Ekofarmy odolávají krizi lépe než běžní zemědělci, jdou přímo za zákazníkem

  16:40
Množství ekofarem i provozů na výrobu biopotravin navzdory krizi stále vzrůstá. Ekologičtí zemědělci se snaží jít přímo za zákazníkem a stavět vlastní provozy na výrobu biopotravin.

Zdravé silné rostliny vypěstujete i bez chemických hnojiv a postřiků | foto: shutterstock.com

Přestože musí ekofarmy stejně jako klasičtí zemědělci bojovat s poklesem cen svých produktů, daří se jim o něco lépe odolávat krizi. "Poptávka po biopotravinách stále trvá, výhodou k přírodě šetrných podniků jsou i vyšší dotace," říká Tomáš Klejzar ze svazu PRO-BIO, což je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin.

Zemědělci se také snaží nespoléhat jen na prodej svých výpěstků, ale snaží se je dále zpracovávat. Přibývají proto i provozy na výrobu biopotravin.

Že zájem o ekologické zemědělství stoupá, dokládají i čísla. Například jen v kraji Vysočina bylo na konci minulého roku 114 ekofarem a jejich počty stále stoupají - během roku 2008 přibylo v kraji 51 ekofarem. Farmáři hospodařili na 6 914 hektarech půdy.

Celostátní čísla jsou ještě výraznější. Podle statistik Ministerstva zemědělství České republiky je k začátku roku 2009 na území České republiky evidováno 1 839 ekozemědělců a 431 výrobců biopotravin.

Růst je sice pomalejší, ale stále je

"V souvislosti s ekonomickou krizí se pravděpodobně růst poptávky po biopotravinách zpomalil, ale je stále patrný," uvádí Tomáš Klejzar. Podle jeho zkušenosti se některé druhy obtížněji skladovatelných biopotravin přestávají objevovat v obchodních řetězcích, například maso. Stále se ale velmi dobře prodává biomléko.

Vypěstovat si vlastní bio ovoce a zeleninu zase není takový problém, stačí vědět, jak na to

Ani ekofarma Pospíšilových v Holubí Zhoři na Žďársku si na krizi moc nestěžuje. "Jsme malá farma. Odběratele máme pořád," říká Ludmila Pospíšilová. Pospíšilovi hospodaří na 22 hektarech, založili i ovocný sad. "Největší zájem je o zeleninu, na odbyt by šlo také ovoce, ale sad je ještě malý," podotkla. Ceny se podle Pospíšilové snížily u obilovin, protože jich je nyní dostatek.

Bioprovozy pomáhají prodávat

Kvůli lepšímu zpeněžení produkce budují farmáři zpracovatelské provozy. Na výrobu sýra z kravského mléka se zaměřuje například farma Lopaurova z Kadova na Žďársku. V sýrárně, která je právě dokončována, bude možné zpracovat až 200 litrů mléka denně - bude z něj asi deset kilogramů sýra. Tyto výrobky lákají hlavně rekreanty z velkých měst.

Farmáři se snaží své produkty sami zpracovávat

Biojatka zase staví farmář Josef Sklenář v Sasově u Jihlavy. "V době krize odpadli zákazníci, kteří brali biopotraviny jako módní doplněk, zůstali mi ale dlouhodobí spotřebitelé," uvádí.

Na odbyt jde stále dobře například biouherák ze sasovské farmy a její nové výrobky z biobrambor. Podle Sklenáře je důležité hledat si přímou cestu k odběratelům, aby zemědělci nebyli tolik závislí na velkoobchodech a na obchodních řetězcích.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...