Omrzely vás suché koláčky bez chuti nebo dortíky plné chemických barviv? Blýská se na lepší časy. Objevují se totiž malé firmy nabízející domácí koláčky, dorty a jiné cukrovinky. Často za nimi stojí ženy v domácnosti. Jejich pečené dobroty chutnaly rodině i známým, a tak se rozhodly péct je na objednávku.
Objednáte je přes internet nebo v kavárnách
Každá z nich má vlastní nabídku, díky které začíná být trh s domácími zákusky velmi pestrý. Objevíte tu například záviny a bábovky v mnoha variacích, čokoládové nebo ovocné dorty, americké sladkosti, slané zákusky a dokonce i veganské dortíky.
Kavárny navíc pochopily, že lidé dávají přednost domácímu dortíčku, který někdo připravil z kvalitních surovin a navíc s láskou. Proto se některé z čerstvých "podnikatelek" soustřeďují na dodávání přímo jim. K zákuskům se ale snadno dostanete i tehdy, když nemáte žádnou takovou kavárnu poblíž.
"Vzhledem k tomu, že se distribuce často odehrává jednoduše přes internet, na Facebooku nebo v okruhu spřátelených kaváren či obchodů, není problém s dalším rozšířením prodeje. Záleží pouze na aktivitě místních,“ říká food-bloger Martin Kuciel, známý jako pan Cuketka.
V příštích letech čekejte lavinu zákusků
Podle všeho nás v příštím roce čeká ještě větší boom domácích sladkostí. "Tristní stav mnoha malých cukráren tomu nahrává a my Češi jsme měli k domácím, lehce ´podpultovým´ výrobkům s osobností vždycky vřelý vztah. Proto si myslím, že jejich obliba ještě poroste,“ předpovídá pan Cuketka.
V roce 2011 se tedy připravte na lavinu sladkostí. Jakmile ochutnáte některý z dortíků nebo koláčků, v supermarketu se po zákuscích bez nápadu ani neohlédnete.
Jak si zařídila cukrářskou živnost a prosadila americké zákuskyLana Libin Mayerová zúročila své zkušenosti z cest a přišla na český trh se zajímavým nápadem. Její firma vyrábí americké zákusky a jdou na odbyt čím dál víc. Fanoušci si oblíbili zejména její cupcakes – tedy dortíky v košíčcích, podobné muffinům. Jak vás napadlo založit si v České republice firmu vyrábějící americké zákusky? Jsem profesionální cukrářka, dorty mě živí. Když jsem přišla s manželem před rokem a půl do České republiky, všimla jsem si, že se tu prodávají jen dezerty dělané "po evropsku“. Těžko jsem hledala americké a anglické dortíky. Tak jsem se rozhodla zaplnit mezeru na trhu. A jaká je poptávka po vašich dortících? Začínali jsme na dvou, třech kusech týdně. Teď připravujeme na jeden den čtyři až pět velkých dortů a k tomu okolo osmdesáti malých dortíků. Jaké překážky jste musela při podnikání překonávat? Nejtěžší bylo překonat jazykovou bariéru. Pak bylo těžké vyznat se v nejasných pravidlech, která musíte dodržet, abyste dostali potřebná povolení. Musíte zajít do nějaké kanceláře za paní, která tam sedí, a doufat, že bude dobře naladěná. Pak vám poradí, co všechno potřebujete k povolení. Připadalo mi to, jako bychom žili za Rakouska-Uherska. Jak si vedou podobné projekty ve světě? Cupcakes pobláznily celý svět, nejdřív samozřejmě Ameriku. Byla jsem svědkem toho, jak se proslavily v Anglii a v Izraeli. V podstatě přes noc se z nich stal obrovský trend. I v České republice začíná jejich boom. Na začátku minulého roku jsme byli na farmářských trzích jediní, kdo prodával cupcakes a brownies. Za půl roku tu byly tři podobné stánky. Ani se nedivím. Dortíky jsou roztomilé a můžou se přizpůsobit každé příležitosti a stylu. |