Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ekolog za celý rok vyprodukoval jen 15 kg domácího odpadu

  15:00aktualizováno  15:00
Dave Chameides, přezdívaný jako "Udržitelný Dave", při recyklaci odpadu nepohrdne ani housenkami. Vyprodukoval dvěstěkrát méně odpadu než průměrný Američan.

Odpadky bezmyšlenkovitě vyhazujeme kam se dá | foto: shutterstock.com

Přeplněné kontejnery hyzdí mnohá sídlištěCo nejvíce omezit produkci odpadků - to je krédem Dava Chameidese, kalifornského ekologa, jemuž se téměř podařilo dosáhnout cíle, který si pro rok 2008 vytknul: nemuset vyvážet popelnice.

Devětatřicetiletý kameraman ve svém domě v Los Angeles, jen několik ulic od Hollywoodu, třídil a pak ve sklepě skladoval odpad své rodiny. Na internetu vedl záznamy o svém úsilí snížit negativní vliv na životní prostředí.

A krátce před koncem jeho snažení nebyl maličký sklep Udržitelného Dava (Sustainable Dave), jak si říká na internetu, ani zdaleka plný páchnoucích odpadků, jak mu to věštili někteří návštěvníci jeho blogu, když se svou operací začínal. Odpadky rodiny Chameidesových (Dave, jeho manželka a dvě děti) váží po 350 dnech celkem 15 kilogramů. To je na osobu dvěstěkrát méně, než činí průměr v USA.

"Kdybych byl průměrný Američan, byl by sklep plný plastových lahví," vysvětluje Chameides s klátivou postavou studenta a šedivějícími vlasy.

"Již rok piji vodu z vodovodu s výjimkou dovolené v Mexiku," říká. Ve svém závazku však šel tak daleko, že prázdné lahve z Mexika přivezl v kufrech domů a zde je vedle dalšího odpadu skladoval.

Jak Dave recykluje? Podívejte se na Youtube.

Odpadky se na nás valí čím dál víceDave Chameides má velkého nepřítele, a tím jsou obaly. Jejich množství omezil tím, že kupuje rýži a fazole na kila a pro zeleninu si chodí na trh ve své čtvrti. "S potravinami to ještě není tak zlé. Nežádoucí obaly jsou však u DVD nebo u hraček pro děti. Platíte za ně při nákupu a pak platíte znovu za to, že se jich musíte zbavit," konstatuje. V jeho sklepě je také nádoba na nebezpečný a toxický odpad, jako jsou elektročlánky, žárovky, filtr na olej z auta a harddisk ze starého počítače.

Dave nedá svůj odpad 1. ledna 2009 na chodník: bude vystaven v muzeu odpadků v Hartfordu ve státě Connecticut na severovýchodě Spojených států, instituci, která mapuje, jak se s odpadem zacházelo v průběhu staletí.

Pokud jde o organický odpad, jako jsou slupky od banánů nebo vaječné skořápky, "postarají se o ně červi", říká Dave a ukazuje na plastovou krabici, v níž se kroutí maličká zvířátka, jež dokážou přeměnit takové odpadky na přírodní hnojivo. "Mohu sem dávat všechen přírodní odpad i papír, ne však maso nebo ryby, ty se rozkládají příliš dlouho. Je to opravdu velmi účinný systém," prohlašuje.

O papírový odpad je bohužel v poslední době malý zájemChameides má solární panely, díky nimž zásobuje část domu elektrickou energií, a vlastní automobil jezdící na použitý fritovací olej. Odmítá, že by byl extremista, a prohlašuje, že tak jako on může žít každý, aniž by ohrozil kvalitu svého života. "Jím pokud možno čerstvé produkty, šetřím peníze, podporuji místní ekonomiku, pro mě to má velký význam," tvrdí. "Nežiji v jeskyni a podle měřítek mnohých lidí máme báječný život," zdůrazňuje.

Zmařily o Vánocích Chameidesovy děti, jimž je čtyři a šest let, celou operaci tím, že zaplavily sklep obaly od dárků? "Udržitelný" Dave má odpověď na všechno: "Většinou balíme dárky do oblečení, máme tak hned dva dárky místo jednoho a dětem se to moc líbí," dodává.

RecyklujemeJeho způsob recyklace lze podle Jakuba Moravce ze Střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr považovat za zajímavý experiment, ale nechat papír sežrat červy mu nepřipadá jako přínosné řešení. "Ano, on nepotřebuje popelnici, obecně je ale lepší uvědomit si, že vytřídění odpadu k druhotnému zpracování je pro Zemi užitečnější," upozorňuje. Rozhodně ale s Davem souhlasí v tom, že nejvíce můžeme pro přírodu udělat tím, že budeme více přemýšlet například o nakládání s obaly a jeho myšlenku vnímá jako užitečné "nakopnutí" pro ostatní. "Každý z nás se může rozhodnout, zda si při nákupu v samoobsluze vždy vezme novou igelitovou tašku, kterou pak vyhodí do popelnice, anebo ji použije víckrát," uvádí jen jeden z mnoha příkladů ekologického myšlení.

Autoři: ,




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.