Vždy uspokojující dýňová polévka. Oceníte chuť i jednoduchost přípravy

  • 0
Pokud jste husté dýňové polévce ještě nepřišli na chuť, je docela dobře možné, že se s její přípravou a dochucením kuchař moc nemazlil. Takže i když jste s ní třeba zatím neměli dobrou zkušenost, zkuste jí dát ještě šanci. Ta podle receptu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vás může mile překvapit.

Pokud máte po ruce dýni hokkaido, neváhejte, tu nemusíte ani loupat. Slupka během přípravy změkne a nakonec ji lehce rozmixujete spolu s ostatní hmotou. Zdeněk Pohlreich ji ovšem v úterý večer v posledním premiérovém dílu svého pořadu Teď vaří šéf! připraví z dýně muškátové, kterou raději oloupe. A samozřejmě pokrájí na kostky.

Dýně rozvine svoji chuť při zapékání, ale do trouby ji dávat nemusíte. Stačí na olivovém oleji orestovat oloupanou a pokrájenou cibuli a kousky dýně k ní posléze přihodit a restovat je společně do změknutí. Tento základ ochuťte pepřem, solí, chuť vylepší i troška chilli a pár lístků čerstvého tymiánu a průběžně míchejte, ať se orestují ze všech stran.

Orestované kousky dýně pak v hrnci zalijte vývarem, pro chuť můžete přidat lžičku cukru a trochu mléka, případně i bobkový list a vše povařte do změknutí.

Mezitím si připravte opražená dýňová semínka plná dýňového oleje, kterému se pro jeho afrodiziakální účinky přezdívá štýrská viagra. Aby se na semínka lépe přilepila sůl, přidá kromě ní šéf na pánev i špetku cukru, který tomu pomůže.

A zatímco dýně s cibulkou měknou ve vývaru, na kousku másla si ještě dozlatova opečte i na drobné kostičky pokrájený kousek dýně. Osolte, opepřete.

Do polévky nakonec přilijte pro zjemnění trochu smetany a rozmixujte ji na krém. Dochutit ji ještě lze i šťávou z půlky limetky a můžete servírovat. S orestovanými kostičkami dýně a opraženými dýňovými semínky.