Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vybrat domácí udírnu. Podle toho, co a kolik toho budete udit

aktualizováno 
Vzestup obliby domácích uzenin je v přímé úměře s návratem obecného povědomí o tom, jak má vypadat kvalitní uzenina. Tu správnou vám dá pouze dobrá udírna.

Domácí uzené žádný supermarket nepřekoná. | foto: Profimedia.cz

„Spousta lidí si pořizuje udírny, protože jim dávají ochutnat to, co jedla generace našich dědečků a babiček,“ říká odborník na krby Mikuláš Hořánek z Atelier original Hořánek.

Může se hodit

Poptejte zdarma domácí udírnu nebo gril na míru od ověřených dodavatelů na
AAAPOPTÁVKA.CZ.

Je si vědom toho, že většina populace nikdy neměla možnost ochutnat to, co jedli naši předkové, a vůbec už tedy ani neví, jak může „pravá“ uzenina chutnat.

Dokonce se už stává, že někteří klasický výrobek odmítnou, protože jejich chuťové buňky jsou už  tak zdeformované, že berou jako normu to, co kupují v samoobsluze.

Kolik toho budete udit

Na trhu najdete hodně typů udíren, lehké přenosné, kombinované se zahradním krbem, sudové či elektrické. Z materiálů převažují cihla, plech a dřevo.

Fotogalerie

Klíčovým faktorem pro vaše rozhodnutí by měla být ucelená představa o tom, co a v jakém množství budete udit.

 „Měli byste vycházet z prostorových možností a zvolit místo pro udírnu tak, aby ladila s celkem a neomezovala vás, ani sousedy,“ radí Hořánek. Udírna se tak kromě funkční dokonalosti zároveň stane vkusným doplňkem exteriéru.

Jak funguje domácí udírna

„Každá udírna je jedinečná v závislosti na představách toho, kdo ji staví, a na prostorových dispozicích,“ říká Hořánek. V principu ovšem fungují podobně.

Schéma domácí udírny lze rozvrhnout do čtyř častí. Skládá se z ohniště, kouřovodu, udicí skříně a komínu. Pro bezvadnou funkci udírny je zásadní dodržovat několik následujících pravidel, která je nutno vzít do úvahy, když budeme přemýšlet o umístění udírny.

Kolik to stojí

Nejlevnější jsou malé přenosné udírny, takovou můžete mít už za tisíc korun. Za střední třídu přenosných udríen zaplatíte kolem tří tisíc. Do nich se už vejde až 12 kg masa a jsou určeny pro všechny druhy uzení. Extrémem je udírna s izolací, která je určena k celoročnímu provozu. Dáte za ni skoro 20 tisíc korun.

Udírna se může stát i součástí zahradní kuchyně a může doplnit nejvíce používaný gril. Tam se doporučuje dát na radu zkušeného architekta, který má zkušenosti se stavbou zahradních krbů a kuchyní.

Pro zájemnce o stavbu svépomocí je tu literatura. Grada vydala titul Udírny od Václava Vlka, který provede stavebními postupy, aby se udírna povedla a dobře fungovala.

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Ohniště: Musí být níže než udicí skříň. Velikostí je vůči skříni menší. Uvnitř se nachází rošt a pod ním popelník, ze kterého se vybírá nashromážděný popel.

Kouřovod: Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní, obě tyto částí propojuje. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.

Skříň: Velikostí by měla odpovídat zamýšlenému množství uzenin. „Udírna je velmi komplexní zařízení a lze na něm uplatnit spoustu triků na vylepšení,“ dodává Hořánek. Lze ji také stavět jako součást zahradní kuchyně.

Jak udit

Uzení studeným kouřem: Provádí se u trvanlivých uzenin, jako jsou typicky lovecký salám, herkules, vysočina. Vkládají se do udírny rozehřáté na 40 °C, až oschnou, sníží se teplota na 20 °C. Udí se minimálně den, spíše dva až tři dny.

Uzení teplým kouřem: U je nás nejobvyklejší. Maso se rozvlaží v teplé vodě na 60 °C a pověsí se do udírny vyhřáté na stejnou teplotu. V kouři zůstane asi šest hodin. Tyto výrobky nemají takovou trvanlivost jako při uzení studeným kouřem, ale pro přímou spotřebu vyhoví a uzení trvá krátkou dobu.

Uzení horkým kouřem: Nehodí se pro uzeniny, střívko by popraskalo. Maso naložte alespoň na tři hodiny a okapané pak vložte do udírny roztopené na zhruba 60 °C. Pak teplotu postupně zvyšujte až na 90 - 100 °C. Celková doba uzení je 1 - 1,5 hodiny. Během uzení je potřeba přidávat i vlhké piliny, dřevo samotné nevyvine dostatek kouře.

Autor:


Témata: Zahradní stavby


Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Vertikutace trávníku
Pro jarní obnovu trávníku odpovězte na otázku a vyhrajte vertikutátor

Mezi první jarní práce patří vertikutace trávníku, která by měla být po zimě „povinnou“ léčebnou kůrou pro všechny, komu na pěkném trávníku skutečně záleží....  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.