Drtič, anebo štěpkovač? Jsou mezi nimi drtivé rozdíly - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drtič, anebo štěpkovač? Jsou mezi nimi drtivé rozdíly

Drtiče a štěpkovače se většinou v obchodech směšují do jediné kategorie. To je ale chyba. Každý pracuje na jiném principu a dává velmi odlišné výsledky.
Při práci používejte pracovní ochranné pomůcky.

Při práci používejte pracovní ochranné pomůcky. | foto: Mountfield

"Často vidíme, že si lidé oba tyto pojmy směšují a nevědí, jak jednotlivé systémy pracují. A jaký je výsledek práce s nimi," říká František Turek ze společnosti Mountfield. Podle něj by si každý měl v první řadě ujasnit, jak bude nakládat se vzniklým dřevním odpadem, pak se vyhne zklamání.

Takto vypadá výsledek po použití drtiče...

... a takto po použití štěpkovače.

Drtiče s rychloběžným nožem hlučně vibrují

Výborně si poradí i s čerstvými větvemi. Rychloběžné nože rozdrtí větve na drobné části, které lze použít například k zamulčování záhonů nebo i do kompostu, kde se rozloží.

Při výběru si dejte pozor na stabilitu konstrukce a výkon motoru, stroje s příkonem pod 2 kW by mohly být zklamáním. Standardní hobby stroje jsou schopné nadrtit větve do průměru 40–45 milimetrů.

Ač drtiče vypadají na první pohled jako ideální volba, v porovnání se štěpkovači jsou, už z principu, hlučnější. Při práci se vyplatí používat ochranné pomůcky, brýle a hlavně rukavice. Tím, že větev strkáte do rotujících nožů, vznikají silné vibrace, což nemusí být každému příjemné.

"Hodně lidí si myslí, že do drtiče se musí větve silně zatlačovat. To není pravda. Přehnanou silou byste mohli rotující nože naopak zahltit. Ne že by hrozilo spálení motoru, například náš drtič Cutter Power 2 500 má tepelnou pojistku, ale stačí opravdu jen jemný tlak a se strojem si porozumíte," vysvětluje Turek.

Nože u drtiče jsou výměnné.

Podle něj je třeba se při výběru ptát, zda má drtič možnost výměny nože, protože po několika letech (podle intenzity využívání) je nutné je vyměnit.

Tichý štěpkovač vyrobí dřevo na topení

Štěpkovače jsou ideální pro ty, kdo chtějí dřevní odpad zpracovat například na topení. U tohoto druhu stroje pracuje ozubené kolo, které se na jedné straně přitlačuje na kovovou desku a tím drtí větev na drobné, 1–3centimetrové kusy, podle průměru větví.

Už z principu si štěpkovač sám vtahuje větve do soukolí, neběží v tak velkých obrátkách jako drtič, a proto je daleko tišší.

Klasická válcová řezná hlava

Potřebuje ale i jinou "technologii výrobního procesu". Přestože je ozubený válec natěsno přitlačen ke kovové desce, jen těžko si poradí s houževnatou kůrou některých dřevin. Proto se doporučuje nechat větve alespoň týden až dva proschnout, aby se kůra nesežvýkala a nedržela jednotlivé kousky dřeva pohromadě.

"Toto někteří lidé nevědí a pak se diví, proč nejsou jednotlivé kusy oddělené. Ale štěpkovač už je svojí povahou takový," vysvětluje František Turek.

Při koupi je vhodné vybrat model, který má možnost zpětného chodu bez zdlouhavého vypínání stroje. Přece jen se může stát, že se větev mezi zuby zakousne a je třeba ji rychle vyjmout ven.

Ideální stroj by také měl možnost jemně regulovat přítlak ozubeného válce na opěrnou desku. Jde o to, že třením se může deska mírně zbrousit, takže je třeba přenastavit vzdálenost mezi ní a zuby tak, aby opět ideálně dřevo stříhaly.

Vše pro komfort a bezpečnost

Stále víc výrobců upouští od drtičů a štěpkovačů, kde dřevní drť vypadává dolů na trávník. Někteří z nich umožňují dokoupit ke stroji pytel, ve kterém se pak nadrcená hmota přenáší.

Schránka je opatřena pojistkou, aby se za provozu nebylo možné dostat do pracovního prostoru stroje.

Po práci dřevní hmotu smadno v nádobě odnesete.

Daleko komfortnější řešení problému ale nabízejí stroje vybavené plastovými nádobami, které jsou součástí konstrukce stroje. Některé jsou dokonce vybavené pojistkou, takže se motor kvůli bezpečnosti nespustí bez sběrné nádoby.

Je ideální, pokud je nádoba průsvitná, abyste měli kontrolu nad naplněním nádoby. Po práci se pak přepravka vyjme a můžete nadrcené nebo naštěpkované dřevo odnést.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025