Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maďar je okouzlený motorkami. Vyřezává si je ze dřeva a ony fakt jezdí

aktualizováno 
Za Istvánem Puskásem z maďarského města Tiszaörs se na návsi každý ohlédne, když si to šine na svém dřevěném chopperu. Třísedačkový motocykl se po ulicích města prohání rychlostí 12 kilometrů za hodinu.

István Puskás je na svůj motocykl pyšný. | foto: Profimedia.cz

Miluje práci se dřevem a zároveň motorky. Odtud byl už krok k tomu vzít kus borovice a začít řezat, soustružit a pilovat. Aby dal svému výrobku duši svého regionu, osadil konstrukci řídítky vyrobenými z rohů uherského skotu.

István, 52letý řidič traktoru v místním zemědělském podniku, není ve stavbě vozítek ze dřeva žádný začátečník. Už vyřezal několik kol, jednostopý motocykl, vrtulník, ale toto je zatím jeho největší výrobek. Zatím ho pohání motor o objemu 50 ccm, chystá se ale do výroby silnějšího stroje o objemu 200  kubických centimetrů.

Fotogalerie

István si pochvaluje, jakou jeho stroj budí pozornost. "Každý, kdo jede kolem, zastaví a musí si mašinu vyfotit," říká. "A tento motocykl mají všichni rádi, od dětí až po důchodce," libuje si.

Traktorista se rád chlubí svými plány. Mimo motorky se silnějším motorem by rád postavil i plně funkční automobil. Stavba jeho posledního výtvoru mu zabrala šest měsíců, se sháněním dílů pomáhali přátelé. Jen kola seskládaná a slepená ze 36 dílů dával dohromady od listopadu loňského roku.

Cena jeho motorky je obtížně odhadnutelná. "Kdybych ji měl někomu prodat, musel bych si říct alespoň o milion forintů (asi 100 000 Kč), možná víc, možná míň, záleželo by na nabídce. Možná by jí bylo líp u někoho jiného, vždyť já ani nemám pro ni garáž. Za ty peníze bych mohl koupit něco kolem baráku," uzavírá.

Autor:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.