Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z domácího pečení je byznys. Poctivé zákusky míří do kaváren

aktualizováno 
Po úspěchu farmářských trhů se rozmáhají další projekty založené na poctivé domácí výrobě. Dobroty napečené podle domácích receptů a postupů jdou na odbyt. A gastronomičtí experti tuší, že půjdou ještě víc.

Některé domácí pekařky si ze záliby udělají živnost | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Omrzely vás suché koláčky bez chuti nebo dortíky plné chemických barviv? Blýská se na lepší časy. Objevují se totiž malé firmy nabízející domácí koláčky, dorty a jiné cukrovinky. Často za nimi stojí ženy v domácnosti. Jejich pečené dobroty chutnaly rodině i známým, a tak se rozhodly péct je na objednávku.

Objednáte je přes internet nebo v kavárnách

Každá z nich má vlastní nabídku, díky které začíná být trh s domácími zákusky velmi pestrý. Objevíte tu například záviny a bábovky v mnoha variacích, čokoládové nebo ovocné dorty, americké sladkosti, slané zákusky a dokonce i veganské dortíky.

Kavárny navíc pochopily, že lidé dávají přednost domácímu dortíčku, který někdo připravil z kvalitních surovin a navíc s láskou. Proto se některé z čerstvých "podnikatelek" soustřeďují na dodávání přímo jim. K zákuskům se ale snadno dostanete i tehdy, když nemáte žádnou takovou kavárnu poblíž.

"Vzhledem k tomu, že se distribuce často odehrává jednoduše přes internet, na Facebooku nebo v okruhu spřátelených kaváren či obchodů, není problém s dalším rozšířením prodeje. Záleží pouze na aktivitě místních,“ říká food-bloger Martin Kuciel, známý jako pan Cuketka.

V příštích letech čekejte lavinu zákusků

Podle všeho nás v příštím roce čeká ještě větší boom domácích sladkostí. "Tristní stav mnoha malých cukráren tomu nahrává a my Češi jsme měli k domácím, lehce ´podpultovým´ výrobkům s osobností vždycky vřelý vztah. Proto si myslím, že jejich obliba ještě poroste,“ předpovídá pan Cuketka.

V roce 2011 se tedy připravte na lavinu sladkostí. Jakmile ochutnáte některý z dortíků nebo koláčků, v supermarketu se po zákuscích bez nápadu ani neohlédnete.

Jak si zařídila cukrářskou živnost a prosadila americké zákusky

Lana Libin Mayerová zúročila své zkušenosti z cest a přišla na český trh se zajímavým nápadem. Její firma vyrábí americké zákusky a jdou na odbyt čím dál víc. Fanoušci si oblíbili zejména její cupcakes – tedy dortíky v košíčcích, podobné muffinům.

Lana Libin Mayerová vyrábí americké a anglické zákusky

Jak vás napadlo založit si v České republice firmu vyrábějící americké zákusky?

Jsem profesionální cukrářka, dorty mě živí. Když jsem přišla s manželem před rokem a půl do České republiky, všimla jsem si, že se tu prodávají jen dezerty dělané "po evropsku“. Těžko jsem hledala americké a anglické dortíky. Tak jsem se rozhodla zaplnit mezeru na trhu.


A jaká je poptávka po vašich dortících?

Začínali jsme na dvou, třech kusech týdně. Teď připravujeme na jeden den čtyři až pět velkých dortů a k tomu okolo osmdesáti malých dortíků.


Jaké překážky jste musela při podnikání překonávat?

Nejtěžší bylo překonat jazykovou bariéru. Pak bylo těžké vyznat se v nejasných pravidlech, která musíte dodržet, abyste dostali potřebná povolení. Musíte zajít do nějaké kanceláře za paní, která tam sedí, a doufat, že bude dobře naladěná. Pak vám poradí, co všechno potřebujete k povolení. Připadalo mi to, jako bychom žili za Rakouska-Uherska.


Jak si vedou podobné projekty ve světě?

Cupcakes pobláznily celý svět, nejdřív samozřejmě Ameriku. Byla jsem svědkem toho, jak se proslavily v Anglii a v Izraeli. V podstatě přes noc se z nich stal obrovský trend. I v České republice začíná jejich boom. Na začátku minulého roku jsme byli na farmářských trzích jediní, kdo prodával cupcakes a brownies. Za půl roku tu byly tři podobné stánky. Ani se nedivím. Dortíky jsou roztomilé a můžou se přizpůsobit každé příležitosti a stylu.





Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.