Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ekofarmy odolávají krizi lépe než běžní zemědělci, jdou přímo za zákazníkem

  16:40aktualizováno  16:40
Množství ekofarem i provozů na výrobu biopotravin navzdory krizi stále vzrůstá. Ekologičtí zemědělci se snaží jít přímo za zákazníkem a stavět vlastní provozy na výrobu biopotravin.

Zdravé silné rostliny vypěstujete i bez chemických hnojiv a postřiků | foto: shutterstock.com

Přestože musí ekofarmy stejně jako klasičtí zemědělci bojovat s poklesem cen svých produktů, daří se jim o něco lépe odolávat krizi. "Poptávka po biopotravinách stále trvá, výhodou k přírodě šetrných podniků jsou i vyšší dotace," říká Tomáš Klejzar ze svazu PRO-BIO, což je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin.

Zemědělci se také snaží nespoléhat jen na prodej svých výpěstků, ale snaží se je dále zpracovávat. Přibývají proto i provozy na výrobu biopotravin.

Že zájem o ekologické zemědělství stoupá, dokládají i čísla. Například jen v kraji Vysočina bylo na konci minulého roku 114 ekofarem a jejich počty stále stoupají - během roku 2008 přibylo v kraji 51 ekofarem. Farmáři hospodařili na 6 914 hektarech půdy.

Celostátní čísla jsou ještě výraznější. Podle statistik Ministerstva zemědělství České republiky je k začátku roku 2009 na území České republiky evidováno 1 839 ekozemědělců a 431 výrobců biopotravin.

Růst je sice pomalejší, ale stále je

"V souvislosti s ekonomickou krizí se pravděpodobně růst poptávky po biopotravinách zpomalil, ale je stále patrný," uvádí Tomáš Klejzar. Podle jeho zkušenosti se některé druhy obtížněji skladovatelných biopotravin přestávají objevovat v obchodních řetězcích, například maso. Stále se ale velmi dobře prodává biomléko.

Vypěstovat si vlastní bio ovoce a zeleninu zase není takový problém, stačí vědět, jak na to

Ani ekofarma Pospíšilových v Holubí Zhoři na Žďársku si na krizi moc nestěžuje. "Jsme malá farma. Odběratele máme pořád," říká Ludmila Pospíšilová. Pospíšilovi hospodaří na 22 hektarech, založili i ovocný sad. "Největší zájem je o zeleninu, na odbyt by šlo také ovoce, ale sad je ještě malý," podotkla. Ceny se podle Pospíšilové snížily u obilovin, protože jich je nyní dostatek.

Bioprovozy pomáhají prodávat

Kvůli lepšímu zpeněžení produkce budují farmáři zpracovatelské provozy. Na výrobu sýra z kravského mléka se zaměřuje například farma Lopaurova z Kadova na Žďársku. V sýrárně, která je právě dokončována, bude možné zpracovat až 200 litrů mléka denně - bude z něj asi deset kilogramů sýra. Tyto výrobky lákají hlavně rekreanty z velkých měst.

Farmáři se snaží své produkty sami zpracovávat

Biojatka zase staví farmář Josef Sklenář v Sasově u Jihlavy. "V době krize odpadli zákazníci, kteří brali biopotraviny jako módní doplněk, zůstali mi ale dlouhodobí spotřebitelé," uvádí.

Na odbyt jde stále dobře například biouherák ze sasovské farmy a její nové výrobky z biobrambor. Podle Sklenáře je důležité hledat si přímou cestu k odběratelům, aby zemědělci nebyli tolik závislí na velkoobchodech a na obchodních řetězcích.

Autoři:




Nejčtenější

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.