Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dýňový pudink je vhodný i pro alergiky. Není v něm mléko ani lepek

aktualizováno 
Soutěž o nejlepší amatérský videorecept skončila už na konci prázdnin, ale poslední recept, který ukážeme, jsme si nechali na dýňovou sezonu.

Poslala ho čtyřiadvacetiletá Táňa Lišková. "Vařením se zabývám už pět let. Po nástupu na vysokou školu a na koleje mi nic jiného ani nezbylo. Z nutnosti se postupně stal koníček a posedlost, dnes si svá jídla nejen vařím, ale také vymýšlím, fotím a sepisuji na blog," napsala.

Dýňový pudink s kokosem a mandlemi

(recept pro 2 osoby – bez lepku a bez mléka)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 ml kokosového mléka + trochu na ozdobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • hrst strouhaného kokosu
  • hrst mandlí

V kuchyni má ráda experimenty, nápadité kombinace a zajímavé suroviny. Nesnáší nudná jídla, stereotypy a předsudky – především řeči, že zelenina je jen pro králíky a že zdravé jídlo nemůže chutnat skvěle. "Své recepty a pokusy si testuji i na ostatních členech rodiny," prozradila.

Dýňový pudink krásně dokazuje, že z dýně nemusí být vždy jen kompot a že i alergici se mohou dobře najíst – nakonec i cukr lze nahradit sladidlem. "Je to můj oblíbený sezonní dezert. Rychlý a v podstatě nezkazitelný."

Postup krok za krokem

Dýni Hokkaido omyjeme, neoloupanou rozkrojíme a semínka vybereme lžící. Dužinu nakrájíme na kostky a ve vodě se špetkou soli uvaříme doměkka, trvá to asi 10–15 minut.

Dýně Hokkaido se nemusí loupat.
Nakrájejte ji na kostky.
Mimo dýni budete potřebovat mandle, moučkový cukr a kokosové mléko.

Uvařenou dýni scedíme, přemístíme do mixéru a přidáme 100 ml kokosového mléka (trošku si necháme stranou na ozdobu). Osladíme 1 lžící cukru a vše rozmixujeme na hladký krém.

Uvařenou dýni scedíme.
Uvařenou dýni rozmixujte.

Krém vrátíme do hrnce, přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a ještě 1 lžíci cukru. Necháme minutku probublat a můžeme podávat. Ozdobíme zbytkem kokosového mléka, strouhaným kokosem a mandlemi.

Přelijte ji zpět do hrnce.
Přidejte zrníčka z vanilkového lusku.
Pudink ve skleničce ozdobíme zbytkem mléka.

O co se soutěžilo

Garantem soutěže byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, který se zároveň stal i šéfem poroty. Pomáhal vybírat i videa, která jsme zveřejnili. Vítězná videa budou oceněna voucherem na jeho kurzy vaření.

Vítězná videa:

Všem výhercům gratulujeme, pomocí e-mailu se s nimi spojíme, aby si mohli převzít ceny.

Autoři:




Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.