Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dýňový pudink je vhodný i pro alergiky. Není v něm mléko ani lepek

aktualizováno 
Soutěž o nejlepší amatérský videorecept skončila už na konci prázdnin, ale poslední recept, který ukážeme, jsme si nechali na dýňovou sezonu.

Poslala ho čtyřiadvacetiletá Táňa Lišková. "Vařením se zabývám už pět let. Po nástupu na vysokou školu a na koleje mi nic jiného ani nezbylo. Z nutnosti se postupně stal koníček a posedlost, dnes si svá jídla nejen vařím, ale také vymýšlím, fotím a sepisuji na blog," napsala.

Dýňový pudink s kokosem a mandlemi

(recept pro 2 osoby – bez lepku a bez mléka)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 ml kokosového mléka + trochu na ozdobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • hrst strouhaného kokosu
  • hrst mandlí

V kuchyni má ráda experimenty, nápadité kombinace a zajímavé suroviny. Nesnáší nudná jídla, stereotypy a předsudky – především řeči, že zelenina je jen pro králíky a že zdravé jídlo nemůže chutnat skvěle. "Své recepty a pokusy si testuji i na ostatních členech rodiny," prozradila.

Dýňový pudink krásně dokazuje, že z dýně nemusí být vždy jen kompot a že i alergici se mohou dobře najíst – nakonec i cukr lze nahradit sladidlem. "Je to můj oblíbený sezonní dezert. Rychlý a v podstatě nezkazitelný."

Postup krok za krokem

Dýni Hokkaido omyjeme, neoloupanou rozkrojíme a semínka vybereme lžící. Dužinu nakrájíme na kostky a ve vodě se špetkou soli uvaříme doměkka, trvá to asi 10–15 minut.

Dýně Hokkaido se nemusí loupat.
Nakrájejte ji na kostky.
Mimo dýni budete potřebovat mandle, moučkový cukr a kokosové mléko.

Uvařenou dýni scedíme, přemístíme do mixéru a přidáme 100 ml kokosového mléka (trošku si necháme stranou na ozdobu). Osladíme 1 lžící cukru a vše rozmixujeme na hladký krém.

Uvařenou dýni scedíme.
Uvařenou dýni rozmixujte.

Krém vrátíme do hrnce, přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a ještě 1 lžíci cukru. Necháme minutku probublat a můžeme podávat. Ozdobíme zbytkem kokosového mléka, strouhaným kokosem a mandlemi.

Přelijte ji zpět do hrnce.
Přidejte zrníčka z vanilkového lusku.
Pudink ve skleničce ozdobíme zbytkem mléka.

O co se soutěžilo

Garantem soutěže byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, který se zároveň stal i šéfem poroty. Pomáhal vybírat i videa, která jsme zveřejnili. Vítězná videa budou oceněna voucherem na jeho kurzy vaření.

Vítězná videa:

Všem výhercům gratulujeme, pomocí e-mailu se s nimi spojíme, aby si mohli převzít ceny.

Autoři:




Nejčtenější

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.