Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekofarmy odolávají krizi lépe než běžní zemědělci, jdou přímo za zákazníkem

  16:40
Množství ekofarem i provozů na výrobu biopotravin navzdory krizi stále vzrůstá. Ekologičtí zemědělci se snaží jít přímo za zákazníkem a stavět vlastní provozy na výrobu biopotravin.

Zdravé silné rostliny vypěstujete i bez chemických hnojiv a postřiků | foto: shutterstock.com

Přestože musí ekofarmy stejně jako klasičtí zemědělci bojovat s poklesem cen svých produktů, daří se jim o něco lépe odolávat krizi. "Poptávka po biopotravinách stále trvá, výhodou k přírodě šetrných podniků jsou i vyšší dotace," říká Tomáš Klejzar ze svazu PRO-BIO, což je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin.

Zemědělci se také snaží nespoléhat jen na prodej svých výpěstků, ale snaží se je dále zpracovávat. Přibývají proto i provozy na výrobu biopotravin.

Že zájem o ekologické zemědělství stoupá, dokládají i čísla. Například jen v kraji Vysočina bylo na konci minulého roku 114 ekofarem a jejich počty stále stoupají - během roku 2008 přibylo v kraji 51 ekofarem. Farmáři hospodařili na 6 914 hektarech půdy.

Celostátní čísla jsou ještě výraznější. Podle statistik Ministerstva zemědělství České republiky je k začátku roku 2009 na území České republiky evidováno 1 839 ekozemědělců a 431 výrobců biopotravin.

Růst je sice pomalejší, ale stále je

"V souvislosti s ekonomickou krizí se pravděpodobně růst poptávky po biopotravinách zpomalil, ale je stále patrný," uvádí Tomáš Klejzar. Podle jeho zkušenosti se některé druhy obtížněji skladovatelných biopotravin přestávají objevovat v obchodních řetězcích, například maso. Stále se ale velmi dobře prodává biomléko.

Vypěstovat si vlastní bio ovoce a zeleninu zase není takový problém, stačí vědět, jak na to

Ani ekofarma Pospíšilových v Holubí Zhoři na Žďársku si na krizi moc nestěžuje. "Jsme malá farma. Odběratele máme pořád," říká Ludmila Pospíšilová. Pospíšilovi hospodaří na 22 hektarech, založili i ovocný sad. "Největší zájem je o zeleninu, na odbyt by šlo také ovoce, ale sad je ještě malý," podotkla. Ceny se podle Pospíšilové snížily u obilovin, protože jich je nyní dostatek.

Bioprovozy pomáhají prodávat

Kvůli lepšímu zpeněžení produkce budují farmáři zpracovatelské provozy. Na výrobu sýra z kravského mléka se zaměřuje například farma Lopaurova z Kadova na Žďársku. V sýrárně, která je právě dokončována, bude možné zpracovat až 200 litrů mléka denně - bude z něj asi deset kilogramů sýra. Tyto výrobky lákají hlavně rekreanty z velkých měst.

Farmáři se snaží své produkty sami zpracovávat

Biojatka zase staví farmář Josef Sklenář v Sasově u Jihlavy. "V době krize odpadli zákazníci, kteří brali biopotraviny jako módní doplněk, zůstali mi ale dlouhodobí spotřebitelé," uvádí.

Na odbyt jde stále dobře například biouherák ze sasovské farmy a její nové výrobky z biobrambor. Podle Sklenáře je důležité hledat si přímou cestu k odběratelům, aby zemědělci nebyli tolik závislí na velkoobchodech a na obchodních řetězcích.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025