Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dřevorubci na nedělním mistrovství republiky předvedou svaly i přesné oko

aktualizováno 
V pražských Žlutých lázních se 24. 5. sejde 14 nejlepších borců v oboru Timbersports. Tento adrenalinový dřevorubecký sport nabídne divákům souhru nejen svalů, ale i přesného oka a zkušeností s prací se dřevem.

Závodník seká v naznačené zóně | foto: STIHL

Závodníkům půjde nejen o titul domácího mistra, ale i o nominaci na mistrovství Evropy. Mezi osvědčenými borci bude jediný nováček - ten, který bude nominován jako nejlepší účastník čtyřdenního amatérského tréninkového campu pořádaného před samotným mistrovstvím.

Připravená sada špalků pro camp i závodníkyTréninkový kurz se pořádá každoročně těsně před mistrovstvím. Mohou se přihlásit všichni, kdo by si chtěli umění chlapského dřevorubeckého řemesla vyzkoušet na vlastní kůži. A není nutné pracovat v oboru. "Pokud vím, dřevorubci jsou tu ze sedmnácti lidí asi jen tři, zbytek má jinou profesi. Já jsem například dřív dělal jiné sporty a chci zkusit něco nového," říká jeden z účastníků David Němec. Trénovat bude nejen náš mistr Martin Komárek, který skončil na mistrovství světa druhý, ale i třetí ze stupínku vítězů, Američan Carson Bosworth.

Jak to vzniklo

Trenér Carson Bosworth z USA byl loni na světovém mistrovství třetíKolébkou dřevorubeckého klání je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland. Při osidlování docházelo k odlesňování velkých lesních komplexů a tím i k rozvoji dřevorubectví. K tomuto vývoji dále přispěla na přelomu 19. a 20. století v Severní Americe průmyslová revoluce, se svou zvýšenou poptávkou po dřevní hmotě. Právě z této doby pochází disciplína Springboard, která simuluje kácení přesílených stromů, které bylo nutno porazit po několika kusech na stojato. Přirozená soutěživost pak přivedla dřevorubce k potřebě setkávat se, porovnávat a ukázat, kdo je nejlepší.

Odkdy se soutěží

Přeseknutý kmenV USA se pořádají skutečná mistrovství Stihl Timbersport od roku 1984, u nás se koná 6. ročník. Jasným favoritem je rekordman Martin Komárek, který se naprosto vymyká domácí úrovni. "V domácí soutěži ho vůbec nenasazujeme, kdybych měl milion a chtěl ho vsadit, že titul obhájí, klidně to udělám," tvrdí pořadatel Jan Brabec. Je to tím, že Martin Komárek má před domácími závodníky obrovský výkonnostní náskok - s tímto sportem začal ještě dříve, než se o dřevorubeckých sportech začalo více hovořit. V praxi to tedy funguje tak, že z České republiky na evropská mistrovství jezdí Komárek plus vítěz národního finále.

Po Evropě pak následuje světové mistrovství. Loni byl Martin Komárek ve světě druhý, třetí skončil Američan Carson Bosworth, který letos přijel na camp jako trenér.

V čem se soutěží

Springboard
SpringboardAdrenalinová disciplína s názvem Springboard vychází z dob, kdy dřevorubci nemohli přesekat mohutné stromy, protože jejich náčiní bylo příliš krátké. Dřevorubci vysekali do stromu kapsu, do které umístili springboard (prkno). Z tohoto prkna ve výšce mohli strom porazit jednodušeji. Sportovní dřevorubci užívají dvou prken. Z prvního prkna se vyseká druhá kapsa, do které se umístí druhý springboard. Teprve z tohoto prkna ve výšce kolem tří metrů závodník přeseká kmen upevněný na vrcholu klády.

STIHL Stock Saw - řezání klasickou motorovou pilou
Stock SawTato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Každý závodník užívá k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene stejnou pilu. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musí mít stanovenou tloušťku, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví až při dopadu druhého kotouče na zem.

Standing Block Shop - přesekávání stojícího kmene
Standing Block ShopDisciplína simuluje kácení stromů a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají na míru vyrobené sekery, upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Sekery jsou extrémně ostré a jejich srovnání s žiletkami není vůbec od věci. Závodník seká kmen nejdříve z jedné strany, potom kmen doseká ze strany druhé.

Single Buck - řezání ruční pilou
Single BuckŘezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná se signálem rozhodčího a končí s kompletním odříznutím kotouče. V této disciplíně rozhoduje rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

Underhand Chop - přesekávání ležícího kmene
Underhand ChopUnderhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli přesekávat spadlé stromy na menší, lépe ovladatelné části. Závodníci stojí na ležícím kmeni a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje čas.

Hot Saw - řezání motorovou pilou s extrémně silným motorem
Hot SawSíla, velikost a hluk cca 25kilogramových motorových pil dělají z Hot Saw jednu z nejatraktivnějších disciplín dřevorubeckých sportů. Motorové pily jsou upravovány přímo pro účely závodů a jejich zkrocení není lehkou záležitostí ani pro ostřílené drvoštěpy. Výkon těchto nechlazených speciálů totiž přesahuje 62 koní a jejich cena je přes 100 000 Kč. Cílem této disciplíny je odříznutí tří kotoučů dané velikosti z ležícího kmene v co nejkratším čase.

Autor:




Nejčtenější

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.