Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

aktualizováno 
Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít, jak si poradit se strojkem na nudle, jak vyrobit vícebarevné těstoviny, jakou mouku zvolit. Podívejte se na naše video, které vás ve dvou minutách stručně provede celou výrobou,

Pro radu jsme si šli za kuchařem Lukášem Jeništou na kurz výroby italských těstovin, který vede v Chefparade. Frekventanty kurzu směřuje k tomu, aby pochopili základy a hlavně jednoduchost italské kuchyně, k níž těstoviny neodmyslitelně patří. A není náhodou, že mají takovou popularitu i u nás – díky nim dokážete bleskově připravit večeři pro celou rodinu.

Fotogalerie

„Hodně se mě lidé ptají, z jaké mouky těstoviny vyrábět. To je tím, že dnes už koupíte více druhů. Nejen klasickou hrubou, ale i dvounulku. Ale na těstoviny se hodí hrubá. Tím, že má hrubší povrch, lépe na ní ulpívají kousky omáčky,“ vysvětluje Jeništa.

Když se to spojí s faktem, že čerstvé těstoviny jsou navíc schopny do pórů omáčku lépe vstřebat v porovnání se sušenými, pak je jasné, proč hodně lidí čerstvým těstovinám dává přednost. A je to i jasný návod, kam na italské speciality: jedině tam, kde si vyrábějí těstoviny čerstvé.

Kdo nemá to štěstí, že by měl prodejnu s čerstvými těstovinami doma za rohem nebo po cestě z práce, dříve nebo později vyzkouší výrobu sám. Vyrobit těsto je otázkou deseti minut (při trošce cviku).

Klasický recept počítá s celým vejcem. Lukáš Jeništa někdy používá jen žloutek, těsto je žlutější. Když se použije i bílek, je zase křehčí. „Tekutinu z bílku nahradím jinou, podle toho, jaké těsto vyrábím. Rajčatovou omáčkou, citronovou šťávou, vínem, anebo vodou,“ popisuje.

Poměry stejně musíte operativně upravovovat. Mouky (stejně jako ty naše) se chovají různě podle mlýna, výchozí suroviny. Těsto musí být pevné, ne zase tak, abyste se nadřeli, jako třeba když začínáte těsto na vanilkové rohlíčky.

Začněte klidně v míse, až suroviny na sebe nabalíte, hněťte těsto na vále. Nezapomínejte podsypávat, pak ho rozválejte na podlouhlý plát a můžete s ním do strojku.

„Jakou koupit mašinku na těsto, to je jedna z nejčastějších otázek. Rozhodně považuji za zbytečné pro výrobu těstovin jednou za čas dávat peníze za drahé strojky. Klidně vyberte obyčejný za pětistovku. My tu ostatně používáme právě takové, abychom ukázali, že docela dobře fungují,“ říká kuchař.

Podle něj se také často stane, že se člověk nadchne pro výrobu těstovin, koupí si strojek za dva tisíce, ale výroba ho časem přestane bavit. A ve skříni mu zůstane nepoužívaný drahý přístroj. Takže doporučuje použít obyčejný a teprve časem, až se zjistí, co umí a zda to dotyčného zatím nepustilo, má cenu se poohlídnout po něčem dražším.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

UNICO MODULAR a.s. -  Miroslava Krajíčková
Referenti odbytu

UNICO MODULAR a.s. - Miroslava Krajíčková
Zlínský kraj
nabízený plat: 20 000 - 24 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.