Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vždy uspokojující dýňová polévka. Oceníte chuť i jednoduchost přípravy

  10:10aktualizováno  10:10
Pokud jste husté dýňové polévce ještě nepřišli na chuť, je docela dobře možné, že se s její přípravou a dochucením kuchař moc nemazlil. Takže i když jste s ní třeba zatím neměli dobrou zkušenost, zkuste jí dát ještě šanci. Ta podle receptu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vás může mile překvapit.

Pokud máte po ruce dýni hokkaido, neváhejte, tu nemusíte ani loupat. Slupka během přípravy změkne a nakonec ji lehce rozmixujete spolu s ostatní hmotou. Zdeněk Pohlreich ji ovšem v úterý večer v posledním premiérovém dílu svého pořadu Teď vaří šéf! připraví z dýně muškátové, kterou raději oloupe. A samozřejmě pokrájí na kostky.

Fotogalerie

Dýně rozvine svoji chuť při zapékání, ale do trouby ji dávat nemusíte. Stačí na olivovém oleji orestovat oloupanou a pokrájenou cibuli a kousky dýně k ní posléze přihodit a restovat je společně do změknutí. Tento základ ochuťte pepřem, solí, chuť vylepší i troška chilli a pár lístků čerstvého tymiánu a průběžně míchejte, ať se orestují ze všech stran.

Orestované kousky dýně pak v hrnci zalijte vývarem, pro chuť můžete přidat lžičku cukru a trochu mléka, případně i bobkový list a vše povařte do změknutí.

Mezitím si připravte opražená dýňová semínka plná dýňového oleje, kterému se pro jeho afrodiziakální účinky přezdívá štýrská viagra. Aby se na semínka lépe přilepila sůl, přidá kromě ní šéf na pánev i špetku cukru, který tomu pomůže.

A zatímco dýně s cibulkou měknou ve vývaru, na kousku másla si ještě dozlatova opečte i na drobné kostičky pokrájený kousek dýně. Osolte, opepřete.

Do polévky nakonec přilijte pro zjemnění trochu smetany a rozmixujte ji na krém. Dochutit ji ještě lze i šťávou z půlky limetky a můžete servírovat. S orestovanými kostičkami dýně a opraženými dýňovými semínky.

Autor:




Nejčtenější

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Bez pořádného žebříku se kolem domu neobejdete.
Správný pevný hliníkový žebřík má být těžký a z taženého profilu

Při výběru žebříku se zaměřte na odlišnosti hobby výrobků od provedení profi. Rozdílná je nejen váha, což souvisí s tloušťkou kovu, ale i druh profilu, z...  celý článek

Konopí může léčit i zvířata, ale zatím nelegálně.
VIDEO: Konopí psovi zabírá na bolesti i deprese, ale je to nelegální

Fenka, která přišla kvůli artróze o část tlapky, trpěla bolestmi, které ji úplně paralyzovaly. Proto jí zoufalý majitel začal podávat tinkturu z konopí....  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.