VIDEO: Müsli tyčinky pečte doma, za hodinu máte svačiny na celý týden - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Müsli tyčinky pečte doma, za hodinu máte svačiny na celý týden

Zdravé müsli tyčinky nemusíte dětem kupovat. Velmi snadno a rychle si je připravíte doma. Navíc s přísadami, které máte rádi. A víte, co do nich dáváte. Vyzkoušeli jsme, zda tento jednoduchý recept funguje.
Jak si napéct müsli tyčinky na celý týden | (1:54) | video: Prima TV

Takové tyčinky se rozhodl upéct kuchař Martin Polačko v dalším díle pořadu Když vaří táta pro své televizní syny. "Už nevím, co jim dávat na svačinu. Chleba a rohlíky je nebaví, řeším to každý den," říká Polačko.

Aby vyřešil dilema a zároveň jim nabídl zdravou alternativu, vymyslel, že jim upeče sladké müsli tyčinky. Překvapivě je to velmi jednoduché a ani příprava není dlouhá. Vyzkoušeli jsme recept za vás, nemůžete se splést.

Budete potřebovat

1 plechovka kondenzovaného mléka (390 g), 250 g ovesných vloček, 75 g strouhaného kokosu, 100 g sušených brusinek nebo jiného ovoce dle chuti, 125 g semínek (ideálně směs dýně, sezamu, slunečnice), 125 g nesolených ořechů (ideálně směs), med

Krok za krokem

Do mísy nasypte vločky a přidejte zhruba tři lžíce strouhaného kokosu. V této fázi se můžete rozhodnout, které ovoce použijete, Polačko zvolil variantu, kterou mají jeho televizní děti rády. Přidal proto dvě hrsti sušených brusinek. A přihodil špetku několika druhů semínek (viz video).

Brusinky posypte směsí jadérek.

Ořechy můžete rozmixovat nebo nahrubo nakrájet.

V tyčince by neměly chybět ani oříšky, můžete je rozmixovat, kdo má radši hrubší konzistenci, naseká je nožem.

V této fázi máte v míse slušnou hromádku surovin, kterou zalijete medem a zahřátým kondenzovaným mlékem.

Teď nezbývá než pořádně celou směs rozmíchat a první fázi máte hotovou.

Semínka a ořechy polijte medem.

Müsli uplácejte. Pokud nechcete pomocí stěrky nebo lžíce, můžete si pomoci druhou vrstvou pečicího papíru.

Mezitím si zapněte troubu na 130 °C, vyložte zapékací mísu pečicím papírem a směs do ní rovnoměrně rozložte. Velikost mísy zvolte tak, aby vznikla zhruba centimetrová vrstva.

Je potřeba budoucí müsli "uplácat", můžete například stěrkou, kuchař to řeší rychle tak, že si utrhne další kus papíru a jeho pomocí vločky vyrovná do rovnoměrné vrstvy. Pečte zhruba hodinu.

Vyzkoušeli jsme za vás

Recept na müsli připomněl redakci HOBBY.cz pohádku o pejskovi a kočičce a o tom, jak vařili dort. Kdo má na co chuť, to si přidá. A protože se recept jeví jako snadný, vybrali jsme suroviny, které jsme našli doma. Ovesné vločky a kondenzované mléko by tu bylo. Ovšem jen slazené, uvidíme, zda tyčinky oslazené navíc i medem nebudou přeslazené.

Chyběla nám semínka, taky ořechy se našly jen lískové. Alespoň, že jsme mohli přidat kokos, abychom nevyrobili jen lepkavou nechutně sladkou směs.

Jak to dopadlo? Překvapivě je základní recept zřejmě naprosto univerzální. Dodržte základní proporce a můžete si vyrobit sladkou svačinu opravdu podle svého. Co se týká sladkosti: kdo by si vystačil jen s medem, měl by asi zvolit kondenzované mléko neslazené. Ale vyzkoušejte, každý máme jiné chutě.

Takto vypadala konzistence naší placky po upečení.

Placku krájejte až po vychladnutí, jinak se mohou okraje drolit.

Základem je půl pytlíku vloček. Když přidáte směs dalších ingrediencí, vyjde vám to rozměrově zhruba na poklop od klasického smaltovaného pekáče, jaký se  najde snad v každé domácnosti.

Co se týká nákladů: suroviny na toto množství müsli tyčinek vyjdou zhruba na stovku, nařežete jich asi dvacet, což je levnější než je kupovat v obchodě. O to ale asi v tomto případě nejde. Máme radost, že se nám dílo povedlo a že jsme si upekli něco domácího a pod kontrolou, které suroviny si do tyčinek dáme.

Další díl pořadu Když vaří táta můžete sledovat v neděli v podvečer na Prima Family.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025