Domácí burger na grilu podle Pohlreicha - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha

"Sáhnete do okýnka, dáte si pár rozemletých kopyt a žaludeční rodeo může začít," takhle vidí většinu hamburgerů koupených na ulici šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Neví, co vlastně obsahuje neidentifikovatelné kolečko sevřené dvěma půlkami gumové housky, a ani to vědět nechce. Správný burger má být z masa.
Jak na přípravu masa na hovězí burger | (1:18) | video: Prima TV

Jestliže chcete ochutnat opravdu dokonalý hovězí burger srovnatelný s hovězím steakem, vlastnoručně si na něj umelte dva druhy masa: tučnější z plece a libové z květové špičky. Melte nahrubo, ať jsou i v hotovém burgeru kousky masa cítit.

Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy a pak na proužky.
Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy.
Maso nemelte moc najemno, je fajn v burgeru cítit kousky masa.

Maso očistěte, nakrájejte na menší kusy, pak na proužky a nahrubo umelte. K umletému masu přidejte jen sůl a pepř, rukou vše promíchejte. Kousky masa se krásně spojí, takže si můžete uplácat pořádnou, až 200g placičku a grilovat.

Namleté maso byste měli do dvou tří hodin zpracovat.
Mleté maso ochuťte pepřem a solí.
Mleté maso s kořením pořádně promíchejte.

V pondělí večer na Primě v pořadu Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich přidá i další cenné rady. Například že se vyplatí vložit doprostřed burgeru kolečko chladného bylinkového másla, které se při grilování krásně rozpustí do masa.

Nebo že si máte orestovat i housku, do které budete burger vkládat. Totéž platí i pro kolečka rajčat či plátky papriky nebo slaninky. A pozor, překvapení největší, kečup je povolen. Přece tu dobrotu do sebe nebudete ládovat nasucho.

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Na 4 hamburgery moderního italského střihu budete potřebovat 750 g mleté hovězí plece, 4 lžíce polevy z vína a cukru, 2 lžičky mořské soli a lžičku čerstvě mletého černého pepře. Na "kompletaci" celého hamburgeru si ještě připravte kousek parmazánu nebo 4 plátky sýru čedar, 8 plátků zralého rajčete silných asi 1 cm, panenský olivový olej, 4 čtyřhránky italského chleba focaccia s délkou strany zhruba 11 cm nebo 4 housky focaccia (překrojené napůl), 100 g listů rukoly a 4 tlusté plátky slaniny.

Dále si připravte z 50 g měkkého másla a hrsti nasekaných rozmarýnových lístků bylinkové máslo. Polevu z vína a cukru připravíte z 500 ml vína Cabernet Sauvignon a zhruba 4 lžic (18 g) světle hnědého přírodního cukru.

Postup krok za krokem

Příprava hamburgeru na víně krok za krokem | (4:05) | video: Prima TV

Na pánvi s tlustým dnem smíchejte víno s hnědým cukrem a na středním ohni vařte 20 až 25 minut, dokud se poleva nezredukuje asi na 125 ml, pak ji nechte zchladnout. Mezitím si v malé misce smíchejte máslo a rozmarýn.

Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Burger vložte na rozpálený gril a každé 2 minuty potírejte omáčkou z vína a cukru.

Palcem nebo lžící vytvarujte uprostřed každé placičky důlek a vložte ji na rozpálený gril.

Ingredience na burgery smíchejte ve velké míse a vytvarujte čtyři stejně velké kulaté placičky, vysoké asi 1,5 cm. Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek. Na grilu se totiž žárem uprostřed vyvýší, takže nakonec získáte rovnoměrně vysoký a správně propečený burger.

Šéf na grilu

Kuchařku s recepty z pořadu seženete na Knihy.iDNES.cz.

Připravte si gril na přímé grilování na velkém žáru, nezapomeňte očistit rošt. Aby se maso na rošt nepřichytávalo, je ideální potřít ho špekovou kůží. Burgery pečte na přímém vysokém žáru (230 až 290 °C) pod zavřeným víkem asi 8 až 10 minut. Každé 2 minuty potřete maso polevou z vína. Otočte je jen jednou – ve chvíli, když je lze snadno oddělit od roštu. I z druhé strany je středně propečte a během poslední minuty pečení položte na každý kus masa plátek sýra, aby se roztavil.

Pak snižte teplotu grilu na střední žár. Plátky rajčete potřete olejem, posolte a 2 až 4 minuty grilujte doměkka na přímém středním žáru . I rajčata otočte pouze jednou. Chleby focaccia potřete na rozkrojené straně rozmarýnovým máslem a minutu je ohřívejte na přímém středním žáru řezem dolů tak, aby se jen zlehka opekly. Je to docela rychlost, tak je nezapomeňte hlídat. 

Na opečený italský chléb položte plátky rajčat, ochuťte, navrch přidejte opečenou slaninku.
Na slaninku už můžete položit propečený burger, který posypte hoblinkami nebo kousky parmazánu.
Nakonec přizdobte a dochuťte lístky rukoly a přiklopte druhou půlkou chleba nebo housky.

Na jednu půlku opečeného chleba pak položte dva orestované plátky rajčete, křupavou slaninku a vlastní burger. Plátek čedaru nebo kousky parmazánu na něj vložte ještě na grilu, ať se trochu rozehřejí. Přidat klidně můžete další plátek slaninky a nakonec vše ozdobte a dochuťte rukolou.

Podle Pohlreicha platí, že na konzumaci správného hamburgeru máte potřebovat obě ruce, takže vyhrnout rukávy a s chutí do něj. Tento má totiž díky omáčce z červeného vína navíc ještě výraznou chuť, je šťavnatější a dokonce i lépe vypadá.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back
Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back

Když na jaře vytáhnete dětské kolo z garáže, možná zjistíte, že už je vašemu potomkovi malé. Co s tím? Můžete ho prodat jednoduše a rychle díky...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12