Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EXPERIMENT: Měsíc bez úklidové chemie. Funguje to a ještě ušetříte

Na jeden měsíc jsem vystavila sebe a rodinu experimentu a nepoužívala žádné standardní čisticí a prací prostředky. Z koupelny zmizel prášek na praní i aviváž, savo jsem nahradila octem. Pro své případné následovníky jsem sepsala praktického průvodce.

Na valchu při experimentu nedošlo, jádrové mýdlo můžete běžně používat v automatické pračce. | foto: Profimedia.cz

Cílem nebylo zničit jednu zaměstnanou matku, ale vyzkoušet, jak fungují ekologické čisticí prostředky. Výdobytky moderní techniky, díky nimž jsem schopná pracovat na plný úvazek a udržet v chodu i domácnost, jsem používat mohla. Jen bez té chemie jsem se musela obejít.

Měla jsem za sebou zkušenost z jedné nechemické domácnosti, ve které jsem se jako host ocitla zkraje devadesátých let. Byla to chalupa v Orlických horách, kde se smělo používat jen jádrové mýdlo. Majitelům domu totiž nebylo jedno, co vypouští na zahradu, a mýdlo vyhodnotili jako nejméně nebezpečné. Proto se tu mydlilo všechno, prádlo, podlaha i nádobí.

Vzpomínka na čaj s "jelení" příchutí, který jsem tady ochutnala, je však dodnes živá. Mohl za to špatně vypláchnutý hrnek. Od té doby vím, že mýdlem se dá umýt všechno. Stojí to jen o málo víc energie, občas se musí přitlačit.

Koupíte i ekologické, rozdíl v účinku nepoznáte

Prostředky ekologicky šetrné už se dají sehnat nejen ve specializovaných obchodech a zelených e-shopech, ale jsou k dostání i v běžné drogerii. Tam jsem si ze všeho nejdřív koupila prostředek na mytí nádobí s označením "natur" a do nádobí se pustila postaru.

Rozdíl mezi předchozím prostředkem a "eko" jsem za celou dobu nezaznamenala. Hrnky, pánve i zapečené plechy jsem umyla stejně dobře jako dřív.

Po několika dnech, kdy se stále hůř sháněl v naší pětičlenné rodině dobrovolník, který by byl ochotný postavit se ke dřezu a vzít do ruky houbičku, jsem začala pošilhávat po myčce. Stála tam taková opuštěná...

Zašla jsem tedy do smíchovské ekodrogerie zjistit, jestli není na trhu šetrný prostředek do myčky. Byl, a ne jeden. V obchodě měli hned několik druhů, mě zaujal gel z mýdlových ořechů – ale přece jen jsem první várku skládala do drátěných polic se skepsí.

Zbytečně, myje stejně kvalitně jako mé tablety, dokonce i bez použití leštěnky sklenice zářily. A ani nebyl zvlášť drahý. Padl první z mých předsudků: ekologické prostředky nejsou méně účinné a nejsou ani drahé.

Mýdlo si musíte vyrobit

Z celého zeleného experimentování jsem se nejvíc těšila na praní prádla. Jeden z nejrozšířenějších způsobů, jak je zbavit špíny bez znečištění odpadních vod, je praní v mýdlovém slizu. Ten ovšem v obchodě nekoupíte a je třeba si jej vyrobit.

Jak na výrobu pracího slizu

1. Nastrouhejte mýdlo: jedno jádrové mýdlo nastrouhejte na struhadle najemno.

2. Ohřejte litr vody: v něm rozmíchejte nastrouhané mýdlo a 250 g sody na praní. Směs míchejte, dokud se vše nespojí.

3. Ve čtyřech litrech teplé vody pak rozmíchejte koncentrovanou mýdlovou směs. Použít můžete velký hrnec nebo kýbl. Pokud vám mýdlo nevoní, můžete přidat pár kapek vonného oleje dle vlastního výběru.

4. Výslednou hmotu přelijte do vhodné nádoby. Ideální jsou ty se širokým hrdlem, směs je totiž poměrně hustá a obyčejným trychtýřem nepropadne. Pro snazší nalévání místo něj použijte odstřiženou horní polovinu PET lahve.

Je to jednoznačně nejlevnější prací prostředek, se kterým jsem se v životě setkala. Podle mě ani v discountovém řetězci nemůžete koupit nic levněji. Potřebujete jen jádrové mýdlo (20 Kč) a krystalickou sodu, tedy uhličitan sodný (25 Kč za 1 kg, na jednu dávku se spotřebuje 250 g).

K výrobě svého slizu jsem přistoupila zodpovědně. Jádrové mýdlo jsem podle návodu nalezeného na internetu nastrouhala na struhadle. Instrukce bohužel nepravily, jakou zvolit hrubost. Tak jsem mýdlo nastrouhala jako okurku na salát.

Chyba. Tak velké kusy mýdla se v horké vodě rozpouštěly jen pomalu. Jako praktická žena jsem vše odpěňovačkou vyndala (v této fázi se mýdlo drží při hladině) a rozhodla se je rozmixovat tyčovým mixérem. Byl to dobrý nápad, jen té vody mělo být v nádobě méně.

Kusy mýdla se rozletěly po celé kuchyni... při té příležitosti jsem přišla na to, že koncentrovanou mýdlovou směsí se dobře čistí kuchyňské skříňky a myje podlaha.

Na druhý pokus se mi už podařilo směs udržet v nádobě, a mohla jsem tak pozorovat změnu skupenství zrychleně. Tyčák vytvořil z mýdla a vody hustou kaši, která připomínala pudink (ovšem tak z trojnásobné dávky prášku ve stejném množství mléka). Rozmíchat hladké "lepidlo" ve vodě už byla docela hračka.

A to množství pracího gelu, které jsem si za pár korun vyrobila, mi vyrazilo dech. Jen jsem musela překousnout, jak odporně výsledná hmota vypadá. Název mýdlový sliz totiž nelže. Je to opravdu tak hnusné, jak si to představíte.

Ještě větší překvapení na mě čekalo, když jsem v něm vyprala první dávku prádla. Sliz se dávkuje rovnou do bubnu pračky, na jedno praní je ho potřeba asi dvě deci.

Místo aviváže ocet

Z pračky jsem vytahovala čisté voňavé prádlo – vypraly se i skvrny ze školní jídelny. V tu chvíli jsem se vrátila do dětství. Tehdy jsme doma neměli klasickou pračku, ale takový předpotopní typ vířivé pračky. Vypadal jako obří sud a neuměl máchat.

Místo prášku tehdy máma používala mýdlové vločky, vyráběné pravděpodobně ze stejné hmoty jako mýdlo s jelenem. Tu vůni jsem milovala. Žádná aviváž mi ji nikdy nedokázala připomenout.

Tohle mé vyprané prádlo tak vonělo ovšem i poté, co jsem místo aviváže použila ocet. To byl další ekotip, který jsem našla na internetu. Bála jsem se, že vytáhnu z pračky prádlo čpící po utopencích, ale zůstala jen svěžest mýdla. Trička i mikiny se tvářily jako naavivážované.

Dáváte přednost moderním čisticím prostředkům, anebo více důvěřujete klasice?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 27. listopadu 2012. Anketa je uzavřena.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025