Dýňový pudink je vhodný i pro alergiky. Není v něm mléko ani lepek - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dýňový pudink je vhodný i pro alergiky. Není v něm mléko ani lepek

Soutěž o nejlepší amatérský videorecept skončila už na konci prázdnin, ale poslední recept, který ukážeme, jsme si nechali na dýňovou sezonu.
Recept na pudink z dýně Hokkaido | (3:05) | video: iDNES.cz

Poslala ho čtyřiadvacetiletá Táňa Lišková. "Vařením se zabývám už pět let. Po nástupu na vysokou školu a na koleje mi nic jiného ani nezbylo. Z nutnosti se postupně stal koníček a posedlost, dnes si svá jídla nejen vařím, ale také vymýšlím, fotím a sepisuji na blog," napsala.

Dýňový pudink s kokosem a mandlemi

(recept pro 2 osoby – bez lepku a bez mléka)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 ml kokosového mléka + trochu na ozdobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • hrst strouhaného kokosu
  • hrst mandlí

V kuchyni má ráda experimenty, nápadité kombinace a zajímavé suroviny. Nesnáší nudná jídla, stereotypy a předsudky – především řeči, že zelenina je jen pro králíky a že zdravé jídlo nemůže chutnat skvěle. "Své recepty a pokusy si testuji i na ostatních členech rodiny," prozradila.

Dýňový pudink krásně dokazuje, že z dýně nemusí být vždy jen kompot a že i alergici se mohou dobře najíst – nakonec i cukr lze nahradit sladidlem. "Je to můj oblíbený sezonní dezert. Rychlý a v podstatě nezkazitelný."

Postup krok za krokem

Dýni Hokkaido omyjeme, neoloupanou rozkrojíme a semínka vybereme lžící. Dužinu nakrájíme na kostky a ve vodě se špetkou soli uvaříme doměkka, trvá to asi 10–15 minut.

Dýně Hokkaido se nemusí loupat.
Nakrájejte ji na kostky.
Mimo dýni budete potřebovat mandle, moučkový cukr a kokosové mléko.

Uvařenou dýni scedíme, přemístíme do mixéru a přidáme 100 ml kokosového mléka (trošku si necháme stranou na ozdobu). Osladíme 1 lžící cukru a vše rozmixujeme na hladký krém.

Uvařenou dýni scedíme.
Uvařenou dýni rozmixujte.

Krém vrátíme do hrnce, přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a ještě 1 lžíci cukru. Necháme minutku probublat a můžeme podávat. Ozdobíme zbytkem kokosového mléka, strouhaným kokosem a mandlemi.

Přelijte ji zpět do hrnce.
Přidejte zrníčka z vanilkového lusku.
Pudink ve skleničce ozdobíme zbytkem mléka.

O co se soutěžilo

Garantem soutěže byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Alcron, který se zároveň stal i šéfem poroty. Pomáhal vybírat i videa, která jsme zveřejnili. Vítězná videa budou oceněna voucherem na jeho kurzy vaření.

Vítězná videa:

Všem výhercům gratulujeme, pomocí e-mailu se s nimi spojíme, aby si mohli převzít ceny.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

AURES Holdings a.s.
PRODEJCE AUTOMOBILŮ (A13359)

AURES Holdings a.s.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12