Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dýňový pudink je vhodný i pro alergiky. Není v něm mléko ani lepek

aktualizováno 
Soutěž o nejlepší amatérský videorecept skončila už na konci prázdnin, ale poslední recept, který ukážeme, jsme si nechali na dýňovou sezonu.

Poslala ho čtyřiadvacetiletá Táňa Lišková. "Vařením se zabývám už pět let. Po nástupu na vysokou školu a na koleje mi nic jiného ani nezbylo. Z nutnosti se postupně stal koníček a posedlost, dnes si svá jídla nejen vařím, ale také vymýšlím, fotím a sepisuji na blog," napsala.

Dýňový pudink s kokosem a mandlemi

(recept pro 2 osoby – bez lepku a bez mléka)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 ml kokosového mléka + trochu na ozdobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • hrst strouhaného kokosu
  • hrst mandlí

V kuchyni má ráda experimenty, nápadité kombinace a zajímavé suroviny. Nesnáší nudná jídla, stereotypy a předsudky – především řeči, že zelenina je jen pro králíky a že zdravé jídlo nemůže chutnat skvěle. "Své recepty a pokusy si testuji i na ostatních členech rodiny," prozradila.

Dýňový pudink krásně dokazuje, že z dýně nemusí být vždy jen kompot a že i alergici se mohou dobře najíst – nakonec i cukr lze nahradit sladidlem. "Je to můj oblíbený sezonní dezert. Rychlý a v podstatě nezkazitelný."

Postup krok za krokem

Dýni Hokkaido omyjeme, neoloupanou rozkrojíme a semínka vybereme lžící. Dužinu nakrájíme na kostky a ve vodě se špetkou soli uvaříme doměkka, trvá to asi 10–15 minut.

Dýně Hokkaido se nemusí loupat.
Nakrájejte ji na kostky.
Mimo dýni budete potřebovat mandle, moučkový cukr a kokosové mléko.

Uvařenou dýni scedíme, přemístíme do mixéru a přidáme 100 ml kokosového mléka (trošku si necháme stranou na ozdobu). Osladíme 1 lžící cukru a vše rozmixujeme na hladký krém.

Uvařenou dýni scedíme.
Uvařenou dýni rozmixujte.

Krém vrátíme do hrnce, přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a ještě 1 lžíci cukru. Necháme minutku probublat a můžeme podávat. Ozdobíme zbytkem kokosového mléka, strouhaným kokosem a mandlemi.

Přelijte ji zpět do hrnce.
Přidejte zrníčka z vanilkového lusku.
Pudink ve skleničce ozdobíme zbytkem mléka.

O co se soutěžilo

Garantem soutěže byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, který se zároveň stal i šéfem poroty. Pomáhal vybírat i videa, která jsme zveřejnili. Vítězná videa budou oceněna voucherem na jeho kurzy vaření.

Vítězná videa:

Všem výhercům gratulujeme, pomocí e-mailu se s nimi spojíme, aby si mohli převzít ceny.

Autoři:




Nejčtenější

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Liberecká zoo bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování...
Nejvíc peněz prožerou lachtani a zoborožci, experti proberou jídelníček

Zoo v Liberci bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se jí 130 odborníků z veterinárních fakult univerzit, veterináři či...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.