Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Představte si tu chuť, kdyby se rajská jablka sklidila až v okamžiku, kdy mají optimální chuťové vlastnosti. Přesto se dostala k zákazníkovi, aniž by se zkazila. O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA). Chtěl by nahradit zastaralé způsoby ošetření ovoce a zeleniny například voskováním nebo skladováním v plynu.

V principu se Apeel Sciences pomocí přípravku Edipeel pokouší vytvořit bariéru pro působení oxidace, ztrátu vody a přístupu vzdušných plísní, které stojí za zkázou potravin. Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“.

Fotogalerie

Výrobek byl již ve větším měřítku vyzkoušen v Africe po záštitou nadace Gatesových, kde se zkoušelo, zda se podaří prodloužit životnost sklizně manioku, který je v afrických státech důležitým zdrojem výživy.

Problém je v tom, že po vykopání se velmi rychle zhoršuje kvalita kořene, ztrácí se škrob a drobní pěstitelé nestihnou maniok prodat do výkupu pro komerční zpracování.

„Pokud se nestihne zpracovat do 24 až 48 hodin, můžete přijít o značné množství výtěžku úrody,“ řekl pro deník The New York Times Rob Horsch, který vede zemědělský výzkumný a vývojový tým v nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Podle zkoušek Edipeel více než zdvojnásobil trvanlivost manioku, pomáhal kořenu zachovat škrob dost dlouho na to, aby se získal čas přepravit ho do zpracovatelského závodu. Podle analýzy společnosti Apeel Science by jen v Nigérii, kde přípravek zkoušeli, produkt Edipeel přinesl asi miliardu dolarů ušetřených při pěstování a sklizni manioku.

V současné době proběhly už zkoušky u Food and Drug Administration USA, což je úřad zodpovědný za výživu a ochranu veřejného zdraví. Podle jeho úsudku je přípravek Edipeel bez problémů jedlý a naprosto nezávadný a bezpečný pro prodej.

V praxi by to mělo fungovat tak, že jakmile se budou potraviny pohybovat po dopravníkovém pásu, přibude před balením jeden krok: namočení do roztoku nebo jiný vhodný způsob aplikace.

Podle tvůrců přípravku by se tímto způsobem mělo celosvětově podstatně snížit plýtvání potravinami, což by navíc mělo snížit tlak na zemědělce pro používání pesticidů a chemických hnojiv kvůli nutnosti zvyšování produkce. Podle výrobce by se měl přípravek na trh dostat během roku 2017.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.