Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vybrat domácí udírnu. Podle toho, co a kolik toho budete udit

aktualizováno 
Vzestup obliby domácích uzenin je v přímé úměře s návratem obecného povědomí o tom, jak má vypadat kvalitní uzenina. Tu správnou vám dá pouze dobrá udírna.

Domácí uzené žádný supermarket nepřekoná. | foto: Profimedia.cz

„Spousta lidí si pořizuje udírny, protože jim dávají ochutnat to, co jedla generace našich dědečků a babiček,“ říká odborník na krby Mikuláš Hořánek z Atelier original Hořánek.

Může se hodit

Poptejte zdarma domácí udírnu nebo gril na míru od ověřených dodavatelů na
AAAPOPTÁVKA.CZ.

Je si vědom toho, že většina populace nikdy neměla možnost ochutnat to, co jedli naši předkové, a vůbec už tedy ani neví, jak může „pravá“ uzenina chutnat.

Dokonce se už stává, že někteří klasický výrobek odmítnou, protože jejich chuťové buňky jsou už  tak zdeformované, že berou jako normu to, co kupují v samoobsluze.

Kolik toho budete udit

Na trhu najdete hodně typů udíren, lehké přenosné, kombinované se zahradním krbem, sudové či elektrické. Z materiálů převažují cihla, plech a dřevo.

Fotogalerie

Klíčovým faktorem pro vaše rozhodnutí by měla být ucelená představa o tom, co a v jakém množství budete udit.

 „Měli byste vycházet z prostorových možností a zvolit místo pro udírnu tak, aby ladila s celkem a neomezovala vás, ani sousedy,“ radí Hořánek. Udírna se tak kromě funkční dokonalosti zároveň stane vkusným doplňkem exteriéru.

Jak funguje domácí udírna

„Každá udírna je jedinečná v závislosti na představách toho, kdo ji staví, a na prostorových dispozicích,“ říká Hořánek. V principu ovšem fungují podobně.

Schéma domácí udírny lze rozvrhnout do čtyř častí. Skládá se z ohniště, kouřovodu, udicí skříně a komínu. Pro bezvadnou funkci udírny je zásadní dodržovat několik následujících pravidel, která je nutno vzít do úvahy, když budeme přemýšlet o umístění udírny.

Kolik to stojí

Nejlevnější jsou malé přenosné udírny, takovou můžete mít už za tisíc korun. Za střední třídu přenosných udríen zaplatíte kolem tří tisíc. Do nich se už vejde až 12 kg masa a jsou určeny pro všechny druhy uzení. Extrémem je udírna s izolací, která je určena k celoročnímu provozu. Dáte za ni skoro 20 tisíc korun.

Udírna se může stát i součástí zahradní kuchyně a může doplnit nejvíce používaný gril. Tam se doporučuje dát na radu zkušeného architekta, který má zkušenosti se stavbou zahradních krbů a kuchyní.

Pro zájemnce o stavbu svépomocí je tu literatura. Grada vydala titul Udírny od Václava Vlka, který provede stavebními postupy, aby se udírna povedla a dobře fungovala.

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Podrobný návod na stavbu domácí udírny z nakladatelství Grada

Ohniště: Musí být níže než udicí skříň. Velikostí je vůči skříni menší. Uvnitř se nachází rošt a pod ním popelník, ze kterého se vybírá nashromážděný popel.

Kouřovod: Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní, obě tyto částí propojuje. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.

Skříň: Velikostí by měla odpovídat zamýšlenému množství uzenin. „Udírna je velmi komplexní zařízení a lze na něm uplatnit spoustu triků na vylepšení,“ dodává Hořánek. Lze ji také stavět jako součást zahradní kuchyně.

Jak udit

Uzení studeným kouřem: Provádí se u trvanlivých uzenin, jako jsou typicky lovecký salám, herkules, vysočina. Vkládají se do udírny rozehřáté na 40 °C, až oschnou, sníží se teplota na 20 °C. Udí se minimálně den, spíše dva až tři dny.

Uzení teplým kouřem: U je nás nejobvyklejší. Maso se rozvlaží v teplé vodě na 60 °C a pověsí se do udírny vyhřáté na stejnou teplotu. V kouři zůstane asi šest hodin. Tyto výrobky nemají takovou trvanlivost jako při uzení studeným kouřem, ale pro přímou spotřebu vyhoví a uzení trvá krátkou dobu.

Uzení horkým kouřem: Nehodí se pro uzeniny, střívko by popraskalo. Maso naložte alespoň na tři hodiny a okapané pak vložte do udírny roztopené na zhruba 60 °C. Pak teplotu postupně zvyšujte až na 90 - 100 °C. Celková doba uzení je 1 - 1,5 hodiny. Během uzení je potřeba přidávat i vlhké piliny, dřevo samotné nevyvine dostatek kouře.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Během léta vypadá zelená fasáda nezapomenutelně.
Zelená fasáda neslouží myším jako žebřík, naopak odvodňuje základy

Zděná fasáda domu nebo nevzhledná garáž vás nemusí trápit. Když si je necháte popnout zelenými rostlinami, dodáte zahradnímu zákoutí nový rozměr.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Hádej, kdo bude babička?
Hádej, kdo bude babička?

Jak se změní vztah s matkou po narození dítěte

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.