Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

aktualizováno 
Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste věděli, co skutečně obsahují.

Dospělí se bez nich většinou obejdou, ale děti je kdovíproč milují. Všichni víme, že jsou nezdravé, ale zároveň si všichni rádi jednou za čas zahřešíme. Vyzkoušejte jednoduchý postup, jak si udělat domácí variantu, u které víte, co bude skutečně obsahovat, tedy jen brambory a olej.

Navíc – když přijde návštěva na grilování a vy dětem naservírujete vaše domácí hranolky, nebudete muset od hostů sledovat zdvižené obočí. Vysvětlíte jim, že to jsou jen obyčejné brambory. Nic navíc.

Nejvýhodnější je předvařit

Svůj nejoblíbenější postup nám ukázal na kameru šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley, kde takto pečou a servírují hranolky svým hostům. „Máte několik možností. Buď si hranolky předpečete v troubě, nebo můžete syrové hranolky předsmažit v oleji. Ale je fakt, že tento postup trvá dost dlouho,“ popisuje šéfkuchař.

Fotogalerie

Proto dává přednost tomu nakrájet brambory na proužky zhruba kolem centimetru a takto je předvařit. Vaří je i se slupkou, podle něj to k domácím hranolkům patří stejně jako i nepravidelnost ručního krájení a určitá rustikálnost. Nekrájejte je na příliš tenké proužky, čím menší, tím více se do nich dostane oleje.

„Podle mě je nejdůležitější je co nejrychleji zchladit. My to v restauraci děláme v šokéru, ale v domácích podmínkách je klidně vyklopte na talíř a po chvíli dejte do ledničky. Takto si můžete předvařit brambory do foroty a až budete chtít na party servírovat, můžete jednotlivé porce dosmažit vždy na objednávku,“ popisuje.

Smažte na 180 stupňů

V restauraci se smaží hranolky většinou ve fritéze. Vy můžete klidně použít obyčejný hrnec, do kterého nalijete olej tak, abyste brambory úplně ponořili. Pokud nemáte teploměr, zkuste teplotu tak, že ponoříte do oleje kousek brambory, jestli už klokotá – podobně jako když zkoušíte při smažení řízku drobkem strouhanky, zda je už olej dost rozpálený.

Výhodu mají majitelé indukčních sporáků, kteří mají možnost si pevně nastavit požadovanou teplotu.

Postup jsme vyzkoušeli i v domácích podmínkách. Předvařené brambory

Postup jsme vyzkoušeli i v domácích podmínkách. Předvařené brambory

Místo fritézy jsme pekli v obyčejném hrnci, výsledek je úplně stejný.

Místo fritézy jsme pekli v obyčejném hrnci, výsledek je úplně stejný.

Nepokoušejte se usmažit všechny hranolky najednou. Příliš velké množství brambor by teplotu oleje snížilo, takže by se olejem zbytečně nasákly. Proto je lepší smažit na několikrát po menších porcích.

Až dostanou barvu, což trvá zhruba tři minutky, vyklopte je na tác vyložený ubrouskem nebo papírovou utěrkou, abyste se zbavili přebytečného oleje. Ale nenechávejte je na ubrousku příliš dlouho, protože by změkly a ztratily by křehkost a křupavost, což je vlastnost, kvůli které je máme rádi.

Před podáváním hranolky lehce posolte. Namáčet můžete do hořčice, kečupu nebo dipu, který si sami vyrobíte. Tady se fantazii meze nekladou. Základem může být majonéza či jogurt, přidáte bylinky, dijonskou hořčici, česnek, citronovou šťávu nebo další ingredience, které máte rádi.

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.