Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Džem ze zmraženého ovoce připravíte v domácí pekárně. Téměř bez práce

  0:01aktualizováno  0:01
Pokud má vaše domácí pekárna na chléb speciální funkci "džem", můžete zpracovat zásoby ovoce z mrazáku na chutnou marmeládu i bez dlouhého stání u sporáku. Vyzkoušeli jsme, jestli vám to skutečně ušetří čas i práci.

Marmeládu za vás vyrobí domácí pekárna. Jednoduše a hlavně bezpracně - na rozdíl od klasické přípravy v hrnci | foto: Monika Trojanová

Pokud jste letní sklizeň ovoce stihli pouze nastrkat do mrazáku a teď už se vám do něj nic nevejde, klidně alespoň část zmraženého ovoce proměňte na džem. S pomocí domácí pekárny by se vám to mělo podařit s minimálními nároky na běhání kolem sporáku. Stejný postup samozřejmě můžete zvolit i při přípravě džemu z čerstvého ovoce.

Postup je jednoduchý

Vyndejte z mrazáku ovoce a nechte ho povolit. Pak snadno odstraníte slupky, případně pecky.

Očištěné ovoce nasypte do pekárny a přidejte želírovací a klasický cukr ve správném poměru k množství ovoce. V našem případě jsme ke 800 gramům meruněk přidali 400 gramů cukru krupice a sáček želírovacího cukru (Gelfix). Vše nasypete rovnou do pekárny, nic nemusíte míchat.

Ovoce zbavte slupky, nejlépe to půjde z napůl rozmrzlých kouskůPostup při výrobě džemu v domácí pekárně je stejný - potřebujete kromě ovoce i hodně cukru

Nastavíte program "džem", pekárna se nejdřív zahřívá a po pár minutách začne zpracovávat suroviny. Celý program běží 80 minut, během kterých se ovoce s cukrem v pekárně pořádně promíchá.

Program DŽEM na domácí pekárně obstará všechnu práci sámVýsledná směs ze zamražených meruněk připravená v domácí pekárně

Po skončení programu nalijete hotový džem do vymytých sklenic, pevně uzavřete víčkem a postavíte alespoň na pár minut dnem vzhůru.

Naplněné sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout

Triky, jak se dopracovat k perfektnímu džemu

Domácí pekárna rozhodně práci při přípravě džemu zjednoduší, ať už ho chystáte z čerstvého nebo zmraženého ovoce. Přístroj totiž vše míchá celou dobu sám; vy jen nasypete ingredience a pak vzniklou směs rozlijete do sklenic.

Se zmraženými kousky si pekárna poradí úplně stejně jako s čerstvými. Podle naší zkušenosti voda, která se uvolnila ze zmraženého ovoce, výsledku nijak neuškodila.

Pokud jste si zamrazili větší kusy ovoce, pak je ještě před nasypáním do pekárny nakrájejte na menší. Zejména to platí, pokud preferujete hodně jemnou marmeládu. Pekárna si s většími kusy neporadí a v jemné směsi pak najdete celé půlky ovoce.

Marmeláda bude ze zamraženého ovoce jemnějšíChutná marmeláda bez práce? Jde to i ze zmraženého ovoce, domácí pekárna si s ním poradí

Když ale srovnáte džem připravený v sezoně z čerstvého ovoce a ten připravený v domácí pekárně, na chuti to nepoznáte.





Nejčtenější

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.