Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

aktualizováno 
Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Domácí kečup má tu výhodu, že si můžete řídit chutě podle svého. | foto: Profimedia.cz

Přiznejme si to: vařit kečup dá práci. Dvě hodiny poletujete kolem omáčky z rajčat. Jenže někdo se nesmíří se složením omáček z obchodu, někomu nevyhovuje prodávaná chuť. Pro ty jsou určené tyto návody.

Čtěte ve středu

Domácí čatní

Další díl letního zavařovacího seriálu. Tentokrát specializovaný na chutney (čatní).

Na začátek si dejme základní recept, který zřejmě budeme používat mimo sezonu. Tehdy je optimální použít rajčata v plechovce, protože jsou sklízena v sezoně, kdy jsou rajčata nejlepší.

Budete potřebovat: plechovka celých rajčat (250 g), 1 střední cibule, nasekaná, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty, 1/3 šálku hnědého cukru, 1/2 šálku jablečného octa, 1/2 lžičky soli

Rozmixujte rajčata dohladka. Osmahněte cibuli na oleji doměkka, přilijte rajčata, pastu, cukr, ocet, sůl a mírně vařte nepřikryté do zhoustnutí, asi hodinu.

Občas míchejte, ke konci stále častěji. Hotový kečup vychlaďte, opět rozmixujte. Chutě se rozvinou asi až za dvě hodiny, nejezte ho hned. Podle chuti můžete okořenit pepřem, česnekem nebo bylinkami.

Podívejte se na obrázek, z 400gramové plechovky toho víc neuděláte, jednu malou skleničku nemá ani cenu sterilovat, sní se rychle.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Pokud se vám ale na zahradě zadařilo a blíží se vám pořádná úroda rajčat, vyplatí se jít na to ve velkém a pořídit várku do zásoby.

Na velký hrnec použijte asi dvě kila nakrájených rajčat, čtvrtkilovou hrubě nasekanou cibuli, jedno stejně velké jablko. Chutit můžete podle sebe, rozhodně přidejte lžíci soli, 10 dkg cukru, deci octa. Hrst divokého koření, špetku skořice, hřebíček, lžičku mleté papriky, česnek nebo chilli.

S chutěmi můžete experimentovat, než zpracujete celou úrodu, můžete udělat více várek, každou chuťově jinou. Podstatné je nechat celý obsah hrnce hodinku bublat, občas promíchávat. Na závěr tyčovým mixérem můžete nadrtit a propasírovat.

Aby strávníci ocenili jeho chuť

Děti i dospělé nadchne domácí pizza nebo slaný závin. Na Labuznik.cz najdete další recepty s domácím kečupem.

Na nalévání do skleniček od kečupu (které už od zimy určitě schováváte) se osvědčila ustřižená láhev od vody místo trychtýře.

Ve skleničkách (vyvařených) kečup sterilujte 20 minut, když takto zpracujete nadúrodu, do příští sezony máte od kečupu pokoj.



Témata: Bylinky, Vaření


Nejčtenější

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.