Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vždy uspokojující dýňová polévka. Oceníte chuť i jednoduchost přípravy

  10:10aktualizováno  10:10
Pokud jste husté dýňové polévce ještě nepřišli na chuť, je docela dobře možné, že se s její přípravou a dochucením kuchař moc nemazlil. Takže i když jste s ní třeba zatím neměli dobrou zkušenost, zkuste jí dát ještě šanci. Ta podle receptu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vás může mile překvapit.

Pokud máte po ruce dýni hokkaido, neváhejte, tu nemusíte ani loupat. Slupka během přípravy změkne a nakonec ji lehce rozmixujete spolu s ostatní hmotou. Zdeněk Pohlreich ji ovšem v úterý večer v posledním premiérovém dílu svého pořadu Teď vaří šéf! připraví z dýně muškátové, kterou raději oloupe. A samozřejmě pokrájí na kostky.

Fotogalerie

Dýně rozvine svoji chuť při zapékání, ale do trouby ji dávat nemusíte. Stačí na olivovém oleji orestovat oloupanou a pokrájenou cibuli a kousky dýně k ní posléze přihodit a restovat je společně do změknutí. Tento základ ochuťte pepřem, solí, chuť vylepší i troška chilli a pár lístků čerstvého tymiánu a průběžně míchejte, ať se orestují ze všech stran.

Orestované kousky dýně pak v hrnci zalijte vývarem, pro chuť můžete přidat lžičku cukru a trochu mléka, případně i bobkový list a vše povařte do změknutí.

Mezitím si připravte opražená dýňová semínka plná dýňového oleje, kterému se pro jeho afrodiziakální účinky přezdívá štýrská viagra. Aby se na semínka lépe přilepila sůl, přidá kromě ní šéf na pánev i špetku cukru, který tomu pomůže.

A zatímco dýně s cibulkou měknou ve vývaru, na kousku másla si ještě dozlatova opečte i na drobné kostičky pokrájený kousek dýně. Osolte, opepřete.

Do polévky nakonec přilijte pro zjemnění trochu smetany a rozmixujte ji na krém. Dochutit ji ještě lze i šťávou z půlky limetky a můžete servírovat. S orestovanými kostičkami dýně a opraženými dýňovými semínky.

Autor:




Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek




Sevruga s. r. o. Lehká kuchyně - Zdeněk PohlreichSevruga s. r. o. Lehká kuchyně - Zdeněk Pohlreich

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.