Domácí lasagne nemusí vypadat, ale hlavně chutnat, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich zkouší z omáček. Žádná koprovka nebo rajská, ale základní omáčky, které jsou vstupem do kvalitní gastronomie.

A vysvětluje, jak je jednoduché připravovat základní omáčky, ze kterých lze potom vyrobit mnoho variant. Ptá se svých učňů, jaký je rozdíl mezi bešamelem a omáčkou velouté, jejíž název zní sice strašně vědecky, ale princip přípravy je velmi podobný.

Přitom omáčky jsou univerzální, lze je použít k mnoha druhům mas. Aby v praxi ukázal, jak uplatnit omáčku i v tak populárním pokrmu, jako jsou italské lasagne, nechá své pomocníky připravit několik typů bešamelu.

Vybere si tu nejhustší omáčku a předvede, že lasagne nemusí být jen oblíbenou pochoutkou líného kocoura Garfielda, ale mohou se stát i tou vaší.

Podívejte se na video a přesvědčíte se, že v provedení "Zdéni", jak si rád říká, to zvládnete v podstatě z domácích surovin sami.

Začne tím, že si v kastrolu rozehřeje olej a osmaží mrkev a celer. "Zeleniny nemusí být moc, v podstatě ji v tom jídle skoro necítíte," radí. Pak přihodí trochu najemno nakrájené cibule, nakonec česnek, vše orestuje do zlatova. Přidá mleté maso, okoření a přidá rozmarýn.

Čerstvé suroviny koupíte v akci

Akční nabídky surovin nejen na lasagne pro vás sledují AkcniCeny.cz.

Orestuje a přidá červené víno a loupaná rajčata. "Nechejte to tak hodinku a půl skamarádit.," přidává další postup. Mezitím si můžete lehce povařit pláty lasagní, osušíte na utěrce a můžete plnit pekáček.

Obecný postup je vždycky ten, že začnete vrstvou bešamelu, pak kladete lasagne, další vrstvu tvoří boloňské ragú a zase bešamel. Tento postup se opakuje, dokud není pekáč plný. "Končí se zase bešamelem, posype se strouhaným parmazánem," shrnuje prostý postup.

Nakonec dá pekáč do trouby rozehřáté na 180 °C na 40 minut. A po upečení? Nakrájíte nožem. "Naschvál použijte nový pekáček s teflonem a uvidíte, jak vás manželka pochválí," neodpustí si vtípek.

Že na lasagne neexistuje jednotný mustr, ukazoval i návod, který předváděl Ital v kuchyni Emanuel Ridi. Ten do omáčky přidává i játra a klobásku (více zde). Prostě jiný kraj, jiná receptura.

Celý díl Vařte jako šéf! o omáčkách můžete sledovat ve čtvrtek ve 21:30 na Prima family.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...