Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste věděli, co skutečně obsahují.

Dospělí se bez nich většinou obejdou, ale děti je kdovíproč milují. Všichni víme, že jsou nezdravé, ale zároveň si všichni rádi jednou za čas zahřešíme. Vyzkoušejte jednoduchý postup, jak si udělat domácí variantu, u které víte, co bude skutečně obsahovat, tedy jen brambory a olej.

Navíc – když přijde návštěva na grilování a vy dětem naservírujete vaše domácí hranolky, nebudete muset od hostů sledovat zdvižené obočí. Vysvětlíte jim, že to jsou jen obyčejné brambory. Nic navíc.

Nejvýhodnější je předvařit

Svůj nejoblíbenější postup nám ukázal na kameru šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley, kde takto pečou a servírují hranolky svým hostům. „Máte několik možností. Buď si hranolky předpečete v troubě, nebo můžete syrové hranolky předsmažit v oleji. Ale je fakt, že tento postup trvá dost dlouho,“ popisuje šéfkuchař.

Proto dává přednost tomu nakrájet brambory na proužky zhruba kolem centimetru a takto je předvařit. Vaří je i se slupkou, podle něj to k domácím hranolkům patří stejně jako i nepravidelnost ručního krájení a určitá rustikálnost. Nekrájejte je na příliš tenké proužky, čím menší, tím více se do nich dostane oleje.

„Podle mě je nejdůležitější je co nejrychleji zchladit. My to v restauraci děláme v šokéru, ale v domácích podmínkách je klidně vyklopte na talíř a po chvíli dejte do ledničky. Takto si můžete předvařit brambory do foroty a až budete chtít na party servírovat, můžete jednotlivé porce dosmažit vždy na objednávku,“ popisuje.

Smažte na 180 stupňů

V restauraci se smaží hranolky většinou ve fritéze. Vy můžete klidně použít obyčejný hrnec, do kterého nalijete olej tak, abyste brambory úplně ponořili. Pokud nemáte teploměr, zkuste teplotu tak, že ponoříte do oleje kousek brambory, jestli už klokotá – podobně jako když zkoušíte při smažení řízku drobkem strouhanky, zda je už olej dost rozpálený.

Výhodu mají majitelé indukčních sporáků, kteří mají možnost si pevně nastavit požadovanou teplotu.

Postup jsme vyzkoušeli i v domácích podmínkách. Předvařené brambory

Místo fritézy jsme pekli v obyčejném hrnci, výsledek je úplně stejný.

Nepokoušejte se usmažit všechny hranolky najednou. Příliš velké množství brambor by teplotu oleje snížilo, takže by se olejem zbytečně nasákly. Proto je lepší smažit na několikrát po menších porcích.

Až dostanou barvu, což trvá zhruba tři minutky, vyklopte je na tác vyložený ubrouskem nebo papírovou utěrkou, abyste se zbavili přebytečného oleje. Ale nenechávejte je na ubrousku příliš dlouho, protože by změkly a ztratily by křehkost a křupavost, což je vlastnost, kvůli které je máme rádi.

Před podáváním hranolky lehce posolte. Namáčet můžete do hořčice, kečupu nebo dipu, který si sami vyrobíte. Tady se fantazii meze nekladou. Základem může být majonéza či jogurt, přidáte bylinky, dijonskou hořčici, česnek, citronovou šťávu nebo další ingredience, které máte rádi.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12