Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

aktualizováno 
Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Domácí kečup má tu výhodu, že si můžete řídit chutě podle svého. | foto: Profimedia.cz

Přiznejme si to: vařit kečup dá práci. Dvě hodiny poletujete kolem omáčky z rajčat. Jenže někdo se nesmíří se složením omáček z obchodu, někomu nevyhovuje prodávaná chuť. Pro ty jsou určené tyto návody.

Čtěte ve středu

Domácí čatní

Další díl letního zavařovacího seriálu. Tentokrát specializovaný na chutney (čatní).

Na začátek si dejme základní recept, který zřejmě budeme používat mimo sezonu. Tehdy je optimální použít rajčata v plechovce, protože jsou sklízena v sezoně, kdy jsou rajčata nejlepší.

Budete potřebovat: plechovka celých rajčat (250 g), 1 střední cibule, nasekaná, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty, 1/3 šálku hnědého cukru, 1/2 šálku jablečného octa, 1/2 lžičky soli

Rozmixujte rajčata dohladka. Osmahněte cibuli na oleji doměkka, přilijte rajčata, pastu, cukr, ocet, sůl a mírně vařte nepřikryté do zhoustnutí, asi hodinu.

Občas míchejte, ke konci stále častěji. Hotový kečup vychlaďte, opět rozmixujte. Chutě se rozvinou asi až za dvě hodiny, nejezte ho hned. Podle chuti můžete okořenit pepřem, česnekem nebo bylinkami.

Podívejte se na obrázek, z 400gramové plechovky toho víc neuděláte, jednu malou skleničku nemá ani cenu sterilovat, sní se rychle.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Pokud se vám ale na zahradě zadařilo a blíží se vám pořádná úroda rajčat, vyplatí se jít na to ve velkém a pořídit várku do zásoby.

Na velký hrnec použijte asi dvě kila nakrájených rajčat, čtvrtkilovou hrubě nasekanou cibuli, jedno stejně velké jablko. Chutit můžete podle sebe, rozhodně přidejte lžíci soli, 10 dkg cukru, deci octa. Hrst divokého koření, špetku skořice, hřebíček, lžičku mleté papriky, česnek nebo chilli.

S chutěmi můžete experimentovat, než zpracujete celou úrodu, můžete udělat více várek, každou chuťově jinou. Podstatné je nechat celý obsah hrnce hodinku bublat, občas promíchávat. Na závěr tyčovým mixérem můžete nadrtit a propasírovat.

Aby strávníci ocenili jeho chuť

Děti i dospělé nadchne domácí pizza nebo slaný závin. Na Labuznik.cz najdete další recepty s domácím kečupem.

Na nalévání do skleniček od kečupu (které už od zimy určitě schováváte) se osvědčila ustřižená láhev od vody místo trychtýře.

Ve skleničkách (vyvařených) kečup sterilujte 20 minut, když takto zpracujete nadúrodu, do příští sezony máte od kečupu pokoj.



Témata: Bylinky, Vaření


Nejčtenější

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.