Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Müsli tyčinky pečte doma, za hodinu máte svačiny na celý týden

aktualizováno 
Zdravé müsli tyčinky nemusíte dětem kupovat. Velmi snadno a rychle si je připravíte doma. Navíc s přísadami, které máte rádi. A víte, co do nich dáváte. Vyzkoušeli jsme, zda tento jednoduchý recept funguje.

Takové tyčinky se rozhodl upéct kuchař Martin Polačko v dalším díle pořadu Když vaří táta pro své televizní syny. "Už nevím, co jim dávat na svačinu. Chleba a rohlíky je nebaví, řeším to každý den," říká Polačko.

Aby vyřešil dilema a zároveň jim nabídl zdravou alternativu, vymyslel, že jim upeče sladké müsli tyčinky. Překvapivě je to velmi jednoduché a ani příprava není dlouhá. Vyzkoušeli jsme recept za vás, nemůžete se splést.

Budete potřebovat

1 plechovka kondenzovaného mléka (390 g), 250 g ovesných vloček, 75 g strouhaného kokosu, 100 g sušených brusinek nebo jiného ovoce dle chuti, 125 g semínek (ideálně směs dýně, sezamu, slunečnice), 125 g nesolených ořechů (ideálně směs), med

Krok za krokem

Do mísy nasypte vločky a přidejte zhruba tři lžíce strouhaného kokosu. V této fázi se můžete rozhodnout, které ovoce použijete, Polačko zvolil variantu, kterou mají jeho televizní děti rády. Přidal proto dvě hrsti sušených brusinek. A přihodil špetku několika druhů semínek (viz video).

Brusinky posypte směsí jadérek.

Brusinky posypte směsí jadérek.

Ořechy můžete rozmixovat, anebo nahrubo nakrájet.

Ořechy můžete rozmixovat nebo nahrubo nakrájet.

V tyčince by neměly chybět ani oříšky, můžete je rozmixovat, kdo má radši hrubší konzistenci, naseká je nožem.

V této fázi máte v míse slušnou hromádku surovin, kterou zalijete medem a zahřátým kondenzovaným mlékem.

Teď nezbývá než pořádně celou směs rozmíchat a první fázi máte hotovou.

Semínka a ořechy polijte medem.

Semínka a ořechy polijte medem.

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci druhou vrstvou pečicího papíru.

Mezitím si zapněte troubu na 130 °C, vyložte zapékací mísu pečicím papírem a směs do ní rovnoměrně rozložte. Velikost mísy zvolte tak, aby vznikla zhruba centimetrová vrstva.

Je potřeba budoucí müsli "uplácat", můžete například stěrkou, kuchař to řeší rychle tak, že si utrhne další kus papíru a jeho pomocí vločky vyrovná do rovnoměrné vrstvy. Pečte zhruba hodinu.

Vyzkoušeli jsme za vás

Recept na müsli připomněl redakci HOBBY.cz pohádku o pejskovi a kočičce a o tom, jak vařili dort. Kdo má na co chuť, to si přidá. A protože se recept jeví jako snadný, vybrali jsme suroviny, které jsme našli doma. Ovesné vločky a kondenzované mléko by tu bylo. Ovšem jen slazené, uvidíme, zda tyčinky oslazené navíc i medem nebudou přeslazené.

Chyběla nám semínka, taky ořechy se našly jen lískové. Alespoň, že jsme mohli přidat kokos, abychom nevyrobili jen lepkavou nechutně sladkou směs.

Jak to dopadlo? Překvapivě je základní recept zřejmě naprosto univerzální. Dodržte základní proporce a můžete si vyrobit sladkou svačinu opravdu podle svého. Co se týká sladkosti: kdo by si vystačil jen s medem, měl by asi zvolit kondenzované mléko neslazené. Ale vyzkoušejte, každý máme jiné chutě.

Takto vypadala konzistence placky po upečení.

Takto vypadala konzistence naší placky po upečení.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Základem je půl pytlíku vloček. Když přidáte směs dalších ingrediencí, vyjde vám to rozměrově zhruba na poklop od klasického smaltovaného pekáče, jaký se  najde snad v každé domácnosti.

Co se týká nákladů: suroviny na toto množství müsli tyčinek vyjdou zhruba na stovku, nařežete jich asi dvacet, což je levnější než je kupovat v obchodě. O to ale asi v tomto případě nejde. Máme radost, že se nám dílo povedlo a že jsme si upekli něco domácího a pod kontrolou, které suroviny si do tyčinek dáme.

Další díl pořadu Když vaří táta můžete sledovat v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.