Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Džem ze zmraženého ovoce připravíte v domácí pekárně. Téměř bez práce

  0:01
Pokud má vaše domácí pekárna na chléb speciální funkci "džem", můžete zpracovat zásoby ovoce z mrazáku na chutnou marmeládu i bez dlouhého stání u sporáku. Vyzkoušeli jsme, jestli vám to skutečně ušetří čas i práci.

Marmeládu za vás vyrobí domácí pekárna. Jednoduše a hlavně bezpracně - na rozdíl od klasické přípravy v hrnci | foto: Monika Trojanová

Pokud jste letní sklizeň ovoce stihli pouze nastrkat do mrazáku a teď už se vám do něj nic nevejde, klidně alespoň část zmraženého ovoce proměňte na džem. S pomocí domácí pekárny by se vám to mělo podařit s minimálními nároky na běhání kolem sporáku. Stejný postup samozřejmě můžete zvolit i při přípravě džemu z čerstvého ovoce.

Postup je jednoduchý

Vyndejte z mrazáku ovoce a nechte ho povolit. Pak snadno odstraníte slupky, případně pecky.

Očištěné ovoce nasypte do pekárny a přidejte želírovací a klasický cukr ve správném poměru k množství ovoce. V našem případě jsme ke 800 gramům meruněk přidali 400 gramů cukru krupice a sáček želírovacího cukru (Gelfix). Vše nasypete rovnou do pekárny, nic nemusíte míchat.

Ovoce zbavte slupky, nejlépe to půjde z napůl rozmrzlých kouskůPostup při výrobě džemu v domácí pekárně je stejný - potřebujete kromě ovoce i hodně cukru

Nastavíte program "džem", pekárna se nejdřív zahřívá a po pár minutách začne zpracovávat suroviny. Celý program běží 80 minut, během kterých se ovoce s cukrem v pekárně pořádně promíchá.

Program DŽEM na domácí pekárně obstará všechnu práci sámVýsledná směs ze zamražených meruněk připravená v domácí pekárně

Po skončení programu nalijete hotový džem do vymytých sklenic, pevně uzavřete víčkem a postavíte alespoň na pár minut dnem vzhůru.

Naplněné sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout

Triky, jak se dopracovat k perfektnímu džemu

Domácí pekárna rozhodně práci při přípravě džemu zjednoduší, ať už ho chystáte z čerstvého nebo zmraženého ovoce. Přístroj totiž vše míchá celou dobu sám; vy jen nasypete ingredience a pak vzniklou směs rozlijete do sklenic.

Se zmraženými kousky si pekárna poradí úplně stejně jako s čerstvými. Podle naší zkušenosti voda, která se uvolnila ze zmraženého ovoce, výsledku nijak neuškodila.

Pokud jste si zamrazili větší kusy ovoce, pak je ještě před nasypáním do pekárny nakrájejte na menší. Zejména to platí, pokud preferujete hodně jemnou marmeládu. Pekárna si s většími kusy neporadí a v jemné směsi pak najdete celé půlky ovoce.

Marmeláda bude ze zamraženého ovoce jemnějšíChutná marmeláda bez práce? Jde to i ze zmraženého ovoce, domácí pekárna si s ním poradí

Když ale srovnáte džem připravený v sezoně z čerstvého ovoce a ten připravený v domácí pekárně, na chuti to nepoznáte.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025