Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Představte si tu chuť, kdyby se rajská jablka sklidila až v okamžiku, kdy mají optimální chuťové vlastnosti. Přesto se dostala k zákazníkovi, aniž by se zkazila. O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA). Chtěl by nahradit zastaralé způsoby ošetření ovoce a zeleniny například voskováním nebo skladováním v plynu.

V principu se Apeel Sciences pomocí přípravku Edipeel pokouší vytvořit bariéru pro působení oxidace, ztrátu vody a přístupu vzdušných plísní, které stojí za zkázou potravin. Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“.

Fotogalerie

Výrobek byl již ve větším měřítku vyzkoušen v Africe po záštitou nadace Gatesových, kde se zkoušelo, zda se podaří prodloužit životnost sklizně manioku, který je v afrických státech důležitým zdrojem výživy.

Problém je v tom, že po vykopání se velmi rychle zhoršuje kvalita kořene, ztrácí se škrob a drobní pěstitelé nestihnou maniok prodat do výkupu pro komerční zpracování.

„Pokud se nestihne zpracovat do 24 až 48 hodin, můžete přijít o značné množství výtěžku úrody,“ řekl pro deník The New York Times Rob Horsch, který vede zemědělský výzkumný a vývojový tým v nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Podle zkoušek Edipeel více než zdvojnásobil trvanlivost manioku, pomáhal kořenu zachovat škrob dost dlouho na to, aby se získal čas přepravit ho do zpracovatelského závodu. Podle analýzy společnosti Apeel Science by jen v Nigérii, kde přípravek zkoušeli, produkt Edipeel přinesl asi miliardu dolarů ušetřených při pěstování a sklizni manioku.

V současné době proběhly už zkoušky u Food and Drug Administration USA, což je úřad zodpovědný za výživu a ochranu veřejného zdraví. Podle jeho úsudku je přípravek Edipeel bez problémů jedlý a naprosto nezávadný a bezpečný pro prodej.

V praxi by to mělo fungovat tak, že jakmile se budou potraviny pohybovat po dopravníkovém pásu, přibude před balením jeden krok: namočení do roztoku nebo jiný vhodný způsob aplikace.

Podle tvůrců přípravku by se tímto způsobem mělo celosvětově podstatně snížit plýtvání potravinami, což by navíc mělo snížit tlak na zemědělce pro používání pesticidů a chemických hnojiv kvůli nutnosti zvyšování produkce. Podle výrobce by se měl přípravek na trh dostat během roku 2017.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.