Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dýňový pudink je vhodný i pro alergiky. Není v něm mléko ani lepek

aktualizováno 
Soutěž o nejlepší amatérský videorecept skončila už na konci prázdnin, ale poslední recept, který ukážeme, jsme si nechali na dýňovou sezonu.

Poslala ho čtyřiadvacetiletá Táňa Lišková. "Vařením se zabývám už pět let. Po nástupu na vysokou školu a na koleje mi nic jiného ani nezbylo. Z nutnosti se postupně stal koníček a posedlost, dnes si svá jídla nejen vařím, ale také vymýšlím, fotím a sepisuji na blog," napsala.

Dýňový pudink s kokosem a mandlemi

(recept pro 2 osoby – bez lepku a bez mléka)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 ml kokosového mléka + trochu na ozdobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • hrst strouhaného kokosu
  • hrst mandlí

V kuchyni má ráda experimenty, nápadité kombinace a zajímavé suroviny. Nesnáší nudná jídla, stereotypy a předsudky – především řeči, že zelenina je jen pro králíky a že zdravé jídlo nemůže chutnat skvěle. "Své recepty a pokusy si testuji i na ostatních členech rodiny," prozradila.

Dýňový pudink krásně dokazuje, že z dýně nemusí být vždy jen kompot a že i alergici se mohou dobře najíst – nakonec i cukr lze nahradit sladidlem. "Je to můj oblíbený sezonní dezert. Rychlý a v podstatě nezkazitelný."

Postup krok za krokem

Dýni Hokkaido omyjeme, neoloupanou rozkrojíme a semínka vybereme lžící. Dužinu nakrájíme na kostky a ve vodě se špetkou soli uvaříme doměkka, trvá to asi 10–15 minut.

Dýně Hokkaido se nemusí loupat.
Nakrájejte ji na kostky.
Mimo dýni budete potřebovat mandle, moučkový cukr a kokosové mléko.

Uvařenou dýni scedíme, přemístíme do mixéru a přidáme 100 ml kokosového mléka (trošku si necháme stranou na ozdobu). Osladíme 1 lžící cukru a vše rozmixujeme na hladký krém.

Uvařenou dýni scedíme.
Uvařenou dýni rozmixujte.

Krém vrátíme do hrnce, přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a ještě 1 lžíci cukru. Necháme minutku probublat a můžeme podávat. Ozdobíme zbytkem kokosového mléka, strouhaným kokosem a mandlemi.

Přelijte ji zpět do hrnce.
Přidejte zrníčka z vanilkového lusku.
Pudink ve skleničce ozdobíme zbytkem mléka.

O co se soutěžilo

Garantem soutěže byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, který se zároveň stal i šéfem poroty. Pomáhal vybírat i videa, která jsme zveřejnili. Vítězná videa budou oceněna voucherem na jeho kurzy vaření.

Vítězná videa:

Všem výhercům gratulujeme, pomocí e-mailu se s nimi spojíme, aby si mohli převzít ceny.

Autoři:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.