A vysvětluje, jak je jednoduché připravovat základní omáčky, ze kterých lze potom vyrobit mnoho variant. Ptá se svých učňů, jaký je rozdíl mezi bešamelem a omáčkou velouté, jejíž název zní sice strašně vědecky, ale princip přípravy je velmi podobný.
Přitom omáčky jsou univerzální, lze je použít k mnoha druhům mas. Aby v praxi ukázal, jak uplatnit omáčku i v tak populárním pokrmu, jako jsou italské lasagne, nechá své pomocníky připravit několik typů bešamelu.
Vybere si tu nejhustší omáčku a předvede, že lasagne nemusí být jen oblíbenou pochoutkou líného kocoura Garfielda, ale mohou se stát i tou vaší.
Podívejte se na video a přesvědčíte se, že v provedení "Zdéni", jak si rád říká, to zvládnete v podstatě z domácích surovin sami.
Začne tím, že si v kastrolu rozehřeje olej a osmaží mrkev a celer. "Zeleniny nemusí být moc, v podstatě ji v tom jídle skoro necítíte," radí. Pak přihodí trochu najemno nakrájené cibule, nakonec česnek, vše orestuje do zlatova. Přidá mleté maso, okoření a přidá rozmarýn.
Čerstvé suroviny koupíte v akciAkční nabídky surovin nejen na lasagne pro vás sledují AkcniCeny.cz. |
Orestuje a přidá červené víno a loupaná rajčata. "Nechejte to tak hodinku a půl skamarádit.," přidává další postup. Mezitím si můžete lehce povařit pláty lasagní, osušíte na utěrce a můžete plnit pekáček.
Obecný postup je vždycky ten, že začnete vrstvou bešamelu, pak kladete lasagne, další vrstvu tvoří boloňské ragú a zase bešamel. Tento postup se opakuje, dokud není pekáč plný. "Končí se zase bešamelem, posype se strouhaným parmazánem," shrnuje prostý postup.
Nakonec dá pekáč do trouby rozehřáté na 180 °C na 40 minut. A po upečení? Nakrájíte nožem. "Naschvál použijte nový pekáček s teflonem a uvidíte, jak vás manželka pochválí," neodpustí si vtípek.
Že na lasagne neexistuje jednotný mustr, ukazoval i návod, který předváděl Ital v kuchyni Emanuel Ridi. Ten do omáčky přidává i játra a klobásku (více zde). Prostě jiný kraj, jiná receptura.
Celý díl Vařte jako šéf! o omáčkách můžete sledovat ve čtvrtek ve 21:30 na Prima family.