Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ta nejfajnovější domácí ořechovka z nezralých vlašských ořechů

aktualizováno 
Tu správnou ořechovku připravíte jen z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Jen z takových vyrobíte ořechovku, které stopečka denně podpoří zdraví, hlavně trávení, a chuť k jídlu. Jak tvrdili už naši předkové.

Zelené ořechy v tzv. mléčné zralosti (tedy ještě měkké) omyjte, osušte a každý rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. | foto: Jiří Savinec,

Pokud jste už letos tento okamžik prošvihli, schovejte si náš recept na konec příštího léta. Možná máte i vlastní rodinný recept, v Čechách i na Moravě se dochovala řada stoletých receptur, které se v detailech trochu liší.

Základem každé ořechovky jsou jednoznačně vlašské ořechy v mléčné zralosti. Což může být trochu oříšek, protože sklízet se pro tento účel dají jen několik dní v roce. A opravdu je skliďte: pěkně je ze žebříku na stromě otrhejte, protože spadlé samovolně na zem žádnou kvalitou neoplývají.

Jak na domácí likér ze zelených ořechů krok za krokem

Pak už je na vás, jaký způsob macerace zvolíte. Někdo přidává cukerný sirup k alkoholu již na začátku celého procesu, zatímco druhý je vyluhuje v čisté pálence. Každopádně platí, že následně, po řadě týdnů, se scezený hnědý macerát znovu promíchá se sirupem, který je již okořeněný, příjemně ochucený a navoněný. 

Postup přípravy ořechovky

Na 1 kg zelených ořechů v mléčné zralosti  si připravte nálev z 1 l tuzemáku, 250 g krupicového cukru, 200 ml vody. Kořeněný sirup pak připravte z 250 g krupicového cukru, 500 ml vody, 5 hřebíčků, kousku skořice, špetky strouhaného muškátového oříšku a 1 lžíce kandované citrusové kůry.

Rozpůlené zelené ořechy naložte do velké lahve a přilijte k nim tuzemák. Lahev dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody. Tak, aby ořechy byly ponořené. Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů, při pokojové teplotě macerovat, až nálev krásně zhnědne.

Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev. Cukr zalijte vodou, přidejte hřebíček, skořici, muškátový oříšek i kandovanou citrusovou kůru a vše provařte.

Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo. Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Surový likér nalijte do vypařených lahví nejlépe se šroubovacím uzávěrem a uzavřete je. Pokud použijete korkové zátky, smočte jejich konce v rozehřátém vosku. Ochutnávat můžete začít už po týdnu. 

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování. 

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.