Dub letní (Quercus robur)

  20:00
Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.
Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou, vyrůstající na dlouhé stopce. | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

 

Víte, že...

Víno, které zraje v sudech z dubového dřeva je známkou nejvyšší kvality. Třísloviny, které se během zrání vyloučí do vína, obohacují chuť výsledného alkoholického nápoje.

Popis: Dub letní je vysoký strom, který může dosáhnout výšky až 30 metrů a dožívá se nejméně 800 let. Jeho domovem je Evropa a Kavkaz. Patří do čeledi bukovitých. Má rozlehlou nepravidelně rostoucí korunu a krátký kmen. Údajně mají kořeny dubu stejnou délku, jakou je šířka jeho koruny. Léčivá borka je tmavošedá a hluboce zbrázděná. Výrazně tvarované a střídavé listy jsou opadavé, mají oválný tvar s vlnkovitým vykrajovaným okrajem a peřenolaločnatou čepelí. Svrchu jsou tmavozelené, vespod světlejší. Dub je jednodomou rostlinou. Samičí květy vyrůstají v úžlabí listů a jsou to drobné žluté kvítky. Samčí květy vyrůstají v podobě visících jehněd. Plodenství, jinak nazývané žalud, je malý, tvrdý, oválný, leskle zelený plod s dřevnatou čepičkou vyrůstající na dlouhé stopce.

Stanoviště: Roste ve vlhkých půdách ve smíšených lesích a v doubravách.

Výskyt: Dub letní roste po celé Evropě, na Kavkazu a částečně v severní Africe.

Léčivé účinky: Dubová kůra má řadu význačných léčebných účinků. Má antioxidační a adstringentní účinky. Působí proti řadě virů a napomáhá od svědivosti pokožky. Má svíravé účinky, proto se užívá při průjmu a na trávicí obtíže. Pozitivní účinek dubové kůry je znám při nadměrném pocení. Dále se užívá jako obklad na spáleniny, odřeniny, ekzémy a omrzliny.

Období květu: Duben až květen.

Ohrožení: Dub letní není nijak ohrožen. 

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025