Američané mysleli“, může si upéct svoji. A až budete grilovat, určitě sklidíte úspěch.

V podstatě si připravíte to nejjednodušší „rohlíkové“ těsto. Ctěte zásadu, že na kilo mouky potřebujete půl litru vody, jedno vejce a jednu kostku droždí. Z většího množství určitě nebudete péct, většina domácích robotů by to nezvládla. My jsme si postup vyzkoušeli v restauraci Koley v pražských Kunraticích, kde by byl hřích se ve velké mašině „nimrat“ s kilem mouky, proto jsme dávku alespoň zdvojnásobili.

Housky krok za krokem

Restaurace se pokouší vařit jednoduchá a rychlá jídla, takže považuje za svou povinnost zákazníky nešidit a nekupovat polotovary. Housky peče vždy ranní směna tak, aby byly denně čerstvé.

Postup je naprosto jednoduchý. „Vysypte kilo běžné hladké mouky do mísy, přilijte půl litru vody a začněte míchat. Přidejte jedno vejce, kostku (42,5 g) droždí, lžičku soli, lžíci oleje,“ popisuje šéfkuchař Petr Andert.

Vymíchejte těsto tak, aby se nelepilo. V tom se skrývá jediný zádrhel. Poměr vody a mouky se může maličko lišit. Záleží na vlastnostech mouky, každý mlýn dodává jinou. Takže když vidíte, že robot už nedokáže „sbírat“ mouku, můžete opatrně přidat trochu vody a naopak, pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu mouky.

Výsledkem by měla být „hrouda“ těsta, která je pružná a lze s ní lehce pracovat (podívejte se na názorné video). Pokud těsto vyšlo mírně řidší, podsypte vál moukou a dohněťte ho tam ručně.

Burger se směsí hub a mladým česnekem

To je velké porno, září Pohlreich

Idylický obrázek: krásné počasí, příroda a Zdeněk Pohlreich ve svém živlu

Pak přikryjte těsto fólií a nechejte zhruba 45 minut odpočívat. Pokud byste chtěli mít housky jednu jako druhou, přichystejte si váhu a odměřujte jednotlivé kousky po zhruba 140–145 gramech. Z „odkrojků“ vytvarujte bochníčky, které rovnou můžete klást na plech. V domácích podmínkách rozhodně neuděláte chybu s pečicím papírem. „Bulky necháte ještě asi čtvrt hodiny kynout, takže se nepokoušejte klást je vedle sebe. Nechcete, aby vám místo hamburgerových housek vyšel tvar jako na české buchty,“ upozorňuje šéfkuchař.

Než housky dokynou, můžete začít rozehřívat troubu, ta čtvrthodinka bude tak akorát. Než housky na plechu dáte do trouby, pomašlujte je vejcem (rozkvedlaným – žloutek i bílek). Pro lepší barvu je možné do vajíčka přidat špetku cukru, který tím, jak zkaramelizuje, přidá další odstín horní kůrce. Nakonec posypte sezamovým semínkem, mákem, kmínem, podle toho, co máte rádi.

Troubu nemusíte zvlhčovat, v restauraci pečou úplně suchým procesem v konvektomatu, takže stejně by to mělo fungovat i v obyčejné elektrické troubě. Na 180 °C jim to trvá 16 minut. To už si každý musí doma „vychytat“ sám, protože každá trouba peče jinak a navíc i regulační knoflíky lze u trouby brát spíše jen jako informativní hodnotu.


Letní grilování - Přílohy