VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Průvodce kurzem těsta na italské těstoviny ve dvou minutách

Stručný návod na italské domácí těstoviny zní: na sto gramu semolinové mouky jedno vejce. Jenže tento stručný návod neřekne, jakou konzistenci těsto má mít, jak si poradit se strojkem na nudle, jak vyrobit vícebarevné těstoviny, jakou mouku zvolit. Podívejte se na naše video, které vás ve dvou minutách stručně provede celou výrobou,
Výroba domácích těstovin | (2:07) | video: iDNES.cz

Pro radu jsme si šli za kuchařem Lukášem Jeništou na kurz výroby italských těstovin, který vede v Chefparade. Frekventanty kurzu směřuje k tomu, aby pochopili základy a hlavně jednoduchost italské kuchyně, k níž těstoviny neodmyslitelně patří. A není náhodou, že mají takovou popularitu i u nás – díky nim dokážete bleskově připravit večeři pro celou rodinu.

„Hodně se mě lidé ptají, z jaké mouky těstoviny vyrábět. To je tím, že dnes už koupíte více druhů. Nejen klasickou hrubou, ale i dvounulku. Ale na těstoviny se hodí hrubá. Tím, že má hrubší povrch, lépe na ní ulpívají kousky omáčky,“ vysvětluje Jeništa.

Když se to spojí s faktem, že čerstvé těstoviny jsou navíc schopny do pórů omáčku lépe vstřebat v porovnání se sušenými, pak je jasné, proč hodně lidí čerstvým těstovinám dává přednost. A je to i jasný návod, kam na italské speciality: jedině tam, kde si vyrábějí těstoviny čerstvé.

Kdo nemá to štěstí, že by měl prodejnu s čerstvými těstovinami doma za rohem nebo po cestě z práce, dříve nebo později vyzkouší výrobu sám. Vyrobit těsto je otázkou deseti minut (při trošce cviku).

Klasický recept počítá s celým vejcem. Lukáš Jeništa někdy používá jen žloutek, těsto je žlutější. Když se použije i bílek, je zase křehčí. „Tekutinu z bílku nahradím jinou, podle toho, jaké těsto vyrábím. Rajčatovou omáčkou, citronovou šťávou, vínem, anebo vodou,“ popisuje.

Poměry stejně musíte operativně upravovovat. Mouky (stejně jako ty naše) se chovají různě podle mlýna, výchozí suroviny. Těsto musí být pevné, ne zase tak, abyste se nadřeli, jako třeba když začínáte těsto na vanilkové rohlíčky.

Začněte klidně v míse, až suroviny na sebe nabalíte, hněťte těsto na vále. Nezapomínejte podsypávat, pak ho rozválejte na podlouhlý plát a můžete s ním do strojku.

„Jakou koupit mašinku na těsto, to je jedna z nejčastějších otázek. Rozhodně považuji za zbytečné pro výrobu těstovin jednou za čas dávat peníze za drahé strojky. Klidně vyberte obyčejný za pětistovku. My tu ostatně používáme právě takové, abychom ukázali, že docela dobře fungují,“ říká kuchař.

Podle něj se také často stane, že se člověk nadchne pro výrobu těstovin, koupí si strojek za dva tisíce, ale výroba ho časem přestane bavit. A ve skříni mu zůstane nepoužívaný drahý přístroj. Takže doporučuje použít obyčejný a teprve časem, až se zjistí, co umí a zda to dotyčného zatím nepustilo, má cenu se poohlídnout po něčem dražším.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025