Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

aktualizováno 
Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste věděli, co skutečně obsahují.

Dospělí se bez nich většinou obejdou, ale děti je kdovíproč milují. Všichni víme, že jsou nezdravé, ale zároveň si všichni rádi jednou za čas zahřešíme. Vyzkoušejte jednoduchý postup, jak si udělat domácí variantu, u které víte, co bude skutečně obsahovat, tedy jen brambory a olej.

Navíc – když přijde návštěva na grilování a vy dětem naservírujete vaše domácí hranolky, nebudete muset od hostů sledovat zdvižené obočí. Vysvětlíte jim, že to jsou jen obyčejné brambory. Nic navíc.

Nejvýhodnější je předvařit

Svůj nejoblíbenější postup nám ukázal na kameru šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley, kde takto pečou a servírují hranolky svým hostům. „Máte několik možností. Buď si hranolky předpečete v troubě, nebo můžete syrové hranolky předsmažit v oleji. Ale je fakt, že tento postup trvá dost dlouho,“ popisuje šéfkuchař.

Fotogalerie

Proto dává přednost tomu nakrájet brambory na proužky zhruba kolem centimetru a takto je předvařit. Vaří je i se slupkou, podle něj to k domácím hranolkům patří stejně jako i nepravidelnost ručního krájení a určitá rustikálnost. Nekrájejte je na příliš tenké proužky, čím menší, tím více se do nich dostane oleje.

„Podle mě je nejdůležitější je co nejrychleji zchladit. My to v restauraci děláme v šokéru, ale v domácích podmínkách je klidně vyklopte na talíř a po chvíli dejte do ledničky. Takto si můžete předvařit brambory do foroty a až budete chtít na party servírovat, můžete jednotlivé porce dosmažit vždy na objednávku,“ popisuje.

Smažte na 180 stupňů

V restauraci se smaží hranolky většinou ve fritéze. Vy můžete klidně použít obyčejný hrnec, do kterého nalijete olej tak, abyste brambory úplně ponořili. Pokud nemáte teploměr, zkuste teplotu tak, že ponoříte do oleje kousek brambory, jestli už klokotá – podobně jako když zkoušíte při smažení řízku drobkem strouhanky, zda je už olej dost rozpálený.

Výhodu mají majitelé indukčních sporáků, kteří mají možnost si pevně nastavit požadovanou teplotu.

Postup jsme vyzkoušeli i v domácích podmínkách. Předvařené brambory

Postup jsme vyzkoušeli i v domácích podmínkách. Předvařené brambory

Místo fritézy jsme pekli v obyčejném hrnci, výsledek je úplně stejný.

Místo fritézy jsme pekli v obyčejném hrnci, výsledek je úplně stejný.

Nepokoušejte se usmažit všechny hranolky najednou. Příliš velké množství brambor by teplotu oleje snížilo, takže by se olejem zbytečně nasákly. Proto je lepší smažit na několikrát po menších porcích.

Až dostanou barvu, což trvá zhruba tři minutky, vyklopte je na tác vyložený ubrouskem nebo papírovou utěrkou, abyste se zbavili přebytečného oleje. Ale nenechávejte je na ubrousku příliš dlouho, protože by změkly a ztratily by křehkost a křupavost, což je vlastnost, kvůli které je máme rádi.

Před podáváním hranolky lehce posolte. Namáčet můžete do hořčice, kečupu nebo dipu, který si sami vyrobíte. Tady se fantazii meze nekladou. Základem může být majonéza či jogurt, přidáte bylinky, dijonskou hořčici, česnek, citronovou šťávu nebo další ingredience, které máte rádi.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Hádej, kdo bude babička?
Hádej, kdo bude babička?

Jak se změní vztah s matkou po narození dítěte




Fitmin horse Hobby 25kgFitmin horse Hobby 25kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.